FMC-pus direct
KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Ghiță Ciobanul: Oierii păcăliți să-și cumpere alți berbeci pentru subvenția APIA de 18 euro/ovină!

Publicat: 09 august 2021 - 20:23
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Oierii puși pe jar de zvonul că berbecii care au trecut de vârsta de 6 ani nu mai pot fi folosiți în raportul un berbec cu origine pentru 35 femele ovine, pentru a lua subvenția APIA mare la ovine, sprijinul cuplat. Oierii sunt induși în eroare, probabil, cu scopul de a cumpăra din nou, berbeci și nu la prețuri mici, a declarat Gheorghe Dănulețiu, Ghiță Ciobanul, Asociația Profesională a Ciobanilor. Directorul Agenției Naționale pentru Zootehnie dezminte acest zvon.

Sprijinul cuplat zootehnic, subvenția APIA mare, cu un cuantum de 17,90 euro/ovină, la nivelul anului 2020, este încasată de crescătorii de oi care dețin berbeci înscriși în registrele genealogice ale raselor, secțiunea principală, sau care dețin un berbec cu certificat de origine la 35 de ovine femele înscrise sau neînscrise în registrele genealogice. Pentru ca oierii să încaseze de la APIA sprijinul cuplat pentru berbeci, aceștia trebuie să aibă vârsta maximă de 6 ani. Însă, în raportul un berbec la 35 femele ovine, berbecul poate fi folosit chiar dacă a depășit vârsta de 6 ani. În acest caz, oierii vor încasa de la APIA sprijinul cuplat doar pentru cele 35 de ovine femele, nu și pentru berbec. Zvonul care i-a pus pe jar pe oieri este că berbecii care au depășit vârsta de 6 ani nu mai pot fi folosiți pentru a respecta raportul un berbec la 35 ovine femele și pentru a încasa banii de la APIA.

"M-au căutat mai mulți crescători de oi din țară care mi-au spus că i-ar fi anunțat de la oficiile județene de zootehnie că nu mai sunt buni pentru raportul un berbec la 35 femele ovine, pentru sprijinul cuplat, berbecii care au trecut de vârsta de 6 ani. L-am contactat imediat pe domnul director al Agenției Naționale pentru Zootehnie, inginer Vaida Bela, iar domnul director mi-a spus că berbecii care sunt trecuți de vârsta de 6 ani nu mai beneficiază de sprijin cuplat însă pot fi folosiți în raportul un berbec la 35 ovine femele, iar oierul va încasa SCZ pentru cele 35 de ovine femele, dar nu și pentru berbecul folosit.

Dacă berbecul are vârsta sub 6 ani sau maxim 6 ani este eligibil pentru plata SCZ, oierii încasează banii de la APIA pentru cele 35 de ovine, dar și pentru berbec. Dacă berbecul are vârsta de peste 6 ani, oierii încasează banii de la APIA numai pentru cele 35 de ovine femele.

Deci, respectarea raportului un berbec cu origine la 35 de femele ovine este valabil și dacă berbecul are vârsta de peste 6 ani, mi-a spus șeful ANZ. Oierii care m-au căutat erau supărați că trebuie să-și cumpere alți berbeci. Cineva vrea să-i inducă în eroare pe oieri ca să se vândă iarăși berbeci mulți și cu prețuri mari.

Domnul director ANZ mi-a spus că nu se mai ia sprijin cuplat pentru berbecul care a trecut de 6 ani, dar dacă faci dovada, un berbec la 35 de femele ovine, chiar dacă berbecul a trecut de 6 ani, iei subvenția APIA pentru cele 35 de ovine femele", a declarat Ghiță Ciobanul, pentru Agroinfo.

colaj-scz-berbeci_b

Șeful ANZ, ing. Vaida Bela, vocea autorizată, competentă pentru a informa corect crescătorii de animale, a declarat, pentru Agroinfo, că berbecii care au depășit vârsta de 6 ani pot fi folosiți, fără probleme și fără riscul de a pierde banii de la APIA,  în raportul un berbec cu origine, autorizat pentru montă, la 35 de ovine femele.

"Un berbec care a trecut de vârsta de 6 ani nu beneficiază, el, ca animal, de sprijin cuplat. Dar pentru raportul un berbec la 35 de ovine femele, e în regulă și dacă a trecut de vârsta de 6 ani. Pot să vă spun în calitate de director general al ANZ-ului că acea vârstă de 6 ani nu este vârsta maximă de capacitate reproductivă. Deci, acel berbec, așa cum femelele ovine pot beneficia de sprijin cuplat până la vârsta de 8 ani, tot așa și berbecii cu certificat de origine, înscriși în secțiunea principală a registrelor genealogice, până la vârsta de 6 ani pot beneficia de sprijin cuplat zootehnic, ei, ca animale. Și acum, să exemplific, un berbec cu vârsta de 7 ani care are autorizație de folosire la montă naturală sau artificială, dată de către oficiile noastre, poate fi folosit la reproducție. Nu este niciun impediment. Cu condiția ca acel berbec să fie autorizat potrivit Ordinului 180", a declarat șeful ANZ, pentru Agroinfo.

Ing. Vaida Bela ne-a întrebat de unde a pornit acest zvon. La răspunsul nostru că zvonul s-ar fi iscat chiar de la unele dintre oficiile județene de zootehnie, șeful ANZ ne-a spus: "Eu nu cred că ar fi spus vreun coleg de-al nostru de la un oficiu județean că un berbec cu vârsta de peste 6 ani nu poate fi folosit la reproducție. Nu cred să fi zis așa ceva. E o neînțelegere. Deci, berbecul care are peste 6 ani nu primește sprijin cuplat, el, ca animal, dar dacă este autorizat, este un reproducător în toate puterile, ca să zic așa, el poate fi folosit la reproducție. Dacă aveți vreo informație că vreun oficiu județean de zootehnie a zis că nu eliberează adeverință (necesară la APIA pentru  încasarea sprijinului cuplat ovine n.r.) pentru un berbec, privind raportul un berbec la 35 ovine femele, dacă berbecul este trecut de vârsta de 6 ani, vă rog, să-mi comunicați."

Vă reamintim că sprijinul cuplat ovine se acordă pentru un efectiv cuprins între 150 şi 500 de capete de femele ovine şi/sau berbeci, inclusiv, pe beneficiar, cu excepția celor din UAT-urile din zona montană pentru care se solicită SCZ-O pentru un efectiv cuprins între 60 și 500 de capete femele ovine şi/sau berbeci, inclusiv, pe beneficiar, în exploataţii cu cod ANSVSA, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
- animalele din exploataţie pentru care beneficiarul solicită SCZ-O, ovine femele şi/sau berbeci, au vârsta de minimum un an la data de 31 martie a anului de solicitare;
- femelele ovine pentru care se solicită SCZ-O trebuie să aibă vârsta de maxim 8 ani la data limită de depunere fără penalizării
- berbecii pentru care se solicită SCZ-O trebuie să aibă vârsta maximă de 6 ani la data limită de depunere a cererii fără penalizări.

Vizualizat: 4803 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Comunicat APIA pentru toți fermierii, crescătorii de animale! Plata subvențiilor APIA!

Comunicat APIA pentru toți fermierii, crescătorii de animale! Plata subvențiilor APIA!

25 septembrie 2021 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervnție pentru Agricultură (APIA) anunță acum fermierii, crescătorii de animale că eliberează în continuare adeverințe APIA pentru încasarea în avans a subvențiilor agricole aferente acestui an. Așa-zisele adeverințe punte cu care fermierii pot să-și contracteze împrumuturi bancare garantînd cu subvențiile care li se cuvin vor fi eliberate până la demararea plăților în avans. Plata avansului APIA începe la 18 octombrie.

Și-a făcut singură o fermă de animale în România în timp ce soțul ei muncește în Germania!

Și-a făcut singură o fermă de animale în România în timp ce soțul ei muncește în Germania!

24 septembrie 2021 - 13:37

Elena Petruț și-a făcut singură o fermă de capre în comuna Ideciu de Jos, județul Mureș, în timp ce soțul ei muncește în Germania. Elena este ajutată de cumnatul ei, tata Uțu, și de fiul ei cel mare, Andrei. A prins drag de animale chiar dacă ea a crescut la bloc și a văzut animale doar în vacanțele petrecute la bunici. De 7 ani are ferma, iar de 4 ani livrează laptele de capră la fabrica de lactate Olympus din Brașov.

Video! Vor să îngroape 22.000 de porci morți în mijlocul pășunii unde pasc 1.400 de oi!

Video! Vor să îngroape 22.000 de porci morți în mijlocul pășunii unde pasc 1.400 de oi!

24 septembrie 2021 - 10:49

Apel disperat al crescătoarei de ovine inginer Ileana Voina din județul Hunedoara. În mijlocul pășunii pe care pasc 1.400 de ovine s-a săpat cu excavatorul o groapă adâncă unde ar urma să fie îngropați peste 22.000 de porci uciși de pesta porcină africană.

AFIR ASTĂZI: Ajutor micii fermieri 15.000 euro/fermier! Din 27 septembrie, punctaj mai mic pentru cereri!

AFIR ASTĂZI: Ajutor micii fermieri 15.000 euro/fermier! Din 27 septembrie, punctaj mai mic pentru cereri!

