Adama
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Fermierii au negociat cu ministrul Daea ajutorul pentru secetă! Ce decizie s-a luat!

Publicat: 25 noiembrie 2022 - 18:36
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Reprezentanții asociațiilor de fermieri și ministrul agriculturii, Petre Daea, au ajuns joi, 24 noiembrie, la un consens privind implementarea schemei de ajutor pentru secetă, stabilită prin OUG 157/2022.

După un protest spontan de scurtă durată, desfășurat la sediul Ministerului Agriculturii, liderii asociațiilor de fermieri ce formează Alianța pentru Agricutură și Cooperarea au discutat pe parcursul după-amiezii cu ministrul Petre Daea despre modul în care va fi pusă în practică schema de ajutor de stat privind despăgubirea producătorilor agricoli care au înființat culturi de cereală păioase și rapiță în toamna anului 2021 și au fost afectați de seceta pedologică.

negocieri seceta_bnegocieri seceta doi_b

Reamintim că la data de 17 noiembrie 2022, Guvernul României a adoptat Ordonața de Urgență 157/2022, prin care se acordă granturi cu o valoarea maximă de 1.500 de lei/ hectar acelor fermieri care au avut culturi de grâu, secară, triticale, orz, orzoaică, ovăz și rapiță, calamitate în proporție de peste 30%. Fondurile disponibile totalizează 365,6 milioane lei și se adresează unui număr de peste 16.700 de fermieri din toate județele țării, conform datelor Ministerului Agriculturii.

calcul seceta_b

ORDONANȚA DE URGENȚĂ CLICK AICI! 

Fermierii acuză lacune în Ordonanța de Guvern

Conform proceselor verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturi, întocmite până la 15 august 2022, și reunite în rapoartele comitetelor județene pentru situații de urgență, au fost afectate de secetă 250.000 de hectare de cereale și rapiță, din care cea mai mare suprafață, aproximativ 188.000 hectare, o reprezintă grâul. Însă, fermierii acuză o serie de neconcordanțe și lacune în realizarea și completarea acestor procese verbale care stau la baza calculării cuantumului ajutorului de stat. Mai precis, gradul de afectare al culturilor este calculat pe suprafață și nu pe producție, ceea ce ar determina o scădere importantă a valorii granturilor acordate, după cum ne-a arătat unul dintre fermieri.

calcul seceta bun_b

Peste 5000 de fermieri riscau să fie excluși

Totodată, în unele județe procesele verbale au fost întocmite fără a fi completat gradul de calamitate („procentul de afectare mai mare decât 30%”) ceea ce ar face imposibilă stabilirea și acordarea despăgubirilor financiare. În total, nu mai puțin de 5281 de fermieri, din cei peste 16.700, riscau să fie excluși de la plata ajutorului de stat.

Rezultatele negocierilor

În urma negocierilor de joi după-amaiză s-a decis menținerea actualei formule de calcul existentă în cererea de solicitare a grantului și despăgubirea tuturor fermierilor care dețin proces-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor, procentul de calamitate urmând a fi stabilit pe baza documentelor de recoltare.ichim doi_b

„Nu am plecat cu toate revendicările rezolvate dar, este important că am clarificat situația proceselor verbale completate fără procent de dăunare pe ele. Faptul că domnul ministru a agreat să se determine acest procent luându-se în considerare jurnalele de recoltare și alte documente similare face ca toți fermierii care au procese verbale de calamitate să primească un sprijin, iar acest lucru contează cel mai mult. E bine că va exista acest ajutor financiar și că de el vor beneficia toți fermierii afectați de secetă, pentru că în situația inițială erau foarte mulți fermieri excluși, vorbim de ordinul miilor”, a declarat, la finalul reuniunii, Theodor Ichim (foto), președintele Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea, APAD și vice-președinte al APPR.

Trebuie spus că data limită de depunere a cererilor de solicitare a grantului este 13 decembrie, plățile urmând a fi efectuate până la finalul anului.

În așteptarea unui ajutor pentru porumb

În egală măsură, reprezentantul APAD și APPR, ne-a explicat că, dacă ne raportăm la formula de calcul stabilită în prezent, este posibil ca o parte din suma de 365,6 milioane lei prevăzută în OUG să rămână nedistribuită și că aceste fonduri ar trebui să ajungă în integralitate la fermierii aflați în dificultate.
Totodată, Theodor Ichim speră că în următoarea perioadă se va stabili și o schemă de sprijin pentru culturile de primăvară, care în multe regiuni ale țării au fost compromise în proporție de 100%.
„Pentru porumb unde efectele au fost severe nu avem încă o schemă de calcul sau un mecanism stabilit. Ceea ce domnul ministru Petre Daea ne-a spus este că el va face tot posibilul să se ajungă și acolo la o schemă de sprijin”, a încheiat președintele APAD.

Daniel Plăiașu
redactor revista Ferma

 

Vizualizat: 2773 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Un proiect feroviar alternativ la transportul maritim prin Bosfor

Un proiect feroviar alternativ la transportul maritim prin Bosfor

31 ianuarie 2023 - 10:03

Grecia și Bulgaria intenționează să construiască un coridor feroviar de transport de marfă "Sea2Sea" pentru a conecta nordul Greciei și porturile din Bulgaria cu granița României. Acest proiect va realiza conectarea porturilor dunărene cu portul grec Salonic şi ar putea avea un impact semnificativ asupra vânzărilor de cereale sârbești, românești și bulgare, dar şi din Ucraina, modificând astfel fluxurile comerciale din Marea Neagră pe termen mediu (3-5 ani).

APIA ASTĂZI: Crescătorii de vaci eligibili pentru subvenția de 100 euro/vacă!

APIA ASTĂZI: Crescătorii de vaci eligibili pentru subvenția de 100 euro/vacă!

30 ianuarie 2023 - 19:12

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță astăzi care sunt crescătorii de bovine care se încadrează la noua subvenție din zootehnie de 100 euro/vaca de lapte/an. APIA explică pe înțelesul tuturor care sunt condițiile pentru obținerea acestor bani.

ANSVSA ASTĂZI: Verificări în ferme și măsuri drastice!

ANSVSA ASTĂZI: Verificări în ferme și măsuri drastice!

30 ianuarie 2023 - 18:44

A fost confirmat al doilea focar secundar de gripă aviară cu subtipul H5N1 la o altă fermă de curcani, BRAVCOD SRL – F5, de pe platforma zootehnică Codlea, localizată tot în apropierea fermei unde a fost diagnosticat focarul primar, anunță astăzi Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. ANSVSA verifică toate exploatațiile de păsări și avertizează că nicio pasăre de curte sau animal nu iese din exploatație fără autorizare veterinară. 

Comunicat AFIR ASTĂZI!

Comunicat AFIR ASTĂZI!

30 ianuarie 2023 - 18:21

Baza de date cu echipamente, mașini și utilaje va cuprinde doar elemente conforme cerințelor de mediu, anunță Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), într-un comunicat transmis Agroinfo.

Hotărâre MADR: Ajutor de stat anul acesta pentru creșterea animalelor!

Hotărâre MADR: Ajutor de stat anul acesta pentru creșterea animalelor!

30 ianuarie 2023 - 09:23

Ministerul Agriculturii a publicat pe site-ul oficial Hotărârea pentru completarea art.19 din Hotărârea Guvernului nr. 1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor.

Ministrul Daea, ASTĂZI la Bruxelles!

Ministrul Daea, ASTĂZI la Bruxelles!

30 ianuarie 2023 - 08:48

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Petre Daea, va participa astăzi, 30 ianuarie 2023, la prima reuniune a Consiliului AgriFish din anul 2023, anunță un comunicat MADR, transmis acum Agroinfo. 

Oierii spun prețul mieilor din acest an!

Oierii spun prețul mieilor din acest an!

30 ianuarie 2023 - 08:28

Sperăm să fie prețul măcar acceptabil, să ne scoatem și noi cheltuielile, spune crescătorul de ovine Nicolae Vaidianu din Gorj, pentru PRO TV, care adaugă că prețul depinde mult de piața arabă însă și pe piața internă prețul corect este între 20 de lei/kg în viu și 40 de lei/kg tranșat. 

Șeful APIA: Subvenții APIA virate în conturile fermierilor!

Șeful APIA: Subvenții APIA virate în conturile fermierilor!

29 ianuarie 2023 - 19:53

"Săptămâna aceasta am continuat autorizarea la plată a fermierilor. Astfel, un număr de 1.644 de fermieri vor avea în conturi suma de 15,08 milioane de euro, sumă autorizată în perioada 25-27 ianuarie 2023," a anunțat Adrian Pintea, director general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

APIA: Subvenție suplimentară anul acesta de 85,50 euro/ha! Beneficiari, condiții!

APIA: Subvenție suplimentară anul acesta de 85,50 euro/ha! Beneficiari, condiții!

28 ianuarie 2023 - 07:54

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță că fermierii beneficiază în acest an de o plată suplimentară de 85,50 euro/ha. Care sunt condițiile pentru obținerea banilor? Vă explică APIA.

Când plătește APIA agro-mediu și climă? Răspunde APIA!

Când plătește APIA agro-mediu și climă? Răspunde APIA!

28 ianuarie 2023 - 07:16

Tot mai mulți fermieri, crescători de animale ne întreabă în fiecare zi când vor primi plățile compensatorii din cadrul Măsurii 10 agro-mediu și climă, aferente anului 2022. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le răspunde fermierilor.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Povestea unei colaborări de succes: ProCredit & Procereal Agrosan

Povestea unei colaborări de succes: ProCredit & Procereal Agrosan

O colaborare de peste 12 ani între ProCredit și ProCereal Agrosan! ProCereal Agrosan este o companie care produce până la 20.000 tone de cereale pe an, dezvoltată de către domnul Micu Cosmin. Vezi în video-ul de mai jos cum a pornit totul și cât de frumos s-a conturat o idee dezvoltată cu pasiune.

Soiul de grâu IRIS, producţie de peste 11 tone la hectar, cu genetica ITC Seeds! Cich: îngrășăminte chimice azotoase și fosforice produse la Năvodari! Cum se pastrează merele peste iarnă!

Bancul zilei

Apel la Poliţie

Apel la Poliţie
- Alo, Poliţia, am călcat un curcan pe DN 70, ce să fac? Detalii