Adama
Vinasa Rompak

FERMIER: MICII FERMIERI ȘI TINERII FERMIERI NU AJUNG LA BANI EUROPENI!

Publicat: 15 martie 2021 - 09:10
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

VOCEA FERMIERULUI! AGROINFO a primit la redacție scrisoarea unui fermier care atrage atenția că micii fermieri și tinerii fermieri sunt dezavantajați la accesarea banilor europeni, condițiile, procentul fiind stabilite în așa fel încât avantajele le-ar avea marii fermieri.

Numele meu este Tănase Simion, sunt membrul unei familii de fermieri și doresc să vă aduc în atenție o problemă cu care am putea să ne confruntăm în cazul accesării fondurilor europene din agricultură, mai exact, submăsura 4.1. Această situație se poate aplica atât în plan individual cât și în plan general.

Este vorba despre procentul propus de Ministerul Agriculturii pentru finanțarea proiectelor prin submăsura 4.1. (exploatații agricole), și anume maxim 90% pentru cooperativele cu istoric,respectiv 70% pentru beneficiarii privați.

Articol media - declarație Ministrul Agriculturii:

AJUTOR MAXIM DE 1,5 MILIOANE EURO/FERMĂ pentru FERMELE ZOOTEHNICE!


Prin prezentele procente transmise de către Minister nu sunt încurajați tinerii sau micii fermieri, din contră, aceste procente pot crea un avantaj pentru marii fermieri, care pot susține asemenea procente de cofinanțare, iar suma alocată prin această măsură să aibă ca beneficiari finali marii fermieri, contrar noilor politici agricole ale Uniunii Europene.

În urma declarațiilor date de către Ministrul Agriculturii, domnul Dr. Adrian – Nechita OROȘ,  acesta transmite, printre altele, procentele de finanțare nerambursabilă în cadrul submăsurii 4.1  (Exploatații agricole) în perioada de tranziție 2021-2022. Aceste procente sunt de maxim 90%  pentru cooperativele cu istoric și maxim 70% pentru beneficiarii privați.

De asemenea, în ceea ce privește alocările pe proiect, domnul ministru spune că se pornește de la  o alocare minimă de 350.000 EURO, pentru proiecte de achiziții simple și se ajunge la o alocare  maximă de 1,5 milioane EURO, pentru fermele zootehnice și legume în spații protejate.

Dacă beneficiarul privat poate ajunge la rata de finanțare maximă, respectiv 70% din valoarea  proiectului, vor rezulta 2 scenarii:
1. Pentru un proiect de valoare minimă (350.000 EURO), un beneficiar privat trebuie să vină  cu aportul propriu de 105.000 EURO;
2. În cazul în care, proiectul ar fi de valoare maximă (1,5 milioane EURO), un beneficiar  privat trebuie să vină cu aportul propriu de 450.000 EURO.

Timp de 14 ani (exercițiul 2007-2013, respectiv 2014-2020) a existat finanțarea de 90%, iar în  acești ani de tranziție, care se suprapun unei perioade de criză economică și pandemică, se  consideră necesară reducerea procentului de cofinanțare, lucru care nu se justifică, raportat la  contextul mondial și național.

Un exemplu al efectului diminuării procentului de finanțare îl reprezintă submăsura 4.2  Investiții în abatoare de capacitate mică în zona montană, unde procentul maxim de  finanțare este de 50% pentru IMM-uri, respectiv 40% pentru alte întreprinderi. Această
submăsură este deschisă din 13.07.2020 și este valabilă până la data de 31.03.2021, iar  până în acest moment au fost depuse doar 3 proiecte, în cuantum de 899.946 EURO din 12.930.334 EURO alocați pentru această submăsură.

Având în vedere sumele necesare cofinanțării, raportate la situația reală a fermierilor mici și  mijlocii din România, acestea reprezintă un efort considerabil sau chiar imposibilitatea acestora de  a susține un asemenea aport în dezvoltarea unui proiect.

Creditarea unei astfel de sume este aproape imposibilă, neexistând o deschidere din partea băncilor  către fermierii aflați la început de drum, sau care dețin o exploatație mică/mijlocie.

Mai mult decât atât, există multe zone defavorizate în România, pe lângă zona montană - care va  avea alocare distinctă - zone precum Delta Dunării, regiunea Moldova (arealul necuprins în zona  montană). Acestea nu sunt menționate pentru a avea un ajutor (chiar și prin procente de finanțare)  față de celelalte regiuni naționale, deși aceste zone sunt cunoscute a avea multiple constrângeri  (naturale, sociale, demografice, economice).

Stimularea asocierii fermierilor este un concept binevenit și care trebuie susținut, însă acest criteriu  îngrădește accesul la fondurile europene a tinerilor fermieri sau a fermierilor din zone nedezvoltate, întrucât nu există un număr consistent de cooperative la nivel național (fiind  competitive foarte puține dintre ele). Distribuția acestora pe teritoriul României nu este echitabilă  și prezintă un dezavantaj pentru fermierii din zonele în care nu există cooperative sau, dacă acestea există, sunt într-un număr redus. (Ex. Jud. Tulcea – nu există o cooperativă zootehnică) .

Un tânăr  fermier, însuși prin definiția lui va deveni eficient peste 3 ani de la înființare, acesta nu aduce un  plus valoare unei cooperative la depunerea unui proiect și va putea să își sporească gradul de  orientare spre parteneriate abia la finalul anilor de implementare.

Inclusiv noua Politică Agricolă Comună a Uniunii Europene pentru exercițiul financiar 2021-2027 are în centrul acesteia tinerii fermieri, respectiv fermierii mici și mijlocii.

Prin prezentele procente transmise de către Ministrul Agriculturii nu sunt încurajați nicidecum  tinerii sau micii fermieri, din contră, aceste procente pot crea un avantaj pentru marii fermieri, care  pot susține asemenea procente de cofinanțare, iar suma alocată prin această măsură să aibă ca  beneficiari finali marii fermieri.

De asemenea, în cazul în care procentul maxim de finanțare ar fi de 90%, la aceeași sumă adusă  ca aport de cofinanțare minimă de 105.000 EURO se poate face o investiție de 1.050.000 EUR,  considerabil mai mare decât în cazul procentului de finanțare cu doar 70%, când investiția ar fi de  350.000 EUR. Impactul economic în acest caz este, de asemenea, considerabil mult mai important.

Prețurile în industria agro sunt destul de ridicate, iar posibilitatea accesării submăsurii 6.1 în cazul  tinerilor fermieri constrânge dimensiunile posibilelor exploatații pe care aceștia le au în vedere  pentru dezvoltare. Cuantumul de 40.000 EURO nu reprezintă un ajutor consistent pentru un tânăr  fermier care dorește dezvoltarea unei ferme zootehnice sau a unui fermier care deține o fermă de dimensiuni medii.

Mai mult decât atât, există tineri fermieri care sunt înregistrați de mai mult de 2 ani ca persoane  juridice în domeniul agriculturii și care nu ar putea accesa submăsura 6.1.

Aici voi da exemplul familiei mele, care a înființat o întreprindere familială din anul 2018, în Jud.  Tulcea, Mun. Tulcea. Avem un efectiv de aprox. 90 capete bovine și am încercat accesarea  submăsurii 4.1 în anul 2018 pentru construcție-montaj grajd vaci de lapte și utilaje aferente. Nu  am reușit obținerea finanțării din cauza punctajului prea mic (58,75).

Ne dorim să continuăm  activitatea de creștere a bovinelor de lapte, dar avem nevoie de sprijin pentru a putea deveni  competitivi și a respecta necesitățile de creștere sănătoasă și în deplină siguranță a animalelor  noastre, iar prin respectarea tuturor standardelor naționale și internaționale să putem oferi clienților  noștri un produs de cea mai înaltă calitate.

Ne dorim să accesăm din nou această măsură, de această dată incluzând și componenta de  procesare-comercializare, fapt prin care vom crește și punctajul proiectului, însă, în contextul  sumelor și procentelor prezentate, nu vedem viabil procentul de finanțare/cofinanțare, raportat la  dezvoltarea pe care o propunem.

Vă rog, ca prin calitatea dumneavoastră de reprezentanți media ai Agriculturii din România, să sprijiniți acordarea unui procent de finanțare maxim de până la 90% în cadrul submăsurii 4.1. și pentru beneficiarii privați (inclusiv tineri sau mici fermieri). De asemenea, rugămintea este să transmiteți mesajul și către ceilalți fermieri din această categorie pentru a putea forma o opinie comună și mai puternică privind acest subiect.
 
Cu stimă,
Simion Tănase

Vizualizat: 7097 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii