Adama
Agrilevante-30sept
AGRICOVER

FERMIERUL OVIDIU ONIȘOR: SUNTEM LA CHEREMUL PRIMARILOR ȘI AL VÂNĂTORILOR!

Publicat: 14 octombrie 2020 - 10:55
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

GLASUL FERMIERULUI DIN ROMÂNIA! Exploatează 1.000 de hectare în Transilvania și are 280 de vaci. Un fermier mare care reprezintă compania Ada Prod Com, Viișoara, județul Cluj. Chiar dacă este un mare fermier român are de furcă cu primarii și cu vânătorii. Primarii pun bețe-n roate intabulării terenurilor agricole, elaborării planurilor parcelare, iar vânătorii se distrează pe banii fermierilor în timp ce aceștia au de suferit de pe urma pagubelor provocate de mistreți.

Vreau să îmi exprim nemulțumirea vizavi de ceea ce întâmplă la nivel de primării și ce se întâmplă cu intabularea terenurilor, respectiv elaborarea planurilor parcelare. Cât mai trebuie să așteptăm să știm totuși proprietarul unde își are terenul? Au trecut 30 de ani și există un procent mic unde există planuri parcelare. Există doar la mica înțelegere cu primăriile, dar nu se mai poate. A trecut prea mult timp. Ar trebui la un moment dat ca guvernul să își asume responsabilitatea și să le dea niște termene primarilor și primăriilor și să se închidă odată povestea acesta cu finalizarea planurilor parcelare. S-a mers pe ideea: „Las-o așa încurcată că e mai bine”. Eu lucrez cu patru primării și nici una nu are plan parcelar, totul este pe titlu, pe adeverință, pe legea 18. Nu se poate după 30 de ani să ne învârtim în jurul a nimic.

Nouă ne creează mari probleme mistreții în zonă și nu se poate să fim la cheremul vânătorilor care să facă ce vor cu noi, iar noi să plătim prețuri de cost și ei să se distreze pe banii noștri.

De asemenea, trebuie gândite niște strategii ca să adunăm terenurile fiindcă nu putem vorbi despre utilaje performante, tractoare de 300-400 cai putere pe bucăți de 58 de ari și 1,2 hectare. Cel puțin în Ardeal terenurile sunt foarte fărâmițate, spune lucrurilor pe nume fermierul Ovidiu Onișor (în foto).

ovidiu-onisor_b

În altă ordine de idei, deși este vorba de o fermă mare, de sute de capete de vaci de lapte, fermierul spune că nu ia în calcul procesarea.

La compania Ada Prod Com lucrăm o suprafață de peste 1000 de hectare teren arabil, deținem un efectiv de 280 capete vaci de lapte. Suntem din anul 1992 în acest business, am ceva experiență. De-a lungul timpului ne-am confruntat și cu vremuri mai bune și cu vremuri mai rele. Per total anul acesta a fost un an bun, adică nu ne putem plânge ținând cont de ceea ce a fost în Sudul țării, de prețul cerealelor care este în creștere. De exemplu grâul am reușit să îl păstrez, nu l-am vândut, aștept să îi mai crească prețul. Eu zic că per total ne-am plătit leasingurile, ne-am plătit ratele la bănci, situația este sub control.

Bineînțeles că tot timpul există o provocare, există dorința de a fi mai performant, de a optimiza totul. Ne gândim la tehnologii noi, ne gândim la concurență. Practic nu există liniște. Seceta ne dă și ea de gândit eventual să schimbăm și tehnologiile, să arăm totul din toamnă, să discuim din toamnă ca în primăvară să avem terenul gata pregătit. Clar nu ne putem aștepta ca anii următori să fie ploioși, ne așteptăm să fie tot ani secetoși. Dar va trebui să găsim soluții să depășim momentele acestea prin investiții, prin tehnologii noi. Tot timpul am încercat să investim. Până la urmă esența capitalismului este investiția. Nu se poate fără investiții.

La procesare nu ne-am gândit. Eu vreau să mă concentrez pe a produce cât mai mult și încă mai am de muncă pe tema aceasta ca să ajung la standardele pe care mi le-am propus. Până la urmă nu le poți face pe toate. Știți este o vorbă: mersul pe mijlocul drumului poate fi riscant pentru că tinzi să fii lovit din ambele sensuri, a spus fermierul.

Pe 29 septembrie 2020, Ovidiu Onișor a participat în calitate de Speaker și Invitat în cadrul evenimentului “Fermier în Linia Întâi în Transilvania și Maramureș – Xgroup Meetings Agriculture”, parte a celei de-a 5-a ediții RALF – Romanian Agriculture Leadership Forum.

Seria de Xgrupuri “Fermier în Linia Întâi” este un proiect al comunității marilor fermieri RALF, realizat de BORO Communication, în parteneriat cu Corteva Agriscience România  și CEC Bank.

 

Vizualizat: 3041 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Decizie Guvern ASTĂZI plăți programul Tomata!

Decizie Guvern ASTĂZI plăți programul Tomata!

25 septembrie 2023 - 20:44

Guvernul a adoptat, luni, memorandumul pentru suplimentarea limitelor de credite bugetare şi credite de angajament aprobate pe luna septembrie 2023 pentru Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Proiect de lege ADOPTAT ASTĂZI de Guvern!

Proiect de lege ADOPTAT ASTĂZI de Guvern!

25 septembrie 2023 - 18:48

Guvernul a adoptat, luni, proiectul de lege privind "oprirea risipei bugetare", combaterea evaziunii şi asigurarea echităţii fiscale, după ce au fost dezbătute observaţiile de la ministerele avizatoare, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.

Secretar de stat MADR Aurel Simion: Politica agricolă trebuie să fie atractivă pentru tineri!

Secretar de stat MADR Aurel Simion: Politica agricolă trebuie să fie atractivă pentru tineri!

25 septembrie 2023 - 17:55

Politica agricolă trebuie să devină atractivă din toate punctele de vedere pentru tineri, pentru că nu putem păstra zonele rurale populate și atractive dacă condițiile de trai diferă mult de zona urbană, a spus secretarul de stat Aurel Simion la conferința europeană Pâinea Păcii.

Video! Ministrul Barbu: Lansăm acest program în două săptămâni! Suma disponibilă 600 milioane euro!

Video! Ministrul Barbu: Lansăm acest program în două săptămâni! Suma disponibilă 600 milioane euro!

25 septembrie 2023 - 07:49

"Vom lansa în două săptămâni acest program cu o alocare de 600 milioane de euro," a anunțat ministrul agriculturii Florin Barbu, la sfârșitul săptămânii trecute, la Buzău.

Ministrul agriculturii: Împreună putem dezvolta zootehnia românească!

Ministrul agriculturii: Împreună putem dezvolta zootehnia românească!

25 septembrie 2023 - 06:59

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin Barbu, a efectuat vineri, 22 septembrie 2023, o vizită de lucru la două ferme de reproducție suine și o fermă de creștere a puilor de carne pe așternut permanent, din județul Buzău, beneficiare ale celor două programe de sprijin derulate de MADR pentru activitatea de reproducție în sectorul suin și sectorul creșterii păsărilor.

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea s-a întâlnit astăzi cu oierii!

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea s-a întâlnit astăzi cu oierii!

24 septembrie 2023 - 21:14

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea s-a întâlnit astăzi cu crescătorii de ovine la târgul Țurcana-Regina Munților, organizat de Asociația Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara, condusă de oierul Dumitru Andreșoi.

Micii fermieri vor primi bani în plus!

Micii fermieri vor primi bani în plus!

24 septembrie 2023 - 20:30

Eurodeputatul Victor Negrescu a anunțat că petiția pentru micii fermieri și satele românești a fost aprobată de Parlamentul European.

APIA ACUM: Data la care încep plățile pe hectar și cap animal!

APIA ACUM: Data la care încep plățile pe hectar și cap animal!

24 septembrie 2023 - 18:55

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) aduce clarificări importante cu privire la Controlul prin monitorizare (“checks by monitoring”) aplicat începând cu Campania 2023. APIA anunță totodată că plata subvențiilor agricole pe hectar și cap animal, aferente acestui an, începe la data de 16 octombrie 2023.

Oierul Dumitru Andreșoi își cumpără vapor!

Oierul Dumitru Andreșoi își cumpără vapor!

24 septembrie 2023 - 08:49

Crescătorul de ovine Dumitru Andreșoi, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara, cunoscut drept oierul cu turma cea mai mare din România, a declarat, într-un scurt interviu acordat lui Ovidiu Ghinea, Agro TV, că-și cumpără vapor pentru export de ovine și bovine vii. Prețul navei este 5 milioane de dolari, a dezvăluit oierul.

O turmă de oi a intrat într-o seră și a mâncat kilograme de canabis: Săreau mai sus decât caprele!

O turmă de oi a intrat într-o seră și a mâncat kilograme de canabis: Săreau mai sus decât caprele!

23 septembrie 2023 - 06:06

O turmă de oi a mâncat 300 de kilograme de canabis în Grecia. Oile au intrat într-o seră din cea mai mare plantație de canabis medical din Grecia, iar proprietarul fermei a povestit pentru publicația hellas.postsen.com care a fost efectul asupra lor. 

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

De ce MEWI eVerde?

De ce MEWI eVerde?

'MEWI eVerde', este noul slogan pe care importatorul exclusiv al mărcilor FENDT şi Horsch pe piaţa românească l-a adoptat anul acesta, încercând astfel să-şi afirme identitatea şi ambiţiile privind aderarea la principiile agriculturii sustenabile. Interviu cu Leontin Coca, directorul de vânzări al companiei MEWI.

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii