Oierii puși pe jar de zvonul că berbecii care au trecut de vârsta de 6 ani nu mai pot fi folosiți în raportul un berbec cu origine pentru 35 femele ovine, pentru a lua subvenția APIA mare la ovine, sprijinul cuplat. Oierii sunt induși în eroare, probabil, cu scopul de a cumpăra din nou, berbeci și nu la prețuri mici, a declarat Gheorghe Dănulețiu, Ghiță Ciobanul, Asociația Profesională a Ciobanilor. Directorul Agenției Naționale pentru Zootehnie dezminte acest zvon.
Sprijinul cuplat zootehnic, subvenția APIA mare, cu un cuantum de 17,90 euro/ovină, la nivelul anului 2020, este încasată de crescătorii de oi care dețin berbeci înscriși în registrele genealogice ale raselor, secțiunea principală, sau care dețin un berbec cu certificat de origine la 35 de ovine femele înscrise sau neînscrise în registrele genealogice. Pentru ca oierii să încaseze de la APIA sprijinul cuplat pentru berbeci, aceștia trebuie să aibă vârsta maximă de 6 ani. Însă, în raportul un berbec la 35 femele ovine, berbecul poate fi folosit chiar dacă a depășit vârsta de 6 ani. În acest caz, oierii vor încasa de la APIA sprijinul cuplat doar pentru cele 35 de ovine femele, nu și pentru berbec. Zvonul care i-a pus pe jar pe oieri este că berbecii care au depășit vârsta de 6 ani nu mai pot fi folosiți pentru a respecta raportul un berbec la 35 ovine femele și pentru a încasa banii de la APIA.
"M-au căutat mai mulți crescători de oi din țară care mi-au spus că i-ar fi anunțat de la oficiile județene de zootehnie că nu mai sunt buni pentru raportul un berbec la 35 femele ovine, pentru sprijinul cuplat, berbecii care au trecut de vârsta de 6 ani. L-am contactat imediat pe domnul director al Agenției Naționale pentru Zootehnie, inginer Vaida Bela, iar domnul director mi-a spus că berbecii care sunt trecuți de vârsta de 6 ani nu mai beneficiază de sprijin cuplat însă pot fi folosiți în raportul un berbec la 35 ovine femele, iar oierul va încasa SCZ pentru cele 35 de ovine femele, dar nu și pentru berbecul folosit.
Dacă berbecul are vârsta sub 6 ani sau maxim 6 ani este eligibil pentru plata SCZ, oierii încasează banii de la APIA pentru cele 35 de ovine, dar și pentru berbec. Dacă berbecul are vârsta de peste 6 ani, oierii încasează banii de la APIA numai pentru cele 35 de ovine femele.
Deci, respectarea raportului un berbec cu origine la 35 de femele ovine este valabil și dacă berbecul are vârsta de peste 6 ani, mi-a spus șeful ANZ. Oierii care m-au căutat erau supărați că trebuie să-și cumpere alți berbeci. Cineva vrea să-i inducă în eroare pe oieri ca să se vândă iarăși berbeci mulți și cu prețuri mari.
Domnul director ANZ mi-a spus că nu se mai ia sprijin cuplat pentru berbecul care a trecut de 6 ani, dar dacă faci dovada, un berbec la 35 de femele ovine, chiar dacă berbecul a trecut de 6 ani, iei subvenția APIA pentru cele 35 de ovine femele", a declarat Ghiță Ciobanul, pentru Agroinfo.
Șeful ANZ, ing. Vaida Bela, vocea autorizată, competentă pentru a informa corect crescătorii de animale, a declarat, pentru Agroinfo, că berbecii care au depășit vârsta de 6 ani pot fi folosiți, fără probleme și fără riscul de a pierde banii de la APIA, în raportul un berbec cu origine, autorizat pentru montă, la 35 de ovine femele.
"Un berbec care a trecut de vârsta de 6 ani nu beneficiază, el, ca animal, de sprijin cuplat. Dar pentru raportul un berbec la 35 de ovine femele, e în regulă și dacă a trecut de vârsta de 6 ani. Pot să vă spun în calitate de director general al ANZ-ului că acea vârstă de 6 ani nu este vârsta maximă de capacitate reproductivă. Deci, acel berbec, așa cum femelele ovine pot beneficia de sprijin cuplat până la vârsta de 8 ani, tot așa și berbecii cu certificat de origine, înscriși în secțiunea principală a registrelor genealogice, până la vârsta de 6 ani pot beneficia de sprijin cuplat zootehnic, ei, ca animale. Și acum, să exemplific, un berbec cu vârsta de 7 ani care are autorizație de folosire la montă naturală sau artificială, dată de către oficiile noastre, poate fi folosit la reproducție. Nu este niciun impediment. Cu condiția ca acel berbec să fie autorizat potrivit Ordinului 180", a declarat șeful ANZ, pentru Agroinfo.
Ing. Vaida Bela ne-a întrebat de unde a pornit acest zvon. La răspunsul nostru că zvonul s-ar fi iscat chiar de la unele dintre oficiile județene de zootehnie, șeful ANZ ne-a spus: "Eu nu cred că ar fi spus vreun coleg de-al nostru de la un oficiu județean că un berbec cu vârsta de peste 6 ani nu poate fi folosit la reproducție. Nu cred să fi zis așa ceva. E o neînțelegere. Deci, berbecul care are peste 6 ani nu primește sprijin cuplat, el, ca animal, dar dacă este autorizat, este un reproducător în toate puterile, ca să zic așa, el poate fi folosit la reproducție. Dacă aveți vreo informație că vreun oficiu județean de zootehnie a zis că nu eliberează adeverință (necesară la APIA pentru încasarea sprijinului cuplat ovine n.r.) pentru un berbec, privind raportul un berbec la 35 ovine femele, dacă berbecul este trecut de vârsta de 6 ani, vă rog, să-mi comunicați."
Vă reamintim că sprijinul cuplat ovine se acordă pentru un efectiv cuprins între 150 şi 500 de capete de femele ovine şi/sau berbeci, inclusiv, pe beneficiar, cu excepția celor din UAT-urile din zona montană pentru care se solicită SCZ-O pentru un efectiv cuprins între 60 și 500 de capete femele ovine şi/sau berbeci, inclusiv, pe beneficiar, în exploataţii cu cod ANSVSA, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
- animalele din exploataţie pentru care beneficiarul solicită SCZ-O, ovine femele şi/sau berbeci, au vârsta de minimum un an la data de 31 martie a anului de solicitare;
- femelele ovine pentru care se solicită SCZ-O trebuie să aibă vârsta de maxim 8 ani la data limită de depunere fără penalizării
- berbecii pentru care se solicită SCZ-O trebuie să aibă vârsta maximă de 6 ani la data limită de depunere a cererii fără penalizări.