„Vacile sunt noul cărbune”, spune un grup puternic de investitori, lider la nivel mondial, care face lobby pe lângă guverne să reducă emisiile cu efect de seră prin desființarea fermelor de creștere a vacilor.
Economiile globale trebuie să ia măsuri rapide pentru a reduce nivelul de gaze cu efect de seră emise de agricultură altfel riscă să nu atingă obiectivele climatice, a avertizat un grup de investitori lider mondial.
Rețeaua FAIRR, susținută de investitori care gestionează active de peste 38 trilioane de dolari (27 trilioane de lire sterline), a solicitat ca obiectivele specifice privind emisiile din agricultură să facă parte din planurile climatice ale națiunilor G20 la summit-ul ONU privind clima, Climatul Cop26 de la Glasgow din noiembrie, spunând că progresul actual nu va permite țărilor să atingă obiectivele acordului climatic de la Paris.
Grupul de investiții include companii de renume precum Legal and General și Canada Post Pension, iar campania lor, intitulată „Where’s the beef?” este susținută de fostul secretar general al ONU, Ban Ki-moon.
În ciuda faptului că agricultura reprezintă în prezent o treime din toate emisiile globale, niciunul dintre G20 nu a inclus obiective specifice pentru emisiile agricole în planurile lor actuale, cunoscute sub numele de „contribuții determinate la nivel național” sau NDC, notează campania.
Jeremy Coller, președintele FAIRR și director executiv al Coller Capital, a declarat: „Vacile sunt noul cărbune. Emisiile provenite din agricultură și utilizarea aferentă a terenurilor sunt la un nivel cu gazele cu efect de seră emise de UE, SUA și Japonia combinate. Nu faceți greșeala de a crede că investitorii devin morali. Avem responsabilitatea fiduciară de a maximiza randamentele. Dar investitorii se întreabă, ce rost are să ai o pensie în 2050, dacă lumea este prea fierbinte pentru a te retrage? Ei își dau seama din ce în ce mai mult că, pentru a genera rentabilități durabile, trebuie să se bazeze pe costurile de creștere a taxelor și reglementărilor pe carbon și a potențialului de acțiuni colective privind clima. Pentru a atenua acest risc, aceștia iau o poziție de lider în domeniul climatului și împing guvernele să facă același lucru”.
El a mai spus că cercetările efectuate de grupul său de investiții sugerează că primele 40 de companii din sectorul cărnii se pot confrunta cu o pierdere de până la 11 miliarde de dolari generată de costul în creștere al carbonului.
„Asta arată riscul activelor blocate cu care se confruntă sectorul de creștere a animalelor și motivul pentru care vacile devin rapid noul cărbune”, a spus el. „Dacă procesul Cop26 poate stabili, în mod transparent, în planurile fiecărei țări de a aborda amprenta climatică a agriculturii, ar spori încrederea investitorilor pentru a mobiliza capitalul către o alimentație și o agricultură mai durabile”.
Sursa independent.co.uk, Marea Britanie