Adama
Vinasa Rompak

FERMIERUL OVIDIU ONIȘOR: SUNTEM LA CHEREMUL PRIMARILOR ȘI AL VÂNĂTORILOR!

Publicat: 14 octombrie 2020 - 10:55
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

GLASUL FERMIERULUI DIN ROMÂNIA! Exploatează 1.000 de hectare în Transilvania și are 280 de vaci. Un fermier mare care reprezintă compania Ada Prod Com, Viișoara, județul Cluj. Chiar dacă este un mare fermier român are de furcă cu primarii și cu vânătorii. Primarii pun bețe-n roate intabulării terenurilor agricole, elaborării planurilor parcelare, iar vânătorii se distrează pe banii fermierilor în timp ce aceștia au de suferit de pe urma pagubelor provocate de mistreți.

Vreau să îmi exprim nemulțumirea vizavi de ceea ce întâmplă la nivel de primării și ce se întâmplă cu intabularea terenurilor, respectiv elaborarea planurilor parcelare. Cât mai trebuie să așteptăm să știm totuși proprietarul unde își are terenul? Au trecut 30 de ani și există un procent mic unde există planuri parcelare. Există doar la mica înțelegere cu primăriile, dar nu se mai poate. A trecut prea mult timp. Ar trebui la un moment dat ca guvernul să își asume responsabilitatea și să le dea niște termene primarilor și primăriilor și să se închidă odată povestea acesta cu finalizarea planurilor parcelare. S-a mers pe ideea: „Las-o așa încurcată că e mai bine”. Eu lucrez cu patru primării și nici una nu are plan parcelar, totul este pe titlu, pe adeverință, pe legea 18. Nu se poate după 30 de ani să ne învârtim în jurul a nimic.

Nouă ne creează mari probleme mistreții în zonă și nu se poate să fim la cheremul vânătorilor care să facă ce vor cu noi, iar noi să plătim prețuri de cost și ei să se distreze pe banii noștri.

De asemenea, trebuie gândite niște strategii ca să adunăm terenurile fiindcă nu putem vorbi despre utilaje performante, tractoare de 300-400 cai putere pe bucăți de 58 de ari și 1,2 hectare. Cel puțin în Ardeal terenurile sunt foarte fărâmițate, spune lucrurilor pe nume fermierul Ovidiu Onișor (în foto).

ovidiu-onisor_b

În altă ordine de idei, deși este vorba de o fermă mare, de sute de capete de vaci de lapte, fermierul spune că nu ia în calcul procesarea.

La compania Ada Prod Com lucrăm o suprafață de peste 1000 de hectare teren arabil, deținem un efectiv de 280 capete vaci de lapte. Suntem din anul 1992 în acest business, am ceva experiență. De-a lungul timpului ne-am confruntat și cu vremuri mai bune și cu vremuri mai rele. Per total anul acesta a fost un an bun, adică nu ne putem plânge ținând cont de ceea ce a fost în Sudul țării, de prețul cerealelor care este în creștere. De exemplu grâul am reușit să îl păstrez, nu l-am vândut, aștept să îi mai crească prețul. Eu zic că per total ne-am plătit leasingurile, ne-am plătit ratele la bănci, situația este sub control.

Bineînțeles că tot timpul există o provocare, există dorința de a fi mai performant, de a optimiza totul. Ne gândim la tehnologii noi, ne gândim la concurență. Practic nu există liniște. Seceta ne dă și ea de gândit eventual să schimbăm și tehnologiile, să arăm totul din toamnă, să discuim din toamnă ca în primăvară să avem terenul gata pregătit. Clar nu ne putem aștepta ca anii următori să fie ploioși, ne așteptăm să fie tot ani secetoși. Dar va trebui să găsim soluții să depășim momentele acestea prin investiții, prin tehnologii noi. Tot timpul am încercat să investim. Până la urmă esența capitalismului este investiția. Nu se poate fără investiții.

La procesare nu ne-am gândit. Eu vreau să mă concentrez pe a produce cât mai mult și încă mai am de muncă pe tema aceasta ca să ajung la standardele pe care mi le-am propus. Până la urmă nu le poți face pe toate. Știți este o vorbă: mersul pe mijlocul drumului poate fi riscant pentru că tinzi să fii lovit din ambele sensuri, a spus fermierul.

Pe 29 septembrie 2020, Ovidiu Onișor a participat în calitate de Speaker și Invitat în cadrul evenimentului “Fermier în Linia Întâi în Transilvania și Maramureș – Xgroup Meetings Agriculture”, parte a celei de-a 5-a ediții RALF – Romanian Agriculture Leadership Forum.

Seria de Xgrupuri “Fermier în Linia Întâi” este un proiect al comunității marilor fermieri RALF, realizat de BORO Communication, în parteneriat cu Corteva Agriscience România  și CEC Bank.

 

Vizualizat: 3306 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii