Adama
Agrilevante-30sept
AGRICOVER

Ghiță Ciobanul: Oierii păcăliți să-și cumpere alți berbeci pentru subvenția APIA de 18 euro/ovină!

Publicat: 09 august 2021 - 20:23
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Oierii puși pe jar de zvonul că berbecii care au trecut de vârsta de 6 ani nu mai pot fi folosiți în raportul un berbec cu origine pentru 35 femele ovine, pentru a lua subvenția APIA mare la ovine, sprijinul cuplat. Oierii sunt induși în eroare, probabil, cu scopul de a cumpăra din nou, berbeci și nu la prețuri mici, a declarat Gheorghe Dănulețiu, Ghiță Ciobanul, Asociația Profesională a Ciobanilor. Directorul Agenției Naționale pentru Zootehnie dezminte acest zvon.

Sprijinul cuplat zootehnic, subvenția APIA mare, cu un cuantum de 17,90 euro/ovină, la nivelul anului 2020, este încasată de crescătorii de oi care dețin berbeci înscriși în registrele genealogice ale raselor, secțiunea principală, sau care dețin un berbec cu certificat de origine la 35 de ovine femele înscrise sau neînscrise în registrele genealogice. Pentru ca oierii să încaseze de la APIA sprijinul cuplat pentru berbeci, aceștia trebuie să aibă vârsta maximă de 6 ani. Însă, în raportul un berbec la 35 femele ovine, berbecul poate fi folosit chiar dacă a depășit vârsta de 6 ani. În acest caz, oierii vor încasa de la APIA sprijinul cuplat doar pentru cele 35 de ovine femele, nu și pentru berbec. Zvonul care i-a pus pe jar pe oieri este că berbecii care au depășit vârsta de 6 ani nu mai pot fi folosiți pentru a respecta raportul un berbec la 35 ovine femele și pentru a încasa banii de la APIA.

"M-au căutat mai mulți crescători de oi din țară care mi-au spus că i-ar fi anunțat de la oficiile județene de zootehnie că nu mai sunt buni pentru raportul un berbec la 35 femele ovine, pentru sprijinul cuplat, berbecii care au trecut de vârsta de 6 ani. L-am contactat imediat pe domnul director al Agenției Naționale pentru Zootehnie, inginer Vaida Bela, iar domnul director mi-a spus că berbecii care sunt trecuți de vârsta de 6 ani nu mai beneficiază de sprijin cuplat însă pot fi folosiți în raportul un berbec la 35 ovine femele, iar oierul va încasa SCZ pentru cele 35 de ovine femele, dar nu și pentru berbecul folosit.

Dacă berbecul are vârsta sub 6 ani sau maxim 6 ani este eligibil pentru plata SCZ, oierii încasează banii de la APIA pentru cele 35 de ovine, dar și pentru berbec. Dacă berbecul are vârsta de peste 6 ani, oierii încasează banii de la APIA numai pentru cele 35 de ovine femele.

Deci, respectarea raportului un berbec cu origine la 35 de femele ovine este valabil și dacă berbecul are vârsta de peste 6 ani, mi-a spus șeful ANZ. Oierii care m-au căutat erau supărați că trebuie să-și cumpere alți berbeci. Cineva vrea să-i inducă în eroare pe oieri ca să se vândă iarăși berbeci mulți și cu prețuri mari.

Domnul director ANZ mi-a spus că nu se mai ia sprijin cuplat pentru berbecul care a trecut de 6 ani, dar dacă faci dovada, un berbec la 35 de femele ovine, chiar dacă berbecul a trecut de 6 ani, iei subvenția APIA pentru cele 35 de ovine femele", a declarat Ghiță Ciobanul, pentru Agroinfo.

colaj-scz-berbeci_b

Șeful ANZ, ing. Vaida Bela, vocea autorizată, competentă pentru a informa corect crescătorii de animale, a declarat, pentru Agroinfo, că berbecii care au depășit vârsta de 6 ani pot fi folosiți, fără probleme și fără riscul de a pierde banii de la APIA,  în raportul un berbec cu origine, autorizat pentru montă, la 35 de ovine femele.

"Un berbec care a trecut de vârsta de 6 ani nu beneficiază, el, ca animal, de sprijin cuplat. Dar pentru raportul un berbec la 35 de ovine femele, e în regulă și dacă a trecut de vârsta de 6 ani. Pot să vă spun în calitate de director general al ANZ-ului că acea vârstă de 6 ani nu este vârsta maximă de capacitate reproductivă. Deci, acel berbec, așa cum femelele ovine pot beneficia de sprijin cuplat până la vârsta de 8 ani, tot așa și berbecii cu certificat de origine, înscriși în secțiunea principală a registrelor genealogice, până la vârsta de 6 ani pot beneficia de sprijin cuplat zootehnic, ei, ca animale. Și acum, să exemplific, un berbec cu vârsta de 7 ani care are autorizație de folosire la montă naturală sau artificială, dată de către oficiile noastre, poate fi folosit la reproducție. Nu este niciun impediment. Cu condiția ca acel berbec să fie autorizat potrivit Ordinului 180", a declarat șeful ANZ, pentru Agroinfo.

Ing. Vaida Bela ne-a întrebat de unde a pornit acest zvon. La răspunsul nostru că zvonul s-ar fi iscat chiar de la unele dintre oficiile județene de zootehnie, șeful ANZ ne-a spus: "Eu nu cred că ar fi spus vreun coleg de-al nostru de la un oficiu județean că un berbec cu vârsta de peste 6 ani nu poate fi folosit la reproducție. Nu cred să fi zis așa ceva. E o neînțelegere. Deci, berbecul care are peste 6 ani nu primește sprijin cuplat, el, ca animal, dar dacă este autorizat, este un reproducător în toate puterile, ca să zic așa, el poate fi folosit la reproducție. Dacă aveți vreo informație că vreun oficiu județean de zootehnie a zis că nu eliberează adeverință (necesară la APIA pentru  încasarea sprijinului cuplat ovine n.r.) pentru un berbec, privind raportul un berbec la 35 ovine femele, dacă berbecul este trecut de vârsta de 6 ani, vă rog, să-mi comunicați."

Vă reamintim că sprijinul cuplat ovine se acordă pentru un efectiv cuprins între 150 şi 500 de capete de femele ovine şi/sau berbeci, inclusiv, pe beneficiar, cu excepția celor din UAT-urile din zona montană pentru care se solicită SCZ-O pentru un efectiv cuprins între 60 și 500 de capete femele ovine şi/sau berbeci, inclusiv, pe beneficiar, în exploataţii cu cod ANSVSA, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
- animalele din exploataţie pentru care beneficiarul solicită SCZ-O, ovine femele şi/sau berbeci, au vârsta de minimum un an la data de 31 martie a anului de solicitare;
- femelele ovine pentru care se solicită SCZ-O trebuie să aibă vârsta de maxim 8 ani la data limită de depunere fără penalizării
- berbecii pentru care se solicită SCZ-O trebuie să aibă vârsta maximă de 6 ani la data limită de depunere a cererii fără penalizări.

Vizualizat: 5532 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Oierul Dumitru Andreșoi: Țurcana poate să ajungă la 130 kg!

Oierul Dumitru Andreșoi: Țurcana poate să ajungă la 130 kg!

28 septembrie 2023 - 15:55

„Am demonstrat că Țurcana poate să ajungă la exemplare de 128 kg şi peste 130 de kg la adulţi, iar mieii de anul acesta m-au surprins chiar şi pe mine. Cel mai greu l-am avut la 87 de kg!” Spune preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara, Dumitru Andreşoi, considerat oierul cu cea mai mare turmă din România.

Fermierii, la președintele României!

Fermierii, la președintele României!

28 septembrie 2023 - 10:13

Alianța pentru Agricultură și Cooperare, Forumul APPR și Clubul Fermierilor Români s-au întâlnit marți cu consilierii președintelui României.

Comunicat APIA ASTĂZI: Bani virați ACUM în conturile crescătorilor de vaci!

Comunicat APIA ASTĂZI: Bani virați ACUM în conturile crescătorilor de vaci!

28 septembrie 2023 - 10:04

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) efectuează plata ajutorului de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul bovin, în anul 2022, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei

Ministrul Barbu: Subvenția APIA mare, circa 20 euro/ovină, se va plăti pentru toate ovinele din România!

Ministrul Barbu: Subvenția APIA mare, circa 20 euro/ovină, se va plăti pentru toate ovinele din România!

28 septembrie 2023 - 08:29

"Chiar au fost eliminate toate condițiile pentru SCZ. SCZ-ul se va plăti către toate animalele ovine din România," a anunțat ministrul agriculturii Florin Barbu, marți seara, la Agro TV.  Sprijinul cuplat zootehnic, SCZ, sau subvenția APIA mare, cum îi spun oierii, are un cuantum indicativ pentru acest an de 20 euro/cap ovină conform Planului Național Strategic 2023-2027. 

Adio ANT la oi și vaci: M-am săturat să-mi spună toată lumea că se încasează bani pe crotalii!

Adio ANT la oi și vaci: M-am săturat să-mi spună toată lumea că se încasează bani pe crotalii!

27 septembrie 2023 - 16:14

Ajutorul național tranzitoriu, ANT, sau subvenția APIA mică, așa cum îi spun crescătorii de animale, este cea mai populară subvenție, se achită de la bugetul de stat și o iau aproape toți crescătorii. Din 2024, adio ANT pe cap de oaie și pe cap de vacă de carne, a anunțat marți seara ministrul agriculturii Florin Barbu, la Agro TV. Șeful MADR este sătul să tot audă că banii veniți de la bugetul de stat se dau pe crotaliile din pungă.

Ministrul Barbu: Am luat decizia să-i conving eu pe oieri prin măsuri dure să facem asta!

Ministrul Barbu: Am luat decizia să-i conving eu pe oieri prin măsuri dure să facem asta!

27 septembrie 2023 - 15:40

Ministrul agriculturii Florin Barbu plănuiește construirea unui centru foarte mare pentru abatorizarea și procesarea cărnii de oaie din România. Proiectul va fi derulat prin Programul Investalim, care are o alocare de 600 milioane de euro. Pentru centrul de abatorizare și procesare carne de oaie, statul contribuie cu 70%, iar crescătorii de ovine, asociațiile acestora vor contribui cu 30%. În cazul în care nu vor, șeful MADR spune că este hotărât să-i forțeze pe oieri.

Calendar plăți APIA în octombrie 2023!

Calendar plăți APIA în octombrie 2023!

27 septembrie 2023 - 07:16

Atenție la termenele stabilite de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru plata mai multor subvenții agricole aferente acestui an. Ce termene APIA sunt în octombrie 2023?

Veste pentru fermierii cultivatori de sfeclă de zahăr!

Veste pentru fermierii cultivatori de sfeclă de zahăr!

27 septembrie 2023 - 06:52

Fabrica de zahăr din Luduş, preluată în primăvară de la grupul francez Tereos de doi antreprenori români, reîncepe producţia până la sfârşitul acestei luni, după ce a preluat deja primele transporturi de sfeclă de zahăr de la cultivatori, scrie Agerpres.

Comunicat Agenția Domeniilor Statului: Redevențe terenuri agricole!

Comunicat Agenția Domeniilor Statului: Redevențe terenuri agricole!

27 septembrie 2023 - 06:05

Agenția Domeniilor Statului înregistrează un nivel de încasare a redevențelor de peste 98% în trimestrul II al anului 2023. Rata aferentă acestui trimestru reprezintă, de regulă, 20% din valoarea anuală a redevenței ce trebuie plătită pentru contractele de concesiune și arendă încheiate pentru terenurile proprietate de stat date în exploatare.

Prognoza agrometeorologică 27 septembrie - 3 octombrie 2023!

Prognoza agrometeorologică 27 septembrie - 3 octombrie 2023!

26 septembrie 2023 - 20:25

Administrația Națională de Meteorologie a actualizat prognoza agrometeorologică pentru perioada 27 septembrie - 3 octombrie 2023.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Sfaturi pentru primii pași în agricultura biologică

Sfaturi pentru primii pași în agricultura biologică

Pentru a avea succes tranziţia la agricultura biologică trebuie pregătită din timp, atât în ceea ce înseamnă combaterea principalelor buruieni şi a dăunătorilor problemă, rotaţia culturilor, dar şi pregătirea solului. Sfaturi utile pentru fermierii care doresc să "intre" în cultura biologică găsiţi în cartea lui Paolo Barchetta.

„Agricultura Biologică” vol. 1 și 2 pot fi achiziționate de aici https://www.mondobio.eu/carte/

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare

Bancul zilei

Nedumerire...

Nedumerire...
Un beţiv strigă: Detalii