KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

FERMIER: MICII FERMIERI ȘI TINERII FERMIERI NU AJUNG LA BANI EUROPENI!

Publicat: 15 martie 2021 - 09:10
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

VOCEA FERMIERULUI! AGROINFO a primit la redacție scrisoarea unui fermier care atrage atenția că micii fermieri și tinerii fermieri sunt dezavantajați la accesarea banilor europeni, condițiile, procentul fiind stabilite în așa fel încât avantajele le-ar avea marii fermieri.

Numele meu este Tănase Simion, sunt membrul unei familii de fermieri și doresc să vă aduc în atenție o problemă cu care am putea să ne confruntăm în cazul accesării fondurilor europene din agricultură, mai exact, submăsura 4.1. Această situație se poate aplica atât în plan individual cât și în plan general.

Este vorba despre procentul propus de Ministerul Agriculturii pentru finanțarea proiectelor prin submăsura 4.1. (exploatații agricole), și anume maxim 90% pentru cooperativele cu istoric,respectiv 70% pentru beneficiarii privați.

Articol media - declarație Ministrul Agriculturii:

AJUTOR MAXIM DE 1,5 MILIOANE EURO/FERMĂ pentru FERMELE ZOOTEHNICE!


Prin prezentele procente transmise de către Minister nu sunt încurajați tinerii sau micii fermieri, din contră, aceste procente pot crea un avantaj pentru marii fermieri, care pot susține asemenea procente de cofinanțare, iar suma alocată prin această măsură să aibă ca beneficiari finali marii fermieri, contrar noilor politici agricole ale Uniunii Europene.

În urma declarațiilor date de către Ministrul Agriculturii, domnul Dr. Adrian – Nechita OROȘ,  acesta transmite, printre altele, procentele de finanțare nerambursabilă în cadrul submăsurii 4.1  (Exploatații agricole) în perioada de tranziție 2021-2022. Aceste procente sunt de maxim 90%  pentru cooperativele cu istoric și maxim 70% pentru beneficiarii privați.

De asemenea, în ceea ce privește alocările pe proiect, domnul ministru spune că se pornește de la  o alocare minimă de 350.000 EURO, pentru proiecte de achiziții simple și se ajunge la o alocare  maximă de 1,5 milioane EURO, pentru fermele zootehnice și legume în spații protejate.

Dacă beneficiarul privat poate ajunge la rata de finanțare maximă, respectiv 70% din valoarea  proiectului, vor rezulta 2 scenarii:
1. Pentru un proiect de valoare minimă (350.000 EURO), un beneficiar privat trebuie să vină  cu aportul propriu de 105.000 EURO;
2. În cazul în care, proiectul ar fi de valoare maximă (1,5 milioane EURO), un beneficiar  privat trebuie să vină cu aportul propriu de 450.000 EURO.

Timp de 14 ani (exercițiul 2007-2013, respectiv 2014-2020) a existat finanțarea de 90%, iar în  acești ani de tranziție, care se suprapun unei perioade de criză economică și pandemică, se  consideră necesară reducerea procentului de cofinanțare, lucru care nu se justifică, raportat la  contextul mondial și național.

Un exemplu al efectului diminuării procentului de finanțare îl reprezintă submăsura 4.2  Investiții în abatoare de capacitate mică în zona montană, unde procentul maxim de  finanțare este de 50% pentru IMM-uri, respectiv 40% pentru alte întreprinderi. Această
submăsură este deschisă din 13.07.2020 și este valabilă până la data de 31.03.2021, iar  până în acest moment au fost depuse doar 3 proiecte, în cuantum de 899.946 EURO din 12.930.334 EURO alocați pentru această submăsură.

Având în vedere sumele necesare cofinanțării, raportate la situația reală a fermierilor mici și  mijlocii din România, acestea reprezintă un efort considerabil sau chiar imposibilitatea acestora de  a susține un asemenea aport în dezvoltarea unui proiect.

Creditarea unei astfel de sume este aproape imposibilă, neexistând o deschidere din partea băncilor  către fermierii aflați la început de drum, sau care dețin o exploatație mică/mijlocie.

Mai mult decât atât, există multe zone defavorizate în România, pe lângă zona montană - care va  avea alocare distinctă - zone precum Delta Dunării, regiunea Moldova (arealul necuprins în zona  montană). Acestea nu sunt menționate pentru a avea un ajutor (chiar și prin procente de finanțare)  față de celelalte regiuni naționale, deși aceste zone sunt cunoscute a avea multiple constrângeri  (naturale, sociale, demografice, economice).

Stimularea asocierii fermierilor este un concept binevenit și care trebuie susținut, însă acest criteriu  îngrădește accesul la fondurile europene a tinerilor fermieri sau a fermierilor din zone nedezvoltate, întrucât nu există un număr consistent de cooperative la nivel național (fiind  competitive foarte puține dintre ele). Distribuția acestora pe teritoriul României nu este echitabilă  și prezintă un dezavantaj pentru fermierii din zonele în care nu există cooperative sau, dacă acestea există, sunt într-un număr redus. (Ex. Jud. Tulcea – nu există o cooperativă zootehnică) .

Un tânăr  fermier, însuși prin definiția lui va deveni eficient peste 3 ani de la înființare, acesta nu aduce un  plus valoare unei cooperative la depunerea unui proiect și va putea să își sporească gradul de  orientare spre parteneriate abia la finalul anilor de implementare.

Inclusiv noua Politică Agricolă Comună a Uniunii Europene pentru exercițiul financiar 2021-2027 are în centrul acesteia tinerii fermieri, respectiv fermierii mici și mijlocii.

Prin prezentele procente transmise de către Ministrul Agriculturii nu sunt încurajați nicidecum  tinerii sau micii fermieri, din contră, aceste procente pot crea un avantaj pentru marii fermieri, care  pot susține asemenea procente de cofinanțare, iar suma alocată prin această măsură să aibă ca  beneficiari finali marii fermieri.

De asemenea, în cazul în care procentul maxim de finanțare ar fi de 90%, la aceeași sumă adusă  ca aport de cofinanțare minimă de 105.000 EURO se poate face o investiție de 1.050.000 EUR,  considerabil mai mare decât în cazul procentului de finanțare cu doar 70%, când investiția ar fi de  350.000 EUR. Impactul economic în acest caz este, de asemenea, considerabil mult mai important.

Prețurile în industria agro sunt destul de ridicate, iar posibilitatea accesării submăsurii 6.1 în cazul  tinerilor fermieri constrânge dimensiunile posibilelor exploatații pe care aceștia le au în vedere  pentru dezvoltare. Cuantumul de 40.000 EURO nu reprezintă un ajutor consistent pentru un tânăr  fermier care dorește dezvoltarea unei ferme zootehnice sau a unui fermier care deține o fermă de dimensiuni medii.

Mai mult decât atât, există tineri fermieri care sunt înregistrați de mai mult de 2 ani ca persoane  juridice în domeniul agriculturii și care nu ar putea accesa submăsura 6.1.

Aici voi da exemplul familiei mele, care a înființat o întreprindere familială din anul 2018, în Jud.  Tulcea, Mun. Tulcea. Avem un efectiv de aprox. 90 capete bovine și am încercat accesarea  submăsurii 4.1 în anul 2018 pentru construcție-montaj grajd vaci de lapte și utilaje aferente. Nu  am reușit obținerea finanțării din cauza punctajului prea mic (58,75).

Ne dorim să continuăm  activitatea de creștere a bovinelor de lapte, dar avem nevoie de sprijin pentru a putea deveni  competitivi și a respecta necesitățile de creștere sănătoasă și în deplină siguranță a animalelor  noastre, iar prin respectarea tuturor standardelor naționale și internaționale să putem oferi clienților  noștri un produs de cea mai înaltă calitate.

Ne dorim să accesăm din nou această măsură, de această dată incluzând și componenta de  procesare-comercializare, fapt prin care vom crește și punctajul proiectului, însă, în contextul  sumelor și procentelor prezentate, nu vedem viabil procentul de finanțare/cofinanțare, raportat la  dezvoltarea pe care o propunem.

Vă rog, ca prin calitatea dumneavoastră de reprezentanți media ai Agriculturii din România, să sprijiniți acordarea unui procent de finanțare maxim de până la 90% în cadrul submăsurii 4.1. și pentru beneficiarii privați (inclusiv tineri sau mici fermieri). De asemenea, rugămintea este să transmiteți mesajul și către ceilalți fermieri din această categorie pentru a putea forma o opinie comună și mai puternică privind acest subiect.
 
Cu stimă,
Simion Tănase

Vizualizat: 6500 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Egiptul a cumpărat 240.000 de tone de grâu din România!

Egiptul a cumpărat 240.000 de tone de grâu din România!

01 decembrie 2021 - 17:09

Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt, entitatea responsabilă pentru achiziţiile strategice de grâu în numele statului egiptean, a anunţat luni că a cumpărat 600.000 de tone de grâu din România, Rusia şi Ucraina, cu livrare în perioada 9-20 ianuarie 2022, transmite Reuters.

Tânăr crescător de animale, ajuns primar pe fapte, nu pe vorbe!

Tânăr crescător de animale, ajuns primar pe fapte, nu pe vorbe!

01 decembrie 2021 - 16:39

Trăim vremuri în care ne pierdem încrederea în cei care ne conduc, atât la nivel local cât și mai sus, pentru că nu fac mare lucru. În Barcani, Covasna primarul Nicolae Pastor, tânăr crescător de animale, în vârstă de 32 de ani, își dă silința să demonstreze că regula are excepții. E tânăr, e independent, școlit și muncește cât e ziua de mare. Rezultatele se văd la tot pasul!

Start plăți APIA! Lista subvențiilor APIA la plată din 2 decembrie 2021!

Start plăți APIA! Lista subvențiilor APIA la plată din 2 decembrie 2021!

01 decembrie 2021 - 07:45

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) începe din data de 2 decembrie 2021 plata finală a subvențiilor agricole aferente acestui an. Termenul limită de achitare a plăților către fermieri, crescători de animale este 30 iunie 2022. Pe lângă plata finală a subvențiilor aferente acestui an, APIA va demara în decembrie și plata unor ajutoare de minimis.

Ordinul dat de ministrul agriculturii Adrian Chesnoiu!

Ordinul dat de ministrul agriculturii Adrian Chesnoiu!

01 decembrie 2021 - 06:59

"În Ministerul Agriculturii se va lucra pe bază de indicatori de rezultat, cu termene și calendare de implementare pentru fiecare program." A dat ordin ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu. 

Mesaj APIA de ASTĂZI pentru toți fermierii, crescătorii de animale!

Mesaj APIA de ASTĂZI pentru toți fermierii, crescătorii de animale!

01 decembrie 2021 - 06:18

Astăzi este ziua noastră națională, zi în care toți românii, indiferent în cel colț al lumii s-ar afla, sunt cu gândul și sufletul acasă.

Ultima oră METEO: Ninsori abundente și viscol! VEZI județele afectate!

Ultima oră METEO: Ninsori abundente și viscol! VEZI județele afectate!

30 noiembrie 2021 - 19:25

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, marţi, o atenţionare Cod portocaliu de ninsori abundente şi viscol în zonele montane din 10 judeţe, până miercuri dimineaţa, precum şi o atenţionare Cod galben de intensificări ale vântului şi ninsori în zone din 24 de judeţe.

Termen plată subvenții APIA - 31 decembrie 2021!

Termen plată subvenții APIA - 31 decembrie 2021!

30 noiembrie 2021 - 09:46

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță fermierii că termenul limită pentru plata unor subvenții APIA pe hectar este 31 decembrie 2021. Până la această dată, fermierii care au solicitat aceste scheme de plată trebuie să depună la APIA actele doveditoare.

Ministrul agriculturii: Am suplimentat cu 200 milioane lei subvențiile APIA ale fermierilor, crescătorilor de animale!

Ministrul agriculturii: Am suplimentat cu 200 milioane lei subvențiile APIA ale fermierilor, crescătorilor de animale!

30 noiembrie 2021 - 08:17

"Am suplimentat cu 200 milioane lei bugetul pentru subvenții, astfel încât sumele necesare sprijinului pentru motorină și pentru susținerea sectorului de ameliorare în zootehnie să fie asigurate", a anunțat ministrul agriculturii Adrian Chesnoiu. 

Ministrul Adrian Chesnoiu: Fermierii români vor beneficia din nou de acest ajutor!

Ministrul Adrian Chesnoiu: Fermierii români vor beneficia din nou de acest ajutor!

30 noiembrie 2021 - 07:43

Potrivit ministrului Agriculturii, Adrian Chesnoiu, odată cu formarea noului Guvern s-a stabilit efectuarea mai multor vizite în teren pentru a afla cu exactitate nevoile din sectoarele de agricultură pe care România le are, dar mai ales pentru a fi conectați cu realitățile din teren. Șeful MADR a anunțat reluarea unui ajutor de care au beneficiat în anii trecuți fermierii români. 

Noile ajutoare pentru apicultorii români! TOATE DETALIILE!

Noile ajutoare pentru apicultorii români! TOATE DETALIILE!

30 noiembrie 2021 - 07:26

Ministerul Agriculturii a publicat pe 23 noiembrie 2021, în setul de acte ale Planului Național Strategic, tipurile de intervenții din sectorul apicol pentru perioada 2023-2027. Pentru ajutoarele din apicultură este alocat plafonul total de 28.742.348,7 euro.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

La prășit cu STEKETEE în ferma Emiliana West ROM / soia cultivata ecologic / WEEDER

La prășit cu STEKETEE în ferma Emiliana West ROM / soia cultivata ecologic / WEEDER

Prășitoarea STEKETEE s-a descurcat de minune în demo la ferma Emiliana West ROM (jud. Timiș). În video vedeți imagini cu cea de a doua prasila în cultura de soia în sistem ecologic. Steketee IC-Light este tehnologia de recunoaștere a rândurilor, iar EC-Steer este cadrul care ghidează întreaga prășitoare pentru o precizie de până la 2cm de rândul de plante.

KRONE BiG Pack – Randament și densitate! Semănat și fertilizat într-o singură trecere cu LEMKEN Azurit 9 + Solitair 12 SW Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei!

Bancul zilei

În gară

În gară
Doi ardeleni în gară, la ghişeul de bilete: Detalii