În timp ce crescătorii de vaci abia își vând la prețuri de nimic laptele produs în ferme, România importă 60% din laptele de consum, spune fermierul Dimitrie Muscă, Combinatul Agroindustrial Curtici, Arad. Situație e și mai dramatică la producția de carne de porc unde importurile urcă la 80%.
“Trebuie să înțelegem foarte bine că agricultura este cea care ne pune papa pe masă tuturor. Fără mâncare nu poate trăi nimeni. La importul de alimente este o pierdere 5 miliarde de euro.
Trebuie să nu uităm că potențialul extraordinar al României este de a exporta alimente nu de a importa. Odată țara a scăpat de datorii cu produse alimentare și agricole obținute aici la noi, iar acum am ajuns să ne importăm mâncarea. O situație de neacceptat și totuși o acceptăm. Am ajuns să importăm 80% din carnea de porc și 60% din laptele de consum. Sunt interese politice. Acum, se încearcă să se impună ca 5% din pământul țării, bineînțeles și la nivel UE, să nu fie cultivat, dar trebuie să-l și întreții. Așa ceva agricultura nu își mai permite. Este o decizie cu bătaie lungă. Avem schimbări de guvern dese și foarte dese. Primul ministrul Ungariei spunea că el este de 20 de ani, dar România în 20 de ani a avut zeci de prim-miniștri. Este normal acest lucru? Am ajuns să cumpărăm îngrășămintele cu 4.500 RON tona de dincolo bineînțeles, fiindcă combinatul chimic de la Târgu Mureș a fost închis. Toate acestea au făcut ca prețul de cost pe hectar să crească enorm de mult. La o producție de 7000 de kg pe hectar ajungi să nu fii rentabil. Ceea ce este o gravă problemă”, a spus fermierul, la Timișoara Food Summit.
Dimitrie Muscă este unul dintre cei mai cunoscuţi fermieri din România, gestionează un business integrat în industria agroalimentară de circa 35 de milioane de euro în 2022.