Adama
Agreena
AGRICOVER

Fermier: Nu putem obliga fabricile să cumpere lapte de la noi!

Publicat: 14 februarie 2023 - 09:16
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Prețul unui litru de lapte în Bulgaria a scăzut sub 1 BGN, (2,5 lei), iar procesatorii cumpără lapte importat din Ucraina la 0,45-0,50 BGN/l, anunță presa bulgară, care semnalează problemele legate de importurile de lapte mult mai ieftin din Ungarie, preluată de g4media.ro

Cu aceeași problemă se confruntă și fermierii din România și Polonia.

Potrivit crescătorilor de animale din Bulgaria, motivul principal pentru care s-a ajuns în această situație este importul necontrolat de lapte ucrainean, care trece prin Polonia și Ungaria. Fermierii au comparat prețurile postate public pe site-urile ministerelor agriculturii din aceste trei țări. În Polonia și Ungaria, prețul de achiziție de la o fermă este de aproximativ 1,13 BGN/l, iar pentru laptele ucrainean este de 0,45-0,50 BGN/l.

„Ucraina se bazează complet pe exportul de lapte crud de vacă în Europa, deoarece fabricile de lapte nu au suficientă energie electrică pentru procesare. Acest export va crește probabil, pe măsură ce vine sezonul de primăvară”, susține Penka Hristova, președinte de onoare al Uniunii Crescătorilor de Animale din Bulgaria. 

Conform cercetării privind prețul pieței, laptele în magazinele poloneze și maghiare este vândut cu 2,05 BGN/l. Totodată, din 18 ianuarie a început asistența de urgență pentru fermierii polonezi cu 15.000 de euro pe fermă.

fermier-strain-lapte_b

foto arhivă, caracter ilustrativ

Cealaltă problemă principală a prăbușirii prețului laptelui în Bulgaria este lipsa concurenței. Consumatorii nu au de ales decât să cumpere de la marile lanțuri de magazine. De asemenea, este interzisă vânzarea laptelui crud în fața fermelor.

„În prezent, prețul de achiziție de 1 BGN/l este considerat ridicat, dar se vinde în magazine cu 4-5 BGN/l. Este o anomalie crudă. Fermierii sunt forțați să arunce laptele. Am alertat Ministerul Agriculturii. Oamenii sunt în stare de șoc și nu știu ce să facă”, explică reprezentantul industriei.

La începutul anului, la Bruxelles s-a vorbit despre deschiderea Rezervei de Criză, care ar ajuta statele membre direct afectate de războiul din Ucraina.

Ministrul bulgar al Agriculturii, Yavor Gechev, susține că nu le poate interzice procesatorilor să cumpere lapte bulgăresc.

”Nu îi putem obliga să cumpere laptele, dar dacă există orice altceva ce putem face și este în puterea noastră, vă asigur că facem. Sper că ceea ce facem să aibă un impact”, a declarat pentru Agri.BG ministrul interimar al Agriculturii, Yavor Gechev, citat de g4media.ro

Crescătorii de animale semnalează și importuri nereglementate, însă ministrul cere dovezi concrete.

„Să dea semnale și dovezi. Ministerul nu este responsabil nici pentru prețuri, nici pentru importurile nereglementate, dar avem instrumente pentru a constata calitatea. Importurile nereglementate reprezintă un pericol cel puțin din punct de vedere calitativ, pentru asta putem lua măsurile corespunzătoare, dar rog crescătorii de animale să depună dovezi, dacă au date despre așa”, a spus Ghechev.

Întrebat dacă statul poate despăgubi fermierii în caz de faliment și lichidare a efectivului de animale, ministrul a răspuns că „unele dintre propuneri sunt exotice”.

„Chiar dacă vreau să fac ceva cu mai multe fonduri, nu se poate. Sper că de data aceasta să nu fim cu adevărat în vârtejul altor alegeri, pentru că este ca și cum ai avea o mașină de lux pe care o poți conduce doar în treapta întâi. Guvernul interimar are puteri limitate. Facem ce putem, dar cred că subvențiile pe care le-am dat anul trecut nu sunt deloc de neglijat”, a mai spus ministrul.

Vizualizat: 1392 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Condiții necesare ajutor AFIR achiziții utilaje agricole!

Condiții necesare ajutor AFIR achiziții utilaje agricole!

07 iunie 2024 - 21:19

În vederea lansării sesiunii de depunere a solicitărilor de finanțare, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe pagina oficială de internet, www.afir.ro, versiunea finală a Ghidului solicitantului pentru submăsura 4.1 „Investiţii în exploataţii agricole”, componenta 4.1.1. prin care se finanțează achiziții simple de utilaje agricole.

Atenție, fermieri! Amenzi de până la 20.000 de lei!

Atenție, fermieri! Amenzi de până la 20.000 de lei!

07 iunie 2024 - 16:17

În ședința de Guvern din 6 iunie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia.

ASTĂZI! Suma virată în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

ASTĂZI! Suma virată în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

07 iunie 2024 - 16:10

2,29 miliarde euro au intrat în conturile fermierilor români de la începutul acestui an și până în prezent, bani europeni rambursați de către Comisia Europeană pentru finanțarea măsurilor de sprijin derulate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Anunț OFICIAL! Ghidul solicitantului submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole!

Anunț OFICIAL! Ghidul solicitantului submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole!

07 iunie 2024 - 14:47

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Direcția Generală Dezvoltare Rurală, în calitate de Autoritate de Management pentru PNDR, a publicat versiunea finală a Ghidului solicitantului pentru submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole, componenta 4.1.1, din cadrul PNDR 2020. Ghidul este postat spre informarea publicului larg pe o perioadă de 7 zile calendaristice, urmând ca după această să poată fi lansată sesiunea pentru depunerea proiectelor.

Ordin ÎN VIGOARE! Plată bonus subvenții APIA pe cap animal și hectar!

Ordin ÎN VIGOARE! Plată bonus subvenții APIA pe cap animal și hectar!

07 iunie 2024 - 14:25

Ordinul prin care se dispune realocarea de sume disponibile și se stabilește cuantumul unitar al plății către beneficiarii intervențiilor aferente sprijinului cuplat în sectorul vegetal/zootehnic și ecoscheme a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 523/2024.

Oficial MADR: Decizie URGENTĂ plata subvențiilor APIA!

Oficial MADR: Decizie URGENTĂ plata subvențiilor APIA!

06 iunie 2024 - 15:25

Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Adrian Pintea, a anunțat, în urmă cu puțin timp, că s-a luat decizia prelungirii campaniei de primire a cererilor pentru plata subvențiilor agricole până la data de 12 iunie 2024.

Lista oficială subvenții APIA cu un cuantum mai mare! Banii se iau ACUM de la APIA!

Lista oficială subvenții APIA cu un cuantum mai mare! Banii se iau ACUM de la APIA!

06 iunie 2024 - 09:05

Au crescut subvențiile APIA pentru 2023! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le va plăti fermierilor, crescătorilor de animale o sumă suplimentară pentru anumite subvenții APIA aferente anului 2023. Sunt scheme de plată la care li s-au transferat sume rămase neutilizate pentru alte subvenții. Agroinfo vă pune la dispoziție lista oficială a subvențiilor APIA pentru care veți primi diferența dintre cuantumul inițial și cel final.

OFICIAL! Un milion de euro împărțit ACUM de APIA oierilor! Cât vine pe oaie/capră!

OFICIAL! Un milion de euro împărțit ACUM de APIA oierilor! Cât vine pe oaie/capră!

06 iunie 2024 - 07:31

A crescut subvenția APIA la oi și capre! Ministerul Agriculturii a anunțat miercuri, 5 iunie 2024, că a transferat suma de un milion de euro către PD 24 – Sprijin cuplat pentru venit – ovine-caprine, pentru asigurarea unui cuantum cât mai apropiat de cel unitar planificat în Planul Național Strategic 2023-2027 pentru anul 2023. 

Sprijin instalare tineri fermieri, buget suplimentat! AFIR va notifica tinerii care vor primi ajutorul!

Sprijin instalare tineri fermieri, buget suplimentat! AFIR va notifica tinerii care vor primi ajutorul!

05 iunie 2024 - 18:13

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) anunță că un număr de 484 de proiecte eligibile fără finanțare ale tinerilor fermieri din zona montană și non montană vor beneficia de finanțare în urma suplimentării bugetului aferent sub-măsurii 6.1 cu valoarea de 20,84 milioane EURO.

APIA ACUM: Banii de subvenții în conturi!

APIA ACUM: Banii de subvenții în conturi!

05 iunie 2024 - 17:39

Peste 44 milioane de euro au fost rambursate de către Comisia Europeană, anunță acum Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Suma reprezintă plățile directe pe hectar și cap animal achitate fermierilor, crescătorilor de animale pentru anul 2023.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibrizii Field Shield fac diferenţa în condiţii de secetă accentuată

Hibrizii Field Shield fac diferenţa în condiţii de secetă accentuată

Hibrizii Field Shield fac diferenţa în condiţii de secetă accentuată! Un interviu cu Daniel Grosz, director tehnic Bayer Crop Science România pe zona de vest.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

În autobuz

În autobuz
O taxatoare se apropie într-un autobuz de un tip: Detalii