Adama
Agreena
AGRICOVER

Ghiță Ciobanul: Oierii păcăliți să-și cumpere alți berbeci pentru subvenția APIA de 18 euro/ovină!

Publicat: 09 august 2021 - 20:23
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Oierii puși pe jar de zvonul că berbecii care au trecut de vârsta de 6 ani nu mai pot fi folosiți în raportul un berbec cu origine pentru 35 femele ovine, pentru a lua subvenția APIA mare la ovine, sprijinul cuplat. Oierii sunt induși în eroare, probabil, cu scopul de a cumpăra din nou, berbeci și nu la prețuri mici, a declarat Gheorghe Dănulețiu, Ghiță Ciobanul, Asociația Profesională a Ciobanilor. Directorul Agenției Naționale pentru Zootehnie dezminte acest zvon.

Sprijinul cuplat zootehnic, subvenția APIA mare, cu un cuantum de 17,90 euro/ovină, la nivelul anului 2020, este încasată de crescătorii de oi care dețin berbeci înscriși în registrele genealogice ale raselor, secțiunea principală, sau care dețin un berbec cu certificat de origine la 35 de ovine femele înscrise sau neînscrise în registrele genealogice. Pentru ca oierii să încaseze de la APIA sprijinul cuplat pentru berbeci, aceștia trebuie să aibă vârsta maximă de 6 ani. Însă, în raportul un berbec la 35 femele ovine, berbecul poate fi folosit chiar dacă a depășit vârsta de 6 ani. În acest caz, oierii vor încasa de la APIA sprijinul cuplat doar pentru cele 35 de ovine femele, nu și pentru berbec. Zvonul care i-a pus pe jar pe oieri este că berbecii care au depășit vârsta de 6 ani nu mai pot fi folosiți pentru a respecta raportul un berbec la 35 ovine femele și pentru a încasa banii de la APIA.

"M-au căutat mai mulți crescători de oi din țară care mi-au spus că i-ar fi anunțat de la oficiile județene de zootehnie că nu mai sunt buni pentru raportul un berbec la 35 femele ovine, pentru sprijinul cuplat, berbecii care au trecut de vârsta de 6 ani. L-am contactat imediat pe domnul director al Agenției Naționale pentru Zootehnie, inginer Vaida Bela, iar domnul director mi-a spus că berbecii care sunt trecuți de vârsta de 6 ani nu mai beneficiază de sprijin cuplat însă pot fi folosiți în raportul un berbec la 35 ovine femele, iar oierul va încasa SCZ pentru cele 35 de ovine femele, dar nu și pentru berbecul folosit.

Dacă berbecul are vârsta sub 6 ani sau maxim 6 ani este eligibil pentru plata SCZ, oierii încasează banii de la APIA pentru cele 35 de ovine, dar și pentru berbec. Dacă berbecul are vârsta de peste 6 ani, oierii încasează banii de la APIA numai pentru cele 35 de ovine femele.

Deci, respectarea raportului un berbec cu origine la 35 de femele ovine este valabil și dacă berbecul are vârsta de peste 6 ani, mi-a spus șeful ANZ. Oierii care m-au căutat erau supărați că trebuie să-și cumpere alți berbeci. Cineva vrea să-i inducă în eroare pe oieri ca să se vândă iarăși berbeci mulți și cu prețuri mari.

Domnul director ANZ mi-a spus că nu se mai ia sprijin cuplat pentru berbecul care a trecut de 6 ani, dar dacă faci dovada, un berbec la 35 de femele ovine, chiar dacă berbecul a trecut de 6 ani, iei subvenția APIA pentru cele 35 de ovine femele", a declarat Ghiță Ciobanul, pentru Agroinfo.

colaj-scz-berbeci_b

Șeful ANZ, ing. Vaida Bela, vocea autorizată, competentă pentru a informa corect crescătorii de animale, a declarat, pentru Agroinfo, că berbecii care au depășit vârsta de 6 ani pot fi folosiți, fără probleme și fără riscul de a pierde banii de la APIA,  în raportul un berbec cu origine, autorizat pentru montă, la 35 de ovine femele.

"Un berbec care a trecut de vârsta de 6 ani nu beneficiază, el, ca animal, de sprijin cuplat. Dar pentru raportul un berbec la 35 de ovine femele, e în regulă și dacă a trecut de vârsta de 6 ani. Pot să vă spun în calitate de director general al ANZ-ului că acea vârstă de 6 ani nu este vârsta maximă de capacitate reproductivă. Deci, acel berbec, așa cum femelele ovine pot beneficia de sprijin cuplat până la vârsta de 8 ani, tot așa și berbecii cu certificat de origine, înscriși în secțiunea principală a registrelor genealogice, până la vârsta de 6 ani pot beneficia de sprijin cuplat zootehnic, ei, ca animale. Și acum, să exemplific, un berbec cu vârsta de 7 ani care are autorizație de folosire la montă naturală sau artificială, dată de către oficiile noastre, poate fi folosit la reproducție. Nu este niciun impediment. Cu condiția ca acel berbec să fie autorizat potrivit Ordinului 180", a declarat șeful ANZ, pentru Agroinfo.

Ing. Vaida Bela ne-a întrebat de unde a pornit acest zvon. La răspunsul nostru că zvonul s-ar fi iscat chiar de la unele dintre oficiile județene de zootehnie, șeful ANZ ne-a spus: "Eu nu cred că ar fi spus vreun coleg de-al nostru de la un oficiu județean că un berbec cu vârsta de peste 6 ani nu poate fi folosit la reproducție. Nu cred să fi zis așa ceva. E o neînțelegere. Deci, berbecul care are peste 6 ani nu primește sprijin cuplat, el, ca animal, dar dacă este autorizat, este un reproducător în toate puterile, ca să zic așa, el poate fi folosit la reproducție. Dacă aveți vreo informație că vreun oficiu județean de zootehnie a zis că nu eliberează adeverință (necesară la APIA pentru  încasarea sprijinului cuplat ovine n.r.) pentru un berbec, privind raportul un berbec la 35 ovine femele, dacă berbecul este trecut de vârsta de 6 ani, vă rog, să-mi comunicați."

Vă reamintim că sprijinul cuplat ovine se acordă pentru un efectiv cuprins între 150 şi 500 de capete de femele ovine şi/sau berbeci, inclusiv, pe beneficiar, cu excepția celor din UAT-urile din zona montană pentru care se solicită SCZ-O pentru un efectiv cuprins între 60 și 500 de capete femele ovine şi/sau berbeci, inclusiv, pe beneficiar, în exploataţii cu cod ANSVSA, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
- animalele din exploataţie pentru care beneficiarul solicită SCZ-O, ovine femele şi/sau berbeci, au vârsta de minimum un an la data de 31 martie a anului de solicitare;
- femelele ovine pentru care se solicită SCZ-O trebuie să aibă vârsta de maxim 8 ani la data limită de depunere fără penalizării
- berbecii pentru care se solicită SCZ-O trebuie să aibă vârsta maximă de 6 ani la data limită de depunere a cererii fără penalizări.

Vizualizat: 5783 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Lista asociațiilor acreditate pentru determinarea calității genetice la bovine!

Lista asociațiilor acreditate pentru determinarea calității genetice la bovine!

04 octombrie 2024 - 12:43

Agenția Națională pentru Zootehnie a publicat lista asociațiilor acreditate pentru serviciul de determinare a calității genetice a a raselor de animale, specia bovine. Agroinfo pune la dispoziția crescătorilor de bovine interesați această listă.

ANF a lansat aplicația FITS pentru digitalizarea procesului de formare profesională

ANF a lansat aplicația FITS pentru digitalizarea procesului de formare profesională

04 octombrie 2024 - 11:06

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Autoritatea Națională Fitosanitară (ANF) anunță lansarea aplicației FITS destinată utilizatorilor profesioniști, distribuitorilor și consilierilor privind utilizarea durabilă a produselor de protecție a plantelor, în data de 1 octombrie 2024. Astfel, procesul de formare profesională este digitalizat.

Ministrul Florin Barbu efectuează o vizită de lucru în Republica Moldova

Ministrul Florin Barbu efectuează o vizită de lucru în Republica Moldova

03 octombrie 2024 - 20:01

O delegație condusă de ministrul Florin-Ionuț Barbu va efectua în data 4 octombrie 2024 o vizită de lucru în Republica Moldova, la invitația viceprim-ministrului Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare al Republicii Moldova.

Interzicerea importurilor de ouă și carne de pasăre din Ucraina!

Interzicerea importurilor de ouă și carne de pasăre din Ucraina!

03 octombrie 2024 - 15:17

Având în vedere solicitarea crescătorilor de păsări din România cu privire la interzicerea importurilor de produse avicole din Ucraina, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale face următoarele precizări:

Comunicat APIA ASTĂZI: Plăți APIA cap animal!

Comunicat APIA ASTĂZI: Plăți APIA cap animal!

03 octombrie 2024 - 15:01

Sprijin financiar în valoare de peste 3,98 milioane lei pentru crescătorii de animale, anunță astăzi Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), într-un comunicat transmis Agroinfo.

Fermierii primesc 1.000 de lei/ha!

Fermierii primesc 1.000 de lei/ha!

03 octombrie 2024 - 08:34

Guvernul a aprobat în ședința din 2 octombrie 2024 Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Document! Subvenții APIA cu un buget de 9 miliarde euro!

Document! Subvenții APIA cu un buget de 9 miliarde euro!

03 octombrie 2024 - 08:09

Un Raport special al Curții Europene de Conturi, publicat la 30 septembrie 2024, conține informații legate de plata subvențiilor pentru climă și mediu, aferente acestui an.

Crescător de oi, găsit mort în munți de salvamontiști!

Crescător de oi, găsit mort în munți de salvamontiști!

03 octombrie 2024 - 07:36

Crescătorul de oi Grigore Virgil, județul Vâlcea, membru în Asociația Agricolă Țara Loviștei a sfârșit în munți. Salvamontiștii i-au recuperat trupul în noaptea de 1 pe 2 octombrie 2024.

Ajutor de stat fermieri, crescători animale, suplimentat ASTĂZI de Guvern!

Ajutor de stat fermieri, crescători animale, suplimentat ASTĂZI de Guvern!

02 octombrie 2024 - 17:36

Guvernul a aprobat astăzi, 2 octombrie 2024, Hotărârea pentru modificarea alin. (14) și alin.(11) ale art. 10 din Hotărârea Guvernului nr. 1174/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură.

Guvern ASTĂZI: Bani în plus pentru fermieri!

Guvern ASTĂZI: Bani în plus pentru fermieri!

02 octombrie 2024 - 16:34

Guvernul alocă, miercuri, bani pentru a ajuta peste 230.000 de fermieri ale căror culturi au fost afectate de secetă, a anunțat premierul Marcel Ciolacu.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La curse

La curse
Un tip avea un cal de curse ce nu câştigase niciodată o cursa. Detalii