Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Agraria 2018
Reclama header after big part 3

LAUDA BATE PREŢUL! DAEA, ENERVAT de întrebările despre PRODUCŢIILE RECORD şi PREŢUL GRÂULUI!

Publicat: 27 august 2017 - 18:39
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

RECOLTE ISTORICE, MÂNDRIA ŢĂRII! Toată ţara ar trebui să se laude cu aceste producţii nemaîntâlnite în istoria României, şi cine spune că preţul grâului scade din cauză că ministrul Agriculturii anunţă producţii record suferă de „lipsă de orientare în spaţiu”. Asta susţine Petre Daea.

ZIUA-GRAULUI-TIMIS-2017_b

Aflat pe 26 august 2017 la Timişoara, la Ziua Grâului, organizată de Asociaţia Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice din Timiş, ministrul Agricuturii a fost întrebat de presă despre producţiile record obţinute în acest an, despre cum afectează acestea preţul grâului şi pe cel al pâinii.

Sunt fermieri care au afirmat că în urma declaraţiilor pe care ministrul Agriculturii le-a făcut privind producţiile istorice, a scăzut preţul grâului. Ce răspunde Daea?

De fiecare dată v-am spus că voi veni în faţa ţării atunci când am ceva de spus şi numai atunci când consider că este necesar s-o fac. N-am prezentat de-a lungul vremii nici un nivel de producţie. N-am spus, până acum câteva zile, care va fi producţia, cum nu spun acum despre porumb şi floarea soarelui, ştiind că trebuie să fii atent ca cifrele de producţie să nu influenţeze piaţa. Grâul s-a început a fi recoltat cu mult timp în urmă. Piaţa s-a format, preţul s-a stabilizat, iar recolta care s-a obţinut trebuia să fie anunţată şi trebuia spus ţării şi Guvernului României cât s-a obţinut în acest an. Nu sunt de acord cu acele interpretări, îi cunosc bine, le cunosc interesele, îi ştiu foarte bine şi tocmai afirmaţiile acestea pe care le fac ei denaturează piaţa. În momentul în care ai obţinut producţia pe care ţara sau fermierii în totalul lor au adus-o în coşul realizărilor, este necesar, este util, este obligatoriu s-o aduci la cunoştinţă, a spus Petre Daea.

Care ar fi interesul celor care afirmă că preţul grâului scade din cauză că ministrul Agriculturii a anunţat că au fost obţinute producţii istorice în 2017? Daea a răspuns că nu este vorba de „ei”, pentru că din fericire cunsoc o singură persoană, este lipsă de orientare în spaţiu, însă a refuzat să spună despre cine este vorba. Pe mine mă interesează fermierii ţării româneşti, eu îi respect pe toţi, de aceea nu dau nume, indiferent ce poziţie au aceştia, puţini sau mulţi la număr, a spus acesta.

Întrebat de AGROINFO, pe cine şi cum ajută ca ministrul Agriculturii să anunţe nivelurile record de producţieDaea a răspuns, iritat de întrebare, că pe toată lumea, inclusiv pe dumneavoastră, că aveţi o satisfacţie, bănuiesc, că ţara are grâu. 

Vezi PRODUCŢIILE ISTORICE ANUNŢATE DE MINISTERUL AGRICULTURII ÎN 2017!

La întrebarea dacă va scădea preţul pâinii datorită producţiei mari de grâu, Ministrul Agriculturii nu a răspuns concret. Vom vedea ce se întâmplă, important este că ţara are producţii. Pentru această realizare, cred că şi tinereţea dumitale este satisfăcută, nu în zona curiozităţii, ci în zona aceasta de respect pentru munca fermierului şi pentru dragostea aceasta pentru ţară, să o prezentăm aşa cum este ea, a răspuns Daea.

Ce se întâmplă cu fermierii MEDII, care nu au unde să îşi depoziteze recoltele? Din fericire, în ultima perioadă de timp, MARII fermieri au spaţii de depozitare, a spus Daea.

Dar mulţi nu au...

Haideţi să ne înţelegem bine. România are 24 de milioane de tone capacitate de depozitare, uitaţi-vă în stânga, în dreapta, în fiecare loc găseşti un siloz, pentru că ei ştiu, de când s-u apucat de această activitate, că piaţa este dificil de stăpânit, şi ca să aplatizeze necazurile şi oscilaţiile de preţ de pe piaţă, şi-au construit cu forţe proprii sau cu bani comunitari din PNDR (...) şi sunt spaţii de depozitare, iar această bucurie trebuie să fie a ţării întregi, a tuturor acelora care se gândesc şi muncesc pentru ţară (...), a afirmat ministrul Agriculturii.

Am întrebat şi fermieri dacă discuţiile despre producţiile record au afectat preţul grâului.

NICOLAE-OPREA-TIMIS_b

Au afectat, mai ales dacă vin de la minister producţii din astea istorice, categoric cumpărătorii şi depozitarii imediat încep să îşi umfle urechile ca la elefant şi să spună că o să scadă preţurile, ceea ce nu este real. Pentru că au câteva zeci sau poate o sută de exploataţii în Timiş producţii bune, 300 de exploataţii au producţii medii. Eu am susţinut că preţul la grâu ar trebui să fie astăzi 70 de bani pe kilogram. Preţul este în jur de 64 -66 de bani pe kilogram, în funcţie de calitate, spune Nicolae Oprea, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice Timiş şi şef al Comisiei De Agricultură din Consiliul Judeţean Timiş.

Potrivit lui Oprea, fermierii primesc prentru grâu un preţ puţin mai mare decât anul trecut, dar foarte puţin, în timp de costurile de producţie pentru un hectar cu grâu au crescut cu 10 -15%, până la 20%, din cauza costurilor input-urilor, a preţurilor la energie, a creşterii salariilor.

Vizualizat: 2279 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Sub media europeană la consumul cărnii de porc

Sub media europeană la consumul cărnii de porc

Adrian Balaban, medic veterinar şi fermier, susţine că românii consumă în jur de 30-32 de kilograme de carne de porc pe an, mult sub media europeană şi cam la 30 la sută faţă de ţările cu tradiţie din spaţiul comunitar.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

Uzina de carne din Deta Monika Puiu în vizită la redacţia FERMA Elita Campionilor în Agribusiness

Bancul zilei

Prin Londra

Prin Londra
Doi prieteni, un englez şi un chinez, se plimbau împreună prin Londra şi se bucurau de privelişte: Detalii