AMENINȚĂ CU JUDECATA! Uniunea Salvăm Țăranul Român cere explicații de la Ministerul Agriculturii pentru plata cotizației de 200.000 de euro la organizația europeană COPA COGECA. Revoltați, fermierii vor să știe de ce ministerul a plătit cotizația doar pentru anumite organizații. Ei amenință că vor acționa în instanță MADR. Inserăm comunicatul Uniunii Salvăm Țăranul Român.
Uniunea Salvăm Țăranul Român, uniune fără personalitate juridică în cadrul căreia sunt federații sindicale, cooperative și asociații ale micilor producători își exprimă indignarea față de Ordinul Ministrului Agriculturii nr.304 din 19.10.2020 pentru aprobarea procedurii de selecție a organizațiilor profesionale din sectorul agricol și agroalimentar în grupurile de dialog civil naționale .
În acest context este de neînțeles cum Ministerul Agriculturii a plătit circa 200.000 euro cotizație la COPA-COGECA pentru organizațiile profesionale neguvernamentale din sectorul agricol și agroalimentar fără a exista o procedură de selecție a organizațiilor de producători.
Ținând cont de faptul că, Ordinul de Ministru a fost emis în data de 19.10.2020 și nu în termenul legal de 30 de zile de la data intrării în vigoare a Legii 72/2020 publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 484 din 09 iunie 2020, plata cotizației către COPA-COGECA nu putea fi făcută fără procedura de selecție prevăzută de Art.II din actul normativ. Totodată de menționat este și aspectul potrivit căruia nici una dintre organizațiile pentru care ați afirmat public ca s-a făcut plata constituite în Alianța pentru Agricultură și Cooperare (AAC), alianță care de asemenea nu are personalitate juridică și nu poate participa la procedura de selecție conform dispozițiilor legale.
Ținând cont de aspectele menționate am solicitat MADR în conformitate cu dispozițiile Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public să ne, comunice în termenul legal data în care a făcut Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale plata cotizației către COPA COGECA, suma care a fost plătită de minister și pentru care organizație sau care organizații.
Precizăm că plata este făcută din banii publici și este normal ca să știm cum sunt cheltuiți banii publici și în ce scop. Decizia privind achitarea cotizației către COPA-COGECA este cu atât mai surprinzătoare cu cât în agricultura Românească nu există o organizație patronală cu reprezentativitate pe sector constituită în conformitate cu dispozițiile legale, organizațiile pentru care se presupune că ați fi plătit cotizația sunt ONG-uri care nu intră în categoria patronatelor cu atât mai puțin să dețină reprezentativitate pe sector constatată în instanță conform dispozițiilor legale.
În acest context așteptăm cu interes răspunsul MADR, în caz contrar ne rezervăm dreptul de a acționa în instanță Ministerul Agriculturii și pe cei responsabili pentru refuzul de a furniza informațiile publice conform dispozițiilor legale.
Cu stimă,
REPREZENTANT USTR,
Păunel Ion
Membrii ”Uniunea Salvăm Țăranul Român” :
Federația Sindicatelor Democratice din Agricultură ‐ Tudor Dorobanțu, președinte
Federația Națională a Lucrătorilor ‐ Horațiu Raicu, Președinte
Sindicatul Producătorilor Agricoli Olt ‐ Ion Păunel, președinte
Asociația Legum‐Ro‐Fruct Sud‐Vest Oltenia ‐ Gogu Lucian, secretar General
Asociația Femeilor din Mediul Rural Olt ‐ Popa Simona, Președinte
Asociația Producătorilor de legume ECOLEG – Fedorov Eusehnie
Banca de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură,
Floricultură, Plante Aromatice Buzău ‐ Costel Vânătoru
Cooperativa Agricolă Lunca Someșul Mic Anca Marcu, director executiv
Cooperativa Agricolă Legume de Vidra Lăcătuș Victor, director executiv
Cooperativa Agricolă Legume de Glodeanu Sărat ‐ Claudiu Breazu , președinte
Cooperativa Agricolă Roșiori de Ialomița ‐ Valentin Cristea, președinte
Cooperativa Agricolă Ialomițeana ‐ Roxana Roșculeț, președinte
Organizatie de producatori TOMATE COM, Mircea Bujor, președinte
Federația Uniunea Producătorilor Agricoli și Organizațiilor Interprofesionale