Adama
Agreena-direct
AGRICOVER

Fermierii români nevoiți să scoată din buzunar sume uriașe pentru îngrășăminte!

Publicat: 05 ianuarie 2022 - 15:24
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Prețurile la îngrășăminte au explodat! Fermierii români trebuie să scoată sume uriașe din buzunar pentru a face fertilizare. Unii renunță cu riscul unor producții mai mici, alții aplică o schemă de fertilizare redusă cu 60%.

Creşterea preţurilor la îngrăşămintele chimice – o piaţă din ce în ce mai volatilă, tot mai dificil de gestionat – obligă cultivatorii să modifice programele de fertilizare. Nu puţini sunt fermierii care nu au apucat să-și achiziționeze din timp îngrășămintele, cu risc major să nu fertilizeze culturilor cu cantităţile necesare unei creşteri şi dezvoltări optime a plantelor de cultură.

Chestionând mai mulţi fermieri, am aflat că din pricina cheltuielilor destul de mari nu s-au preocupat să se aprovizioneze cu substanţele chimice (în special cele azotoase) pentru a acoperi necesităţile de consum ale plantelor de cultură.

Cu o mână de azot nu se face… primăvară!

„Am cumpărat îngrăşăminte doar pentru prima fază de administrare. Am prins ultima tranşă de azotat de amoniu de la Azomureş, cu puţin peste 4 lei kilogramul, adus în curte. O să dau 80 kg pe hectar şi voi vedea (după cum evoluează vremea) dacă continui să mai fertilizez”, ne-a declarat inginerul Constantin Manta, producător agricol din judeţul Brăila.

Fermierul spune că în toamnă nu a putut hrăni culturile de păioase că nu a avut cu ce! Cheltuielile sunt mari, depăşesc 3.300 lei hectarul cultivat.
Un start întârziat l-a luat prahoveanul Adrian Mocanu care nu a reuşit să cumpere substanţele azotoase pentru anul acesta. „Atunci când m-am trezit eu, am intrat la licitaţie, dar nu am făcut faţă! Am zis că poate îşi mai revin preţurile! Acum nu mai am de unde să cumpăr. Pentru ferma mea îmi mai trebuie minim 300 tone de îngrăşăminte pe bază de azot care costă cam 12 miliarde de lei vechi! Este enorm!”, susţine agricultorul.

Inginerul Adrian Mocanu are 350 de hectare de grâu şi 200 de rapiţă. „O să dau în martie o mână de azot (de vreo 50-60 kg/ha) şi cu asta, basta. Problema va fi la prăşitoare. După ce o să înfiinţez culturile, trebuie fertilizate!”, explică prahoveanul.

Fertilizare redusă, producţii mai mici!

„Problema este că preţurile; sunt exagerate şi vom veni cu fertilizări mai reduse cantitativ. Pentru mulţi fermieri creşterea de producţie este dată - nu neaparat de tehnologie - ci de gradul de fertilizare! O să fie scăderi de recoltă. Deja avem un deficit de apă în sol”, consideră tehnologul fermei Damila Agro din Măciuca, judeţul Vâlcea.

Fermierul susţine că nu s-a aprovizionat cu îngrăşăminte, aşteaptă să mai prospecteze piaţa. Potrivit acestuia, preţurile sunt uriaşe: 5.000 - 5.500 lei tona de uree; 3.500 cea de nitrocalcar, 4.000-4.200 lei/tonă azotatul de amoniu; sunt creşteri de preţ fabuloase.

„Avem de gând să aplicăm doze mai mici de îngrăşăminte: 100 kg s.a. pe hectar de uree şi tot atâta azotat de amoniu în a doua fază. Preţurile nu coboară cu toate că gazul metan a scăzut cu 8 la sută! Plus că piaţa a fost invadată de tot felul de formulări aduse din toate colţurile lumii: Rusia, Georgia, Maroc. Grecia”, precizează cultivatorul.

„Un an complicat ce o să anuleze tot ce s-a câştigat anul trecut. La noi în fermă nici producţia nu a fost foarte bună că am avut secetă!”, concluzionează cu amărăciune inginerul Constantin Epure.

O schemă de fertilizare redusă cu 60%

Un alt fermier care nu a cumpărat încă îngrăşămintele „din cauza preţului catastrofal” este Florian Vizireanu, din satul Scorţaru Vechi, comuna brăileană Tudor Vladimirescu. „Având în vedere că s-au scumpit între 200-300 % în funcţie de tipul de îngrăşământ, e dezastru pentru noi, fermierii! Ne duc sigur spre faliment. Marile companii şi-au făcut stocuri importante de substanţe fertilizante şi nu au vrut să le vândă”, susţine producătorul agricol.

Acesta aşteaptă să vină oferte cu îngrăşăminte de peste Ocean sau din state care nu sunt dependente de gazul metan rusesc.

„Am dat substanţe chimice complexe în toamnă pentru că am prins un preţ bun. Acum va trebuie să aplic numai azot care a ajuns la 4.000 lei tona. Probabil că voi scădea cantitatea de îngrăşăminte la 40 la sută faţă de schema de fertilizare optimă”, susţine Florian Vizireanu.

 

Vizualizat: 16262 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Modificări ACUM în Parlament permis de conducere tractor!

Modificări ACUM în Parlament permis de conducere tractor!

