Adama
Agreena
AGRICOVER

În vigoare! Ordin MADR pentru crescătorii de animale!

Publicat: 24 noiembrie 2021 - 15:41
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Ordinul pentru aprobarea Normelor metodologice privind procedurile pentru recunoașterea societăților și exploatațiilor de ameliorare, aprobarea programelor de ameliorare și autorizarea părților terțe pentru testarea performanțelor și/sau evaluarea genetică, elaborat de Agenția Națională pentru Zootehnie și Ministerul Agriculturii, a fost publicat astăzi în Monitorul Oficial.

Prin Ordin se aprobă normele metodologice privind procedurile pentru recunoașterea societăților și exploatațiilor de ameliorare, aprobarea programelor de ameliorare, autorizarea părților terțe pentru testarea performanțelor sau evaluarea genetică, controalele oficiale zootehnice și alte activități de ameliorare.

ordin-24-nov_b

Scopul Ordinului este de a stabili dispoziții specifice pentru aplicarea în România a Regulamentului (UE) 2016/1012 al Parlamentului European și al Consiliului din 8 iunie 2016, privind condițiile zootehnice și genealogice pentru ameliorarea, comerțul și intrarea în Uniune a animalelor de reproducție de rasă pură, a porcilor de reproducție hibrizi și a materialului germinativ provenit de la acestea și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 652/2014 și a Directivelor 89/608/CEE și 90/425/CEE ale Consiliului și de abrogare a anumitor acte în domeniul ameliorării animalelor (ʺRegulamentul ameliorării animalelorʺ) și regulamentele de punere în aplicare a acestuia, precum și a legislației zootehnice naționale

Ordinul se aplică:
a) Tuturor operatorilor, astfel cum sunt definiți la articolul 2 din Regulamentul (UE) 2016/1012 al Parlamentului European și al Consiliului din 8 iunie 2016 și animalelor de reproducție de rasă pură din specia bovină, porcină, ovină, caprină și ecvină și materialului germinativ provenit de la acestea;
b) Porcilor de reproducție hibrizi și materialului germinativ provenit de la aceștia, cu derogările prevăzute pentru întreprinderile private recunoscute ca exploatații de ameliorare care își desfășoară activitatea în sisteme de producție închise, în conformitate cu articolul 1, alin. 4 din Regulamentul (UE) 2016/1012 al Parlamentului European și al Consiliului din 8 iunie 2016;
Centrelor, laboratoarelor, exploatațiilor, echipamentelor, spațiilor, instalațiilor, sistemelor computerizate, documentelor și altor informații;
d) Autorității competente naționale și teritoriale responsabile cu punerea în aplicare a acestui ordin.

Recunoașterea societăților/exploatațiilor de ameliorare

În cazul animalelor de reproducție din speciile de interes zooeconomic, solicitanții depun la Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ) o cerere de recunoaștere a societății/exploatației de ameliorare.

Cerințe privind recunoașterea societăților de ameliorare și a exploatațiilor de ameliorare

Solicitanții trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
a) au personalitate juridică conform legislației în vigoare;
b) dispun de personal calificat și suficient și de spații și echipamente adecvate pentru a pune în aplicare în mod eficient programul/programele de ameliorare pentru care solicită aprobare;
c) pot efectua controalele necesare pentru înregistrarea pedigreelor animalelor de reproducție care urmează să facă obiectul programelor de ameliorare respective;
d) au, pentru fiecare program de ameliorare, un efectiv suficient de mare de animale de reproducție în teritoriile geografice care urmează să fie vizate de programele de ameliorare respective;
e) pot genera sau au generat și pot utiliza datele culese privind animalele de reproducție necesare pentru desfășurarea programelor de ameliorare respective;
f) atunci când societățile de ameliorare doresc să faca ele însele testarea performanțelor sau evaluarea genetică își înscriu aceste activități în programele de ameliorare și fac dovada că dețin toatefacilitățile necesare părților terțe care solicită autorizarea de a efectua aceste activități și respectă toate cerințele privind autorizarea părților terțe (mai puțin cererea de autorizare ca parte terță)

1. Solicitanții îndeplinesc următoarele condiții:
a) au un număr suficient de crescători care participă la fiecare dintre programele lor de ameliorare;
b) au adoptat norme de procedură pentru:
- a reglementa soluționarea litigiilor cu crescători care participă la programele lor de ameliorare;
- a asigura egalitatea de tratament pentru crescătorii care participă la programele lor de ameliorare;
- a stabili drepturile și obligațiile crescătorilor care participă la programele lor de ameliorare, precum și ale societății de ameliorare sau ale exploatației de ameliorare;
- a stabili drepturile și obligațiile crescătorilor care sunt membri atunci când se prevede un sistem de afiliere a crescătorilor. MAI MULTE DETALII AICI!

Vizualizat: 9471 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Avans APIA! Suma pe cap oaie pe care o primesc oierii de la APIA săptămâna viitoare!

Avans APIA! Suma pe cap oaie pe care o primesc oierii de la APIA săptămâna viitoare!

11 octombrie 2024 - 16:20

Crescătorii de ovine încasează avansul APIA săptămâna viitoare. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le achită un avans de 70% din sprijinul cuplat la ovine, subvenție europeană cu cel mai mare cuantum pe cap de oaie.

Decizie MADR ACUM: Subvenția APIA cu un cuantum de 69 euro/ha, după un transfer de sume!

Decizie MADR ACUM: Subvenția APIA cu un cuantum de 69 euro/ha, după un transfer de sume!

11 octombrie 2024 - 09:16

Ministerul Agriculturii a decis să transfere bani de la două dintre eco-scheme către plata pe înverzire, PD 04 Practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil. Proiectul de Ordin MADR care stabilește acest transfer și cuantumurile pentru plata avansului APIA e publicat, în dezbatere, pe site-ul MADR. 

Sumele APIA pe hectar și cap animal, la plată de săptămână viitoare! Lista ANUNȚATĂ ACUM!

Sumele APIA pe hectar și cap animal, la plată de săptămână viitoare! Lista ANUNȚATĂ ACUM!

10 octombrie 2024 - 18:51

MADR este pregătit să demareze plata avansului pentru plățile directe începând cu data de 16 octombrie, în acest sens fiind publicat în transparență decizională pe site-ul instituției proiectul de Ordin pentru aprobarea în anul 2024 a realocării sumelor și stabilirea condițiilor de acordare a avansului pentru plățile directe finanțate din FEGA, din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027.

Oficial! Raport plăți directe APIA și AFIR hectar, cap animal!

Oficial! Raport plăți directe APIA și AFIR hectar, cap animal!

10 octombrie 2024 - 08:25

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a prezentat miercuri, 9 octombrie, în fața Guvernului, un raport al plăților directe APIA pe hectar și cap animal, plăți compensatorii agro-mediu și climă, plăți AFIR și scheme de ajutor Ucraina acordate fermierilor și crescătorilor de animale în acest an.

Oficial! Plăți AFIR virate fermierilor!

Oficial! Plăți AFIR virate fermierilor!

10 octombrie 2024 - 07:15

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a prezentat miercuri, la ședința de Guvern, o informare despre plățile directe APIA, dar și plățile virate fermierilor, crescătorilor de animale de către Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, în cadrul intervențiilor lansate din Planul Național Strategic 2023-2027.

Ministrul Barbu: Scheme de ajutor Ucraina pe hectar și pe cap animal!

Ministrul Barbu: Scheme de ajutor Ucraina pe hectar și pe cap animal!

10 octombrie 2024 - 06:54

De la începutul anului și până la data de 30 septembrie 2024, agricultura României a beneficiat în total de peste 5 miliarde de euro. Asta înseamnă 25 de miliarde de lei pentru măsuri de sprijin acordate fermierilor, pentru susținerea agriculturilor în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, de susținere a investițiilor în agricultură, irigații și combaterea fenomenelor periculoase, a spus ministrul agriculturii Florin Barbu, miercuri, 9 octombrie, la finalul ședinței de Guvern.

Ministrul Barbu ACUM: Plata ANT ajutor național tranzitoriu zootehnie și vegetal!

Ministrul Barbu ACUM: Plata ANT ajutor național tranzitoriu zootehnie și vegetal!

10 octombrie 2024 - 06:27

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a declarat miercuri, la finalul ședinței de Guvern, ținută la Palatul Victoria, că măsurile de sprijin acordate fermierilor, crescătorilor de animale de la bugetul de stat, de la începutul anului și până acum, însumează 1,91 miliarde de euro, în această sumă este inclusă și plata ajutoarelor naționale tranzitorii în sectoarele vegetal și zootehnie.

Guvern ASTĂZI: Amânarea datoriilor fermierilor!

Guvern ASTĂZI: Amânarea datoriilor fermierilor!

09 octombrie 2024 - 19:19

Guvernul a aprobat astăzi o Ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea OUG nr.4/2024 pentru stabilirea unor măsuri de sprijin cu caracter temporar, destinate producătorilor agricoli în scopul gestionării efectelor fenomenului de secetă pedologică din anul 2023 și ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

ASTĂZI Guvern! Subvenția de 200 euro/ha intră la plată!

ASTĂZI Guvern! Subvenția de 200 euro/ha intră la plată!

09 octombrie 2024 - 15:27

Guvernul a aprobat astăzi o Ordonanță de urgență pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat sub forma de grant acordat producătorilor agricoli pentru culturi agricole afectate de seceta pedologică din perioada septembrie 2023 - august 2024.

Ordin MADR: Transfer sume ajutoare pentru apicultori!

Ordin MADR: Transfer sume ajutoare pentru apicultori!

09 octombrie 2024 - 13:00

Un proiect de Ordin al Ministerului Agriculturii, publicat în dezbatere, pe site-ul ministerului transferă sume de la o schemă de ajutor pentru apicultori la alta, cu scopul de a nu se pierde fondurile europene din cadrul Programului apicol.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MEWI / importanţa investiţiilor în agricultură

MEWI / importanţa investiţiilor în agricultură

Indiferent de conjunctură, fermierii se gândesc la modernizare, iar investiţiile sunt cele care cresc potenţialul oricărei ferme şi afaceri în agricultură. Interviu cu Leontin Coca, director vânzări Mewi, în standul de la Agraria 2023

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Detectiv particular...

Detectiv particular...
Un bilet de pe uşa unui renumit detectiv particular: Detalii