Mii de fermieri din Dolj riscă să piardă subvențiile de la APIA pentru că imaginile din satelit nu coincid cu suprafețele declarate de ei. Oamenii spun că neconcordanțele apar din cauza măsurătorilor eronate făcute de drone. Acum, agricultorii trebuie să demonstreze cu fotografii că în teren sunt într-adevăr culturile lor.
Imaginile trebuie apoi încărcate într-o aplicație, în condițiile în care mulți nu au telefoane performante și nici nu știu să folosească internetul.
Marian Dinu, agricultor din Amărăștii de Jos: "Ni s-a dat de la primărie această hârtie și ni s-a dat codul de GPS să trecem pe telefon. Eu nu am telefon decât din ăsta cu butoane. Nu pot să-mi introduc codurile astea că nu știu, sunt bătrân și nu știu."
Marian Dinu are nouă parcele de teren în Amărăștii de Jos, județul Dolj. Culturile de pe trei dintre ele nu coincid cu cele din măsurătorile GPS.
Marian Dinu din Amărăștii de Jos: "La mine pe pe teren îmi apare floarea-soarelui. Eu având grâu aici. Floarea soarelui e la un vecin mai încolo."
Doar în comuna Amărăștii de Jos sunt 300 de fermieri în această situație, dar în tot județul Dolj sunt câteva mii. Inadvertențele au fost descoperite abia acum, iar oameni mai au la dispoziție doar o săptămână să lămurească lucrurile. Trebuie să meargă din nou în teren, să fotografieze culturile și să încarce apoi imaginile în aplicația APIA. Misiune aproape imposibilă pentru mulți dintr ei.
Mică fermieră: "Eu sunt bolnavă, am făcut două infarcturi, nici nu pot să stau pe picioare. De ce le pune pe mine, că eu am făcut alea anul trecut, GPS, pozele alea și spune că nu corespunde. Păi de ce? S-a umflat pământul, s-a mutat pământul de acolo?"
Gheorghița Iordache, fermier: "Noi, anul ăsta, am declarat floarea soarelui și când am venit să facem de calamități, am văzut grâu. Și nu beneficiem de nicio calamitate cu patru hectare de floarea soarelui."
Fermierii au făcut cozi la primăriile locale și la Agenția de Plăți pentru Agricultură Bechet.
Măsurătorile din satelit sunt o condiție impusă de Uniunea Europeană. Ele nu sunt însă realizate de Agenția de Plăți în Agricultură, ci de o firmă specializată, cu ajutorul unor drone. Prin acest proces de digitalizare, Europa ar vrea să elimine birocrația din domeniu. Sunt însă puțini fermieri care reușesc să se adapteze.
Marius Ciobanu: "Se vede pe aplicație localizarea terenului. Am făcut poză, am trimis-o la APIA, la Bechet, după care m-am dus acolo și am semnat actul că este în regulă."
Potrivit Agenției de Plăți, aceasta este prima etapă, una în care agricultorii ale căror măsurători din dronă nu corespund cu cele din teren pot încărca dovezile în aplicație, fără să fie sancționați. APIA spune că urmează alte două etape și, dacă nici atunci situația nu este lămurită, fermierii ar putea fi sancționați sau ar putea pierde subvențiile.(euronews.ro)