ADAMA 22
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Împărțirea subvențiilor, o încăierare între fermierii mici și fermierii mari! Spune eurodeputatul Daniel Buda!

Publicat: 15 decembrie 2021 - 08:04
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Am avut foarte multe discuții și foarte multe dezbateri peste dezbateri, și-n România și la nivel european, pot spune că a fost o încăierare, dacă vreți, între fermierii mici și fermierii mari, a spus europarlamentarul român Daniel Buda, vicepreședinte Comisia AGRI, referindu-se la discuțiile care privesc plafonarea subvențiilor pentru fermierii mari și redistribuirea sumelor rezultate către fermierii mici.

Există o prevedere în noul regulament european, după care va funcționa noua politică agricolă comună 2023-2027, potrivit căreia fermele mici și mijlocii vor primi cel puțin 10% din plățile directe, sub forma unei plăți redistributive. 

"Asta înseamnă că se ia din anvelopa totală, se ia de la fermele mari și se direcționează banii către fermele mici și mijlocii?" A fost întrebat europarlamentarul Daniel Buda (în foto) în cadrul unui interviu HotNews.

"Am avut foarte multe discuții și foarte multe discuții și dezbateri peste dezbateri, și-n România și la nivel european, pot spune că a fost o încăierare, dacă vreți, între fermierii mici și fermierii mari. Din nefericire, am avut această dispută însă, în opinia mea, și fermierii mari și fermierii mici își au fiecare rolul său în ceea ce înseamnă acest ecosistem agricol, pentru că fermierii mari acționează în zonele unde pot face o agricultură intensivă sau ecologică, nicio problemă, dar discutăm de fermierii care lucrează suprafețe mari pe când, dacă mă duc în Transilvania mea, de unde sunt eu, la Bistrița, Sălaj și așa mai departe, unde terenurile sunt sau relieful este de o altă manieră, atunci sigur că nu poți să discuți de ceea ce înseamnă fermierii mari. Dar toți au rolul lor important în ceea ce înseamnă furnizarea de alimente către consumator.

buda-cooperativa_b

De aceea vin cu această propunere, pe care am inserat-o în regulament, de a veni cu ceea ce înseamnă minim 10% din banii alocați pe Pilonul 1 de dezvoltare (plăți directe n.r.) să meargă către fermierii mici și mijlocii, ca fiind o formă de sprijin pe care să le-o dăm acestor fermieri.

Am mers pe raționamentul, și aici sunt unii fermieri din România care nu mă iubesc foarte mult, fermierii mari, care mă mai și porcăiesc pe la televizoare, dar n-are importanță asta, e dreptul lor, am mers pe următorul raționament: păi, fermierul mare se descurcă altfel decât fermierul mic, și atunci este normal ca cel care este mic trebuie să-l ajuți să fie pe linia de plutire, să se dezvolte și să furnizeze alimente de calitate. Pentru că el furnizează alimente prin lanțul scurt de aprovizionare, la nivel local, și efectele lui sau activitatea lui în anumite zone are și un impact de mediu, pentru că ce ar însemna să nu mai avem fermieri în zonele de munte, ar fi un dezastru pentru noi, pentru că asta ar însemna să crească mărăcini, să crească buruieni și așa mai departe, să coboare animalele sălbatice până-n zonele locuite. Este și un impact de mediu pe lângă faptul că-n aceste zone, alimentele sunt de o calitate superioară și atunci, sigur, poți să pui la dispoziția consumatorilor interesați și astfel de alimente.

Eu vă spun că este, dacă vreți, o soluție solomonică, acum nu suntem noi chiar așa de buni și de drepți, dar e o soluție solomonică, astfel încât sectorul agricol din România și la nivel european are posibilitatea să se dezvolte de maniera în care poate să furnizeze alimente pentru consumatori", a explicat europarlamentarul român Daniel Buda, vicepreședinte Comisia AGRI, Parlamentul European.

Vizualizat: 5877 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

ANSVSA: Control pesta porcină africană!

ANSVSA: Control pesta porcină africană!

23 mai 2022 - 15:49

Îmbunătăţirea anchetelor epidemiologice şi a procedurii de acordare a despăgubirilor în cazul pestei porcine africane (PPA) au fost printre temele principale de discuţie abordate în cadrul misiunii de asistenţă tehnică a Comisiei Europene pentru PPA, desfăşurată în România în perioada 16 - 20 mai 2022.

Fermele mici, gunoiul de grajd și legea proastă!

Fermele mici, gunoiul de grajd și legea proastă!

23 mai 2022 - 08:52

Fermele mici sunt coloana vertebrală a agriculturii. Fără aceste mici ferme, satul ar dispărea, spune europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședinte al Comisiei AGRI, Parlament European. În același timp, există legi proaste care lovesc în această coloană vertebrală a agriculturii și satului, iar exemplul dat de eurodeputat este legislația privind gunoiul de grajd. 

Deputat: Ajutor fermieri de la 15.000 euro/fermier la 100.000 euro/fermier!

Deputat: Ajutor fermieri de la 15.000 euro/fermier la 100.000 euro/fermier!

23 mai 2022 - 08:01

Comisia Europeană a propus o schemă de sprijin pentru fermierii afectați de creșterile de prețuri din ultima perioadă. CE vine cu o măsură excepțională, finanțată prin FEADR, care permite statelor membre să plătească o sumă forfetară unică pentru fermierii și firmele din domeniul agricol afectate de aceste creșteri. Anunțul a fost făcut de deputatul Adrian Alda. 

Mesaj șeful APIA!

Mesaj șeful APIA!

23 mai 2022 - 07:11

Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, obișnuiește să scrie la finalul fiecărei săptămâni un jurnal al activităților APIA pentru ca fermierii, crescătorii de animale să știe ce se întâmplă în fiecare săptămână la APIA.

AFIR: Fermă mică apicolă ajutor 15.000 euro/fermă!

AFIR: Fermă mică apicolă ajutor 15.000 euro/fermă!

20 mai 2022 - 10:25

Fermele mici apicole beneficiază de un ajutor de 15.000 euro/fermă, informează Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), care ne-a trimis poveștile a doi apicultori, unul cu o fermă mică, iar altul cu o afacere mare în apicultură. Primul a beneficiat de un ajutor de 15.000 euro, iar cel de-al doilea de o sumă mult mai mare, 189.895 euro.

AFIR ASTĂZI: Bani pentru achiziția de stupi, familii de albine!

AFIR ASTĂZI: Bani pentru achiziția de stupi, familii de albine!

20 mai 2022 - 10:08

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a finanțat până în prezent 5.495 de apicultori prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), care au primit sprijin nerambursabil pentru achiziția de stupi, familii de albine sau pentru procesarea mierii, anunță astăzi AFIR, într-un comunicat transmis Agroinfo

APIA: Modificări ajutoare apicultori!

APIA: Modificări ajutoare apicultori!

20 mai 2022 - 07:46

Hotărârea de Guvern 339 din 30 aprilie 2020 privind Programul Național Apicol pentru perioada 2020-2022, a normelor de aplicare, a valorii sprijinului financiar, precum şi pentru stabilirea unor măsuri de aplicare a acesteia, a fost modificată și completată prin HG nr. 511 /2022 publicată în Monitorul Oficial 381/18.04.2022, anunță Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

APIA: Plată ajutor de stat!

APIA: Plată ajutor de stat!

20 mai 2022 - 07:16

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță că 17 iunie 2022 este termenul final pentru depunerea Cererilor de plată aferente anului 2022 pentru Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafețe împădurite”, aferentă Măsurii 8 Investiții în dezvoltarea zonelor impădurite şi îmbunătățirea viabilității pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafețe împădurite” din cadrul PNDR 2014-2020.

Apelul fermierilor la Guvernul României pentru încasarea subvenției!

Apelul fermierilor la Guvernul României pentru încasarea subvenției!

19 mai 2022 - 19:38

Uniunea Salvăm Țăranul Român (USTR) face un apel public la Guvernul României, Președintele României, Parlamentului României și la toți decidenții politici ai acestei țări pentru a prelungi perioada de recoltare a tomatelor din Programul Tomata 2022, până la data data de 15.07.2022, pentru a acorda o șansă reală de a beneficia de sprijinul de 3000 euro/1000 de metri pătrați tuturor fermierilor înscriși în program. 

APIA: Subvenții APIA pentru acest an care pot fi încasate ACUM de fermieri, crescători de animale!

APIA: Subvenții APIA pentru acest an care pot fi încasate ACUM de fermieri, crescători de animale!

19 mai 2022 - 09:36

Fermierii, crescătorii de animale pot să încaseze acum, în avans, anumite subvenții APIA pe suprafață și plăți compensatorii acordate în cadrul măsurilor de dezvoltare rurală, aferente acestui an de cerere. Banii sunt obținuți cu ajutorul unei adeverințe APIA, anunță Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). 

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Krone Highland – chemarea muntelui

Krone Highland – chemarea muntelui

Pentru a ajunge pe vârful muntelui ai nevoie de forță, rezistență și uneltele potrivite. Cu echipamentul potrivit poți cuceri orice munte. 

Seria Highland KRONE este perfectă pentru toți „alpiniştii”: cositoarea EasyCut F Highland, grebla răvășitoare Vendro Highland și grebla rotativă Swadro S Highland.

Pentru mai multe informații despre seria KRONE Highland pentru condiții alpine contactați dealerii KRONE:

MUNAX – 0732970219

Vest Tract  - 0748095848

Agrowest – 0744324001

Green Expert - 0744631795

Tractoare de colecție în combinație cu utilaje din gama actuală KRONE! Imagini rare Robotul autonom Horsch Primul robot de furajare LELY VECTOR din România în ferma Peica!

Bancul zilei

După 25 de ani

După 25 de ani
Două colege de liceu se reîntâlnesc după 25 de ani: Detalii