Adama
Agreena
AGRICOVER

Fost secretar de stat MADR George Cățean: Subvențiile pentru ciobani există, totuși banii nu ajung la ei!

Publicat: 14 ianuarie 2022 - 05:49
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, crescătorul de animale George Cățean spune că subvențiile pentru crescătorii de oi există însă banii nu ajung la aceștia sau ajung prea puțini. Mulți bani se scurg în buzunarele vânătorilor de subvenții, ciobani făcuți peste noapte. Crescătorii adevărați au de înfruntat o listă lungă de necazuri, care, până la urmă, îi determină pe mulți să renunțe, de la vânătorii de subvenții, la samsarii din piețe, la lipsa forței de muncă și lipsa acută a pășunilor.

"Avem milioane de oi și hectare de pășune, dar brânza de oaie a ajuns pentru mulți români un lux, având în vedere prețul și faptul că se găsește tot mai greu.

În doar câțiva ani, bucățile de brânză de oaie de pe tarabe au devenit tot mai mici și mai scumpe. Telemeaua autentică din lapte de oaie e pe cale să devină „rara avis”. În opinia mea, la această situație contribuie:
- jocurile politice ale unor reprezentanți din sectorul agricol care au fost complet în defavoarea crescătorilor de animale
- prețul mic pe care îl primesc fermierii de la procesatorii de lapte
- lipsa unei bune organizări a sectorului

catean-ministru_b

Paradoxul vine, mai ales, într-un context în care se regăsesc multiple premise necesare pentru producția brânzeturilor de oaie. Cum s-a ajuns la această situație?

Subvențiile pentru ciobani există; totuși, banii nu ajung la ei sau cei care ajung sunt prea puțini. Concurenții fermierilor adevărați sunt speculatorii care atrag sume importante sub formă de subvenții - aceștia simulează utilizarea terenurilor prin vânzarea de masă verde, iar animalele pe care ei le cresc figurează doar scriptic, pe hârtie (nu pasc pășunile).

„Vânătorii de subvenții”, așa pot fi supranumiți cei deveniți ciobani peste noapte. Adică, atunci când sumele provenite din subvenții erau considerabile, se mândreau cu titulatura de crescători de animale. După ce subvențiile au fost în scădere, au abandonat activitatea. Iar această practică oportunistă le-a adus prejudicii fermierilor veritabili/activi, în sensul că economia locală a fost slăbită din perspectiva crescătorului de animale.

Creșterea oilor și a caprelor, în special a celor care se mulg, este o treabă dificilă, adesea descurajantă și nici foarte atractivă din punct de vedere financiar; motiv pentru care tot mai puțini ciobani aleg să mai producă lapte.

Lipsa forței de muncă este încă o cauză. Ba mai mult, acolo unde mai sunt oameni dispuși să lucreze în agricultură, recompensele trebuie să fie foarte mari. Chiar și așa, calitatea muncii nu este îndeplinită. Așa se face că proprietarii de animale care nu au reușit să își autogestioneze gospodăriile/fermele mai ales cu familia, au abandonat mulsul oilor și al caprelor în favoarea producției de carne.

Terenurile agricole și, în special, pășunile comunale sunt greu accesibile și dificil de primit în utilizare. În concluzie, crescătorii de animale, inclusiv cei de vaci, au abandonat această activitate.

Exploatarea terenurilor agricole private cu contracte de arendare nu oferă siguranță pe termen lung. Există numeroase situații în care clauzele din documente nu au fost respectate; de pildă, anularea contractelor înainte de termenul prevăzut inițial.

Producția de lapte presupune costuri ridicate - forță de muncă scumpă, tarabe și locuri pentru vânzare la costuri exorbitante, furaje limitate și la prețuri mari, servicii veterinare costisitoare.

În piețele agroalimentare, ciobanul concurează direct cu samsarul. Crescătorul de animale fie nu are loc pe piață, fie este nevoit să își vândă marfa sub prețul de producție.

Regulile legislative sunt îngreunate, iar unele instituții publice sunt neprietenoase cu crescătorii de animale - de multe ori, legislația și oamenii care lucrează în administrație nu au avut ca scop încurajarea fermierului, ci demobilizarea acestuia.

Piața este arhiplină de produse contrafăcute. Adică, tipuri de brânză și specialități derivate care nici măcar nu conțin lapte. Acestea sunt adesea produse în afara țării, la prețuri foarte mici. În concluzie, totul se traduce prin concurență neloială pentru brânzeturile autentice.

Așa că, dacă în urmă cu câțiva ani românii cumpărau brânză de oaie în calup de un kilogram, aceasta va fi o delicatesă scumpă, cu preț pe suta de grame. Practic, vom trece de la statutul de consumatori zilnici de brânză la degustători; asta în contextul în care România are milioane de hectare de pășune și deține printre cele mai multe oi și capre din Uniunea Europeană; rămâne de văzut dacă doar pe hârtii sau chiar fizic", a radiografiat oierul George Cățean (în foto), fost secretar de stat MADR din partea USR, situația actuală din oieritul românesc. 

Vizualizat: 6066 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordin MADR: Subvenția APIA de 130 euro/bovină, reguli modificate!

Ordin MADR: Subvenția APIA de 130 euro/bovină, reguli modificate!

08 octombrie 2024 - 18:41

Ministerul Agriculturii a publicat astăzi un proiect de Ordin care modifică unele dintre condițiile necesare accesării eco-schemei PD-07 - Creșterea nivelului de bunăstare a vacilor de lapte, una dintre noile subvenții APIA, introdusă pentru prima oară anul trecut.

„Ziua Produselor Agroalimentare Românești” - celebrată între 10-12 octombrie în curtea MADR

„Ziua Produselor Agroalimentare Românești” - celebrată între 10-12 octombrie în curtea MADR

08 octombrie 2024 - 16:30

La fel ca în anii precedenți, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va sărbători în 10 octombrie 2024 „Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești” prin organizarea de târguri și evenimente, la nivel național. 

ASTĂZI! Cresc subvențiile APIA!

ASTĂZI! Cresc subvențiile APIA!

08 octombrie 2024 - 14:12

Vești bune! Mai mulți bani pentru fermieri și nu numai! Anunță astăzi europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlament European, pe pagina sa Facebook.

URGENT mesaj către MADR și APIA: Dați-le fermierilor subvenția APIA de 2.600 euro/ha!

URGENT mesaj către MADR și APIA: Dați-le fermierilor subvenția APIA de 2.600 euro/ha!

08 octombrie 2024 - 08:03

Fermierii români riscă să piardă anul acesta subvenția APIA cu unul dintre cele mai mari cuantumuri pe hectar, circa 2.600 euro/ha, pentru că Ministerul Agriculturii și Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) nu vor să le dea o derogare de la producția minimă impusă pe hectar, pe care nu au reușit să o facă din pricina secetei extreme.

Crescător vaci: Micii crescători dispar! Modernizarea și ameliorarea țin fermele în viață!

Crescător vaci: Micii crescători dispar! Modernizarea și ameliorarea țin fermele în viață!

08 octombrie 2024 - 07:16

Multe ferme zootehnice mici încep să dispară. Rentabilitatea nu poate fi asigurată decât cu utilarea fermei, cu rase performante și condiții optime de bunăstare și furajare, spun specialiștii, dar și crescătorii de vaci care și-au robotizat fermele și care pun accent pe o genetică de calitate. 

TVA de 9% pentru hrana albinelor! Decret semnat de președinte!

TVA de 9% pentru hrana albinelor! Decret semnat de președinte!

07 octombrie 2024 - 19:40

Taxa pe valoarea adăugată (TVA) se va reduce de la 19% la 9% pentru hrana albinelor, de la 1 ianuarie 2025, conform unei legi adoptată recent de Parlament și promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Ministrul Barbu ASTĂZI: Vine tranșa a doua de plată Program Tomata!

Ministrul Barbu ASTĂZI: Vine tranșa a doua de plată Program Tomata!

07 octombrie 2024 - 15:54

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a anunțat astăzi că încep plățile în Programul Tomata, tranșa a doua.

Ce bani virează APIA în conturile fermierilor, crescătorilor animale! Anunț făcut de Adrian Pintea!

Ce bani virează APIA în conturile fermierilor, crescătorilor animale! Anunț făcut de Adrian Pintea!

07 octombrie 2024 - 15:35

În perioada imediat următoare o să urmeze o serie de plăți pe care le va face Ministerul Agriculturii prin agenții, a anunțat Adrian Pintea, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, la emisiunea Agricultura Modernă, Agro TV, moderată de Daniel Botănoiu.

ANSVSA: Interdicție 30 de zile pentru fermele de oi/capre!

ANSVSA: Interdicție 30 de zile pentru fermele de oi/capre!

07 octombrie 2024 - 07:29

Autoritatea Națională Sanitară Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a prelungit, printr-un Ordin, cu încă 30 de zile interdicțiile aplicate fermelor de oi și capre, decizia luată pe fondul existenței în țara noastră a focarelor de pestă a micilor rumegătoare.

Șef APIA: Plată avans subvenții APIA hectar, cap animal! Cât mai este până vin banii!

Șef APIA: Plată avans subvenții APIA hectar, cap animal! Cât mai este până vin banii!

07 octombrie 2024 - 07:00

O săptămână a mai rămas până la demararea plăților în avans pe hectar și pe cap animal de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Din subvențiile APIA aferente acestui an, plăți directe, fermierii , crescătorii de animale vor încasa un procent de 70%.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Nu uita

Nu uita
Soţia către soţ: Detalii