Micii fermieri români abandonează această cultură, din cauza secetei şi costurilor de irigare. Sunt însă şi câteva excepţii. Este cazul unui agricultor din Dolj, care a investit milioane de euro în cultivarea orezului, alături de investitori străini.
Ion Chindea s-a întors în țară, după 18 ani de muncă în Spania. A învățat acolo toate secretele culturii cu care ţara noastră făcea concurenţă, înainte de 89, celor mai mari producători din Europa. Acum, abia mai găseşti ici-colo câte o parcelă cultivată cu orez.
Ion Chindea (foto), producător: Era foarte complicat atunci când am venit. Erau foarte multe probleme, noi eram nerăbdători să muncim, pentru că am găsit totul un dezastru.
Fermierul a găsit locul ideal pe malul Jiului, în comuna Rojişte, în mijlocul unei arii naturale protejate. De apa care bălteşte se bucură şi mii de păsări care se hrănesc cu dăunătorii care ar putea ataca orezul.
Dacă nu ai o sursă de apă pe care să te poţi baza, nu te încurci. După ce e cultivat, orezul are nevoie de cantităţi uriaşe de apă. Iar cultura nu trebuie pierdută din ochi nicio clipă.
Ion Chindea, producător: L-ai pierdut o oră din ochi, ai pierdut câteva hectare. Care sunt riscurile? În primul rând dăunătorii, care afectează în apă. Apa fiind foarte poluată trebuie foarte mult urmărită, avut grijă. Noi acum în perioada inundaţiilor care au fost în România, apa fiind foarte murdară încercăm să irigăm foarte puţin.
A investit milioane de euro în amenajarea terenului, în diguri şi utilaje. 240 de hectare de orez îngrijeşte fermierul. Un efort financiar pe care l-a susţinut printr-o asociere cu alţi 3 agricultori spanioli. Recolta se culege în octombrie, cel puţin 5 tone la fiecare hectar, însă cum preţul din ţară abia acoperă costurile de producţie, orezul ia calea exportului.
Potrivit statisticilor, un român mânâncă în fiecare an circa 4 kilograme de orez, ceea ce înseamnă că, în total, consumul populaţiei trece de 75 de mii de tone. Cu toate acestea, ţara noastră produce doar 20 la sută din orezul pe care îl consumăm.
Pentru cultura de orez se acordă sprijin cuplar vegetal, o subvenție europeană. Cuantumul pe hectar al sprijinului cuplat orez, pentru anul 2022, stabilit de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), este de 1.387,4299 euro/ha.