Efectivele de bovine din România scad dramatic din pricina scumpirii furajelor, pe fondul secetei, și a creșterii cheltuielilor din ferme. Șeptelul a ajuns la nivelul anului 1916, susține puterea.ro
„Eu nu mi-am putut închipui vreodată că România va fi deficitară la producția de lapte, că nu va putea să acopere nici măcar obligațiile pentru laptele care se dă în școli, pentru 10 județe, adică 750.000 litri. Este inadmisibil așa ceva”, susține Valeriu Tabără, președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești” (ASAS), citat de puterea.ro
„Importurile lovesc cota de siguranță și măresc zona de risc a României, mai ales în contextul apariției crizelor, așa cum este acum. Noi nu trebuie să gândim sistemul de agricultură de azi pe mâine. Avem o creștere a deficitului agroalimentar și, din păcate, este vorba de produse cu valoare transformată, aici va trebui să lucrăm. Zootehnia este prima treaptă de transformare a materiilor prime, care ne aduce valoare adăugată, fără ea creez goluri în securitatea alimentară a României”, afirmă Tabără.
Conform lui Zoltan Haller, membru-fondator al Asociației Crescătorilor de Vaci ”Bălțată Românească” Tip Simmental (ACVBR – SIM), Ministerul Agriculturii trebuie să susțină financiar ameliorarea raselor de bovine care să ducă la apariția unor ferme performante. Aceasta ar fi soluția pentru revigorarea sectorului bovine.
“O vacă performantă ar putea să înlocuiască trei vaci din alte ferme, am putea avea 400.000 de vaci în loc de un milion de capete și am avea și de două ori și jumătate mai puține emisii de gaze. Nu se dorește susținerea de ferme moderne și nu înțelegem de ce, se pare că direcția este dată de alții, nu vedem implicarea Ministerului Agriculturii, a Camerei Deputaților, sunt indiferenți față de viitorul sectorului agroalimentar din România”, a declarat pentru Puterea.ro fermierul Zoltan Haller.
România mai avea, la 1 iunie 2022, doar 1.852.262 bovine (de la 5,3 milioane capete în 1990), cu 12.315 capete mai puțin decât la 1 iunie 2021, iar efectivul matcă era de 1.220.395 capete bovine, cu 11.473 mai puțin decât anul trecut, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică.