Reprezentanții asociațiilor de fermieri și ministrul agriculturii, Petre Daea, au ajuns joi, 24 noiembrie, la un consens privind implementarea schemei de ajutor pentru secetă, stabilită prin OUG 157/2022.
După un protest spontan de scurtă durată, desfășurat la sediul Ministerului Agriculturii, liderii asociațiilor de fermieri ce formează Alianța pentru Agricutură și Cooperarea au discutat pe parcursul după-amiezii cu ministrul Petre Daea despre modul în care va fi pusă în practică schema de ajutor de stat privind despăgubirea producătorilor agricoli care au înființat culturi de cereală păioase și rapiță în toamna anului 2021 și au fost afectați de seceta pedologică.
Reamintim că la data de 17 noiembrie 2022, Guvernul României a adoptat Ordonața de Urgență 157/2022, prin care se acordă granturi cu o valoarea maximă de 1.500 de lei/ hectar acelor fermieri care au avut culturi de grâu, secară, triticale, orz, orzoaică, ovăz și rapiță, calamitate în proporție de peste 30%. Fondurile disponibile totalizează 365,6 milioane lei și se adresează unui număr de peste 16.700 de fermieri din toate județele țării, conform datelor Ministerului Agriculturii.
ORDONANȚA DE URGENȚĂ CLICK AICI!
Fermierii acuză lacune în Ordonanța de Guvern
Conform proceselor verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturi, întocmite până la 15 august 2022, și reunite în rapoartele comitetelor județene pentru situații de urgență, au fost afectate de secetă 250.000 de hectare de cereale și rapiță, din care cea mai mare suprafață, aproximativ 188.000 hectare, o reprezintă grâul. Însă, fermierii acuză o serie de neconcordanțe și lacune în realizarea și completarea acestor procese verbale care stau la baza calculării cuantumului ajutorului de stat. Mai precis, gradul de afectare al culturilor este calculat pe suprafață și nu pe producție, ceea ce ar determina o scădere importantă a valorii granturilor acordate, după cum ne-a arătat unul dintre fermieri.
Peste 5000 de fermieri riscau să fie excluși
Totodată, în unele județe procesele verbale au fost întocmite fără a fi completat gradul de calamitate („procentul de afectare mai mare decât 30%”) ceea ce ar face imposibilă stabilirea și acordarea despăgubirilor financiare. În total, nu mai puțin de 5281 de fermieri, din cei peste 16.700, riscau să fie excluși de la plata ajutorului de stat.
Rezultatele negocierilor
În urma negocierilor de joi după-amaiză s-a decis menținerea actualei formule de calcul existentă în cererea de solicitare a grantului și despăgubirea tuturor fermierilor care dețin proces-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor, procentul de calamitate urmând a fi stabilit pe baza documentelor de recoltare.
„Nu am plecat cu toate revendicările rezolvate dar, este important că am clarificat situația proceselor verbale completate fără procent de dăunare pe ele. Faptul că domnul ministru a agreat să se determine acest procent luându-se în considerare jurnalele de recoltare și alte documente similare face ca toți fermierii care au procese verbale de calamitate să primească un sprijin, iar acest lucru contează cel mai mult. E bine că va exista acest ajutor financiar și că de el vor beneficia toți fermierii afectați de secetă, pentru că în situația inițială erau foarte mulți fermieri excluși, vorbim de ordinul miilor”, a declarat, la finalul reuniunii, Theodor Ichim (foto), președintele Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea, APAD și vice-președinte al APPR.
Trebuie spus că data limită de depunere a cererilor de solicitare a grantului este 13 decembrie, plățile urmând a fi efectuate până la finalul anului.
În așteptarea unui ajutor pentru porumb
În egală măsură, reprezentantul APAD și APPR, ne-a explicat că, dacă ne raportăm la formula de calcul stabilită în prezent, este posibil ca o parte din suma de 365,6 milioane lei prevăzută în OUG să rămână nedistribuită și că aceste fonduri ar trebui să ajungă în integralitate la fermierii aflați în dificultate.
Totodată, Theodor Ichim speră că în următoarea perioadă se va stabili și o schemă de sprijin pentru culturile de primăvară, care în multe regiuni ale țării au fost compromise în proporție de 100%.
„Pentru porumb unde efectele au fost severe nu avem încă o schemă de calcul sau un mecanism stabilit. Ceea ce domnul ministru Petre Daea ne-a spus este că el va face tot posibilul să se ajungă și acolo la o schemă de sprijin”, a încheiat președintele APAD.
Daniel Plăiașu
redactor revista Ferma