ADAMA 22
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Fermierii români nevoiți să scoată din buzunar sume uriașe pentru îngrășăminte!

Publicat: 05 ianuarie 2022 - 15:24
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Prețurile la îngrășăminte au explodat! Fermierii români trebuie să scoată sume uriașe din buzunar pentru a face fertilizare. Unii renunță cu riscul unor producții mai mici, alții aplică o schemă de fertilizare redusă cu 60%.

Creşterea preţurilor la îngrăşămintele chimice – o piaţă din ce în ce mai volatilă, tot mai dificil de gestionat – obligă cultivatorii să modifice programele de fertilizare. Nu puţini sunt fermierii care nu au apucat să-și achiziționeze din timp îngrășămintele, cu risc major să nu fertilizeze culturilor cu cantităţile necesare unei creşteri şi dezvoltări optime a plantelor de cultură.

Chestionând mai mulţi fermieri, am aflat că din pricina cheltuielilor destul de mari nu s-au preocupat să se aprovizioneze cu substanţele chimice (în special cele azotoase) pentru a acoperi necesităţile de consum ale plantelor de cultură.

Cu o mână de azot nu se face… primăvară!

„Am cumpărat îngrăşăminte doar pentru prima fază de administrare. Am prins ultima tranşă de azotat de amoniu de la Azomureş, cu puţin peste 4 lei kilogramul, adus în curte. O să dau 80 kg pe hectar şi voi vedea (după cum evoluează vremea) dacă continui să mai fertilizez”, ne-a declarat inginerul Constantin Manta, producător agricol din judeţul Brăila.

Fermierul spune că în toamnă nu a putut hrăni culturile de păioase că nu a avut cu ce! Cheltuielile sunt mari, depăşesc 3.300 lei hectarul cultivat.
Un start întârziat l-a luat prahoveanul Adrian Mocanu care nu a reuşit să cumpere substanţele azotoase pentru anul acesta. „Atunci când m-am trezit eu, am intrat la licitaţie, dar nu am făcut faţă! Am zis că poate îşi mai revin preţurile! Acum nu mai am de unde să cumpăr. Pentru ferma mea îmi mai trebuie minim 300 tone de îngrăşăminte pe bază de azot care costă cam 12 miliarde de lei vechi! Este enorm!”, susţine agricultorul.

Inginerul Adrian Mocanu are 350 de hectare de grâu şi 200 de rapiţă. „O să dau în martie o mână de azot (de vreo 50-60 kg/ha) şi cu asta, basta. Problema va fi la prăşitoare. După ce o să înfiinţez culturile, trebuie fertilizate!”, explică prahoveanul.

Fertilizare redusă, producţii mai mici!

„Problema este că preţurile; sunt exagerate şi vom veni cu fertilizări mai reduse cantitativ. Pentru mulţi fermieri creşterea de producţie este dată - nu neaparat de tehnologie - ci de gradul de fertilizare! O să fie scăderi de recoltă. Deja avem un deficit de apă în sol”, consideră tehnologul fermei Damila Agro din Măciuca, judeţul Vâlcea.

Fermierul susţine că nu s-a aprovizionat cu îngrăşăminte, aşteaptă să mai prospecteze piaţa. Potrivit acestuia, preţurile sunt uriaşe: 5.000 - 5.500 lei tona de uree; 3.500 cea de nitrocalcar, 4.000-4.200 lei/tonă azotatul de amoniu; sunt creşteri de preţ fabuloase.

„Avem de gând să aplicăm doze mai mici de îngrăşăminte: 100 kg s.a. pe hectar de uree şi tot atâta azotat de amoniu în a doua fază. Preţurile nu coboară cu toate că gazul metan a scăzut cu 8 la sută! Plus că piaţa a fost invadată de tot felul de formulări aduse din toate colţurile lumii: Rusia, Georgia, Maroc. Grecia”, precizează cultivatorul.

„Un an complicat ce o să anuleze tot ce s-a câştigat anul trecut. La noi în fermă nici producţia nu a fost foarte bună că am avut secetă!”, concluzionează cu amărăciune inginerul Constantin Epure.

O schemă de fertilizare redusă cu 60%

Un alt fermier care nu a cumpărat încă îngrăşămintele „din cauza preţului catastrofal” este Florian Vizireanu, din satul Scorţaru Vechi, comuna brăileană Tudor Vladimirescu. „Având în vedere că s-au scumpit între 200-300 % în funcţie de tipul de îngrăşământ, e dezastru pentru noi, fermierii! Ne duc sigur spre faliment. Marile companii şi-au făcut stocuri importante de substanţe fertilizante şi nu au vrut să le vândă”, susţine producătorul agricol.

Acesta aşteaptă să vină oferte cu îngrăşăminte de peste Ocean sau din state care nu sunt dependente de gazul metan rusesc.

„Am dat substanţe chimice complexe în toamnă pentru că am prins un preţ bun. Acum va trebuie să aplic numai azot care a ajuns la 4.000 lei tona. Probabil că voi scădea cantitatea de îngrăşăminte la 40 la sută faţă de schema de fertilizare optimă”, susţine Florian Vizireanu.

 

Vizualizat: 15531 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

APROBAT ASTĂZI de Guvern: Bani pentru APIA!

APROBAT ASTĂZI de Guvern: Bani pentru APIA!

18 mai 2022 - 20:22

Guvernul a aprobat astăzi proiectul de investiții „Servicii de dezvoltare și extindere a sistemului informatic al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură de gestionare a cererilor de plată”, anunță un comunicat al Ministerului Agriculturii transmis Agroinfo. 

Șeful APIA ASTĂZI, discuții cu fermierii, crescătorii de animale!

Șeful APIA ASTĂZI, discuții cu fermierii, crescătorii de animale!

18 mai 2022 - 20:00

Astăzi, 18 mai 2022, seria conferințelor de informare a fermierilor, demarată de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru promovarea exclusivă a măsurilor delegate de AFIR - Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale către APIA din Programul National de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, a ajuns la Piatra Neamț.

Prețul grâului a urcat la 435 euro/tonă! Ce spun fermierii români!

Prețul grâului a urcat la 435 euro/tonă! Ce spun fermierii români!

18 mai 2022 - 13:13

România cultivă cereale pe milioane de hectare. Cele mai recente date indică o posibilă creștere a producției dacă vremea va ține cu fermierii. De altfel, situația în care se află cerealele din Rusia și Ucraina face loc noilor competitori care ar putea veni de la noi din țară. Prețul grâului a urcat la 435 euro/tonă, cel mai mare înregistrat vreodată. 

Ajutorul APIA 5.000 euro/fermă! Beneficiari, condiții, acte, termen plată!

Ajutorul APIA 5.000 euro/fermă! Beneficiari, condiții, acte, termen plată!

18 mai 2022 - 08:00

Ministerul Agriculturii a publicat, în dezbatere, pe site-ul oficial, procedura de implementare aferentă măsurii "Microgranturi acordate din fonduri externe nerambursabile și de la bugetul de stat pentru activități specifice din domeniul industriei agroalimentare". Condiții, acte, termen pentru micrograntul APIA, ajutorul de 5.000 euro/fermă.

Oierii Ghiță Ciobanul, Ionică Sterp, ASTĂZI la Guvern! Subvenții și pășuni pentru crescătorii de oi!

Oierii Ghiță Ciobanul, Ionică Sterp, ASTĂZI la Guvern! Subvenții și pășuni pentru crescătorii de oi!

17 mai 2022 - 20:39

Premierul Nicolae Ciucă i-a primit marţi, la Palatul Victoria, pe reprezentanţii Asociaţiei Profesionale a Ciobanilor, transmite Guvernul. 

Comunicat APIA de ASTĂZI!

Comunicat APIA de ASTĂZI!

17 mai 2022 - 16:46

Agenția de Plăți si Intervenție pentru Agricultură (APIA) aduce la cunoștința opiniei publice încheierea Campaniei de depunere fără penalități a Cererilor unice de plată.

De la anul, adio subvenții pe hârtii!

De la anul, adio subvenții pe hârtii!

17 mai 2022 - 08:18

Din 2023, odată cu noua politică agricolă comună, obținerea ajutoarelor europene, a subvențiilor, nu va mai fi o competiție de hârtii pentru fermierii, crescătorii români de animale. Va conta performanța și nu respectarea unor criterii stabilite anapoda de niște funcționari, a spus ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu. 

Ce trebuie să facă un fermier român ca să obțină un ajutor de 15 milioane de euro!

Ce trebuie să facă un fermier român ca să obțină un ajutor de 15 milioane de euro!

17 mai 2022 - 07:40

Ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, a anunțat luni, la TVR1, că a fost majorată suma acordată fermierilor români care se orientează spre procesarea produselor agricole primare. De anul viitor, din 2023, aceștia vor putea obține 15 milioane de euro din bani europeni. Care este condiția esențială pentru o astfel de sumă? 

Ministrul Chesnoiu ASTĂZI despre ajutorul Covid pentru crescătorii de oi!

Ministrul Chesnoiu ASTĂZI despre ajutorul Covid pentru crescătorii de oi!

16 mai 2022 - 11:24

Crescătorii de ovine din România sunt într-o perioadă de performanță, produc din ce în ce mai mult și mai bine, spune ministrul agriculturii Adrian Chesnoiu, astfel că nu au nevoie de un ajutor Covid pentru acest an. 

APIA OFICIAL ASTĂZI: Start plată! Sume pe hectar sprijin cuplat vegetal!

APIA OFICIAL ASTĂZI: Start plată! Sume pe hectar sprijin cuplat vegetal!

16 mai 2022 - 10:59

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că astăzi, 16 mai 2022, a demarat autorizarea la plată a schemelor de sprijin cuplat în sectorul vegetal Campania 2021.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Cccp
|
01. 06, 2022. Thursday 19:42
Adică o sa mîncăm alimente fara cancer??chiar daca o sa fie mai puțină, mie imi convine
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Cooperativa Agricolă Someş-Arieş la Agraria 2022

Cooperativa Agricolă Someş-Arieş la Agraria 2022

Prototipul ideal al Bălțatei românești în viziunea Cooperativei Agricole Someş-Arieş la Agraria 2022! Un interviu cu Călin Fărgaciu, membru fondator al asociaţiei transilvănene

Tractoare de colecție în combinație cu utilaje din gama actuală KRONE! Imagini rare Robotul autonom Horsch Primul robot de furajare LELY VECTOR din România în ferma Peica!

Bancul zilei

Gospodina

Gospodina
E rău atunci când soţia nu ştie să gătească... Detalii