Programul de guvernare depus de premierul Dacian Cioloș la Parlamentul României prevede creșterea sprijinului pentru instalarea tinerilor fermieri ca șefi de exploatație agricolă de la 70.000 euro/fermier, cât este suma maximă acum, la 100.000 euro/fermier.
"În vederea menținerii populației active și a dezvoltării antreprenoriale în mediul rural, sustinem:
● finanțarea cu până la 100.000 de euro pentru instalarea tinerilor în agricultură;
● finanțarea cu până la 100.000 de euro pentru înființarea de activități non-agricole;
● beneficii fiscale pentru o anumită perioadă de timp pentru persoanele juridice nou-înființate în mediul rural", scrie în Programul de guvernare depus de premierul desemnat Dacian Cioloș, luni, la Parlamentul României.
George Cățean, propus ministru al agriculturii, a menţionat și el creșterea ajutorului pentru tinerii fermieri, la audierile de marți seara din Parlament. El a spus că şi-ar dori ca din 2023 să menţină primele de instalare pentru tinerii fermieri, cu un grant maxim de 100.000 de euro, dar să fie finanţate şi activităţile non-agricole care se desfăşoară în mediul rural.
"Putem veni şi cu o serie de beneficii fiscale pentru o anumită perioadă de timp pentru entităţile care îşi încep activitate în mediul rural. De mai bine de un deceniu vorbim de cooperare şi asociere în agricultură. Da. Este nevoie. Este nevoie mai ales pentru acele entităţi mici, pentru ferme de familie care au numai de câştigat de pe urma asocierii, dar pentru asta este nevoie de un cadru legislativ care să fie încurajator şi aici putem lucra împreună. Este nevoie de beneficii fiscale, poate că am putea să le particularizăm şi mai mult şi mai ales este nevoie de încurajare pe asociere", a adăugat George Căţean, ministrul propus pentru preluarea portofoliului de la Ministerul Agriculturii.
După audierile din comisiile de specialitate, care au avut loc marți, premierul desemnat Dacian Cioloș și miniștrii propuși în guvern vin astăzi în Parlament pentru votul de învestitură. Pare o misiune imposibilă pentru liderul USR să devină prim-ministru în fruntea unui guvern minoritar. Pentru acest lucru are nevoie de 234 de voturi, în condițiile în care USR are 80 de parlamentari.
Ședința de plen este programată pentru astăzi, la ora 10, premierul desemnat, Dacian Cioloș va prezenta componența guvernului și programul de guvernare.