Cunoscutul oier Gheorghe Dănulețiu, Asociația Profesională a Ciobanilor din România, Ghiță Ciobanul, din Sibiu, a fost audiat marți, 17 august 2021, la Direcția Națională Anticorupție Timișoara. DNA Timișoara instrumentează un dosar penal care are ca obiect acordarea de subvenții europene la ovine, sprijinul cuplat, pe baza unor certificate de origine suspectate a fi contrafăcute. Ghiță Ciobanul a depus de câțiva ani plângeri la DNA în care reclamă neregulile din sectorul ovin.
"De mult trebuia să se facă anchetă. De câțiva ani am solicitat să se verifice subvențiile mari date în oierit pe hârtii suspecte. Noi am depus de câțiva ani plângeri, la DNA București, la DNA Alba, de la Alba, dosarul a fost transferat la DNA Timișoara. Din ce știu eu, ancheta penală s-a extins, se iau declarații de la sute de oieri care au primit certificate de origine pentru berbeci, eliberate de asociații, cu informații care nu corespund cu ce scrie în registrele genealogice ale raselor. De exemplu, în certificat e trecută o greutate pentru berbec, în registrul genealogic, alta, etc. În plus, mulți dintre berbecii vânduți cu certificate de origine nu corespund rasei, nu au caracteristicile rasei. În sfârșit, acum lucrurile se mișcă pe calea cea bună", a declarat Ghiță Ciobanul, în exclusivitate pentru Agroinfo.
CITEȘTE despre aceleași subiect: AZI! Percheziții DNA la asociații și ferme de oi! Crotalii, certificate berbeci pentru a lua ilegal subvenții APIA! | Agroinfo.ro
Certificatele de origine pentru berbeci suspectate a fi false au apărut cu duiumul odată cu acordarea subvenției europene cu valoarea cea mai mare pe cap de ovină, spriijinul cuplat zootehnic, 17,90 euro/cap la nivelul anului 2020. Ghiță Ciobanul și alți oieri din Asociația Profesională a Ciobanilor au dezvăluit cum erau făcute duplicate după crotaliile unor berbeci cu origine, montate la alți berbeci, fără origine, pentru a fi vânduți cu preț mare și pentru a trece drept berbeci de rasă, cu origine certificată.
O condiție APIA pentru încasarea subvenției este deținerea berbecilor cu origine, adică înscriși în registrele genealogice ale raselor, secțiunea principală sau deținerea unui certificat de origine la berbeci, care să ateste că animalele sunt în secțiunea principală a registrului genealogic. Oierii care au în exploatație un berbec cu certificat de origine încasează subvenția APIA pentru alte 35 de femele ovine fie că sunt înscrise, fie că nu sunt înscrise în registrele genealogice ale raselor. Anul acesta, s-a dorit eliminarea berbecilor cu certificate de origine de la plata sprijinului cuplat zootehnic acordat prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Concret, ar fi rămas doar berbecii pentru care se poate dovedi cu o adeverință de la registrul genealogic că au origine, corespund rasei și se află în secțiunea principală a registrului genealogic. Însă s-a renunțat la modificare la presiunea sutelor de oieri care au cumpărat berbeci cu certificat de origine atașat. Regulile se vor schimba din anul 2023.