Adama
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Fermierii români revoltați de noul Regulament UE! Este o discriminare!

Publicat: 01 iulie 2022 - 08:58
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

“Fermierii au foarte mare dreptate. Este o discriminare”, spune europarlamentarul Carmen Avram (S&D), membră Comisia AGRI, Parlament European, despre noul Regulament UE care ar discrimina fermierii români în ceea ce privește utilizarea pesticidelor.

“Fermierii au foarte mare dreptate. Există această propunere în care apar trei praguri de reducere a pesticidelor şi noi ne încadrăm la reducerea de 35%. Adică această reducere este pentru cei care folosesc sub 70% din media europeană a utilizării de pesticide. Problema este că, iniţial, când a fost publicată directiva, s-a spus că va face Comisia o evaluare a modului în care sunt folosite pesticidele și această evaluare nu a fost realizată. A fost făcută, dar nu direct în ferme, ci în altă zonă. Nu există o evaluare, iar modul în care s-a făcut calculul, acum, pe reducerea de pesticide nu se bazează, de fapt, pe o evaluare reală. Această eroare este în atenția multor state din UE pentru că foarte multe sunt nemulţumite de procentele de reducere alocate.

Avem, de exemplu, pe primul loc la utilizarea pesticidelor, Olanda, care foloseşte 8,8 kg/ha. România foloseşte 0,6 kg/ha. Olanda va trebui să reducă cu 65%, fapt care o va lăsa cu în jur de 4 kg/h. În timp ce România, cu o reducere de 35%, va rămâne cu 0,4/ha. Este o discriminare şi o aplicare incorectă a acestei reduceri de pesticide. Dacă Olanda ar reduce cu 4,4 kg şi ar rămâne cu aproximativ 4 kg/ha , iar România cu 0,4 kg/ha, am avea o diferenţă de 10 ori mai mare. Între 4 şi 0,4 este o diferenţă imensă. Nu poţi să îi permiţi unui stat să folsosească de 10 ori mai multe pesticide faţă de statul care deja foloseşte printre cele mai puţine pesticide din UE. Este incorect şi asta pune România într-o situație foarte dificilă”, a spus Carmen Avram pentru DCNews.

“Există două căi de intervenţie”

“Vorbim de o propunere care va ajunge în Parlament, unde va exista un dosar la care se va lucra. Apoi, va ajunge la negocieri, împreună cu Consiliul, şi în plen. Vestea bună este că există două căi de intervenţie. O dată, în dosar, prin intermediul europarlamentarilor care vor lupta şi care vor amenda acest regulament şi a doua intervenţie va avea loc în timpul negocierilor din Consiliu, unde România va fi reprezentată, ca toate celelalte țări, de ministrul Agriculturii. Se poate interveni cu sprijinul necesar astfel încât acest regulament să fie schimbat.

Vestea proastă este că acest regulament nu va ajunge în Comisia pentru Agricultură. El, potrivit competențelor, va ajunge în Comisia ENVI, iar această comisie este formată din membri care se duc spre extremă şi, cu siguranţă, va fi o bătălie uriaşă pe rolul de raportor. Va fi extrem de important să vedem cine este raportorul. Dacă va fi din partea unei ţări care foloseşte foarte mult pesticid, să zicem Olanda, el va face în aşa fel încât aceste procente să rămână aşa cum sunt sau cât mai aproape de ce se prevede în propunere. Dacă acest regulament va ajunge la reprezentantul unuia dintre statele care, astăzi, folosesc puţin pesticid şi care vor fi foarte afectate de ceea ce propune Comisia, atunci avem mai multe şanse.

Dar faptul că acest dosar va ajunge în Comisia ENVI nu este în favoarea agricultorilor. Noi am observat, în aceşti ani, că tot ce a ajuns la Comisia ENVI şi care avea legătură cu agricultura a fost tratat, în principal, ca o problemă de mediu şi, secundar, ca o problemă de securitate alimentară şi de respectare a unui sector care hrăneşte Europa. Vor prevala argumentele legate de mediu şi nu cele legate de asigurarea hranei. Comisia AGRI va avea doar o opinie, probabil. Sigur că vom lucra la o opinie care va reprezenta argumentele şi cazul fermierilor. Însă, de regulă, aceste opinii pot sau nu să fie luate în calcul, atunci când se va pune problema introducerii lor în dosarul final. Atunci când ele nu convin raportorului care are o altă poziţie, nu sunt introduse.

În plen, se mai poate interveni şi prin amendamente, dar acolo este foarte greu de controlat ceea ce se întâmplă. Realităţile şi voturile se stabilesc în secret, în spatele uşilor închise, de ce mai multe ori când sunt dosare complicate şi cu impact mare. Este foarte greu să ştii ce se va întâmpla în Parlament. Poate să treacă în favoarea Comisie ENVI cu un vot, nici nu contează. Important este că va trece şi acest regulament va avea un impact foarte dur asupra sectorului agroalimentar din UE. Regulamentul acesta, din păcate, nu este făcut pe baza pseudoevaluărilor pe care le prezintă Comisia Europeană, ci este făcut pe baza strategiei “Farm to Fork”, a mai spus Carmen Avram

Mesaj pentru fermieri
“Aşa cum am stat până acum şi la Politica agricolă comună şi la Farm to Fork, vom fi pe baricade. Din păcate, o să fim pe banca de rezerve pentru că nu este documentul nostru. Însă, asta nu înseamnă că nu o să fim lângă voi atât cât ne vor permite procedurile din parlamentul european pentru că dacă fermieri nu sunt nimic nu e”, le-a transmis Carmen Avram fermierilor.

foto arhivă

Vizualizat: 1528 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Scheme de ajutor de stat în valoare de 4 miliarde euro!

Scheme de ajutor de stat în valoare de 4 miliarde euro!

21 septembrie 2022 - 20:37

Premierul României, Nicolae Ionel Ciucă a anunțat semnarea convențiilor de garantare pentru IMM Invest Plus, programul prin care Guvernul alocă 4 miliarde euro pentru susținerea întreprinderilor mici și mijlocii din România.

Scenarii climatice pentru România! Raport ce va fi lansat în decembrie!

Scenarii climatice pentru România! Raport ce va fi lansat în decembrie!

21 septembrie 2022 - 20:02

Peste 120 de reprezentaţi-cheie ai sistemului public, privat, civic şi academic dezbat, pe 21 şi 22 septembrie, în cadrul a opt grupuri de lucru tehnice scenariile climatice pentru România anului 2030, iar concluziile vor fi incluse într-un raport ce va fi lansat în luna decembrie a acestui an.

Ministrul Daea ASTĂZI: Crescătorii de animale vor primi, în premieră, anul acesta avansul APIA!

Ministrul Daea ASTĂZI: Crescătorii de animale vor primi, în premieră, anul acesta avansul APIA!

21 septembrie 2022 - 16:48

”Crescătorii de animale care beneficiază de sprijinul cuplat în sectorul zootehnic vor primi, în premieră anul acesta, avansul APIA", a anunțat astăzi ministrul agriculturii, Petre Daea, la finalul ședinței de Guvern. Executivul a aprobat astăzi, așa cum a anunțat deja Agroinfo, plafoanele alocate pentru plata sprijinului cuplat zootehnic (SCZ). 

Primăria unei comune vrea să cedeze 50 ha pășune pentru o centrală fotovoltaică! Crescătorii se opun!

Primăria unei comune vrea să cedeze 50 ha pășune pentru o centrală fotovoltaică! Crescătorii se opun!

21 septembrie 2022 - 08:53

Primăria comunei Gura Foii, județul Dâmbovița, este în negocieri pentru concesionarea unei suprafețe de 50 ha de pășune pentru construirea unei centrale fotovoltaice. Comuna are 130 ha de pășune și-n localitate mai sunt 10 crescători de animale. Crescătorii se opun acestei decizii a primăriei.

Guvern ASTĂZI: Aprobarea cuantumului sprijinului cuplat zootehnic pentru acest an!

Guvern ASTĂZI: Aprobarea cuantumului sprijinului cuplat zootehnic pentru acest an!

21 septembrie 2022 - 07:38

Pe lista proiectelor supuse astăzi, 21 septembrie 2022, aprobării Guvernului, în ședința săptămânală, se află proiectul de hotărâre de Guvern pentru aprobarea plafoanelor alocate schemelor de sprijin cuplat în sectorul zootehnic, precum și pentru stabilirea cuantumului acestora, pentru anul de cerere 2022, informează un comunicat al Executivului.

Amendă uriașă pentru un crescător de vaci!

Amendă uriașă pentru un crescător de vaci!

20 septembrie 2022 - 17:51

Un crescător de vaci din localitatea Țânțăreni, județul Gorj, a fost amendat cu 20.000 de lei de inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj pentru că avea în fermă un lucrător angajat "la negru".

MADR ASTĂZI: Modificare la plata ajutoarelor excepționale pentru fermieri!

MADR ASTĂZI: Modificare la plata ajutoarelor excepționale pentru fermieri!

20 septembrie 2022 - 16:40

Ministerul Agriculturii anunță astăzi, printr-un proiect de hotărâre de Guvern, că a modificat Hotărârea Guvernului nr. 1032/2022 privind acordarea unor ajutoare excepţionale producătorilor agricoli din sectorul vegetal. Modificarea vizează bugetul alocat pentru plata ajutoarelor excepționale de care beneficiază fermierii din sectorul vegetal.

Comunicat AFIR ASTĂZI!

Comunicat AFIR ASTĂZI!

20 septembrie 2022 - 11:14

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale aduce la cunoștința beneficiarilor publici decizia emisă de Comisia Europeană în data de 12 septembrie 2022 privind aprobarea modificării Programului Național de Dezvoltare Rurală, prin care sunt aplicabile beneficiarilor PNDR prevederile Ordonanței de Urgență (OUG) nr. 64/ 2022 privind ajustarea prețurilor și a valorii devizelor generale în cadrul proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile.

Șeful ADS: Din noiembrie, atribuim teren tinerilor fermieri!

Șeful ADS: Din noiembrie, atribuim teren tinerilor fermieri!

20 septembrie 2022 - 07:47

Avem sute de cereri din partea tinerilor fermieri, ceea ce ne-a determinat să urgentăm inventarierea suprafețelor, inventariere care este supusă și unor presiuni mari de ordin de fond funciar, de reconstituirea dreptului de proprietate, a spus directorul Agenției Domeniilor Statului, George Sava, la TVR1. Acesta a anunțat că din noiembrie se reiau sesiunile pentru atribuirea de teren tinerilor fermieri. 

DAJ: Plată despăgubiri pentru fermierii afectați de secetă!

DAJ: Plată despăgubiri pentru fermierii afectați de secetă!

20 septembrie 2022 - 06:43

Conducerea Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului (DAJ) Bihor a solicitat primăriilor să se implice mai mult în precompletarea datelor din dosarele pentru acordarea de despăgubiri pentru fermierii afectaţi de seceta pedologică.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Robotul autonom Horsch Primul robot de furajare LELY VECTOR din România în ferma Peica! LIVIU STANIMIR: Costul inputurilor scade marja de profit

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii