VOCEA FERMIERULUI. Subvențiile APIA pentru pășuni ajung în buzunarele unor băieți deștepți, care nici măcar nu știu bine unde le este pășunea, nici măcar nu stau la țară, nu curăță de buruieni, mărăcini terenul, dar încasează între 400 de euro și 500 de euro pe hectarul de pășune de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), spune fermierul Emil Turdean din județul Cluj.
O grămadă de bani se duc pe pășunaturi care nu sunt curățate, le bagă la măsuri de agro-mediu, vezi Doamne, cu fluturi (plata compensatorie acordată fermierilor pentru protejarea unor specii de fluturi, Măsura 10 agro-mediu și climă n.r.) rezolvă cu un profesoraș de la universitate că există nu știu ce fluturi, că există nu știu ce păsări, iau pachete de agro-mediu, 400 de euro, 500 de euro pe hectar. Sunt vânate aceste terenuri (pășunile n.r.).
Organul de control care vine să controleze, de exemplu, pășunaturile, nu trebuie să găsească tufe de măcieș. Totul este în paragină, dar culmea că beneficiază de subvenții, le-au băgat la pajiști temporare, beneficiază de subvenție, iau banii, valoare plus nu este adusă deloc societății. Măcar dacă ar sta la țară acei beneficiari, dar majoritatea nu stă la țară. Au moștenit după stră-străbunici, habar nu au unde e terenul, desenează acolo pe hartă undeva o parcelă, o declară la APIA, iau niște bani. Dacă tu începi să spui, măi, dă-mi-l în arendă că eu încerc să fac acolo o plantație de..., și-ți dau atâta arendă, nu.
Emil Turdean. sursa foto:infoaries
Pentru că tu în primul an, al doilea an, al treilea an până cureți de bălăriile alea, nu poți să-i dai un milion la hectar (100 de lei n.r.) pentru că tu ai niște costuri foarte mari să cureți un hectar de teren plin de măcieșe și de boscheți, trebuie curățat, trebuie smulse rădăcinile și așa mai departe. Problema este, unde ne lovim de autoritățile statului român apare disoluția. (...) Funcționărașii, să nu uităm că sunt bine plătiți, nu-și fac treaba.
Am ridicat problema la domnul director APIA Cluj, la ședința din Prefectură, ne-a zis să facem reclamație. Nu, domle, nu trebuie neapărat eu să fiu reclamangiu de meserie, tu, acolo în ghidul bunelor practici agricole poți să-ți iei măsuri încât individul care-și lasă terenul lucrat sau este plin de mărăcini, să-l tai de la subvenție. Nu toți trebuie să fim fermieri, nu toți trebuie să fim întreprinzători. Există locuri de muncă în construcții, există șoferi, de asistente medicale, de tot, a declarat fermierul Emil Turdean, într-un interviu acordat jurnalistului Sabin Gherman.
Fermierul Emil Turdean, alături de alți fermieri din județul Cluj și județele învecinate, s-au întâlnit sâmbătă, 6 februarie 2021, cu ministrul agriculturii, Adrian Oros, la Prefectura Cluj. La întâlnire a participat și directorul executiv APIA Cluj, Ioan Merca, iar fermierii prezenți i-au solicitat să verifice mai atent terenurile agricole, pășunile și să-i taie de la subvenții pe cei care nu au nicio legătură cu agricultura.
Emil Turdean conduce Agro Turdean SRL. Este fermierul despre care presa a relatat, în aprilie 2020, că un polițist local din Moldovenești i-a întocmit dosar penal pentru că și-a irigat culturile amenințate de secetă printr-un furtun întins peste un drum de exploatație agricolă, furtun protat cu pietriș și o rampă de trecere.