Adama
Vinasa Rompak

Fost secretar de stat MADR George Cățean: Subvențiile pentru ciobani există, totuși banii nu ajung la ei!

Publicat: 14 ianuarie 2022 - 05:49
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, crescătorul de animale George Cățean spune că subvențiile pentru crescătorii de oi există însă banii nu ajung la aceștia sau ajung prea puțini. Mulți bani se scurg în buzunarele vânătorilor de subvenții, ciobani făcuți peste noapte. Crescătorii adevărați au de înfruntat o listă lungă de necazuri, care, până la urmă, îi determină pe mulți să renunțe, de la vânătorii de subvenții, la samsarii din piețe, la lipsa forței de muncă și lipsa acută a pășunilor.

"Avem milioane de oi și hectare de pășune, dar brânza de oaie a ajuns pentru mulți români un lux, având în vedere prețul și faptul că se găsește tot mai greu.

În doar câțiva ani, bucățile de brânză de oaie de pe tarabe au devenit tot mai mici și mai scumpe. Telemeaua autentică din lapte de oaie e pe cale să devină „rara avis”. În opinia mea, la această situație contribuie:
- jocurile politice ale unor reprezentanți din sectorul agricol care au fost complet în defavoarea crescătorilor de animale
- prețul mic pe care îl primesc fermierii de la procesatorii de lapte
- lipsa unei bune organizări a sectorului

catean-ministru_b

Paradoxul vine, mai ales, într-un context în care se regăsesc multiple premise necesare pentru producția brânzeturilor de oaie. Cum s-a ajuns la această situație?

Subvențiile pentru ciobani există; totuși, banii nu ajung la ei sau cei care ajung sunt prea puțini. Concurenții fermierilor adevărați sunt speculatorii care atrag sume importante sub formă de subvenții - aceștia simulează utilizarea terenurilor prin vânzarea de masă verde, iar animalele pe care ei le cresc figurează doar scriptic, pe hârtie (nu pasc pășunile).

„Vânătorii de subvenții”, așa pot fi supranumiți cei deveniți ciobani peste noapte. Adică, atunci când sumele provenite din subvenții erau considerabile, se mândreau cu titulatura de crescători de animale. După ce subvențiile au fost în scădere, au abandonat activitatea. Iar această practică oportunistă le-a adus prejudicii fermierilor veritabili/activi, în sensul că economia locală a fost slăbită din perspectiva crescătorului de animale.

Creșterea oilor și a caprelor, în special a celor care se mulg, este o treabă dificilă, adesea descurajantă și nici foarte atractivă din punct de vedere financiar; motiv pentru care tot mai puțini ciobani aleg să mai producă lapte.

Lipsa forței de muncă este încă o cauză. Ba mai mult, acolo unde mai sunt oameni dispuși să lucreze în agricultură, recompensele trebuie să fie foarte mari. Chiar și așa, calitatea muncii nu este îndeplinită. Așa se face că proprietarii de animale care nu au reușit să își autogestioneze gospodăriile/fermele mai ales cu familia, au abandonat mulsul oilor și al caprelor în favoarea producției de carne.

Terenurile agricole și, în special, pășunile comunale sunt greu accesibile și dificil de primit în utilizare. În concluzie, crescătorii de animale, inclusiv cei de vaci, au abandonat această activitate.

Exploatarea terenurilor agricole private cu contracte de arendare nu oferă siguranță pe termen lung. Există numeroase situații în care clauzele din documente nu au fost respectate; de pildă, anularea contractelor înainte de termenul prevăzut inițial.

Producția de lapte presupune costuri ridicate - forță de muncă scumpă, tarabe și locuri pentru vânzare la costuri exorbitante, furaje limitate și la prețuri mari, servicii veterinare costisitoare.

În piețele agroalimentare, ciobanul concurează direct cu samsarul. Crescătorul de animale fie nu are loc pe piață, fie este nevoit să își vândă marfa sub prețul de producție.

Regulile legislative sunt îngreunate, iar unele instituții publice sunt neprietenoase cu crescătorii de animale - de multe ori, legislația și oamenii care lucrează în administrație nu au avut ca scop încurajarea fermierului, ci demobilizarea acestuia.

Piața este arhiplină de produse contrafăcute. Adică, tipuri de brânză și specialități derivate care nici măcar nu conțin lapte. Acestea sunt adesea produse în afara țării, la prețuri foarte mici. În concluzie, totul se traduce prin concurență neloială pentru brânzeturile autentice.

Așa că, dacă în urmă cu câțiva ani românii cumpărau brânză de oaie în calup de un kilogram, aceasta va fi o delicatesă scumpă, cu preț pe suta de grame. Practic, vom trece de la statutul de consumatori zilnici de brânză la degustători; asta în contextul în care România are milioane de hectare de pășune și deține printre cele mai multe oi și capre din Uniunea Europeană; rămâne de văzut dacă doar pe hârtii sau chiar fizic", a radiografiat oierul George Cățean (în foto), fost secretar de stat MADR din partea USR, situația actuală din oieritul românesc. 

Vizualizat: 6096 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

11 decembrie 2024 - 14:50

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetățenilor să acorde o atenție deosebită achiziționării și manipulării alimentelor de origine animală, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

11 decembrie 2024 - 14:14

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează astăzi că la o percheziție făcută în județul Dâmbovița au fost găsite sute de animale neidentificate, ovine și porci.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

11 decembrie 2024 - 06:35

Termen limită 16 decembrie 2024! Mai sunt 5 zile pentru a depune la Agenția de PLăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2025, cereri avizate de către Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ).

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

10 decembrie 2024 - 19:30

"În această perioadă am intensificat controalele la nivel național datorită faptului că rolul Autorității Național Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor este acela de a se asigura că tot ce ajunge pe masa consumatorului sunt produse bune și sigure pentru consum. Spun acest lucru pentru că este important ca populația să achiziționeze produse autorizate și produse doar din unități autorizate și înregistrate sanitar-veterinar," a declarat astăzi Alexandru Bociu, președintele ANSVSA.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

10 decembrie 2024 - 09:23

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 09 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 86.876.021,88 euro (432.236.764,28 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 414.753 fermieri, astfel:

Subvenția APIA de maxim 248 euro/animal plătită săptămâna asta crescătorilor de vaci!

Subvenția APIA de maxim 248 euro/animal plătită săptămâna asta crescătorilor de vaci!

10 decembrie 2024 - 07:52

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început din 2 decembrie 2024 plățile finale aferente acestui an. Astfel, pe lista de plată se adaugă și subvențiile APIA care nu au fost incluse la avansul APIA. PD-08 - Măsură pentru bunăstarea tineretului bovin la îngrășat, ecoschemă așteptată de crescătorii care au bifat-o pe cererea de plată.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii