DISCUȚII ASTĂZI LA BRUXELLES. Comisia pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European a discutat, luni seara, dosarele Politicii Agricole Comune 2021-2027. Subvențiile să fie acordate doar fermierilor activi, iar fermierul activ să fie bine definit, să existe o listă neagră cu cei care nu ar trebui să mai beneficieze de plățile din agricultură, să fie eliminată din birocrația care este acum la acordarea subvențiilor și din procedura greoaie de control pe care o fac agențiile de plăți.
AGROINFO vă pune la dispoziție câteva dintre propunerile europarlamentarilor pentru noua Politică Agricolă Comună, pentru ce se va întâmpla cu subvențiile fermierilor europeni și, implicit, cu cele ale fermierilor români.
Peter JAHR (EPP), raportor responsabil de Planurile Strategice PAC: Vineri, am participat la o conferință a agențiilor de plăți europene și ne-au spus: vă rugăm, stimați deputați, produceți o politică agricolă comună ușor de aplicat, nebirocratică, care să conțină mecanisme de control eficiente și nebirocratice.
Nu trebuie să uităm că toate aceste măsuri pe care noi le luăm trebuie să fie suportabile atât pentru agricultori, cât și pentru cei care trebuie să pună în aplicare măsurile pe care le luăm, deci pentru cei care fac controalele. Cred că noul model de punere în aplicare este acceptat. Există o dorință ca eco-schemele să fie parte a plăților directe. Eco-schemele sunt un element esențial. Se pune întrebarea cum facem cum rezultatele, cu indicatorii? Cum facem să fie implementate în statele membre? E nevoie de reglementări comune și pe de altă parte, avem nevoie de flexibilitate pentru statele membre. Probabil vom împacheta totul într-un act delegat.
Fermierul activ. Vom cere din nou statelor membre să facă o listă negativă pentru fermierul activ, astfel încât statele membre UE să primească un semnal clar la ce nu vrem să sprijinim. Am vorbit și despre o obligativitate referitoare la pilonul II, am dezbătut condiționalitate-ce trebuie să respecte agricultorul pentru a obține primele. Agricultorii nu trebuie să primească degeaba aceste subvenții, ci trebuie să respecte anumite condiții. Cum putem avea un vot bun în plen? Trebuie să ne concentrăm asupra punctelor principale, să nu depunem prea multe amendamente. Pe 20 octombrie va avea loc votul.
Ulrike MÜLLER (RE), raportor responsabil de regulamentul orizontal, a sublinat că trebuie trecut la un sistem orientat spre performanță. De la conformitate la performanță în agricultură, iar subvențiile să fie acordate fermierilor în funcție de performanță: Comisia Europeană să poată efectua controale la fața locului. Beneficiarii trebuie să respecte regulile condiționalității, calitatea alimentelor, mediul, protecția animalelor. Și dacă nu respectă aceste prevederi, pot pierde 10% din sume, astăzi numai 5% din sume. De asemenea, am prevăzut o rezervă de criză de 1,5 miliarde euro.
Martin HÄUSLING, membru în Comisia AGRI, Parlament European: 70% dintre plățile directe sunt în continuare pe hectar, fără niciun fel de condiționalitate. Mie mi se pare că e un pas înapoi.
Bert-Jan RUISSEN, membru în Comisia AGRI, Parlamentul European: Ar trebui să ne bazăm pe experiența fermierilor. Bineînțeles că statele membre și exploatațiile nu arată la fel. Trebuie să ținem cont de asta. Din păcate, grupurile politice vin cu tot felul de solicitări generice când vine vorba despre plățile făcute agricultorilor. Asta în ciuda faptului că, până-n momentul de față, s-au făcut tot felul de investiții la nivel de exploatații pentru a ține cont de specificitățile teritoriale. Eu cred că trebuie să creăm derogări pentru cei care au depus eforturi în trecut, dintr-un motiv sau altul, și care ar avea de suferit în urma tuturor cerințelor acestora generice care se impun în momentul de față. Mă gândesc, spre exemplu, la cei care încearcă să răpească sol apelor, s-au construit diguri pentru sporirea suprafețelor arabile. Ei, bine, fermierii aceștia ar trebui să fie recompensați pentru eforturile lor. Din păcate, însă, ce avem în momentul de față, avem o singură soluție pentru toți. Trebuie să le oferim statelor membre posibilitatea să vină cu soluții pentru ele.
ATENȚIE! Acest articol aparține AGROINFO, este protejat de dispozițiile Legii 8/1996 privind dreptul de autor și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe AGROINFO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.