ORDINUL CARE LIMITEAZĂ LA 5 NUMĂRUL PORCILOR CRESCUȚI DE ȚĂRAN. Președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România, Ioan Ladoși, a declarat că fără respectarea regulilor impuse de proiectul de Ordin al ministrului agriculturii nr.24 care limitează la 5 numărul porcilor crescuți în gospodăriile țărănești, România poate să uite de tradiție și de porcul românesc. Potrivit acestuia, Ordinul MADR salvează de la distrugere și porcul crescut în gospodăria țărănească.
E o chestiune care a stârnit multă pasiune în mass-media în ultimele zile, de la apariția acestui proiect de Ordin 24 vizavi de dimensionarea fermelor de porcine. Trebuie să fim foarte clari în următoarea privință: acest Ordin nu ar fi trebuit să apară niciodată dacă noi nu ne-am fi situat în ceea ce numim pandemia pestei porcine africane. Nu aveam nicio miză.
Dar, fără acest Ordin, care, repet, reprezintă un prim pas și mic pas binevenit, venit oricum cu întârziere, noi ca țară nu avem nicio șansă să stopăm boala care, vă repet, de trei ani și jumătate, practic, distruge nu numai fermele comerciale, ci distruge și gospodăria țărănească, așa-numitul porc tradițional la care toată lumea face referință. Ei, bine, fără acest Ordin, și regulile subsecvente ale acestuia care vor trebui să fie trasate de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară, putem să uităm de tradiție, pentru că nu o să mai avem porc și ca atare lucrurile trebuie să meargă înainte, a declarat Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România, în cadrul unui eveniment live, organizat luni, 15 februarie 2021, de RFI România.
Proiectul de Ordin MADR nr.24 pentru stabilirea dimensiunilor tipurilor de exploatații de creștere a suinelor a stârnit scandal între micii crescători de animale și Ministerul Agriculturii.
Vă reamintim ce prevede Ordinul MADR 24 pentru stabilirea dimensiunilor tipurilor de exploatații de creștere a suinelor.
Art. 1
a) exploataţie noncomercială de suine - exploataţie de subzistenţă de creştere a suinelor pentru consum familial, cu un efectiv de maximum 5 capete porci la îngrășat înregistrate în Sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor (S.N.I.I.A.) și care îndeplineşte prevederile normelor sanitare veterinare privind măsurile de biosecuritate, deţinută de persoane fizice neînregistrate la oficiul registrului comerţului;
b) exploataţie comercială de suine - exploataţie de creștere a suinelor înregistrată în Sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor, indiferent de numărul de suine, care îndeplineşte prevederile normelor sanitare veterinare privind măsurile de biosecuritate şi este autorizată sanitarveterinar, deţinută de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale sau persoane juridice organizate în condiţiile legii, înregistrate şi autorizate de oficiul registrului comerţului.
Ordinul este în consultare publică pe site-ul oficial al MADR.
Micii crescători, gospodăriile țărănești pot să crească mai mult de 5 porci, nu doar pentru consum familial, și pentru vânzare, cu condiția să se înregistreze într-o formă juridică și să respecte măsurile de biosecuritate impuse de ANSVSA pentru exploatațiile comerciale de creștere a porcilor.
CITEȘTE ȘI: DOMNULE MINISTRU, NU E CORECT SĂ-MI FAC FIRMĂ DACĂ CRESC 7 PORCI CU ZERUL DE LA 150 DE OI!