DISPARE SAU NU FLOAREA SOARELUI DIN ROMÂNIA? Unul dintre cei mai mari fermieri din România, Dimitrie Muscă, administratorul Combinatului Agroindustrial Curtici, județul Arad, care exploatează 7500 de hectare, susține că interzicerea neonicotinoidelor va duce la dispariția culturii de floarea-soarelui din România.
Am observat că s-a vorbit despre neonicotinoide și aș vrea să atrag atenția într-un mod cu totul și cu totul deosebit. În anul care urmează sau în doi ani de zile cultura de floarea-soarelui va fi scoasă din România. Poate chiar deranjează că am fost pe locul 1, 2 în Europa la producții. Și anul acesta am avut dreptate când am spus că suprafețele și producțiile de floarea-soarelui din țară se vor reduce și iată am ajuns ca suprafețele de floarea-soarelui să se diminueze.
Va fi o tragedie pentru anii care urmează dacă Ministerul Agriculturii „nu se luptă” pentru ceea ce înseamnă neonicotinoide. Avem nevoie de mai multe întâlniri cu factorii de răspundere, cu factorii care vin din producție. Neonicotinoidele scoase de la floarea-soarelui duce floarea-soarelui în România la zero hectare, a spus fermierul Dimitrie Muscă, la la cea de-a cincea ediție a Forumului Internațional al Marilor Fermieri – RALF.
Neonicotinoidele sunt un subiect sensibil care a stârnit mereu o dispută aprinsă între fermieri și apicultori. Sunt substanțe pentru care este nevoie de derogare de la Uniunea Europeană, multe țări nu mai folosesc aceste substanțe, le-au interzis la presiunea activiștilor pentru mediu și a apicultorilor, care susțin că sunt extrem de dăunătoare pentru albine și, implicit, pentru viață.
Recent, Alianța pentru Agricultură și Cooperare din România a depus o nouă cerere pentru derogare la Ministerul Agriculturii pentru obținerea unei autorizații de folosire a neonicotinoidelor la culturile de porumb și floarea soarelui. Fermierii susțin că nu doar suprafețele cu floarea soarelui se vor reduce fără neonicotinoide, ci și cele cultivate cu porumb. Pe de altă parte, în perioada care urmează, în noua politică agricolă comună, Uniunea Europeană insistă pentru o reducere drastică a pesticidelor, pentru o arhitectură verde, o agricultură cât mai prietenoasă cu mediul și clima și pentru protejarea albinelor și a altor insecte polenizatoare.