Adama
Agreena
AGRICOVER

Împărțirea preferențială a pășunilor! Cum rămân fără pășune adevărații crescători de vaci și oi!

Publicat: 27 aprilie 2023 - 09:04
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Viceprimarul comunei Teaca, Bistrița-Năsăud, Oltean Florin, acuză într-o postare Facebook că pășunile comunei sunt împărțite preferențial, iar adevărații crescători de vaci și oi, cu sute de bovine și mii de ovine, rămân fără o palmă de pășune. Sigur, un hectar de pășune aduce subvenții APIA, deci este profitabil, de aici și interesul mare. Viceprimarul spune că vrea să rezilieze contractele încheiate astfel de primărie.

“Din nou, legea și interesul pentru binele comunității au fost terfelite de „aleșii noștri”.

Cu iertare că vă îngreunez viața cu întâmplări reale care „dăunează grav sănătății”, doresc să aflați ceea ce s-a întâmplat în ședința Consiliului Local Teaca din data de 30.03.2023. Legea și interesul pentru cetățenii comunei au fost batjocorite de cei care nu ar trebui să facă acest lucru, deoarece au depus un jurământ, dar, se pare că au uitat și fac scut comun în apărarea colegilor de partid și a intereselor personale.

De când am fost ales să vă reprezint încerc să îndrept unele nelegiuiri, după umila mea părere, și să corectez erorile, dar reușitele îmi sunt sabotate.

Dar să revin la ședința de joi a CL, când pe ordinea de zi am avut un Proiect de hotărâre privind rezilierea unor contracte de concesiune a pajiștilor și diminuarea suprafețelor de pajiște.

REPARTIZAREA PREFERENȚIALĂ, îmi asum afirmația, a pășunilor comunale, aduce indignare celor care dețin sute de bovine și mii de ovine și, din păcate, au fost excluși în momentul alocării suprafețelor de pășunat.

Însă alții, poziționați în CL (Consiliul Local n.r.) sau având influențe la conducerea Primăriei Teaca, au dobândit prin licitații, aranjate, sute de hectare, deși unii nu aveau animalele necesare acoperirii suprafeței, cum nu au nici în ziua de azi. Alții nu au plătit redevențele pentru concesiune sau nu au întreținut (curățat) aceste pășuni. Curios, subvenții au luat, iar contractele de concesiune au rămas în vigoare.

bovine ov pasune_b

foto arhiva Agroinfo

Am întreprins controale, am trimis notificări, am realizat rapoarte, procese-verbale de control și totul a culminat cu o propunere de Proiect de hotărâre supusă spre adoptare, conform legii CL. Însă, stupoare, nu trece decât cu majoritate absolută, adică 7+1 voturi. La noi s-a votat așa: 7 voturi PENTRU, 6 voturi ÎMPOTRIVĂ, 2 în conflict de interese, nu votează.

Proiectul NU trece, legea și contractele nu se respectă. Interesant că, în comisia CL de verificare a respectării legalității contractelor de concesiune, cei care au propus rezilieri și diminuări de suprafețe, în unanimitate, în plenul ședinței CL, votează împotriva celor propuse.

Interesant, nu?

Joi, 27.o4 .2023, se reia votul. Fiindcă nu poate fi mai presus de lege, Consiliului Local Teaca. Persoanele care doresc să asiste la ședința, pot participa. Fermieri cu animale și fără pășuni, vă rog să vă spuneți punctul de vedere.

Autoritățile statului împuternicite cu respectarea legi pot participa de asemeni.
Fac referire la Instituția Prefectului. Presa liberă poate participa și ea,” a scris viceprimarul comunei Teaca, pe Facebook. 

În comuna Teaca există crescători de bovine, ovine și caprine cu efective de ordinul sutelor care nu au primit de la administrația locală niciun metru pătrat de pășune, deși sunt circa 68 de ha de pășune care nu a fost licitată. Mai mult, pășunile câștigate la licitație, au fost și sunt subînchiriate celor care au animale, contrar prevederilor legale, potrivit săptămânaonline.ro

 

 

Vizualizat: 4362 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Nou ajutor pentru fermieri lansat ACUM!

Nou ajutor pentru fermieri lansat ACUM!

18 iunie 2024 - 12:01

Agențiile Judeţene pentru Ocuparea Forței de Muncă anunță că fermierii care angajează în perioada vacanței elevi sau studenți pot beneficia de un stimulent financiar lunar egal cu 50% din valoarea indicatorului social de referință (ISR) al asigurărilor pentru șomaj și stimulării ocupării forței de muncă, valoarea ISR, actualizată în 2024 este de 660 lei, astfel fermierii angajatori beneficiază de jumătate din această sumă pentru fiecare angajat elev sau student.

Lege plată subvenție micii fermieri!

Lege plată subvenție micii fermieri!

18 iunie 2024 - 09:13

Pe masa președintelui Klaus Iohannis se află pentru promulgare Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 13/2024 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru compensarea parțială a pierderilor la cultura de tomate în spații protejate și cultura de usturoi, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Ordinul vine direct de la Guvern! Banii intră în conturile fermierilor în doar câteva zile

Ordinul vine direct de la Guvern! Banii intră în conturile fermierilor în doar câteva zile

17 iunie 2024 - 20:49

Vin vești bune direct de la Guvern! Banii vor intra în conturi în doar câteva zile. Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) a anunțat că, la data de 30 iunie, se va încheia oficial plata subvențiilor.

Lista completă cuantum subvenții APIA hectar și cap animal!

Lista completă cuantum subvenții APIA hectar și cap animal!

17 iunie 2024 - 16:49

După ultimele transferuri de sume între subvențiile APIA, concret, s-a luat din bugetul unor scheme de plată neaccesate și s-au transferat sumele către alte scheme, pentru a mări cuantumul, s-a stabilit prin Ordin MADR, publicat în Monitorul Oficial pe data de 5 iunie 2024, lista cuantumurilor finale ale subvențiilor APIA acordate în vegetal și zootehnie. În listă, veți găsi cuantumul stabilit și pentru noile subvenții APIA, eco-scheme.

Ferme de vaci cu un plus la subvenții APIA! Cum se va plăti ANT ajutor național tranzitoriu!

Ferme de vaci cu un plus la subvenții APIA! Cum se va plăti ANT ajutor național tranzitoriu!

17 iunie 2024 - 13:38

Subvențiile APIA pentru vaci trebuie direcționate către fermele care fac performanță sau măcar un plus la subvenții ar trebui acordat acestor ferme. Ajutorul național tranzitoriu trebuie împărțit doar celor care cresc cu adevărat vaci, regândit modul de acordare pentru ca banii să ajungă la crescători, este convins Ionuț Costin Lupu, director Asociația Holstein.RO

Ajutor plătit de APIA fermierilor, crescătorilor! Start de ASTĂZI!

Ajutor plătit de APIA fermierilor, crescătorilor! Start de ASTĂZI!

17 iunie 2024 - 09:00

Agenţia de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunţă lansarea sesiunii 1 de depunere a Cererilor de finanțare pentru accesarea Schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, aferentă Intervenției DR-07„Silvo-mediu și climă” din cadrul PS PAC 2023-2027. Cererile de finanțare pentru schema de ajutor de stat pot fi depuse în intervalul 17 iunie 2024 ora 9,00 – 13 septembrie 2024, ora 14,30.

Mari fermieri pe terenul statului! Câți bani fac?

Mari fermieri pe terenul statului! Câți bani fac?

17 iunie 2024 - 08:15

Primii zece arendași pe terenul statului exploatează aproximativ 50% din cele 254,5 mii de hectare pe care le are în concesiune sau arendă Agenția Domeniilor Statului, potrivit unei analize Economica pe baza informațiilor furnizate de ADS.

Condiții necesare ajutor AFIR achiziții utilaje agricole!

Condiții necesare ajutor AFIR achiziții utilaje agricole!

07 iunie 2024 - 21:19

În vederea lansării sesiunii de depunere a solicitărilor de finanțare, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe pagina oficială de internet, www.afir.ro, versiunea finală a Ghidului solicitantului pentru submăsura 4.1 „Investiţii în exploataţii agricole”, componenta 4.1.1. prin care se finanțează achiziții simple de utilaje agricole.

Atenție, fermieri! Amenzi de până la 20.000 de lei!

Atenție, fermieri! Amenzi de până la 20.000 de lei!

07 iunie 2024 - 16:17

În ședința de Guvern din 6 iunie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia.

ASTĂZI! Suma virată în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

ASTĂZI! Suma virată în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

07 iunie 2024 - 16:10

2,29 miliarde euro au intrat în conturile fermierilor români de la începutul acestui an și până în prezent, bani europeni rambursați de către Comisia Europeană pentru finanțarea măsurilor de sprijin derulate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Yna
|
04. 27, 2023. Thursday 14:33
Buna ziua! Suntem in aceasi situatie. Avem 114 bovine, de 3 ani trimitem cereri catre Primaria Orasului Petrila, jud Hunedoara, insa primim doar amanari peste amanari. As dori sa ma contactati daca se poate, pentru a realiza un articol asemanator. Multumesc!
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Ștefan Slavu: Pentru o fermă la început de drum MF 5713 este un tractor excelent

Ștefan Slavu: Pentru o fermă la început de drum MF 5713 este un tractor excelent

Originar din orașul Tecuci, jud. Galați, tânărul Ștefan Slavu a lucrat și a locuit aproximativ 15 ani în Vestul Europei. Acolo a dezvoltat două businessuri, însă a visat mereu să facă ceva acasă. Cu banii și experiența acumulată s-a întors în România și s-a apucat de agricultură. Din 2018 până în prezent a crescut de la 38 ha la aproximativ 200 ha, iar anul trecut și-a modernizat parcul de utilaje cu ajutorul fondurilor europene. Cum a decurs achiziția și de ce a ales modelul 5713M de la Massey Ferguson.

SIGMA România

contact: Strada Biharia, Nr. 26, Etaj 4, 013981,

București, Romania

T: + 40 21 233 10 64; office@saracakis.ro; www.saracakis.ro

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Vaca... vitezomană

Vaca... vitezomană
Merge un taran cu o vaca la abator si pe drum se intalneste cu un prieten, care avea BMW. Detalii