05 decembrie 2023 - 19:30

Plenul Senatului a eliminat, luni, în plen, prin adoptarea unei propuneri legislative, obligativitatea deţinerii pentru conducătorii de tractoare agricole sau forestiere a unui carnet de conducere corespunzător categoriei, fiind suficient, pe drumurile publice, permisul de conducere pentru alte categorii.

Comunicat AFIR ASTĂZI: Ghid solicitant investiții în sectorul zootehnic și în procesare!

Comunicat AFIR ASTĂZI: Ghid solicitant investiții în sectorul zootehnic și în procesare!

05 decembrie 2023 - 13:38

În vederea lansării sesiunilor de primire a cererilor de finanțare pentru investiții în sectorul zootehnic și în unități de procesare a produselor agricole și pomicole, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat în data de 4 decembrie 2023 versiunea finală a Ghidului solicitantului pentru DR-20 Investiții în sectorul zootehnic și pentru DR-22 Investiții în condiționarea, depozitarea și procesarea produselor agricole și pomicole. 

Lansare nouă sesiune bani europeni pentru ferme! Anunț făcut ASTĂZI de Ministerul Agriculturii!

Lansare nouă sesiune bani europeni pentru ferme! Anunț făcut ASTĂZI de Ministerul Agriculturii!

05 decembrie 2023 - 12:11

Ministerul Agriculturii anunță astăzi, într-un comunicat transmis Agroinfo, că lansează din 20 decembrie 2023 sesiunea de depunere proiecte în cadrul Intervenției DR 22 - „Investiții în condiționarea, depozitarea și procesarea produselor agricole și pomicole”, Plan Național Strategic 2023-2027.

Anunț MADR ASTĂZI! Lansare ajutor 300.000 euro/crescător pentru achiziție utilaje agricole!

Anunț MADR ASTĂZI! Lansare ajutor 300.000 euro/crescător pentru achiziție utilaje agricole!

05 decembrie 2023 - 11:48

MADR anunță astăzi lansarea Intervenției DR 20 - „Investiții în sectorul zootehnic” în data de 20 decembrie 2023 sesiunea de finanțare pentru Intervenția DR 20 - „Investiții în sectorul zootehnic” din cadrul PS PAC 2023-2027. 

Subvenția APIA motorină pentru apicultori! Acte, termen cerere!

Subvenția APIA motorină pentru apicultori! Acte, termen cerere!

05 decembrie 2023 - 07:43

Apicultorii care vor să beneficieze anul viitor de ajutorul de stat la motorină trebuie să depună la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) până la data de 31 decembrie 2023 cererea de acord pentru finanțare. Actele de care au nevoie apicultorii pentru acordul de finanțare și pentru cererea de plată.

Corteva Agriscience lansează biostimulatorul de eficiență a azotului Utrisha™ N în România

Corteva Agriscience lansează biostimulatorul de eficiență a azotului Utrisha™ N în România

05 decembrie 2023 - 07:08

Produsul din categoria Produse Biologice se adaptează la nevoile de nutriție ale plantelor și contribuie la maximizarea sustenabilă a potențialului recoltei.

Comunicat APIA ACUM! Cuantum cap animal și termen plată subvenții APIA zootehnie!

Comunicat APIA ACUM! Cuantum cap animal și termen plată subvenții APIA zootehnie!

04 decembrie 2023 - 17:38

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că până la data de 15 decembrie 2023 inclusiv, se depun, la Centrele judeţene ale Agenţiei, respectiv al Municipiului Bucureşti pe raza cărora/căruia se află sediul social al solicitantului, cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2024, cereri avizate de către ANZ.

Suplimentare sumă plata subvenției! Anunț făcut ACUM de Ministerul Agriculturii!

Suplimentare sumă plata subvenției! Anunț făcut ACUM de Ministerul Agriculturii!

04 decembrie 2023 - 16:47

Ministerul Agriculturii a postat astăzi, 4 decembrie,  pe site-ul www.madr.ro, secțiunea „Transparență decizională”, proiectul de Hotărâre pentru modificarea HG nr.393/2023 privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea Programului de susținere a producției de usturoi", precum și pentru stabilirea unor măsuri de verificare și control al acesteia în anul 2023.

Din 2024 subvenția APIA la motorină și pentru fermierii persoane fizice! Care e condiția?

Din 2024 subvenția APIA la motorină și pentru fermierii persoane fizice! Care e condiția?

04 decembrie 2023 - 16:05

Fermierii, crescătorii de animale care sunt persoane fizice beneficiază anul viitor de ajutorul de stat APIA acordat prin reducerea accizei la motorina folosită în agricultură. Ce condiție trebuie să îndeplinească aceștia în 2024 ca să ia subvenția APIA la motorină?

Crescător de vaci: Procesatorul mi-a redus prețul la lapte de la 2,65 lei/litru la 1,60 lei/litru!

Crescător de vaci: Procesatorul mi-a redus prețul la lapte de la 2,65 lei/litru la 1,60 lei/litru!

04 decembrie 2023 - 15:34

Vechi crescător de vaci din Șicula, județul Arad, Aurel Nieș, îi dă o replică usturătoare ministrului agriculturii, Florin Barbu, prin intermediul Agroinfo.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Cccp
|
01. 06, 2022. Thursday 19:42
Adică o sa mîncăm alimente fara cancer??chiar daca o sa fie mai puțină, mie imi convine
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Găini străine

Găini străine
Un ardelean, la piaţă: Detalii