KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Interzisă vânătoarea de lupi!

Publicat: 27 septembrie 2021 - 16:25
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Vânătoarea de lupi a devenit interzisă pe tot teritoriul Spaniei, o decizie luată de autorități, săptămâna trecută, care i-a încântat pe unii dintre locuitorii acestei ţări, dar i-a nemulţumit pe alţii, aşa cum se întâmplă în Sierra de la Culebra, o regiune considerată un veritabil paradis atât pentru lupul iberic, cât şi pentru crescătorii de animale în regim extensiv, informează AFP.

Ana Vega, o crescătoare de animale din acea regiune, a stat de vorbă cu jurnaliştii de la AFP şi i-a condus cu un vehicul 4x4 spre un mic şanţ aflat în perimetrul fermei sale. "Acolo, jos. Au mâncat tot", a arătat ea. Din carcasa unui viţel ucis de lupi în urmă cu două zile nu a mai rămas nimic.

În Sierra de la Culebra, o zonă de circa 70.000 de hectare, situată în regiunea Castilia şi Leon din nord-vestul Spaniei, lupii sunt prezenţi aproape peste tot: pe panouri publicitare, pe tricouri şi în magazinele de suvenire. Despre lup se vorbeşte la singular, ca într-un basm.

"Aici a fost mereu paradisul lupilor", confirmă Carlos Zamora în faţa gemenelor lui, în timp ce stătea la pândă, în zori.

atacul-lupului_b

Autor foto: Jose Luis Rodriguez, Spania. Desemnată fotografia anului în 2009. sursa: descoperă.ro

Acest agent forestier a dezvăluit că există aproximativ opt haite compuse din aproximativ 10 lupi în această zonă, plus câteva exemplare singure, o cifră care, după părerea lui, nu s-a schimbat în ultimii 20 de ani.

"Există trei actori în tragedia lupului: crescătorii de animale, ecologiştii şi vânătorii. Fiecare are soluţia sa", a analizat Carlos Zamora. Lor li se adaugă turiştii, "care vin din Europa pentru a vedea lupul, aşa cum se merge în Africa pentru a vedea leul".

Uniformizare

Până acum, regiunile aflate la nord de fluviul Duero tratau lupul ca pe o specie cinegetică, fapt ce permitea vânarea unui anumit procent din totalul exemplarelor, după modelul regiunii Cantabria, unde a fost decretată la sfârşitul lunii iulie eliminarea, în 2021, a unui număr de 34 de lupi (20% din populaţie).

Dar, pentru a unifica reglementările la nivelul întregii ţări, guvernul de stânga condus de Pedro Sanchez a interzis vânătoarea de lupi pe întregul teritoriu spaniol, aşa cum s-a întâmplat deja în Franţa şi Italia. Publicat marţi în Monitorul Oficial, decretul a intrat în vigoare miercuri.

"Atunci când este vorba despre o specie rară precum lupul iberic, responsabilitatea conservării sale trebuie să se aplice pe tot teritoriul", a declarat Hugo Moran, secretar de stat pentru Mediu.

Însă decizia guvernului de la Madrid a provocat nemulţumiri în Cantabria, Asturia, Galiţia şi Castilia şi Leon, regiuni care concentrează imensa majoritate a populaţiei de lup iberic şi care au anunţat că vor face recurs în instanţă.

În timp ce ecologiştii salută "un progres important", asociaţiile crescătorilor de animale, precum Uniunea agricultorilor din Castilia şi Leon (UCCL), consideră "de neînţeles faptul că regiuni lipsite de lupi impun ecologismul lor radical".

"Concurenţă neloială"
Ana Vega îşi aminteşte de vremurile în care sătenii îşi făceau singuri dreptate atunci când o oaie era ucisă de un lup. "Dacă îl prindeau, îl omorau", spune ea.

Telefonul ei mobil conţine numeroase imagini macabre ce prezintă unele dintre animalele sale care au fost devorate, altele pline de sânge sau cu trupuri pe jumătate sfârtecate.

"Nu spun că trebuie să îi omorâm pe toţi, dar trebuie să putem să trăim cu toţii", a continuat ea, solicitând ajutoare din partea statului.
Creşterea animalelor în regim extensiv, bazată pe animale care pasc în aer liber, implică investiţii majore în faţa prădătorilor.

Trebuie hrăniţi şi vaccinaţi "îngerii-păzitori" ai turmelor şi cirezilor: 15 exemplare din rasa mastiff, câini de talie mare, la fel de înalţi ca nişte ponei, care mănâncă kilograme întregi de crochete în fiecare zi.

Ana a plătit din buzunarul propriu pentru tractoarele care smulg buruienile în care lupii preferă să se ascundă, pe o păşune de 20 de hectare.

Cele 450 de oi ale ciobanului Jose Castedo pasc în zone securizate prin garduri electrice.

"Sunt puţine exploataţii precum aceasta", spune crescătorul spaniol de 62 de ani, mai degrabă supărat decât mândru, care rămâne circumspect în privinţa noii reglementări naţionale, mai ales faţă de suma despăgubirilor alocate în cazul unui atac al lupilor şi faţă de termenii de efectuare a plăţilor.

El evocă şi "concurenţa neloială" a altor regiuni, unde crescătorii "se ocupă doar două ore pe zi de oile lor, având garduri înalte de doar un metru".
Fără să prezinte cifre, Ministerul Tranziţiei promite "resurse financiare": "crescătorul care trăieşte în regiuni cu carnivore de talie mare are nevoie de un tratament special", a declarat Hugo Moran.

Însă această coabitare ar putea să se dovedească "o căsnicie fericită", sau chiar o mană cerească, aşa cum s-a întâmplat pentru Rosi Gonzalez şi soţul ei, Alberto, care au creat un veritabil argument comercial când au lansat brandul lor de carne "Păscut alături de lupi" (Pastandoconlobos), al cărui logo combină profilul unei oi cu cel al unui lup.

sursa. Agerpres

Vizualizat: 1724 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Termen plată subvenții APIA - 31 decembrie 2021!

Termen plată subvenții APIA - 31 decembrie 2021!

30 noiembrie 2021 - 09:46

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță fermierii că termenul limită pentru plata unor subvenții APIA pe hectar este 31 decembrie 2021. Până la această dată, fermierii care au solicitat aceste scheme de plată trebuie să depună la APIA actele doveditoare.

Ministrul agriculturii: Am suplimentat cu 200 milioane lei subvențiile APIA ale fermierilor, crescătorilor de animale!

Ministrul agriculturii: Am suplimentat cu 200 milioane lei subvențiile APIA ale fermierilor, crescătorilor de animale!

30 noiembrie 2021 - 08:17

"Am suplimentat cu 200 milioane lei bugetul pentru subvenții, astfel încât sumele necesare sprijinului pentru motorină și pentru susținerea sectorului de ameliorare în zootehnie să fie asigurate", a anunțat ministrul agriculturii Adrian Chesnoiu. 

Ministrul Adrian Chesnoiu: Fermierii români vor beneficia din nou de acest ajutor!

Ministrul Adrian Chesnoiu: Fermierii români vor beneficia din nou de acest ajutor!

30 noiembrie 2021 - 07:43

Potrivit ministrului Agriculturii, Adrian Chesnoiu, odată cu formarea noului Guvern s-a stabilit efectuarea mai multor vizite în teren pentru a afla cu exactitate nevoile din sectoarele de agricultură pe care România le are, dar mai ales pentru a fi conectați cu realitățile din teren. Șeful MADR a anunțat reluarea unui ajutor de care au beneficiat în anii trecuți fermierii români. 

Noile ajutoare pentru apicultorii români! TOATE DETALIILE!

Noile ajutoare pentru apicultorii români! TOATE DETALIILE!

30 noiembrie 2021 - 07:26

Ministerul Agriculturii a publicat pe 23 noiembrie 2021, în setul de acte ale Planului Național Strategic, tipurile de intervenții din sectorul apicol pentru perioada 2023-2027. Pentru ajutoarele din apicultură este alocat plafonul total de 28.742.348,7 euro.

Anunțul prim-ministrului Nicolae Ciucă pentru fermieri!

Anunțul prim-ministrului Nicolae Ciucă pentru fermieri!

29 noiembrie 2021 - 18:23

"Am convenit cu ministrul Agriculturii să stabilim un mecanism de consultare permanentă cu structurile asociative reprezentative ale fermierilor și agricultorilor români, a căror voce trebuie să fie ascultată când luăm decizii care îi privesc", a declarat astăzi premierul Nicolae Ionel Ciucă, după ce a făcut o vizită într-o fermă de păsări. 

APIA astăzi: Lista de plată cu crescătorii de ovine/caprine din fiecare județ!

APIA astăzi: Lista de plată cu crescătorii de ovine/caprine din fiecare județ!

29 noiembrie 2021 - 16:46

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a comunicat astăzi, 29 noiembrie 2021, că a transferat către conturile crescătorilor de ovine/caprine suma totală de 45.204.154,53 euro, reprezentînd plata avansului la sprijinul cuplat zootehnic achitat pentru speciile ovine și caprine, pentru acest an.

OFICIAL APIA ASTĂZI: Banii transferați în conturile crescătorilor de oi și capre!

OFICIAL APIA ASTĂZI: Banii transferați în conturile crescătorilor de oi și capre!

29 noiembrie 2021 - 13:35

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță astăzi, 29 noiembrie 2021, că a transferat către conturile crescătorilor de oi și/sau capre suma de 45,20 milioane de euro.

Comunicat APIA de ASTĂZI!

Comunicat APIA de ASTĂZI!

29 noiembrie 2021 - 13:17

Final de Campanie a plăților în avans pentru anul de cerere 2021! Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că a finalizat Campania de plăți în avans pentru beneficiarii care au depus Cerere unică de plată în anul 2021. Din 2 decembrie 2021, APIA demarează plățile finale!

Rasa de câini crescută de un cioban, considerată cea mai eficientă pentru paza stânelor de oi!

Rasa de câini crescută de un cioban, considerată cea mai eficientă pentru paza stânelor de oi!

29 noiembrie 2021 - 09:06

„Câinele ciobănesc caucazian este un câine de munte, puternic, catalogat drept cea mai eficientă rasă pentru pază și apărare. Acesta are o neîncredere față de străini, de aceea este destul de greu pentru început să te apropii de un astfel de câine. În schimb, dacă devii stăpânul lui și îi câștigi încrederea, devine cel mai ascultător și docil prieten”, spune oierul Ion Leuntean, din Căușeni, Republica Moldova.

Date meteo de ASTĂZI: Lapoviță și ninsoare în această săptămână!

Date meteo de ASTĂZI: Lapoviță și ninsoare în această săptămână!

29 noiembrie 2021 - 08:24

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza actualizată pentru următoarele patru săptămâni, mai exact aproape întreaga lună decembrie.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Curtea Brăneană - ferma de vaci ultramoderna (robot de muls DeLaval, robot de remixat furaje)

Curtea Brăneană - ferma de vaci ultramoderna (robot de muls DeLaval, robot de remixat furaje)

La zece minute de mers pe jos de Castelul Bran, am descoprit o fermă ultramodernă, în care aproape toată treaba o fac roboţii DeLaval. Automatizarea a fost singura soluţie ca să nu renunţe la vacile de lapte, ne-a spus tănărul fermier Vlad Enescu.

KRONE BiG Pack – Randament și densitate! Semănat și fertilizat într-o singură trecere cu LEMKEN Azurit 9 + Solitair 12 SW Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei!

Bancul zilei

Chelner...

Chelner...
Chelner ai picioare de broască? Detalii