Adama
Agreena-direct
AGRICOVER

Legea cerută de un român Comisiei Europene privind vânzarea de lemn! RĂSPUNSUL Comisiei!

Publicat: 06 ianuarie 2022 - 10:38
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

PETIȚIE ADMISĂ! Cetățeanul român Cosmin Florian Ignatiuc a transmis Parlamentului European o petiție prin care cere adoptarea unei legislații europene care să îi oblige pe producătorii și pe vânzătorii de produse din lemn să eticheteze sursa lemnului și să se înscrie într-o bază de date la nivel european.

"Petiționarul susține că, din 2016, când sistemul de supraveghere prin satelit a pădurilor a fost oprit din cauza presiunii politice, exploatarea forestieră ilegală a crescut foarte mult. Petiționarul este îngrijorat de impactul acestei defrișări agresive asupra mediului, a sănătății umane și a economiei și solicită adoptarea și punerea în aplicare a unor măsuri urgente, cu scopul de a proteja pădurile din România", susține o comunicare a Parlamentului European transmisă pentru Agroinfo.

Petiția românului a fost admisă, iar Comisia Europeană i-a răspuns.

"Observațiile Comisiei
Comisia este profund îngrijorată de fenomenul de exploatare ilegală a pădurilor din România și va continua să monitorizeze îndeaproape situația.
De aceea, Comisia a inițiat o procedură în constatarea neîndeplinirii obligațiilor împotriva României, în temeiul articolului 258 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), pentru încălcarea legislației UE din domeniul mediului în ceea ce privește activitățile forestiere.

Comisia a constatat că România nu a efectuat controale eficiente și adecvate pentru a verifica respectarea de către operatori a obligațiilor impuse de Regulamentul privind lemnul și nu a aplicat sancțiuni corespunzătoare. În plus, Comisia a constatat că autoritățile române gestionează pădurile, inclusiv prin autorizarea exploatării forestiere, fără a evalua în prealabil impactul asupra habitatelor protejate, astfel cum se prevede în Directiva privind habitatele și în Directiva privind evaluarea strategică de mediu.

Folosind imagini din satelit, Comisia a remarcat și dispariția de habitate forestiere protejate în cadrul siturilor Natura 2000, ceea ce reprezintă o încălcare a directivelor privind păsările și respectiv habitatele. În plus, în planurile de management forestier există deficiențe în ceea ce privește accesul publicului la informațiile despre mediu.

Comisia se așteaptă ca autoritățile române să ia mai multe măsuri imediate pentru a asigura respectarea deplină a dreptului UE.

În ceea ce privește acordarea unor stimulente financiare proprietarilor de păduri, compensațiile pentru serviciile de silvomediu și climatice, pentru conservarea pădurilor și pentru întreținerea terenurilor împădurite sunt în prezent eligibile în cadrul Fondului european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR). România a alocat aproape 177 milioane EUR pentru aceste tipuri de sprijin, care urmau să fie cofinanțate în cadrul programului său de dezvoltare rurală în perioada 2014-2020.

Propunerea Comisiei privind politica agricolă comună (PAC) după 2020 include și astfel de intervenții. Decizia de a introduce aceste intervenții în cadrul viitoarelor planuri strategice PAC aparține statelor membre, în funcție de analiza punctelor forte, punctelor slabe, oportunităților și amenințărilor (SWOT).

lemne-padure_b

Concluzie
Comisia va continua să monitorizeze îndeaproape punerea în aplicare și asigurarea respectării legislației de mediu a UE în ceea ce privește activitățile forestiere din România și nu va ezita să ia măsuri suplimentare atunci când este cazul.
Comisia urmărește îndeaproape procedura de constatare a neîndeplinirii obligațiilor aflată în desfășurare în această chestiune.
. În urma avizului motivat trimis în iulie 2020, România și-a asumat o serie de angajamente:
- să facă sistemul de urmărire a lemnului pe deplin operațional și să finalizeze revizuirea legislației privind sancțiunile forestiere;
- să modifice legislația relevantă pentru a evalua impactul de mediu al planurilor de gestionare a pădurilor și să le revizuiască pe cele deja adoptate pentru a le alinia la legislația UE;
- să finalizeze procesul inițiat de a furniza acces publicului la informațiile despre mediu în ceea ce privește planurile de gestionare a pădurilor.

În pofida unor progrese, România nu și-a îndeplinit toate angajamentele de mai sus:
- în ceea ce privește punerea în aplicare a Regulamentului UE privind lemnul, autoritățile române au finalizat modernizarea sistemului lor de trasabilitate a lemnului (Sumal 2.0), care este în vigoare de la sfârșitul lunii ianuarie 2021;
- în ceea ce privește sancțiunile, revizuirea Codului de gestionare a pădurilor din septembrie 2020 a introdus o serie de noi sancțiuni în ceea ce privește recoltarea, expedierea și transportul lemnului. Cu toate acestea, procesul nu este finalizat, deoarece revizuirea sancțiunilor legate de utilizarea sistemului de trasabilitate a lemnului nu este încă finalizată;
- adoptarea proiectului de ordin ministerial care va organiza procedurile de evaluare ecologică a planurilor de gestionare a pădurilor a fost întârziată de mai multe ori. Din cauza acestei întârzieri, revizuirea planurilor de gestionare a pădurilor nu a început încă;
- autoritățile române nu au prezentat încă un plan general de refacere a zonelor deteriorate în urma evaluării imaginilor prin satelit;
- în cele din urmă, autoritățile române s-au angajat să asigure accesul la planurile de gestionare a pădurilor și, în acest sens, au început să le facă publice.
Comisia evaluează informațiile și dovezile disponibile și nu va ezita să ia măsuri suplimentare pentru a asigura respectarea deplină a legislației UE în domeniul mediului.
Concluzie
Autoritățile române ar trebui să își intensifice, cât mai curând posibil, eforturile de combatere a fenomenelor de exploatare forestieră ilegală. Comisia va continua să monitorizeze îndeaproape punerea în aplicare și asigurarea respectării legislației de mediu a UE în ceea ce privește activitățile forestiere din România și nu va ezita să ia măsuri suplimentare atunci când este cazul."

