Adama
Agreena-direct
AGRICOVER

George Cățean: Se caută oieri care vor să vândă miei la preț bun în Franța!

Publicat: 31 martie 2022 - 17:22
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

George Cățean, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, a inițiat un proiect prin care mieii românești sunt vânduți în Franța, la un preț mult mai bun. Cățean a adus deja o delegație din Franța, reprezentanții oierilor francezi, și a intermediat miercuri o întâlnire între aceștia, crescătorii români de oi și reprezentanții celui mai mare lanț de retail din Europa, care operează și-n Franța. Fostul secretar de stat MADR spune că se caută oieri care vor să intre în acest proiect. 

Mai mulți fermieri din zona montană a Franței și reprezentanții unui comerciant au vizitat o fermă din Rotbav, județul Brașov, unde sunt crescute 2.000 de oi. Francezii importă peste 100.000 de tone de oi vii pe an pentru consum, care este acoperit în proporție de doar 50% de producția internă. Odată cu ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, România a devenit atractivă, mai ales că ţara noastră este al doilea cel mai mare producător de ovine, după Spania.catean-proiect-doi_b

Bertrand Eon, reprezentantul celui mai mare retailer din Franţa: „Baza de animale de aici corespunde destul de bine cu ceea ce căutam și am constatat că pornim de la niște elemente destul de bune.”

Francezii le-au propus fermierilor noștri încrucișarea raselor românești cu o rasă de berbec din Franța, care să producă o carcasă premium, o oportunitate privită cu ochi buni de români. Oile autohtone, Țigaia și Țurcana, nu sunt foarte cerute în Vestul Europei.

Țăpuc Lorand, reprezentantul crescătorilor de oi din Harghita: “E foarte bine pe linie de oi mame. Dar trebuie să ameliorăm prin berbeci de rasă de carne, ca în 100-120 zile să ajungă carcasa de miel la 15-18 kilograme.”

Crescătorul de animale George Cățean, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, este inițiatorul unui proiect prin care ovinele din România vor fi vândute în Franța. 

"Am reuşit astăzi (miercuri 30 martie 2022 n.r.), alături de deputatul de Sălaj, Alin Prunean, să organizez o primă întâlnire între crescători de ovine din România, crescători de ovine din Franţa şi reprezentanţii celui mai mare lanţ de retail din Europa pentru a pune bazele unui parteneriat. Scopul este acela de a comercializa carcasă de miel din România pe piața franceză şi de a crea un program în acest sens bazat pe calitate. Acest demers aduce un plus pentru crescătorii români, o alternativă viabilă pentru comercializare, pe termen lung, implicarea şi dezvoltarea abatoarelor şi un prim pas în tranziţia României de la vânzător de animale vii, la furnizor de produse cu valoare adăugată, carcasele de miel. Pe lângă acestea se poate obține o poziție consolidată pe piața europeană de carne de miel pentru fermierii români, modelul înaintat urmând să fie preluat și de alte țări care au nevoie de carne de miel și oaie. Scurtarea lanțului comercial dintre producător și consumator este un obiectiv principal, întrucât abatorul este doar un prestator de serviciu pentru fermierul care vinde direct carcasă către retailer; acest lucru vine și în completarea strategiei Uniunii Europene ”De la fermă la furculiță”.

Mai urmează mâine alte întâlniri cu fermieri si proprietari de abatoare, urmând ca după încheierea acestora să punem bazele grupului de fermieri români care aleg să fie parte a acestui proiect", a scris Cățean pe pagina sa Facebook. 

„Suntem în curs de identificare de viitori parteneri crescători de ovine care pot intra în acest parteneriat. În final fermierii români sunt cei care vor vinde direct către retailerii din Franța. Fermierii vor putea primi un preț mult mai bun pentru ceea ce produc,” a declarat George Cățean, pentru Știrile Pro TV.

catean-franta-doi_b

George Cățean, la întâlnirea organizată miercuri, 30 martie 2022, între crescătorii români de oi și reprezentanții lanțului retail.

Jean Luc Chauvel, reprezentantul unei asociaţii de selecţie a ovinelor: „Nu înseamnă că mieii din România vor ajunge să înlocuiască mieii din Franța, ci doar vor suplinească niște lipsuri, să umple un gol lăsat de Brexit. Crescătorii români ar trebui să facă multe eforturi pentru a se adapta, dar asta va depinde și de transferul de tehnologie pe care îl vom face către țara dumneavoastră.”

Producția de carne de oaie și capră a ajuns anul trecut la peste 85 de tone de carcase, cu 55% mai mult faţă de 2020. La rândul său, consumul însă nu a crescut semnificativ - un român mănâncă în medie 2,3 kilograme de carne pe an - așadar oportunitatea de export în vestul Europei nu ar trebui ratată.

Exportul în creștere de carne de oaie la carcasă înseamnă şi un impuls pentru abatoarele noastre care, până acum, nu primeau multe animale. De regulă, România exportă, mai ales în țările arabe, animale vii.

sursa: Știrile Pro TV

Vizualizat: 10446 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Fermierii: La subvenții APIA ne-ați furat de ne-ați rupt, iar banii de la AFIR nu ajung la cei mici!

Fermierii: La subvenții APIA ne-ați furat de ne-ați rupt, iar banii de la AFIR nu ajung la cei mici!

30 noiembrie 2023 - 14:21

Un val mare de nemulțumiri se ridică din rândul fermierilor și crescătorilor de animale în ultima perioadă. Pulsul accelerat, dezamăgirile crunte legate de ajutoarele care li se cuvin răzbat din reacțiile lor la comunicatele făcute de către cele două agenții de plăți din agricultura României, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

APIA, o nouă tranșă de subvenții în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

APIA, o nouă tranșă de subvenții în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

30 noiembrie 2023 - 12:11

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este pregătită să demareze de luni, 4 decembrie 2023, plățile finale aferente anului de cerere 2023. În fiecare an, tranșa a doua de plată a început în prima zi lucrătoare ulterioară datei de 1 decembrie. 

Lansare nouă sesiune bani europeni!

Lansare nouă sesiune bani europeni!

30 noiembrie 2023 - 10:54

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale lansează sesiunea de depunere a Strategiilor de Dezvoltare Locală din cadrul intervenției DR-36 - LEADER - Dezvoltarea locală plasată sub responsabilitatea comunității, cuprinsă în Planul Strategic PAC 2023-2027.

Ajutor minimis APROBAT!

Ajutor minimis APROBAT!

30 noiembrie 2023 - 10:39

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin-Ionuț Barbu, a aprobat pe 29 noiembrie 2023, ordinul ce modifică și completează anexa la Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 107/2017 privind aprobarea schemei de ajutor de minimis „Sprijin pentru implementarea acţiunilor în cadrul strategiei de dezvoltare locală”.

Ministrul Barbu acuzat că face ghidurile ca să ia banii șmecherii!

Ministrul Barbu acuzat că face ghidurile ca să ia banii șmecherii!

30 noiembrie 2023 - 10:16

Ministrul agriculturii Florin Barbu este acuzat că ar face ghidurile pentru ajutoarele de stat astfel încât banii să fie obținuți de băieții deștepți. Acuzațiile sunt lansate în spațiul public de fostul ministru al agriculturii Adrian Oros.

Nu mai are cine mulge o oaie!

Nu mai are cine mulge o oaie!

29 noiembrie 2023 - 18:44

Fermierii, crescătorii de animale încep să apeleze din ce în ce mai mult la tehnologie de ultimă generație, pentru că nu mai găsesc lucrători care să fie dispuși să muncească în ferme. 

Fermierii campioni la floarea-soarelui din vestul țării

Fermierii campioni la floarea-soarelui din vestul țării

29 noiembrie 2023 - 18:36

Într-un an dificil, cu secetă pedologică severă, producțiile de floarea-soarelui la nivel național nu au fost cele scontate de fermieri la începutul campaniei de semănat. Cu toate acestea, compania Corteva Agriscience, prin hibrizii Pioneer®, a contribuit la ridicarea productivității pe hectar și a lansat campania Fermieri campioni la floarea-soarelui.

Poftim, din România!

Poftim, din România!

29 noiembrie 2023 - 17:29

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în parteneriat cu Primăria Sectorului 4 și cu Cooperativa Agricolă Caprirom Sud Muntenia, organizează, în perioada 1 – 3 decembrie 2023, târgul „Poftim, din România!”, în Parcul Tudor Arghezi din sectorul 4, București.

Șef APIA, calcul ACUM suma APIA pe hectarul de pășune pentru acest an!

Șef APIA, calcul ACUM suma APIA pe hectarul de pășune pentru acest an!

29 noiembrie 2023 - 14:55

Pășunile sunt foarte râvnite pentru sumele mari pe hectar care se pot încasa, în fiecare an, de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Scandalul în jurul acestor suprafețe este departe de a se stinge atât timp cât tentantele subvenții APIA îi lasă pe crescătorii de animale fără pășuni.

Prezentați-vă la APIA în termen de 10 zile pentru subvenții! Anunț făcut de un șef APIA!

Prezentați-vă la APIA în termen de 10 zile pentru subvenții! Anunț făcut de un șef APIA!

29 noiembrie 2023 - 13:58

Fermierii, crescătorii de animale trebuie să anunțe la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) orice schimbare produsă în fermă, în termen de 10 zile. Respectarea acestui termen le garantează fermierilor că vor primi subvențiile agricole la care au dreptul. Explică directorul executiv APIA Hunedoara, Veronica Topor.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Ștefan Slavu: Pentru o fermă la început de drum MF 5713 este un tractor excelent

Ștefan Slavu: Pentru o fermă la început de drum MF 5713 este un tractor excelent

Originar din orașul Tecuci, jud. Galați, tânărul Ștefan Slavu a lucrat și a locuit aproximativ 15 ani în Vestul Europei. Acolo a dezvoltat două businessuri, însă a visat mereu să facă ceva acasă. Cu banii și experiența acumulată s-a întors în România și s-a apucat de agricultură. Din 2018 până în prezent a crescut de la 38 ha la aproximativ 200 ha, iar anul trecut și-a modernizat parcul de utilaje cu ajutorul fondurilor europene. Cum a decurs achiziția și de ce a ales modelul 5713M de la Massey Ferguson.

SIGMA România

contact: Strada Biharia, Nr. 26, Etaj 4, 013981,

București, Romania

T: + 40 21 233 10 64; office@saracakis.ro; www.saracakis.ro

Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Bancul zilei

Ploaie torenţială

Ploaie torenţială
Un beţiv se împiedică şi cade într-o băltoacă. Cineva vrea să-l ridice, dar el protestează: Detalii