Adama
Agreena
AGRICOVER

Interzisă vânătoarea de lupi!

Publicat: 27 septembrie 2021 - 16:25
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Vânătoarea de lupi a devenit interzisă pe tot teritoriul Spaniei, o decizie luată de autorități, săptămâna trecută, care i-a încântat pe unii dintre locuitorii acestei ţări, dar i-a nemulţumit pe alţii, aşa cum se întâmplă în Sierra de la Culebra, o regiune considerată un veritabil paradis atât pentru lupul iberic, cât şi pentru crescătorii de animale în regim extensiv, informează AFP.

Ana Vega, o crescătoare de animale din acea regiune, a stat de vorbă cu jurnaliştii de la AFP şi i-a condus cu un vehicul 4x4 spre un mic şanţ aflat în perimetrul fermei sale. "Acolo, jos. Au mâncat tot", a arătat ea. Din carcasa unui viţel ucis de lupi în urmă cu două zile nu a mai rămas nimic.

În Sierra de la Culebra, o zonă de circa 70.000 de hectare, situată în regiunea Castilia şi Leon din nord-vestul Spaniei, lupii sunt prezenţi aproape peste tot: pe panouri publicitare, pe tricouri şi în magazinele de suvenire. Despre lup se vorbeşte la singular, ca într-un basm.

"Aici a fost mereu paradisul lupilor", confirmă Carlos Zamora în faţa gemenelor lui, în timp ce stătea la pândă, în zori.

atacul-lupului_b

Autor foto: Jose Luis Rodriguez, Spania. Desemnată fotografia anului în 2009. sursa: descoperă.ro

Acest agent forestier a dezvăluit că există aproximativ opt haite compuse din aproximativ 10 lupi în această zonă, plus câteva exemplare singure, o cifră care, după părerea lui, nu s-a schimbat în ultimii 20 de ani.

"Există trei actori în tragedia lupului: crescătorii de animale, ecologiştii şi vânătorii. Fiecare are soluţia sa", a analizat Carlos Zamora. Lor li se adaugă turiştii, "care vin din Europa pentru a vedea lupul, aşa cum se merge în Africa pentru a vedea leul".

Uniformizare

Până acum, regiunile aflate la nord de fluviul Duero tratau lupul ca pe o specie cinegetică, fapt ce permitea vânarea unui anumit procent din totalul exemplarelor, după modelul regiunii Cantabria, unde a fost decretată la sfârşitul lunii iulie eliminarea, în 2021, a unui număr de 34 de lupi (20% din populaţie).

Dar, pentru a unifica reglementările la nivelul întregii ţări, guvernul de stânga condus de Pedro Sanchez a interzis vânătoarea de lupi pe întregul teritoriu spaniol, aşa cum s-a întâmplat deja în Franţa şi Italia. Publicat marţi în Monitorul Oficial, decretul a intrat în vigoare miercuri.

"Atunci când este vorba despre o specie rară precum lupul iberic, responsabilitatea conservării sale trebuie să se aplice pe tot teritoriul", a declarat Hugo Moran, secretar de stat pentru Mediu.

Însă decizia guvernului de la Madrid a provocat nemulţumiri în Cantabria, Asturia, Galiţia şi Castilia şi Leon, regiuni care concentrează imensa majoritate a populaţiei de lup iberic şi care au anunţat că vor face recurs în instanţă.

În timp ce ecologiştii salută "un progres important", asociaţiile crescătorilor de animale, precum Uniunea agricultorilor din Castilia şi Leon (UCCL), consideră "de neînţeles faptul că regiuni lipsite de lupi impun ecologismul lor radical".

"Concurenţă neloială"
Ana Vega îşi aminteşte de vremurile în care sătenii îşi făceau singuri dreptate atunci când o oaie era ucisă de un lup. "Dacă îl prindeau, îl omorau", spune ea.

Telefonul ei mobil conţine numeroase imagini macabre ce prezintă unele dintre animalele sale care au fost devorate, altele pline de sânge sau cu trupuri pe jumătate sfârtecate.

