Adama
Vinasa Rompak

GHIDUL MĂSURII 21! AJUTOARE PENTRU LEGUMICULTORI!

Publicat: 23 septembrie 2020 - 19:23
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

AJUTOR CRIZĂ. Ministerul Agriculturii a transmis astăzi către AGROINFO Ghidul Măsurii 21. Vă punem la dispoziție toate informațiile de care aveți nevoie pentru a solicita acest ajutor la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

ATENȚIE! CERERILE SE DEPUN LA APIA ÎN PERIOADA 25 SEPTEMBRIE - 23 OCTOMBRIE 2020!

Beneficiari

Potențialii beneficiari ai acestui sprijin temporar cu caracter excepțional sunt fermierii activi, conform definiției în sensul art. 9 din Reg. (UE) nr. 1307/2013, respectiv legislației naționale, fermieri din sectorul vegetal, respectiv cei din sectorul de legume-fructe și cartofi, înscrişi în evidenţa APIA cu cod unic de identificare, care au depus cerere unică de plată în anul 2020 și care respectă criteriile de eligibilitate, specifice schemei de sprijin temporar cu caracter excepțional acordat fermierilor și IMM-urilor care au fost afectați în mod deosebit de criza COVID-19.

Fermierii activi sunt:
beneficiarii care au îndeplinit calitatea de fermier activ și au încasat plăți directe conform dovezilor verificabile aferente cererii unice de plată din campania 2019;
beneficiarii care au solicitat plăți directe pentru prima dată în anul 2020 și îndeplinesc prevederile OM nr. 619/2015 cu modificările şi completările ulterioare.

Condiții generale de accesare a M 21:

Solicitantul trebuie să fie fermier activ conform definiției în sensul art. 9 din Reg. (UE) nr. 1307/2013, respectiv a legislației naționale;

Solicitantul trebuie să fie înregistrat  la APIA cu cerere unică de plată eligibilă pentru anul 2020;

Solicitantul nu poate primi sprijin decât o singură dată în cadrul acestei măsuri, prin PNDR 2014-2020;

Condiții specifice sectorului legume-fructe și cartofi

Solicitantul a depus cerere unică de plată în campania 2020, pentru una sau mai multe culturi aferente următoarelor coduri de cultură (APIA):

351 (Legume proaspete anuale în câmp)
353 (Tomate)
354 (Castraveți)
251, 253 (Cartofi)
359, 360, 361, 362, 363 (Legume în solarii: tomate, castraveți, ardei, varză, vinete)    
355, 356, 357, 358 (Legume în sere: tomate, castraveţi, ardei, varză )

654 (Caiși și zarzari)
655 (Piersici)
656 (Cireși și vișini)
801 (Zmeur)
802 (Coacăz)
803 (Căpșuni)
804 (Alți arbuști fructiferi)
971 (Teren sub sere și solarii cultivat)

Solicitantul are o suprafață minimă de 0,1 ha/parcelă legume, fructe cultivate în spații protejate (sere şi/sau solarii);
Solicitantul are o suprafața minimă de 0,3 ha/parcelă legume cultivate în câmp, fructe și cartofi.

ATENȚIE! Solicitantul poate beneficia de sprijin temporar cu caracter exceptional în sectorul legume-fructe și cartofi, atât pentru legume cultivate în câmp, fructe și cartofi cât și pentru legume, fructe cultivate în spații protejate (sere și solarii).

Pentru a beneficia de sprijin temporar cu caracter exceptional în sectorul legume-fructe și cartofi, solicitantul trebuie să exploateze un teren agricol cu o suprafață de cel puțin 1 ha, în conformitate cu datele înscrise în cererea unică de plată 2020.

DOCUMENTE GENERALE ȘI SPECIFICE ANEXATE CERERILOR DE SOLICITARE A SPRIJINULUI TEMPORAR CU CARACTER EXCEPȚIONAL

Documente generale
coordonatele bancare / trezorerie.

ATENȚIE! Copia documentului menționat mai sus trebuie depusă doar dacă aceasta prezintă modificări față de documentul depus la cererea unică 2020.
- procură notarială și o copie a CI / BI a reprezentantului (dacă este cazul);

DEPUNEREA CERERII DE SOLICITARE SPRIJIN TEMPORAR CU CARACTER EXCEPȚIONAL – M 21

Cererea se depune la APIA. Perioada de depunere a cererii de solicitare sprijin temporar cu caracter excepțional  M 21 – Sprijin temporar cu caracter excepțional acordat fermierilor și IMM-urilor care au fost afectați în mod deosebit de criza COVID-19 este stabilită prin Ordin al Ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Cererile depuse ulterior perioadei stabilite nu vor fi luate în considerare pentru plată, fiind neeligibile.

Cererea de solicitare sprijin se poate depune personal / prin reprezentant.

În cazul în care, cererea este depusă prin reprezentantul unei persoane fizice, reprezentarea în vederea completării şi semnării cererii de solicitare a sprijinului temporar cu caracter excepțional, în locul solicitantului, se face în baza unei procuri notariale care trebuie să fie însoțiță de o copie BI/CI a reprezentantului.