24 septembrie 2021 - 08:57

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a înregistrat până astăzi, la ora publicării știrii, 527 de cereri pentru zona montană și 359 de cereri pentru zona normală inclusiv ITI pentru ajutorul european de 15.000 de euro/fermă destinat fermelor mici. Vestea bună pentru micii fermieri este că din 27 septembrie 2021, punctajul pentru acceptarea cererilor de finanțare scade la jumătate.

Ministrul Oros vorbește de digitalizare când țăranii români încă ară cu vacile pe câmp!

Ministrul Oros vorbește de digitalizare când țăranii români încă ară cu vacile pe câmp!

23 septembrie 2021 - 22:36

Replici acide de la fermieri pentru ministrul agriculturii Adrian Oros la declarația acestuia că vor fi alocați bani în Planul Național Strategic pentru digitalizarea în agricultură.

Mesaj fermier: Nu mai trebuie plătite subvenții pe oi și vaci la toți!

Mesaj fermier: Nu mai trebuie plătite subvenții pe oi și vaci la toți!

23 septembrie 2021 - 21:02

Cornel Păduraru a transmis o scrisoare la redacția Agroinfo. Cititorul nostru spune că subvențiile APIA din zootehnie nu mai trebuie plătite la toți crescătorii. Doar celor care furnizează produse precum carne, lapte, brânză către centrele de prelucrare și celor care fac parte din asociații de producători.

Ministerul Agriculturii anunță că organizează Târg!

Ministerul Agriculturii anunță că organizează Târg!

23 septembrie 2021 - 19:39

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) împreună cu Federația LEADER organizează Târgul Produs în GAL, ca parte integrată a evenimentului „ROMÂNIA-LEADER de 10”. Acesta va avea loc în curtea sediului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale din Bulevardul Carol I, nr. 2-4, sector 3, București, în perioada 30 septembrie – 3 octombrie 2021, între orele 10:00-18:00, cu acces liber pentru vizitatori.

Ajutor pentru bunăstarea ovinelor și bovinelor!

Ajutor pentru bunăstarea ovinelor și bovinelor!

23 septembrie 2021 - 14:44

Bunăstarea animalelor este inclusă între eco-scheme sau schemele de ecologie, noile subvenții de care vor beneficia fermierii și crescătorii de animale din România. Așa cum a anunțat ministrul agriculturii, Adrian Oros, pe 14 septembrie 2021, echipa Ministerului Agriculturii lucrează acum la stabilirea eco-schemelor. Așadar, în această perioadă se bat în cuie aceste eco-scheme. Crescătorii de oi și vaci nu trebuie să piardă șansa de a beneficia de un ajutor pentru bunăstarea animalelor.

Crescător: Dăm nas în nas cu ursul în grajd! Când să fim despăgubiți, ni se reproșează că nu ne păzim animalele!

Crescător: Dăm nas în nas cu ursul în grajd! Când să fim despăgubiți, ni se reproșează că nu ne păzim animalele!

23 septembrie 2021 - 09:21

Crescătorul de ovine Theodor Oncioiu din Câmpulung, județul Argeș, spune că urșii s-au mutat în sate, și-au făcut culcuș în grădini și servesc masa în grajd. Cel mai recent atac al sălbăticiunilor a fost în apropiere de localitatea Valea Mare din Argeș. Ursul a devorat un porc, a jupuit un altul de viu și a mutilat botul unui măgar. Când vine comisia să constate atacul și să acorde despăgubiri, crescătorii sunt luați la rost că nu-și păzesc animalele.

NOU Regulament: Registre detaliate cu perioada de pășunat, originea animalelor, tratamente veterinare!

NOU Regulament: Registre detaliate cu perioada de pășunat, originea animalelor, tratamente veterinare!

23 septembrie 2021 - 07:12

Un nou Regulament UE publicat în Jurnalul oficial UE pe 22 septembrie 2021 instituie obligativitatea crescătorilor de animale ale căror ferme sunt în sistem ecologic de a ține registre detaliate privind regimul alimentar al animalelor, perioadele de pășunat, tratamentele veterinare, originea animalelor, intrarea în exploatație sau ieșirea din exploatație.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Vor să îngroape 22.000 de porci morți în mijlocul pășunii unde pasc 1.400 de oi!

Vor să îngroape 22.000 de porci morți în mijlocul pășunii unde pasc 1.400 de oi!

Apel disperat al crescătoarei de ovine inginer Ileana Voina din județul Hunedoara. În mijlocul pășunii pe care pasc 1.400 de ovine s-a săpat cu excavatorul o groapă adâncă unde ar urma să fie îngropați peste 22.000 de porci uciși de pesta porcină africană.

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai Tractorul autonom AgXeed de 156 CP în lucru la Cereals 2021! Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Bancul zilei

Nume unic

Nume unic
- Domnisoara, de ce v-ati numit câinele "Boule"? Detalii