Adama
Agreena-direct
AGRICOVER

George Cățean: Scutirea de la plata impozitului pe pășune, reducerea chiriei pe hectarul de pășune!

Publicat: 26 iulie 2022 - 07:31
1 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Seceta cumplită trimite animalele din ferme la abator. Crescătorii de animale trebuie să beneficieze de scutirea de la plata impozitului anual pe pășune, de la plata unor penalități, de reducerea cu cel puțin 25% a chiriei pe hectar pentru pășunile închiriate de la primării, susține fostul secretar de stat MADR, crescătorul de animale George Cățean. Oierul a făcut și un model de cerere care poate fi depus de crescătorii de animale la primăriile de unde au închiriat pășune.

"Seceta prelungită din ultimele luni face ravagii și în rândul crescătorilor de animale. Acest lucru se vede la numărul crescut al animalelor care sunt trimise spre sacrificare din considerente care țin de lipsa surselor de furajare. O mare parte dintre acești crescători sunt și utilizatori de pășuni, inclusiv pășuni închiriate de la primării. În contextul secetei prelungite din ultimele săptămâni care a condus la dispariția covorului vegetal destinat pășunatului, crescătorii sunt nevoiți fie să caute alte surse de furajere pentru animale, cum ar fi trecerea acestora în fermă sau consumarea culturilor de lucernă, trifoi, iarbă, care erau destinate ca furaje pentru iarnă, fie trebuie să renunțe la animale, de multe ori acestea ajungând spre abatorizare.

Ceea ce se întâmplă acum ca urmare a secetei afectează major securitatea alimentară a României. De aceea, consider că fermierii crescători de animale afectați de secetă ar trebui să ceară și să primească sprijinul primăriilor și al consiliilor locale sub mai multe forme:
• reducerea chiriei pentru anul 2022 cu cel puțin 25% pentru pășunea închiriată de la primărie, pentru că vorbim deja despre două luni (importante pentru producție) în care aceste suprafețe nu se mai pot utiliza; 
• scutirea de la plata penalităților până la sfârșitul anului pentru sumele de plată către primării în cazul în care termenele de plată au fost depășite;
• deducerea din nivelul redevenței anuale pentru pășunile comunale a cheltuielilor generate de secetă (organizarea și asigurarea de surse de apă pentru animale), cheltuieli care trebuie justificate prin documente;
• scutirea de la plata impozitului anual pentru suprafețele de pășune închiriate de la autoritatea locală. 

Acestea sunt doar o parte dintre măsurile de ajutor pe care autoritățile locale, cu susținerea consiliilor locale, le pot face în vederea sprijinului crescătorilor de animale care trec printr-un an foarte greu: secetă, producții scăzute, prețuri mici de vânzare a animalelor în ultima lună, costuri de producție foarte ridicate. Aceste măsuri nu ar trebui văzute ca un privilegiu acordat sectorului agricol de către primării și consilii locale, ci ca pe o grijă pe care acestea ar trebui să o arate cetățenilor săi, pentru că fără ei sursele de hrană vor fi tot mai puține, ceea ce va conduce inevitabil la mâncare mai puțină și mai scumpă.cerere scutire_b

Adoptarea acestor măsuri de sprijin se poate face prin hotărârile consiliilor locale ca urmare a cererilor pe care fermierii, chiriași sau concesionari de pășuni comunale, le pot face. Tocmai de aceea, ca o formă de sprijin personală, am atașat și un model de cerere (în foto n.r.) care poate fi utilizată", a postat fostul secretar de stat MADR, pe Facebook.

Vizualizat: 10502 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Plăți agro-mediu și climă făcute de AFIR în contul fermierilor!

Plăți agro-mediu și climă făcute de AFIR în contul fermierilor!

02 octombrie 2023 - 15:56

Valoarea plăților efectuate de AFIR se ridică la 20,1 miliarde de euro, fonduri nerambursabile pentru finanțarea proiectelor de investiții, precum și pentru plățile compensatorii aferente măsurilor de mediu și climă, precizează un comunicat al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale transmis Agroinfo.

AFIR ASTĂZI: Prime pentru fermieri, crescători de animale!

AFIR ASTĂZI: Prime pentru fermieri, crescători de animale!

02 octombrie 2023 - 15:36

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale anunță lansarea sesiunii de primire a cererilor de finanțare pentru decontarea primelor de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor prin submăsura 17.1 din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020.

Ministrul Barbu: Adio subvenții pentru ovinele cu crotalii mai vechi de 7 ani!

Ministrul Barbu: Adio subvenții pentru ovinele cu crotalii mai vechi de 7 ani!

02 octombrie 2023 - 08:20

Ministrul agriculturii Florin Barbu a anunțat, săptămâna trecută, la Agro TV, că va face o analiză în sectorul ovin și va exclude de la plata subvențiilor pe cap animal toate ovinele care au depășit 7 ani, dacă ASAS stabilește că aceste ovine nu mai sunt în perioada optimă.

Votat! Subvenții egale pentru toți fermierii, crescătorii de animale!

Votat! Subvenții egale pentru toți fermierii, crescătorii de animale!

02 octombrie 2023 - 07:30

"În Croația, la Split, după câteva săptămâni de dezbateri purtate la Strasbourg și Bruxelles, a fost finalizat și adoptat documentul care reflectă viziunea Partidului Popular European cu privire la sectorul agricol," a anunțat europarlamentarul Daniel Buda, vicepreședinte Comisia AGRI. Odată cu votarea documentului s-a votat și egalizarea subvențiilor între fermierii din estul și vestul Europei.

Eurodeputat Buda: Cooperativele agricole sunt pietrele prețioase ale comunităților noastre rurale!

Eurodeputat Buda: Cooperativele agricole sunt pietrele prețioase ale comunităților noastre rurale!

02 octombrie 2023 - 07:11

"Cooperativele agricole sunt pietrele prețioase ale comunităților noastre rurale. Ele facilitează schimbul de cunoștințe, resurse și experiență între fermieri," spune eurodeputatul Daniel Buda, vicepreședinte Comisia AGRI, Parlament European.

Scrisoarea Ciobănașului de la oi pentru specialistul în oierit dr.ing. Gheorghe Neață!

Scrisoarea Ciobănașului de la oi pentru specialistul în oierit dr.ing. Gheorghe Neață!

01 octombrie 2023 - 19:11

Ciobănașul de la oi, pe numele lui adevărat Ioan Andrei Toderescu, de pe Dealurile Cugirului, județul Alba, are un mesaj pentru dr.ing. Gheorghe Neață, director Registrul Genealogic Țurcană, Asociația Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara. Scrisoarea Ciobănașului a fost trimisă redacției Agroinfo. Ciobănașul de la oi spune că este unul dintre puținii păstori montani. 

Ministrul agriculturii, anunț IMPORTANT ACUM ajutoare europene fermieri!

Ministrul agriculturii, anunț IMPORTANT ACUM ajutoare europene fermieri!

01 octombrie 2023 - 07:40

"Atât pentru beneficiari publici, cât și privați, va fi prelungită perioada de finalizare a investiției până în 31 decembrie 2025, pentru a evita dezangajarea fondurilor europene," a anunțat ministrul agriculturii, la acest sfârșit de săptămână, în cadrul vizitei făcută în județul Timiș.

APIA a început plata subvenției la animale!

APIA a început plata subvenției la animale!

01 octombrie 2023 - 07:20

Sprijin financiar în valoare de peste 2,42 milioane lei pentru crescătorii de animale, anunță acum Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), într-un comunicat transmis Agroinfo.

Ministrul Barbu ASTĂZI: Subvenționez doar vacile care sunt performante!

Ministrul Barbu ASTĂZI: Subvenționez doar vacile care sunt performante!

29 septembrie 2023 - 15:56

Ministrul agriculturii Florin Barbu a declarat astăzi, în județul Timiș, unde se află în vizită, că vor fi subvenționate doar vacile care sunt performante, banii alocați până acum ajutorului național tranzitoriu bovine fiind transferați, din 2024, către o nouă subvenție.

Oierul Dumitru Andreșoi: Țurcana poate să ajungă la 130 kg!

Oierul Dumitru Andreșoi: Țurcana poate să ajungă la 130 kg!

28 septembrie 2023 - 15:55

„Am demonstrat că Țurcana poate să ajungă la exemplare de 128 kg şi peste 130 de kg la adulţi, iar mieii de anul acesta m-au surprins chiar şi pe mine. Cel mai greu l-am avut la 87 de kg!” Spune preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara, Dumitru Andreşoi, considerat oierul cu cea mai mare turmă din România.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Norocel
|
07. 27, 2022. Wednesday 13:17
Degeaba avem aceste propuneri din partea celor mai sus aleși daca nu avem nici o lege sau ordin de ministru pentru a putea pune în aplicare această propunere. Modelul de cerere nu îl ia nimeni in considerare.In baza a ce se face???
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare

Bancul zilei

Pe bicicletă...

Pe bicicletă...
Un preot mergea pe bicicletă, un poliţai îl vede şi îl întreabă: Detalii