În cazul în care, persoana fizică autorizată, titularul întreprinderii individuale, reprezentantul întreprinderii familiale sau administratorul/reprezentantul legal al persoanei juridice nu depune personal cererea de plată pentru sprijinul temporar cu caracter excepțional, ci prin intermediul unui reprezentant, acesta din urmă va completa cererea de solicitare a sprijinului temporar cu caracter excepțional cu denumirea şi CUI/CIF ale persoanei juridice/PFA/ÎI/ÎF, cu datele de identificare ale administratorului/titularului/reprezentantului legal, iar la rubricile din cererea de solicitare a sprijinului temporar cu caracter excepțional, rezervate pentru împuternicit, va completa datele de identificare ale împuternicitului.

Cererea de solicitare a sprijinului temporar cu caracter excepțional aferent sectorului legume-fructe însoțită de documentele generale și specifice, poată fi depusă la centrele județene/locale ale Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, respectiv al municipiului București sau transmise prin fax, poștă sau format electronic scanat prin e-mail, cu condiția asumării prin semnătură de către beneficiar pe fiecare pagină a documentului transmis.

În situația în care solicitantul sprijinului deține mai multe exploatații vegetale situate pe raza mai multor unități administrativ teritoriale din județe diferite, acesta depune o singură cerere la centru județean/local al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură pe raza căruia își are sediul social/domiciliul, sau unde a depus cererea unica de plata pentru anul 2020, după caz.

În vederea solicitării sprijinului temporar cu caracter excepțional, beneficiarii vor completa și depune cererea aferentă fiecărui sector pentru care se solicită plata, însoțită de documentele specifice după caz.

APIA pune la dispoziția fermierilor cereri pretipărite cu datele de identificare din evidențele proprii pentru toate cele trei sectoare pentru care se acordă sprijin temporar cu caracter excepțional.

ATENȚIE! Beneficiarul are obligația să anunțe orice modificare privind datele din cerere la centrul județean / local al APIA, respectiv al municipiului București, unde a depus cererea de solicitare a sprijinului temporar cu caracter excepțional în termen de 5 zile lucrătoare de la emiterea documentului.


EFECTUAREA PLĂȚILOR!

Sprijinul pentru sectorul legume, fructe şi cartofi/exploatație:

a) legume cultivate în câmp, fructe și cartofi

între 0,3 Ha  -  1 Ha  -   700 Euro
între 1,01 Ha - 3 Ha  -  1200 Euro
între 3,01 Ha - 5 Ha  -  3000 Euro
între 5,01 Ha - 10 Ha -  4000  Euro
peste 10 Ha - 5000 Euro
 

b) legume, fructe cultivate în spații protejate (sere și solarii)

între 0,1 Ha  - 0,29 Ha  -   700 Euro
între 0,3 Ha – 0,5 Ha   -    1200 Euro
între 0,51 Ha – 1 Ha    -    3000 Euro
între 1,01 Ha  - 2 Ha    -    4000 Euro
peste  2 Ha  -  5000 Euro

ATENȚIE! În cadrul sectorului legume, fructe și cartofi, sprijinul se va acorda cumulat pentru codurile de cultură din categoria legume cultivate în câmp, fructe și cartofi și cumulat pentru codurile de cultură din categoria legume, fructe cultivate în spații protejate (sere și solarii).

Astfel, un solicitant care deține, spre exemplu, 0,3 ha piersici, 0,5 ha cartofi, 0,2 ha tomate în solarii și 0,1 ha castraveți în sere, acesta va beneficia de sprijin după cum urmează:
-pentru piersici și cartofi (0.8 ha legume cultivate în camp, fructe și cartofi) de 700 euro
-pentru tomate în solarii și castraveți în sere (0,3 ha legume, fructe cultivate în spații protejate) de 1200 euro.

ATENȚIE! În cazul în care un fermier are o exploataţie mixtă (zootehnic și vegetal sau sector zootehnic - specii de animale diferite sau sector vegetal culturi anuale sau perene diferite), care se încadrează în aria de eligibiliate, sprijinul poate fi cumulat până la valoarea maximă de 7000 Euro/fermier/exploatație.

Nu pot accesa Măsura 21 – Sprijin temporar cu caracter excepțional acordat fermierilor și IMM-urilor care au fost afectați în mod deosebit de criza COVID-19, fermierii care au accesat  granturi directe acordate în baza cadrului temporar pentru măsuri de ajutor de stat în contextul crizei economice generate de pandemia COVID 19. De asemenea, fermierii care acceseaza Măsura 21 nu pot accesa alte granturi directe acordate în baza cadrului temporar pentru măsuri de ajutor de stat în contextul crizei economice generate de pandemia COVID 19.

Plățile aferente Măsurii 21 - Sprijin temporar cu caracter excepțional acordat fermierilor și IMM-urilor care au fost afectați în mod deosebit de criza COVID-19 se efectuează integral numai în contul bancar al beneficiarului, declarat la A.P.I.A. în cererea de solicitare sprijin temporar cu caracter excepțional, potrivit prevederilor art. 11 din Regulamentul (UE) nr. 1.306/2013.

În cazul în care beneficiarul a solicitat sprijin temporar cu caracter excepțional pentru mai multe sectoare, iar valoarea totală de plată depășește suma de 7000 euro, plata se va efectua după cum urmează:
-se plătește integral primul sector pentru care a fost autorizată cererea la plată;
-restul sumei de plată până la valoarea de maximum 7000 euro va fi repartizată următorului sector autorizat la plată.

 

 





Vizualizat: 8060 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Adi
|
09. 23, 2020. Wednesday 21:17
Buna seara, pe ce criterii au ales aceste fructe si legume, eu am aluni, nu vad diferenta?
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii