Fostul subsecretar de stat din Ministerul Agriculturii, Avram Fițiu, profesor la USAMV Cluj Napoca, susține, într-o postare pe Facebook, că Ministerul Agriculturii trebuie să repoziționeze corect oaia și capra în noua Politică Agricolă Comună, în Planul Național Strategic, PNS; gândind ecoscheme sau scheme de ajutor pentru crescătorii de oi și capre, cele două specii fiind considerate cele mai verzi animale.
"Din punct de vedere ecologic oaia este de departe cea mai ecologică specie animala si in acelasi timp campioana neta absoluta din punct de vedere cultural, social si economic. Vaca in schimb serveste din plin industriei agroalimentare si marilor ferme industriale dar sub nici o forma taranului roman, ai carui stramosi de milenii au avut oi si albine ca traditie agricola.
Profesorul Avram Fițiu, primul din stânga. foto Facebook personal
Daca vrem sa jucam o carte geopolitica serioasa in aceasta resetare, MADR trebuie sa raspunda adecvat celor 370 de critici corecte ale Comisiei Europene asupra PNS-ului (ce a defavorizat complet gospodaria taraneasca) si sa repozitioneze corect oaia si capra in noua Politica Agricola ca animalele cele mai verzi in Ecoschemele propuse. Putem sa redevenim o forta europeana in domeniul oieritului asa cum am fost 2 milenii. Avem oare vointa? Dar intelepciunea?
România are un interes economic si geostrategic major in construirea unei politici publice curajoase de pozitionare socioeconomica, culturala si militara (vezi modelul de aparare militara al Poloniei ce integreaza stânele valahe din Carpatii padurosi in conceptul ei geostrategic) a gospodăriilor de ovine", susține profesorul Avram Fițiu.
Postarea profesorului Fițiu este mai amplă și lansează o dezbatere despre consumul de lapte de vacă și legătura dintre acesta și apariția unor boli incurabile, invocînd studii făcute de medici din Franța.
"Există oare un risc de consum pentru laptele de vaca produs in fermele din România? Absolut deloc pentru laptele provenit din fermele si gospodariile taranesti familiale de vaci (Baltata, Bruna de Maramures) sau bivoli mai rustice ce au un comportament mai ecologic. Pentru laptele produs in ferme industriale consumatorii români ar trebui in mod prudent sa chestioneze producatorii asupra nivelului de hormoni de crestere din lapte, asa cum se întâmplă in multe tari din lume unde producatorii scriu pe eticheta, 0 hormoni de crestere", avertizează profesorul Fițiu.