Ministerul Agriculturii anunță astăzi că a demarat campania de informare a fermierilor, crescătorilor de animale despre subvențiile agricole de care beneficiază aceștia, plățile compensatorii, sumele forfetare, măsurile de piață.
"În contextul diseminării informațiilor despre Planul Național Strategic (PNS), Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a organizat în 23 noiembrie 2022, la Poiana Brașov, prin intermediul Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala - RNDR, Conferința Regională cu titlul „Asociere și cooperare în contextul Planului Național Strategic”.
PNS cuprinde schemele de plăți directe, măsurile de piață, precum și investiții, plăți compensatorii și sume forfetare, în vederea dezvoltării unui sector agricol rezilient și durabil, a creșterii valorii adăugate a producției agricole și a veniturilor producătorilor.
Principalele direcții avute în vedere în programarea 2023-2027 vizează, printre altele, consolidarea mediului asociativ și dezvoltarea cooperativelor agricole, datorită avantajelor pe care le oferă din punct de vedere al valorificării producției agricole.
Agenda a cuprins o informare asupra intervențiilor incluse în PNS în ceea ce privește asocierea și cooperarea, a legislației fiscale și a facilitaților pentru cooperativele agricole și marketingul acestora.
Secretarul de stat, Sorin Moise (foto), a salutat interesul manifestat de către participanti pentru intervențiile din cadrul PNS, invitându-i totodată să depună proiecte viabile pentru dezvoltarea investițiilor din mediul rural.
În deschiderea conferinței, Cristina Coman, directorul Rețelei Naționale de Dezvoltare Rurală, a făcut o scurtă prezentare a rolului RNDR, în contextul elaborării noii strategii de dezvoltare rurală, până în anul 2027. „Ne dorim promovarea producătorilor locali, a produselor românești, sprijinind totodată asocierea fermierilor în cooperative. Vocea dumneavoastră este mult mai puternică, organizați astfel", a afirmat directorul RNDR, Cristina COMAN.
Totodată, au fost prezentate oportunitățile de valorificare a produselor pentru membrii cooperativelor, reprezentanții asociațiilor primind cu deschidere și interes acest subiect.
La eveniment au mai participat consilierii ministrului Florin Ciobanu și Tiberiu Ștef, Ioana Dediu, consilier la Direcția Măsuri de Investiții din cadrul MADR, precum și fermieri, producători agricoli, reprezentanți ai formelor asociative din domeniu.
La finalul prezentărilor, a urmat un dialog interactiv, constructiv pentru clarificarea tuturor solicitărilor venite din partea celor prezenți la conferință.
Evenimentul face parte dintr-o serie de conferințe naționale și regionale care au ca scop informarea și comunicarea privind toate intervențiile cuprinse în Planul Național Strategic," se arată în comunicatul MADR.