"Nu spun că trebuie să îi omorâm pe toţi, dar trebuie să putem să trăim cu toţii", a continuat ea, solicitând ajutoare din partea statului.
Creşterea animalelor în regim extensiv, bazată pe animale care pasc în aer liber, implică investiţii majore în faţa prădătorilor.

Trebuie hrăniţi şi vaccinaţi "îngerii-păzitori" ai turmelor şi cirezilor: 15 exemplare din rasa mastiff, câini de talie mare, la fel de înalţi ca nişte ponei, care mănâncă kilograme întregi de crochete în fiecare zi.

Ana a plătit din buzunarul propriu pentru tractoarele care smulg buruienile în care lupii preferă să se ascundă, pe o păşune de 20 de hectare.

Cele 450 de oi ale ciobanului Jose Castedo pasc în zone securizate prin garduri electrice.

"Sunt puţine exploataţii precum aceasta", spune crescătorul spaniol de 62 de ani, mai degrabă supărat decât mândru, care rămâne circumspect în privinţa noii reglementări naţionale, mai ales faţă de suma despăgubirilor alocate în cazul unui atac al lupilor şi faţă de termenii de efectuare a plăţilor.

El evocă şi "concurenţa neloială" a altor regiuni, unde crescătorii "se ocupă doar două ore pe zi de oile lor, având garduri înalte de doar un metru".
Fără să prezinte cifre, Ministerul Tranziţiei promite "resurse financiare": "crescătorul care trăieşte în regiuni cu carnivore de talie mare are nevoie de un tratament special", a declarat Hugo Moran.

Însă această coabitare ar putea să se dovedească "o căsnicie fericită", sau chiar o mană cerească, aşa cum s-a întâmplat pentru Rosi Gonzalez şi soţul ei, Alberto, care au creat un veritabil argument comercial când au lansat brandul lor de carne "Păscut alături de lupi" (Pastandoconlobos), al cărui logo combină profilul unei oi cu cel al unui lup.

sursa. Agerpres

Vizualizat: 2317 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Tragedie la fabrica de lactate Ibănești! Patronul fabricii și trei angajați au murit!

Tragedie la fabrica de lactate Ibănești! Patronul fabricii și trei angajați au murit!

24 iunie 2024 - 09:55

Accident de muncă tragic la o fabrică de lactate din comuna Ibăneşti, judeţul Botoşani. Patru bărbaţi au murit intoxicaţi cu monoxid de carbon, după ce au căzut într-un bazin cu apă reziduală. Unuia dintre angajaţi i s-a făcut rău în timp ce lucra la staţia de epurare, iar colegii săi au sărit imediat să-l ajute. Din păcate, la sosirea echipajelor de salvare, trei persoane erau deja decedate, iar cea de-a patra a murit la scurt timp, la spital.

AFIR: Nou ajutor european! Condiții de acordare!

AFIR: Nou ajutor european! Condiții de acordare!

23 iunie 2024 - 18:48

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat în consultare publică Ghidul solicitantului pentru investiții pentru procesarea și marketingul produselor agricole în vederea obținerii unor produse alimentare și produse transformate, altele decât cele prevăzute în Anexa 1 a Tratatului de Funcționare a Uniunii Europene, cu finanțare prin intervenția DR-23 din Planul Strategic 2023 – 2027.

Ultima oră! Ajutor 70.000 euro/fermier!

Ultima oră! Ajutor 70.000 euro/fermier!

21 iunie 2024 - 17:34

Ministerul Agriculturii a transmis astăzi către Agroinfo informații care clarifică acordarea sprijinului pentru tinerii fermierii, cuantumul acestui ajutor european nerambursabil fiind de maxim 70.000 euro/fermier.

APROBAT ASTĂZI de Guvern: Ajutor de stat fermieri suplimentat!

APROBAT ASTĂZI de Guvern: Ajutor de stat fermieri suplimentat!

21 iunie 2024 - 17:15

În ședința de Guvern din 21 iunie 2024 a fost aprobată Ordonanța de urgență pentru modificarea OUG nr.7/2024 privind aprobarea schemei de ajutor de stat "Creditul fermierului", în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, precum şi pentru modificarea Legii nr. 218/2005 privind stimularea absorbției fondurilor alocate României pentru agricultură, dezvoltare rurală, pescuit şi afaceri maritime, gestionate de Ministerul Agriculturii.

Un fermier român a obținut în instanță despăgubiri de 14,5 milioane de euro!

Un fermier român a obținut în instanță despăgubiri de 14,5 milioane de euro!

20 iunie 2024 - 20:16

Un fermier a obținut în primă instanță despăgubiri de 14,5 milioane de euro pentru că Autostrada A7 îi va distruge afacerea. Bărbatul a susținut că nu știa că sectorul Focșani-Bacău va trece prin ferma sa și că a fost informat despre acest lucru mult prea târziu.

Anunț ASTĂZI: Data de la care se dă ajutor achiziție tractoare, utilaje agricole!

Anunț ASTĂZI: Data de la care se dă ajutor achiziție tractoare, utilaje agricole!

20 iunie 2024 - 18:34

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale anunță lansarea sesiunii de primire a solicitărilor de finanțare pentru achiziții simple de utilaje agricole, prin submăsura 4.1 „Investiţii în exploataţii agricole” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală.

Cât teren are în proprietate fermierul român?

Cât teren are în proprietate fermierul român?

20 iunie 2024 - 13:22

În România, fermierii dețin doar o mică parte din terenul pe care îl muncesc, cu observația că există și excepții de la regulă. Cum vorbim în general de suprafețe arendate, uneori chiar și pe un singur an agricol, cei care lucrează pământul se confruntă cu numeroase probleme din această cauză.

Subvenții APIA hectar URGENT în conturi! Cuantum, termen final plată!

Subvenții APIA hectar URGENT în conturi! Cuantum, termen final plată!

20 iunie 2024 - 10:47

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) urgentează plata subvențiilor APIA pe hectar, aferente anului de cerere 2023. Termenul final pentru achitarea plăților directe, stabilit de regulamentele europene, este 30 iunie 2024, așa că APIA mai are doar câteva zile. Ce subvenții APIA pe hectar trebuie să ajungă la fermieri, cuantum pentru fiecare?

Subvenții APIA cap animal la plată! Cuantum, termenul la care se încheie plățile!

Subvenții APIA cap animal la plată! Cuantum, termenul la care se încheie plățile!

20 iunie 2024 - 08:08

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) are termen 30 iunie 2024 pentru a finaliza plățile din zootehnie, aferente anului de cerere 2023. Ce subvenții APIA pe cap animal ajung la crescătorii de vaci, oi și capre în aceste zile?

Fermierii în câmp la 40 de grade Celsius!

Fermierii în câmp la 40 de grade Celsius!

19 iunie 2024 - 20:04

Pe o zi cu o căldură năucitoare, 40 de grade Celsius, combinele au duduit pe câmpuri. Fermierii au început să recolteze grâul pentru că se anunţă producţie-record. Nu vor să lase niciun bob să se usuce în căldura deşertică. Cu utilajele moderne, munca la câmp se face acum ca la birou: pe răcoare, în briza aerului condiţionat.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare

În exploatația Agro Roban Roxet Farm SRL din localitatea Fălcoiu, județul Olt, recolta se măsoară nu doar în kilograme, ci și în kilowați. Aici, activitatea agricolă, reprezentată de 800 de hectare cultivate preponderent cu cereale, și un parc de utilaje performante achiziționate de la Sigma România, se îmbină cu producția de combustibili alternativi (brichete și peleți), realizată în două unități de prelucrare a paielor. O afacere agricolă integrată, născută din ambiția a doi tineri, naș și fin, în cadrul căreia își desfășoară activitatea nu mai puțin de 16 angajați.

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii