Fermierii olandezi continuă șirul protestelor violente! Ei au protestat și miercuri, 27 iulie 2022, din pricina planurilor guvernamentale de reducere a emisiilor de azot. Fermierii au aruncat mormane de gunoi de grajd și bălegar pe autostrăzi, blocând traficul, și au provocat incendii de-a lungul șoselelor.
Autoritățile rutiere au declarat că mai multe drumuri din centrul și estul Olandei au fost complet sau parțial blocate de la primele ore ale dimineții, iar serviciile de pompieri s-au grăbit să elibereze drumurile pe măsură ce traficul se intensifica.
Operațiunile de curățare a șoseleleor au durat câteva ore. Presa olandeză a relatat că, într-un loc, a fost lăsat în urmă un semn pe care scria: „Ne cerem scuze pentru neplăcerile create, Rutte IV ne duce la disperare”, o referire la guvernul premierului Mark Rutte, al patrulea guvern de coaliție pe care acesta îl conduce.
Ultimele demonstrații au avut loc la o zi după ce un mediator numit de guvern a trimis invitații organizațiilor de fermieri pentru a discuta cu coaliția de guvernare a țării despre modalitățile de reducere a emisiilor de azot.
Fermierii sunt supărați pe obiectivele guvernamentale de reducere a emisiilor de oxid de azot și amoniac, despre care spun că amenință să le distrugă modul de viață agricol și să îi scoată din afaceri.
Potrivit Executivului de la Haga, emisiile de oxid de azot și amoniac produse de cirezile agricultorilor trebuie reduse drastic, pentru a proteja rețeaua de habitate pentru speciile pe cale de dispariție, rețea care se întinde de-a lungul Europei.
Între măsurile care ar urma să fie adoptate de guvern, se numără reducerea șeptelului și achiziționarea pe scară largă a fermelor unde animalele produc cantități mari de amoniac.
Ar fi nevoie, potrivit oficialilor, de reducerea cu 30% a efectivelor de animale.
Coaliția de guvernare dorește să reducă emisiile de poluanți cu 50% la nivel național până în 2030, numind această măsură o „tranziție inevitabilă” pentru a îmbunătăți calitatea solului, a aerului și a apei într-o națiune din UE cunoscută pentru practicile sale agricole intensive.
Ea a solicitat autorităților provinciale să elaboreze planuri de reducere a emisiilor și a alocat 24,3 miliarde de euro (24,6 miliarde de dolari) în plus pentru a finanța aceste schimbări.
Fermierii susțin că sunt vizați în mod nedrept, în timp ce alte industrii, cum ar fi aviația, construcțiile și transporturile, contribuie și ele la emisii și se confruntă cu reguli mai puțin stricte.
Protestele fermierilor olandezi durează de mai bine de o lună. Populația este solidară cu fermierii, organizând propriile demonstrații de susținere a acestora.
foto: twitter Radio Genova