KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Greu de găsit un fermier mulțumit! Ministrul Oros, acuzat și de fermierii mari și de fermierii mici!

Publicat: 28 iunie 2021 - 08:13
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Popularitatea ministrului agriculturii, Adrian Oros, scade vertiginos în sondaje. Pare că deciziile luate la vârful agriculturii românești nu-i mulțumesc nici pe fermierii mari și cu atât mai puțin pe fermierii mici și mijlocii. Cei din urmă îl acuză, printre altele, că este doar reprezentantul fermierilor mari, că ar milita doar pentru interesele marilor agricultori, iar fermierii mari îl acuză de trădare, dar și de tăierea ajutoarelor, care i-a nemulțumit profund și pe fermierii mici.

Unul dintre marii fermieri ai României, Dimitrie Muscă, directorul general al Combinatului Agroindustrial Curtici, Arad, care a venit recent cu ideea înființării unui partid al agricultorilor care să unească fermierii mari, mici, mijocii și țăranii, îl acuză pe ministrul agriculturii Adrian Oros că i-a trădat pe fermieri, că a votat împotriva lor când el ar trebui să fie reprezentantul fermierilor în toate negocierile politice.

"Cum este posibil?! Când Oros a votat împotriva propriilor fermieri?! Ești exponentul fermierilor, domnule ministru!
Vă dau un exemplu ce înseamnă ministrul agriculturii Oros astăzi. El a vrut să candideze ca președinte de Consiliul Județean pe Cluj. Bineînțeles, că ardelenii, fiind acolo oameni serioși la Cluj, l-au repudiat și dacă l-au repudiat pentru președinte într-un județ ca și Clujul, atunci au zis că e bun la țară, să conducă Ministerul Agriculturii, să conducă acest sector imens, agricultura, care ne asigură bunăstarea, pentru că în momentul în care ai mâncare ieftină și bună, multă, ieftină și bună, ai liniște în țară. Nu a făcut nimic pentru agricultura românească, noi, fermierii, ne cunoaștem cât de cât între noi, cei din agricultura țării, poți să spui, ăsta e cel mai bun prieten, competența lui trebuie să fie legată de viața fermierilor, de viața de la țară, care aduce prosperitate în țară", spune Dimitrie Muscă.

oros-calare-doi_b

Alianța pentru Agricultură și Cooperare care include mai multe organizații în care activează fermierii mari, Federația Pro Agro, LAPAR, UNCSV, APPR, și-a exprimat fățiș nemulțumirea și dezamăgirea provocate de ministrul agriculturii, prin mai multe scrisori deschise care au curs spre Ministerul Agriculturii și Guvern, la sfârșitul lunii mai și începutul lunii iunie.

Fermierii mari îi reproșează ministrului excluderea agriculturii de la finanțarea prin Planul Național de Reziliență și Redresare, PNRR, tăierea fără milă a ajutorului național tranzitoriu vegetal, neacordarea despăgubirilor pentru culturile distruse de secetă în primăvara anului 2020.

"Anul 2020, un an extraordinar de greu pentru cei cu recolte calamitate, impune intervenția statului prin alocarea urgentă de resurse financiare, la prima rectificare bugetară din anul 2021, după cum urmează:
- cca. 200 milioane de euro pentru despăgubirile aferente culturilor de primăvară, pentru care există procese verbale de constatare și evaluare a daunelor provocate de seceta pedologică și arșița atmosferică din 2020;
- cca. 60 milioane de euro aferente ANT reduse în 2021;
- cca. 435 milioane de euro aferente unui singur an pentru finanțarea investițiilor din strategia integrată pentru gestionarea apei (1/6 din suma necesară până în 2026) pentru eficientizarea infrastructurii principale de irigații, desecări, drenaje, combaterea eroziunii solului, prevenirea deșertificării și dezvoltarea sitemului de antigrindină și creștere a precipitațiilor", au scris fermierii într-una din scrisorile deschise adresate șefului MADR.

Dacă fermierii mari spun pe un ton potolit că sunt nemulțumiți și dezamăgiți, supărarea fermierilor mici și mijlocii explodează în mesaje vehemente la adresa ministrului Adrian Oros. Cauzele supărărilor sunt multe, fermierii mici îl suspectează mereu pe ministrul Oros că ar face parte fermierilor mari, în detrimentul lor, dar în principal, revolta micilor fermieri, crescători este legată de ajutoarele mici din zootehnie.

Cei 5 lei pe vacă și 2 lei pe tona de lapte, achitați anul acesta crescătorilor de vaci sub forma ajutoarelor naționale tranzitorii, aferente anului de cerere 2020, au fost interpretați ca o batjocură la adresa muncii crescătorilor. Nici ajutorul național tranzitoriu pentru ovine/caprine nu a fost primit cu urale, suma fiind înjumătățită, 10 lei pe cap de animal, prin comparație cu anul trecut când APIA le-a achitat crescătorilor circa 20 de lei/cap de animal în contul anului 2019.

Diferența de la acest ANT de nimic, ajutorul Covid 19 pentru vaci, nu-i mulțumește pe crescători care spun că anul trecut au încasat de la APIA un ajutorul național tranzitoriu de circa 370 de lei pe vacă și un ajutor Covid 19 de circa 69 de euro/vacă, pentru fermele cu peste 91 capete bovine femele, și circa 100 de euro/vacă pentru fermele mici.

Deci, împărțirea anul acesta a bugetului destinat pentru plata ANT la vaci, o parte mică pentru achitarea ANT și partea substanțială pentru un ajutor Covid, cu scopul de a evita data istorică 31 ianuarie 2013 și cu intenția ca banii mai mulți să ajungă la adevărații crescători nu este lăudată, dimpotrivă, este aspru criticată în cele mai multe dintre mesajele fermierilor.

oros-cal-cop-bun_b

Mariana Prasca: 5 lei subvenție pe vacă și de la a 3 a vacă plătești la ANAF 160 de lei.
Giury Oprea: Până acum, luau subvenție cei care și-au vândut vacile. Ani la rând. Cei care le-au cumpărat, nu. Acum, iau mai mulți subvenție, dar ANT este de 5 lei per vacă. Nimeni nu înțelege nimic. Dar și autoritățile se feresc să explice "șmecheria".
Jozsef Tornyai: Noi, românii, am fost gospodari mici și mijlocii, întotdeauna în 100 de ani de istorie s-a luptat împotriva grofilor și moșierilor, unde suntem astăzi?! De unde am plecat, iar s-au întors moșierii cu mii și zeci de mii de ha, să vedem ce va urma!
Stan Cocor: De când e ministru, nu a facut nimc pentru agricultori, in special, tarani! Credeti ca va face ceva de acum?
Florin Stoi: Trebuie să ne reprezinte unul care știe ce este, oaia vaca porcul găina etc.. nu numai teoretic...
Marius Gheorghiță: Oros a stat la cheremul altora pe responsabilitatea sa, asa ca lumea nu-l mai suporta, nu-l mai vrea nimeni pentru că a făcut jocurile politice nu prea acceptabile agriculturii românești.

Vestea venită pe surse politice că ministrul Adrian Oros ar fi pe lista miniștrilor care ar urma să fie remaniați în iulie a fost primită cu entuziasm.

Mihai și Mihaela Paulet: Să plece să nu mai auzim de el că tare și-a bătut joc de noi fermierii!
Legume gustoase Cataloi: nu ești demn de ia românească....marș din țară, trădătorule....ai să- mi plătești 5 tone de cocs și un tir cu lemne ....total ...2000 euro ...
Gicu Secelean: Este și va rămâne unul dintre cei mai slabi miniștri ai agriculturii după evenimentele din '89.

Vizualizat: 1024 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Decizie Guvern săptămâna viitoare pentru plata ajutoarelor pentru fermele mici și tinerii fermieri!

Decizie Guvern săptămâna viitoare pentru plata ajutoarelor pentru fermele mici și tinerii fermieri!

28 iulie 2021 - 13:30

Ajutoarele europene pentru fermele mici, tinerii fermieri, pentru investiții în dezvoltarea exploatațiilor agricole, etc. depind de modificările făcute în hotărârea de Guvern 226 privind cadrul de acordare a fondurilor europene. Hotărârea se află pe circuitul de avizare, iar săptămâna viitoare va fi supusă aprobării Guvernului, astfel încât banii europeni să poată fi accesați de fermieri, crescători de animale, a anunțat ministrul agriculturii, Adrian Oros.

Subvențiile sunt pentru fermierii corecți! Oricâte subvenții am da, eficiența lor este mai mică din cauza fraudei!

Subvențiile sunt pentru fermierii corecți! Oricâte subvenții am da, eficiența lor este mai mică din cauza fraudei!

28 iulie 2021 - 09:43

Ministerul Agriculturii face strategii și scheme de sprijin pentru fermierii care lucrează corect. Oricâte subvenții am da, și din bani de la bugetul național și din bani europeni, eficiența lor, sigur, este mult mai mică din cauza fraudei, a spus ministrul agriculturii, Adrian Oros, la conferința de presă, susținută marți, la MADR. Șeful MADR a făcut precizările în contextul în care fermierii români se plâng de fraudarea ajutoarelor agricole, de eticheta de România aplicată unor legume aduse din alte țări.

Comunicat APIA de astăzi: Plăți pentru crescătorii de animale!

Comunicat APIA de astăzi: Plăți pentru crescătorii de animale!

28 iulie 2021 - 09:04

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin Centrele Județene, informează că efectuează plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor, solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna mai 2021, în sumă de 1.245.343,55 lei, pentru un număr de 27 solicitanți, anunță APIA într-un comunicat transmis astăzi pentru Agroinfo.

Un fermier român și-a adus muncitori din Africa!

Un fermier român și-a adus muncitori din Africa!

28 iulie 2021 - 08:11

Criza forței de muncă l-a determinat pe cunoscutul fermier român Ion Olteanu Constantin să-și aducă muncitori din Africa. Este de notorietate că fermierii, crescătorii români de animale găsesc cu mare dificultate lucrători în ferme. Sunt cazuri în care fermierii ajung în punctul în care renunță, pentru că nu au cu cine să lucreze în ferme. Ion Olteanu Constantin a rezolvat această problemă prin angajarea unor lucrători din Africa la ferma lui din România.

Subvenții APIA pentru fermieri, crescători de animale, suplimentate la rectificarea bugetară!

Subvenții APIA pentru fermieri, crescători de animale, suplimentate la rectificarea bugetară!

27 iulie 2021 - 14:51

Ministerul Agriculturii solicită Guvernului, la rectificarea bugetară, credite de angajament în valoare de 4,6 miliarde de lei și credite bugetare în valoare de 3,5 miliarde de lei. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat astăzi cum se împart banii pe care  Ministerul Agriculturii speră să-i obțină la rectificare, care sunt subvențiile APIA care vor fi suplimentate, atât pentru fermierii din vegetal, cât și pentru crescătorii de animale, și ce ajutoare vor primi fermierii.

Anunț astăzi ministrul agriculturii pentru crescătorii de vaci!

Anunț astăzi ministrul agriculturii pentru crescătorii de vaci!

27 iulie 2021 - 14:00

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, anunță, astăzi, 27 iulie 2021, crescătorii de bovine că ultima zi în care mai pot să ceară ajutorul Covid 19 bovine, pentru acest an, este data de 9 august 2021. Până la această dată, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) primește cererile crescătorilor.

Ministrul agriculturii ASTĂZI: Subvenție APIA 4.600 euro/ha și ajutor 150 milioane euro pentru sere, solarii și depozite!

Ministrul agriculturii ASTĂZI: Subvenție APIA 4.600 euro/ha și ajutor 150 milioane euro pentru sere, solarii și depozite!

27 iulie 2021 - 13:02

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat astăzi că fermierii români care cultivă legume beneficiază anul acesta de o subvenție APIA de 4.600 de euro/ha, sprijin cuplat vegetal, și de o sumă de 150 de milioane de euro pentru construcția de sere, solarii sau depozite. La acestea se adaugă ajutorul de minimis la legume cultivate în spații protejate, 2.000 euro/beneficiar/1.000 mp.

Subvenție europeană DIRECTĂ pentru apicultori!

Subvenție europeană DIRECTĂ pentru apicultori!

27 iulie 2021 - 12:30

VEȘTI DE ASTĂZI, 27 IULIE 2021! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că apicultorii români vor beneficia de o subvenție europeană directă pe familie de albine.

Anunț APIA ASTĂZI: Bani transferați ACUM în conturi!

Anunț APIA ASTĂZI: Bani transferați ACUM în conturi!

27 iulie 2021 - 09:56

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a efectuat plățile sumelor cuvenite sub formă de rentă viageră agricolă aferentă anului 2020, anunță APIA într-un comunicat transmis Agroinfo.

Anunț europarlamentar român: ajutoare pentru fermieri, crescători de animale!

Anunț europarlamentar român: ajutoare pentru fermieri, crescători de animale!

27 iulie 2021 - 07:06

Norme simplificate pentru ajutoarele de stat acordate fermierilor, dar și altor categorii de beneficiari! Anunță europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședintele Comisiei AGRI, Parlamentul European.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

O afacere de familie, consolidată cu ajutorul fondurilor europene, produce 500 de tone de fructe pe an, în livada intensivă de la periferia municipiului Arad.
 
Redactor: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radi
Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii