OFICIAL! Prim-ministrul României, Ludovic Orban, a anunțat în ședința de Guvern din data de 4 decembrie 2020 că până la sfârșitul acestui an va fi adoptată o nouă schemă de ajutor pentru fermierii români. Este vorba despre programul AgroInvest.
Premierul României i-a cerut secretarului de stat din Ministerul Agriculturii, Aurel Simion, care l-a suplinit pe ministrul agriculturii la ședința de Guvern, ca noua schemă de ajutor pentru fermieri să fie prezentată în cursul acestei luni în ședința Executivului pentru a fi aprobată până la 31 decembrie 2020. Inserăm discuția dintre prim-ministru și secretarul de stat MADR di debutul ședinței Executivului:
Ludovic Orban: Împreună cu Ministerul Finanțelor finalizați forma actului normativ pentru AgroInvest.
Aurel Simion: Avem grup de lucru pentru marți (8 decembrie 2020 n.r.).
Ludovic Orban: ...schema de garantare a creditelor pentru capital de lucru și investiții pentru zona ”agricultură”.
Aurel Simion: Da. Am convenit cu Ministerul de Finanțe, am format un grup de lucru pentru marți, 8.
Ludovic Orban: Deci aș vrea, până la sfârșitul anului să fie adoptată această schemă.
Fermierii vor putea beneficia de acces la finanțare bancară prin credite cu garanții de stat și dobândă subvenționată, la fel ca în programul IMM Invest printr-un nou program adoptat de Guvernul Orban, ședința de guvern de aseară, respectiv programul Agro Invest.
Prin acest program, se acordă un plafon de garanții de stat de un miliard de lei pentru fermierii care vor accesa credite pentru capital de lucru și pentru investiții cu garanții de stat și cu dobândă subvenționată, la fel ca în programul IMM Invest, care în acest moment a ajuns la un plafon de peste 16 miliarde de lei garanții de stat acordate întreprinderilor mici și mijlocii din România, vorbim despre un număr de peste 22.000 de întreprinderi mici și mijlocii care, în această perioadă de criză, au avut posibilitatea să acceseze finanțare bancară cu garanții de stat și dobândă subvenționată pentru derularea investițiilor sau pentru asigurarea capitalului de lucru. O măsură foarte bine primită de mediul de afaceri și care, iată, în acest moment, guvernul o extinde și pentru zona companiilor din sectorul agricol, a explicat Ionel Dancă, șeful Cancelariei prim-ministrului.
Principalele particularități ale programului Agro Invest:
Va exista o perioadă de grație mai mare, la începutul perioadei de creditare, de 24 de luni (perioadă în care trebuie plătită doar dobânda). Rambursarea creditului este particularizată, pentru ca fermierii să poată rambursa de cel puțin 2 ori pe an. Rambursarea se poate face doar după recoltare sau oricând își pot permite fermierii pe durata unui an. Guvernul va oferi totodată un grant de 10% din valoarea finanțării, în vederea susținerii de investiții. Statul, practic, va finanța o parte din aceste investiții, dar grantul va fi oferit cu respectarea regulilor și în limita plafonului maxim de cumul pentru IMM-urile din domeniul agriculturii/pisciculturii