Pe lista actelor supuse aprobării Guvernului în ședința de miercuri, 9 iunie 2021, se află Hotărârea pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 33/1996 privind repunerea în unele drepturi economice a locuitorilor Munţilor Apuseni.
Titularii Carnetului de moţ, eliberat în condiţiile Legii nr. 33/1996, republicată, din judeţele Alba, Arad, Bihor, Cluj şi Hunedoara beneficiază de reducerile de 50 % din tariful de transport pe calea ferată, pentru transportul de marfă și 50 % din tariful călătoriei la clasa II-a, pentru transportul de călători.
" Art. 8 (1) Titularii de Carnete de moţ pot beneficia de reducerea de 50% din tariful de transport pe calea ferată prevăzut de Tariful CFR Marfă, numai pentru transportul următoarelor produse:
a) materialele lemnoase însoţite de documentele prevăzute la art. 7 alin. (1);
b) produsele prelucrate din lemn, produse în județele prevăzute la art. 2 din Legea nr. 33/1996, republicată, care se transportă către locurile de valorificare;
c) produsele agricole, obținute prin valorificarea produselor prelucrate din lemn.
(2) Transportul pe calea ferată al produselor prevăzute la alin. (1) se realizează cu respectarea condițiilor din legislația din domeniul feroviar în vigoare, în special a celor prevăzute în Regulamentul de transport pe căile ferate din România, aprobat prin Ordonanța Guvernului nr. 7/2005 aprobată cu modificări prin Legea nr. 10/2006 și Normele uniforme privind transporturile pe căile ferate din România, aplicabile operatorilor și beneficiarilor de transport feroviar de marfă, aprobate prin Ordinul ministrului transporturilor nr. 655/19.07.2007, respectiv din Condițiile generale de transport ale CFR Marfă și Tariful CFR Marfă.
(3) În vederea efectuării transportului de produse prevăzute la alin. (1), titularii de Carnete de moţ interesați vor transmite Societății Naționale de Transport Feroviar de Marfă „C.F.R. Marfă” S.A., comenzi conform modelelor publicate de aceasta pe site-ul internet al societății.
(4) La primirea unei comenzi, CFR Marfă va analiza posibilitățile de realizare a transportului, iar în cazul în care acesta este posibil, va transmite celor interesați condițiile de transport, inclusiv tarifele de transport și accesorii și va lua măsuri de punere la dispoziție a vagoanelor pentru încărcare.
Art. 9. - (1) Pentru transportul produselor prevăzute la art. 8 alin. (1) și acordarea reducerii de 50 % din tariful de transport, încheierea contractului de transport se efectuează numai dacă beneficiarul prezintă Carnetul de moţ și documentele însoțitoare prevăzute de lege și prezentele norme.
Facilități acordate pentru transportul de călători
Art. 12. - (1) Titularii Carnetului de moţ beneficiază de reducerea de 50 % din tariful călătoriei, la clasa II-a, la toate categoriile de trenuri de călători, atât la dus, cât și la întors, atunci când fac dovada cu duplicatul documentului de transport al mărfii că se deplasează pentru valorificarea produselor expediate pe calea ferată. De această reducere beneficiază și posesorii Carnetului de moţ care prestează servicii cu materialul lemnos al beneficiarului, constând în confecții și reparații din lemn, atât la dus, cât și la întors.
(2) În acest scop, beneficiarul Legii nr. 33/1996, republicată, se prezintă la casa de bilete a operatorului de transport feroviar cu Carnetul de moț și duplicatul documentului de transport al mărfii sau cu dovada semnată de primarul din localitatea de domiciliu a beneficiarului acestui carnet, în cazul când se deplasează în altă localitate pentru prestarea de servicii cu materialul lemnos al beneficiarilor. Pe baza acestor documente se obține contra cost bilet de călătorie cu reducere 50 % din tariful aferent rangului de tren cu care urmează să călătorească și 50 % reducere din tariful de rezervare pentru călătoria la clasa a II-a. Pentru călătoria la clasa I se plătesc diferențele tarifare aferente.
(3) La emiterea biletului cu reducere 50 %, casierul va înscrie numărul Carnetului de moţ, numărul scrisorii de trăsură sau, după caz, al dovezii eliberate de primar.
(4) La verificarea legalității călătoriei în tren, beneficiarul Legii nr. 33/1996 republicată, va prezenta personalului de tren legitimația de călătorie obținută de la casa de bilete, Carnetul de moț, duplicatul documentului de transport al mărfii sau dovada semnată de primarul din localitatea de domiciliu și actul de identitate în original," precizează actul normativ.