 

 

 

Vizualizat: 8774 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Video! Ministrul Barbu: Protejăm gospodăria țărănească!

Video! Ministrul Barbu: Protejăm gospodăria țărănească!

03 decembrie 2023 - 19:18

Ministrul agriculturii a declarat la târgul Poftim, din România, ținut la acest sfârșit de săptămână, că este pentru păstrarea tradițiilor românești și protejarea gospodăriei țărănești. 

Sumele APIA hectar și cap animal pentru tranșa a doua de plată APIA!

Sumele APIA hectar și cap animal pentru tranșa a doua de plată APIA!

03 decembrie 2023 - 07:36

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) demarează de luni, 4 decembrie 2023, tranșa a doua de plată a subvențiilor APIA aferente acestui an, plata finală al cărui termen limită este 30 iunie 2024. Plățile directe care sunt pe lista APIA și suma pe hectar și cap animal pentru această tranșă de plată.

Interzis porcul în gospodăriile țărănești?! Anunțul de ULTIMĂ ORĂ al ministrului Barbu!

Interzis porcul în gospodăriile țărănești?! Anunțul de ULTIMĂ ORĂ al ministrului Barbu!

03 decembrie 2023 - 06:40

Anunțul făcut sâmbătă de ministrul agriculturii, Florin Barbu, legat de interzicerea creșterii porcilor în gospodăriile țărănești. Ce spune șeful de la Agricultură?

Mesaj ASTĂZI ministrul agriculturii pentru fermieri!

Mesaj ASTĂZI ministrul agriculturii pentru fermieri!

01 decembrie 2023 - 15:42

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a transmis astăzi un mesaj fermierilor, crescătorilor de animale.

Fermierii: La subvenții APIA ne-ați furat de ne-ați rupt, iar banii de la AFIR nu ajung la cei mici!

Fermierii: La subvenții APIA ne-ați furat de ne-ați rupt, iar banii de la AFIR nu ajung la cei mici!

30 noiembrie 2023 - 14:21

Un val mare de nemulțumiri se ridică din rândul fermierilor și crescătorilor de animale în ultima perioadă. Pulsul accelerat, dezamăgirile crunte legate de ajutoarele care li se cuvin răzbat din reacțiile lor la comunicatele făcute de către cele două agenții de plăți din agricultura României, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

APIA, o nouă tranșă de subvenții în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

APIA, o nouă tranșă de subvenții în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

30 noiembrie 2023 - 12:11

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este pregătită să demareze de luni, 4 decembrie 2023, plățile finale aferente anului de cerere 2023. În fiecare an, tranșa a doua de plată a început în prima zi lucrătoare ulterioară datei de 1 decembrie. 

Lansare nouă sesiune bani europeni!

Lansare nouă sesiune bani europeni!

30 noiembrie 2023 - 10:54

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale lansează sesiunea de depunere a Strategiilor de Dezvoltare Locală din cadrul intervenției DR-36 - LEADER - Dezvoltarea locală plasată sub responsabilitatea comunității, cuprinsă în Planul Strategic PAC 2023-2027.

Ajutor minimis APROBAT!

Ajutor minimis APROBAT!

30 noiembrie 2023 - 10:39

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin-Ionuț Barbu, a aprobat pe 29 noiembrie 2023, ordinul ce modifică și completează anexa la Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 107/2017 privind aprobarea schemei de ajutor de minimis „Sprijin pentru implementarea acţiunilor în cadrul strategiei de dezvoltare locală”.

Ministrul Barbu acuzat că face ghidurile ca să ia banii șmecherii!

Ministrul Barbu acuzat că face ghidurile ca să ia banii șmecherii!

30 noiembrie 2023 - 10:16

Ministrul agriculturii Florin Barbu este acuzat că ar face ghidurile pentru ajutoarele de stat astfel încât banii să fie obținuți de băieții deștepți. Acuzațiile sunt lansate în spațiul public de fostul ministru al agriculturii Adrian Oros.

Nu mai are cine mulge o oaie!

Nu mai are cine mulge o oaie!

29 noiembrie 2023 - 18:44

Fermierii, crescătorii de animale încep să apeleze din ce în ce mai mult la tehnologie de ultimă generație, pentru că nu mai găsesc lucrători care să fie dispuși să muncească în ferme. 

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Sfaturi pentru primii pași în agricultura biologică

Sfaturi pentru primii pași în agricultura biologică

Pentru a avea succes tranziţia la agricultura biologică trebuie pregătită din timp, atât în ceea ce înseamnă combaterea principalelor buruieni şi a dăunătorilor problemă, rotaţia culturilor, dar şi pregătirea solului. Sfaturi utile pentru fermierii care doresc să "intre" în cultura biologică găsiţi în cartea lui Paolo Barchetta.

„Agricultura Biologică” vol. 1 și 2 pot fi achiziționate de aici https://www.mondobio.eu/carte/

Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii