Crescătorul de animale Florin Țubrea, din Boldur, Timiș, avertizează oierii, într-o postare Facebook, să nu vândă sau să cumpere animale, unul de la altul, pentru a nu răspândi pesta micilor rumegătoare.
"Frați ciobani, se pare că pesta rumegatoarelor mici nu e chiar o gluma și încep sa apară mai multe focare! De acum înainte totul depinde de cum ne gestionam fiecare fermele! Dacă pesta porcina a făcut ravagii câțiva ani și a pătruns inclusiv în ferme cu sisteme performante de protecție nu vreau sa ma gândesc ce se poate întâmpla la oi unde majoritatea animalelor se cresc in regim deschis sau semideschis!
Pe termen scurt ne gândim doar la riscul enorm de a se bloca exportul și de a rămâne cu miei, dar pe lângă problema asta mai exista o porbelma majora, boala este foarte ușor contagioasa (ușor de mutat dintr-o parte în alta) și poate duce la mortalitate de pana la 70 - 80 % din turma!
Încercați acum sa evitați vânzările și cumpărarile de animale între voi, (vindeți doar mieii care merg direct spre abator sau spre tarile arabe) iar dacă aveți mortalitati anunțați urgent medicul de circa și dsv! Evitați schimbul de ciobani între voi și vizitele de la o turma la alta!
Suntem singurii care ne putem salva!!! Nu va lăsați manipulați și nu va jucați cu viitorul oieritului în România!" A îndemnat Florin Țubrea.
Mai mulți fermieri i-au dat replica:
"O gură de aer proaspăt între atâția conspiraționiști și cei care așteaptă să li se facă.
Și în Olanda și Belgia au focare de limba albastra dar acolo nu se omoară oile și mieii pe capete ca la noi se vaccineza și se așteaptă la fiecare ferma ca animalele sa răspunde la vaccin iar cele care nu supraviețuiesc sunt luate de autorități și incinerate. La noi de ce se ia imediat decizia de a distruge întreaga turma....
Florin Tubrea, imediat vei fi catalogat ca faci parte din acest plan diabolic de a distruge oieritul din România . Dacă se va distruge e strict problema noastră de incapacitate de a rezolva problema… iar problema aceasta are o rezolvare ffff simpla… vaccinarea.. vaccin există dar trebuie ca UE să dea acceptul pentru folosirea lui".