ADAMA 22
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Legea cerută de un român Comisiei Europene privind vânzarea de lemn! RĂSPUNSUL Comisiei!

Publicat: 06 ianuarie 2022 - 10:38
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

PETIȚIE ADMISĂ! Cetățeanul român Cosmin Florian Ignatiuc a transmis Parlamentului European o petiție prin care cere adoptarea unei legislații europene care să îi oblige pe producătorii și pe vânzătorii de produse din lemn să eticheteze sursa lemnului și să se înscrie într-o bază de date la nivel european.

"Petiționarul susține că, din 2016, când sistemul de supraveghere prin satelit a pădurilor a fost oprit din cauza presiunii politice, exploatarea forestieră ilegală a crescut foarte mult. Petiționarul este îngrijorat de impactul acestei defrișări agresive asupra mediului, a sănătății umane și a economiei și solicită adoptarea și punerea în aplicare a unor măsuri urgente, cu scopul de a proteja pădurile din România", susține o comunicare a Parlamentului European transmisă pentru Agroinfo.

Petiția românului a fost admisă, iar Comisia Europeană i-a răspuns.

"Observațiile Comisiei
Comisia este profund îngrijorată de fenomenul de exploatare ilegală a pădurilor din România și va continua să monitorizeze îndeaproape situația.
De aceea, Comisia a inițiat o procedură în constatarea neîndeplinirii obligațiilor împotriva României, în temeiul articolului 258 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), pentru încălcarea legislației UE din domeniul mediului în ceea ce privește activitățile forestiere.

Comisia a constatat că România nu a efectuat controale eficiente și adecvate pentru a verifica respectarea de către operatori a obligațiilor impuse de Regulamentul privind lemnul și nu a aplicat sancțiuni corespunzătoare. În plus, Comisia a constatat că autoritățile române gestionează pădurile, inclusiv prin autorizarea exploatării forestiere, fără a evalua în prealabil impactul asupra habitatelor protejate, astfel cum se prevede în Directiva privind habitatele și în Directiva privind evaluarea strategică de mediu.

Folosind imagini din satelit, Comisia a remarcat și dispariția de habitate forestiere protejate în cadrul siturilor Natura 2000, ceea ce reprezintă o încălcare a directivelor privind păsările și respectiv habitatele. În plus, în planurile de management forestier există deficiențe în ceea ce privește accesul publicului la informațiile despre mediu.

Comisia se așteaptă ca autoritățile române să ia mai multe măsuri imediate pentru a asigura respectarea deplină a dreptului UE.

În ceea ce privește acordarea unor stimulente financiare proprietarilor de păduri, compensațiile pentru serviciile de silvomediu și climatice, pentru conservarea pădurilor și pentru întreținerea terenurilor împădurite sunt în prezent eligibile în cadrul Fondului european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR). România a alocat aproape 177 milioane EUR pentru aceste tipuri de sprijin, care urmau să fie cofinanțate în cadrul programului său de dezvoltare rurală în perioada 2014-2020.

Propunerea Comisiei privind politica agricolă comună (PAC) după 2020 include și astfel de intervenții. Decizia de a introduce aceste intervenții în cadrul viitoarelor planuri strategice PAC aparține statelor membre, în funcție de analiza punctelor forte, punctelor slabe, oportunităților și amenințărilor (SWOT).

lemne-padure_b

Concluzie
Comisia va continua să monitorizeze îndeaproape punerea în aplicare și asigurarea respectării legislației de mediu a UE în ceea ce privește activitățile forestiere din România și nu va ezita să ia măsuri suplimentare atunci când este cazul.
Comisia urmărește îndeaproape procedura de constatare a neîndeplinirii obligațiilor aflată în desfășurare în această chestiune.
. În urma avizului motivat trimis în iulie 2020, România și-a asumat o serie de angajamente:
- să facă sistemul de urmărire a lemnului pe deplin operațional și să finalizeze revizuirea legislației privind sancțiunile forestiere;
- să modifice legislația relevantă pentru a evalua impactul de mediu al planurilor de gestionare a pădurilor și să le revizuiască pe cele deja adoptate pentru a le alinia la legislația UE;
- să finalizeze procesul inițiat de a furniza acces publicului la informațiile despre mediu în ceea ce privește planurile de gestionare a pădurilor.

În pofida unor progrese, România nu și-a îndeplinit toate angajamentele de mai sus:
- în ceea ce privește punerea în aplicare a Regulamentului UE privind lemnul, autoritățile române au finalizat modernizarea sistemului lor de trasabilitate a lemnului (Sumal 2.0), care este în vigoare de la sfârșitul lunii ianuarie 2021;
- în ceea ce privește sancțiunile, revizuirea Codului de gestionare a pădurilor din septembrie 2020 a introdus o serie de noi sancțiuni în ceea ce privește recoltarea, expedierea și transportul lemnului. Cu toate acestea, procesul nu este finalizat, deoarece revizuirea sancțiunilor legate de utilizarea sistemului de trasabilitate a lemnului nu este încă finalizată;
- adoptarea proiectului de ordin ministerial care va organiza procedurile de evaluare ecologică a planurilor de gestionare a pădurilor a fost întârziată de mai multe ori. Din cauza acestei întârzieri, revizuirea planurilor de gestionare a pădurilor nu a început încă;
- autoritățile române nu au prezentat încă un plan general de refacere a zonelor deteriorate în urma evaluării imaginilor prin satelit;
- în cele din urmă, autoritățile române s-au angajat să asigure accesul la planurile de gestionare a pădurilor și, în acest sens, au început să le facă publice.
Comisia evaluează informațiile și dovezile disponibile și nu va ezita să ia măsuri suplimentare pentru a asigura respectarea deplină a legislației UE în domeniul mediului.
Concluzie
Autoritățile române ar trebui să își intensifice, cât mai curând posibil, eforturile de combatere a fenomenelor de exploatare forestieră ilegală. Comisia va continua să monitorizeze îndeaproape punerea în aplicare și asigurarea respectării legislației de mediu a UE în ceea ce privește activitățile forestiere din România și nu va ezita să ia măsuri suplimentare atunci când este cazul."

 

 

 

Vizualizat: 7589 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

APROBAT ASTĂZI de Guvern: Bani pentru APIA!

APROBAT ASTĂZI de Guvern: Bani pentru APIA!

18 mai 2022 - 20:22

Guvernul a aprobat astăzi proiectul de investiții „Servicii de dezvoltare și extindere a sistemului informatic al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură de gestionare a cererilor de plată”, anunță un comunicat al Ministerului Agriculturii transmis Agroinfo. 

Șeful APIA ASTĂZI, discuții cu fermierii, crescătorii de animale!

Șeful APIA ASTĂZI, discuții cu fermierii, crescătorii de animale!

18 mai 2022 - 20:00

Astăzi, 18 mai 2022, seria conferințelor de informare a fermierilor, demarată de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru promovarea exclusivă a măsurilor delegate de AFIR - Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale către APIA din Programul National de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, a ajuns la Piatra Neamț.

Prețul grâului a urcat la 435 euro/tonă! Ce spun fermierii români!

Prețul grâului a urcat la 435 euro/tonă! Ce spun fermierii români!

18 mai 2022 - 13:13

România cultivă cereale pe milioane de hectare. Cele mai recente date indică o posibilă creștere a producției dacă vremea va ține cu fermierii. De altfel, situația în care se află cerealele din Rusia și Ucraina face loc noilor competitori care ar putea veni de la noi din țară. Prețul grâului a urcat la 435 euro/tonă, cel mai mare înregistrat vreodată. 

Ajutorul APIA 5.000 euro/fermă! Beneficiari, condiții, acte, termen plată!

Ajutorul APIA 5.000 euro/fermă! Beneficiari, condiții, acte, termen plată!

18 mai 2022 - 08:00

Ministerul Agriculturii a publicat, în dezbatere, pe site-ul oficial, procedura de implementare aferentă măsurii "Microgranturi acordate din fonduri externe nerambursabile și de la bugetul de stat pentru activități specifice din domeniul industriei agroalimentare". Condiții, acte, termen pentru micrograntul APIA, ajutorul de 5.000 euro/fermă.

Oierii Ghiță Ciobanul, Ionică Sterp, ASTĂZI la Guvern! Subvenții și pășuni pentru crescătorii de oi!

Oierii Ghiță Ciobanul, Ionică Sterp, ASTĂZI la Guvern! Subvenții și pășuni pentru crescătorii de oi!

17 mai 2022 - 20:39

Premierul Nicolae Ciucă i-a primit marţi, la Palatul Victoria, pe reprezentanţii Asociaţiei Profesionale a Ciobanilor, transmite Guvernul. 

Comunicat APIA de ASTĂZI!

Comunicat APIA de ASTĂZI!

17 mai 2022 - 16:46

Agenția de Plăți si Intervenție pentru Agricultură (APIA) aduce la cunoștința opiniei publice încheierea Campaniei de depunere fără penalități a Cererilor unice de plată.

De la anul, adio subvenții pe hârtii!

De la anul, adio subvenții pe hârtii!

17 mai 2022 - 08:18

Din 2023, odată cu noua politică agricolă comună, obținerea ajutoarelor europene, a subvențiilor, nu va mai fi o competiție de hârtii pentru fermierii, crescătorii români de animale. Va conta performanța și nu respectarea unor criterii stabilite anapoda de niște funcționari, a spus ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu. 

Ce trebuie să facă un fermier român ca să obțină un ajutor de 15 milioane de euro!

Ce trebuie să facă un fermier român ca să obțină un ajutor de 15 milioane de euro!

17 mai 2022 - 07:40

Ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, a anunțat luni, la TVR1, că a fost majorată suma acordată fermierilor români care se orientează spre procesarea produselor agricole primare. De anul viitor, din 2023, aceștia vor putea obține 15 milioane de euro din bani europeni. Care este condiția esențială pentru o astfel de sumă? 

Ministrul Chesnoiu ASTĂZI despre ajutorul Covid pentru crescătorii de oi!

Ministrul Chesnoiu ASTĂZI despre ajutorul Covid pentru crescătorii de oi!

16 mai 2022 - 11:24

Crescătorii de ovine din România sunt într-o perioadă de performanță, produc din ce în ce mai mult și mai bine, spune ministrul agriculturii Adrian Chesnoiu, astfel că nu au nevoie de un ajutor Covid pentru acest an. 

APIA OFICIAL ASTĂZI: Start plată! Sume pe hectar sprijin cuplat vegetal!

APIA OFICIAL ASTĂZI: Start plată! Sume pe hectar sprijin cuplat vegetal!

16 mai 2022 - 10:59

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că astăzi, 16 mai 2022, a demarat autorizarea la plată a schemelor de sprijin cuplat în sectorul vegetal Campania 2021.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Cooperativa Agricolă Someş-Arieş la Agraria 2022

Cooperativa Agricolă Someş-Arieş la Agraria 2022

Prototipul ideal al Bălțatei românești în viziunea Cooperativei Agricole Someş-Arieş la Agraria 2022! Un interviu cu Călin Fărgaciu, membru fondator al asociaţiei transilvănene

Tractoare de colecție în combinație cu utilaje din gama actuală KRONE! Imagini rare Robotul autonom Horsch Primul robot de furajare LELY VECTOR din România în ferma Peica!

Bancul zilei

Gospodina

Gospodina
E rău atunci când soţia nu ştie să gătească... Detalii