Astăzi, în Parlamentul European, a fost votată Legea restaurării naturii. UE trebuie să aibă în vigoare măsuri de restaurare a naturii până în 2030 care să acopere cel puțin 20% din suprafețele sale terestre și maritime, spun europarlamentarii.
În urma unei dezbateri de marți, Parlamentul și-a adoptat astăzi poziția cu privire la legea UE de restaurare a naturii cu 336 de voturi pentru, 300 împotrivă și 13 abțineri, anunță un comunicat al Parlamentului European.
Deputații subliniază că restabilirea ecosistemului este esențială pentru combaterea schimbărilor climatice și a pierderii biodiversității și reduce riscurile la adresa securității alimentare. Aceștia subliniază că proiectul de lege nu impune crearea de noi arii protejate în UE și nici nu blochează noi infrastructuri de energie regenerabilă, deoarece au adăugat un nou articol subliniind că astfel de instalații sunt în mare parte în interesul public.
Obiective de restaurare a naturii pentru 2030
Parlamentul subliniază că noua lege trebuie să contribuie la îndeplinirea angajamentelor internaționale ale UE, în special cadrul ONU pentru biodiversitatea globală Kunming-Montreal. Deputații susțin propunerea Comisiei de a pune în aplicare măsuri de restaurare până în 2030 care să acopere cel puțin 20% din toate zonele terestre și maritime din UE.
Parlamentul spune că legea se va aplica doar atunci când Comisia a furnizat date privind condițiile necesare pentru a garanta securitatea alimentară pe termen lung și atunci când țările UE au cuantificat suprafața care trebuie restabilită pentru a atinge obiectivele de restaurare pentru fiecare tip de habitat.
Parlamentul prevede, de asemenea, posibilitatea de a amâna obiectivele sub consecințe socio-economice excepționale.
În termen de 12 luni de la intrarea în vigoare a prezentului regulament, Comisia ar trebui să evalueze orice decalaj între nevoile financiare de restabilire și finanțarea disponibilă a UE și să caute soluții pentru a reduce un astfel de decalaj, în special printr-un instrument dedicat al UE.
Două grupuri distincte de manifestanţi au protestat marţi dimineaţa, 11 iulie, în faţa Parlamentului European de la Strasbourg împotriva, respectiv în favoarea legii privind "refacerea naturii" votată astăzi. Între manifestanţii în favoarea proiectului s-a numărat şi cunoscuta militantă suedeză pentru mediu Greta Thunberg.
Cei circa 100 de participanţi la manifestaţia în favoarea legii, veniţi din cel puţin şapte ţări, au vrut să "facă presiune" asupra eurodeputaţilor pentru adoptarea acestui "text istoric", a explicat pentru AFP Amine Messal, student la ENS Paris-Saclay.
Pe de altă parte, asociaţia COPA (Committee of professional agriculture organisations) a reunit la Strasbourg cel puţin 200 de agricultori care s-au opus legii privind refacerea naturii, care, în opinia lor, duce la pierderea de terenuri agricole. Câteva zeci de tractoare au fost staţionate de asemenea în faţa sediului PE.