Adama
Agreena-direct
AGRICOVER

Fiecare exploatație de creștere a animalelor trebuie înregistrată în Baza de Date Electronică!

Publicat: 26 ianuarie 2022 - 08:17
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a publicat ieri, 25 ianuarie 2022, pe site-ul oficial un proiect de Ordin privind aprobarea Normei sanitare veterinare pentru implementarea procesului de identificare şi înregistrare a porcinelor, ovinelor, caprinelor, bovinelor, camelidelor, cervideelor şi renilor. Potrivit acestui ordin, fiecare exploatație de creștere a animalelor, inclusiv gospodăriile țărănești, trebuie înregistrată în Baza de Date Electronică, BDE.

"Înregistrarea exploataţiilor

(1) Fiecare exploataţie din România trebuie înregistrată în BDE, prin atribuirea unui cod alfanumeric unic şi permanent generat prin grija administratorului acestuia, de către:
a) medicul veterinar de liberă practică împuternicit, numai pentru exploataţiile nonprofesionale; pentru exploatațiile nonprofesionale cu porcine, medicul veterinar de liberă practică împuternicit atribuie codul alfanumeric unic și permanent, doar după ce a verificat și a constatat îndeplinirea condițiilor de biosecuritate stabilite de legislația sanitară veterinară în vigoare; pentru exploatațiile comerciale de tip A de porcine, medicul veterinar de liberă practică împuternicit editează datele exploatației nonprofesionale în vederea transformării acesteia în exploatație comercială de tip A de porcine, doar după obținerea înregistrării sanitar veterinare și după înstrăinarea animalelor din alte specii, precum bovine, ovine, caprine, camelide, cervidee și reni;
b) DSVSA, numai pentru unităţi, după autorizarea/înregistrarea sanitar-veterinară a acestora, fără a excepta stânele și taberele de vara.

(2) Înregistrarea exploataţiilor nonprofesionale se face astfel:
a) proprietarul exploataţiei notifică medicul veterinar de liberă practică împuternicit precizând tipul exploataţiei - speciile de animale pentru care se solicită deschiderea exploataţiei;
b) notificarea trebuie însoțită de copii ale cărții de identitate a proprietarului şi ale documentelor de proprietate a suprafeței de teren unde dorește să deschidă exploatația sau care atestă dreptul de utilizare a spaţiului destinat creşterii/îngrijirii animalelor, spaţiu care trebuie să fie bine delimitat faţă de alte exploataţii;
c) medicul veterinar de liberă practică împuternicit se deplasează la faţa locului, verifică locaţia și conditiile îndeplinite de aceasta, ia coordonatele geografice (GPS) şi înregistrează noua exploataţie doar în cazul în care se constată că locul noii exploataţii este bine delimitat faţă de alte exploataţii şi nu mai există alte coduri de exploataţie la acea locație; în cazul exploataţiilor cu porcine înregistrează noua exploatație doar după ce a verificat respectarea condiţiilor de biosecuritate și a constatat îndeplinirea condițiilor de biosecuritate stabilite de legislația sanitară veterinară în vigoare în acest sens;
d) medicul veterinar de liberă practică împuternicit arhivează cererea proprietarului, copiile actelor de proprietate/utilizare spațiu, cartea de identitate a acestuia.

(3) Generarea mai multor coduri de exploataţie la aceeaşi locaţie/adresă/rol fiscal fără a respecta prevederile lit. c) este interzisă.

(4) Deţinerea de către persoanele fizice sau juridice a mai multor exploataţii este permisă doar dacă acestea se află în locaţii diferite iar mişcarea animalelor între aceste exploataţii se face doar în condiţiile prevăzute de prezenta normă.

(5) Toate exploataţiile din România trebuie să aibă câte un document de înregistrare al exploataţiei, care să conţină informaţiile prevăzute în anexa 2 la norma sanitar-veterinară, emis de către medicul veterinar de liberă practică împuternicit, în cazul exploataţiilor nonprofesionale, respectiv ridicat de la sediul DSVSA, în cazul exploataţiilor comerciale şi al exploataţiilor comerciale de tip A;

anexa-2-ordin-ansvsa_b

(6) Începând cu data intrării în vigoare a prezentei norme sanitar-veterinare pentru exploatațiile nou înființate, data înființării este reprezentată de către data atribuirii codului alfanumeric unic şi permanent de către SNIIA", stabilește Ordinul ANSVSA. 

 

Vizualizat: 3356 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Fermierii: La subvenții APIA ne-ați furat de ne-ați rupt, iar banii de la AFIR nu ajung la cei mici!

Fermierii: La subvenții APIA ne-ați furat de ne-ați rupt, iar banii de la AFIR nu ajung la cei mici!

30 noiembrie 2023 - 14:21

Un val mare de nemulțumiri se ridică din rândul fermierilor și crescătorilor de animale în ultima perioadă. Pulsul accelerat, dezamăgirile crunte legate de ajutoarele care li se cuvin răzbat din reacțiile lor la comunicatele făcute de către cele două agenții de plăți din agricultura României, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

APIA, o nouă tranșă de subvenții în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

APIA, o nouă tranșă de subvenții în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

30 noiembrie 2023 - 12:11

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este pregătită să demareze de luni, 4 decembrie 2023, plățile finale aferente anului de cerere 2023. În fiecare an, tranșa a doua de plată a început în prima zi lucrătoare ulterioară datei de 1 decembrie. 

Lansare nouă sesiune bani europeni!

Lansare nouă sesiune bani europeni!

30 noiembrie 2023 - 10:54

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale lansează sesiunea de depunere a Strategiilor de Dezvoltare Locală din cadrul intervenției DR-36 - LEADER - Dezvoltarea locală plasată sub responsabilitatea comunității, cuprinsă în Planul Strategic PAC 2023-2027.

Ajutor minimis APROBAT!

Ajutor minimis APROBAT!

30 noiembrie 2023 - 10:39

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin-Ionuț Barbu, a aprobat pe 29 noiembrie 2023, ordinul ce modifică și completează anexa la Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 107/2017 privind aprobarea schemei de ajutor de minimis „Sprijin pentru implementarea acţiunilor în cadrul strategiei de dezvoltare locală”.

Ministrul Barbu acuzat că face ghidurile ca să ia banii șmecherii!

Ministrul Barbu acuzat că face ghidurile ca să ia banii șmecherii!

30 noiembrie 2023 - 10:16

Ministrul agriculturii Florin Barbu este acuzat că ar face ghidurile pentru ajutoarele de stat astfel încât banii să fie obținuți de băieții deștepți. Acuzațiile sunt lansate în spațiul public de fostul ministru al agriculturii Adrian Oros.

Nu mai are cine mulge o oaie!

Nu mai are cine mulge o oaie!

29 noiembrie 2023 - 18:44

Fermierii, crescătorii de animale încep să apeleze din ce în ce mai mult la tehnologie de ultimă generație, pentru că nu mai găsesc lucrători care să fie dispuși să muncească în ferme. 

Fermierii campioni la floarea-soarelui din vestul țării

Fermierii campioni la floarea-soarelui din vestul țării

29 noiembrie 2023 - 18:36

Într-un an dificil, cu secetă pedologică severă, producțiile de floarea-soarelui la nivel național nu au fost cele scontate de fermieri la începutul campaniei de semănat. Cu toate acestea, compania Corteva Agriscience, prin hibrizii Pioneer®, a contribuit la ridicarea productivității pe hectar și a lansat campania Fermieri campioni la floarea-soarelui.

Poftim, din România!

Poftim, din România!

29 noiembrie 2023 - 17:29

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în parteneriat cu Primăria Sectorului 4 și cu Cooperativa Agricolă Caprirom Sud Muntenia, organizează, în perioada 1 – 3 decembrie 2023, târgul „Poftim, din România!”, în Parcul Tudor Arghezi din sectorul 4, București.

Șef APIA, calcul ACUM suma APIA pe hectarul de pășune pentru acest an!

Șef APIA, calcul ACUM suma APIA pe hectarul de pășune pentru acest an!

29 noiembrie 2023 - 14:55

Pășunile sunt foarte râvnite pentru sumele mari pe hectar care se pot încasa, în fiecare an, de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Scandalul în jurul acestor suprafețe este departe de a se stinge atât timp cât tentantele subvenții APIA îi lasă pe crescătorii de animale fără pășuni.

Prezentați-vă la APIA în termen de 10 zile pentru subvenții! Anunț făcut de un șef APIA!

Prezentați-vă la APIA în termen de 10 zile pentru subvenții! Anunț făcut de un șef APIA!

29 noiembrie 2023 - 13:58

Fermierii, crescătorii de animale trebuie să anunțe la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) orice schimbare produsă în fermă, în termen de 10 zile. Respectarea acestui termen le garantează fermierilor că vor primi subvențiile agricole la care au dreptul. Explică directorul executiv APIA Hunedoara, Veronica Topor.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Ștefan Slavu: Pentru o fermă la început de drum MF 5713 este un tractor excelent

Ștefan Slavu: Pentru o fermă la început de drum MF 5713 este un tractor excelent

Originar din orașul Tecuci, jud. Galați, tânărul Ștefan Slavu a lucrat și a locuit aproximativ 15 ani în Vestul Europei. Acolo a dezvoltat două businessuri, însă a visat mereu să facă ceva acasă. Cu banii și experiența acumulată s-a întors în România și s-a apucat de agricultură. Din 2018 până în prezent a crescut de la 38 ha la aproximativ 200 ha, iar anul trecut și-a modernizat parcul de utilaje cu ajutorul fondurilor europene. Cum a decurs achiziția și de ce a ales modelul 5713M de la Massey Ferguson.

SIGMA România

contact: Strada Biharia, Nr. 26, Etaj 4, 013981,

București, Romania

T: + 40 21 233 10 64; office@saracakis.ro; www.saracakis.ro

Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Bancul zilei

Ploaie torenţială

Ploaie torenţială
Un beţiv se împiedică şi cade într-o băltoacă. Cineva vrea să-l ridice, dar el protestează: Detalii