Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

FERMIER: MICII FERMIERI ȘI TINERII FERMIERI NU AJUNG LA BANI EUROPENI!

Publicat: 15 martie 2021 - 09:10
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

VOCEA FERMIERULUI! AGROINFO a primit la redacție scrisoarea unui fermier care atrage atenția că micii fermieri și tinerii fermieri sunt dezavantajați la accesarea banilor europeni, condițiile, procentul fiind stabilite în așa fel încât avantajele le-ar avea marii fermieri.

Numele meu este Tănase Simion, sunt membrul unei familii de fermieri și doresc să vă aduc în atenție o problemă cu care am putea să ne confruntăm în cazul accesării fondurilor europene din agricultură, mai exact, submăsura 4.1. Această situație se poate aplica atât în plan individual cât și în plan general.

Este vorba despre procentul propus de Ministerul Agriculturii pentru finanțarea proiectelor prin submăsura 4.1. (exploatații agricole), și anume maxim 90% pentru cooperativele cu istoric,respectiv 70% pentru beneficiarii privați.

Articol media - declarație Ministrul Agriculturii:

AJUTOR MAXIM DE 1,5 MILIOANE EURO/FERMĂ pentru FERMELE ZOOTEHNICE!


Prin prezentele procente transmise de către Minister nu sunt încurajați tinerii sau micii fermieri, din contră, aceste procente pot crea un avantaj pentru marii fermieri, care pot susține asemenea procente de cofinanțare, iar suma alocată prin această măsură să aibă ca beneficiari finali marii fermieri, contrar noilor politici agricole ale Uniunii Europene.

În urma declarațiilor date de către Ministrul Agriculturii, domnul Dr. Adrian – Nechita OROȘ,  acesta transmite, printre altele, procentele de finanțare nerambursabilă în cadrul submăsurii 4.1  (Exploatații agricole) în perioada de tranziție 2021-2022. Aceste procente sunt de maxim 90%  pentru cooperativele cu istoric și maxim 70% pentru beneficiarii privați.

De asemenea, în ceea ce privește alocările pe proiect, domnul ministru spune că se pornește de la  o alocare minimă de 350.000 EURO, pentru proiecte de achiziții simple și se ajunge la o alocare  maximă de 1,5 milioane EURO, pentru fermele zootehnice și legume în spații protejate.

Dacă beneficiarul privat poate ajunge la rata de finanțare maximă, respectiv 70% din valoarea  proiectului, vor rezulta 2 scenarii:
1. Pentru un proiect de valoare minimă (350.000 EURO), un beneficiar privat trebuie să vină  cu aportul propriu de 105.000 EURO;
2. În cazul în care, proiectul ar fi de valoare maximă (1,5 milioane EURO), un beneficiar  privat trebuie să vină cu aportul propriu de 450.000 EURO.

Timp de 14 ani (exercițiul 2007-2013, respectiv 2014-2020) a existat finanțarea de 90%, iar în  acești ani de tranziție, care se suprapun unei perioade de criză economică și pandemică, se  consideră necesară reducerea procentului de cofinanțare, lucru care nu se justifică, raportat la  contextul mondial și național.

Un exemplu al efectului diminuării procentului de finanțare îl reprezintă submăsura 4.2  Investiții în abatoare de capacitate mică în zona montană, unde procentul maxim de  finanțare este de 50% pentru IMM-uri, respectiv 40% pentru alte întreprinderi. Această
submăsură este deschisă din 13.07.2020 și este valabilă până la data de 31.03.2021, iar  până în acest moment au fost depuse doar 3 proiecte, în cuantum de 899.946 EURO din 12.930.334 EURO alocați pentru această submăsură.

Având în vedere sumele necesare cofinanțării, raportate la situația reală a fermierilor mici și  mijlocii din România, acestea reprezintă un efort considerabil sau chiar imposibilitatea acestora de  a susține un asemenea aport în dezvoltarea unui proiect.

Creditarea unei astfel de sume este aproape imposibilă, neexistând o deschidere din partea băncilor  către fermierii aflați la început de drum, sau care dețin o exploatație mică/mijlocie.

Mai mult decât atât, există multe zone defavorizate în România, pe lângă zona montană - care va  avea alocare distinctă - zone precum Delta Dunării, regiunea Moldova (arealul necuprins în zona  montană). Acestea nu sunt menționate pentru a avea un ajutor (chiar și prin procente de finanțare)  față de celelalte regiuni naționale, deși aceste zone sunt cunoscute a avea multiple constrângeri  (naturale, sociale, demografice, economice).

Stimularea asocierii fermierilor este un concept binevenit și care trebuie susținut, însă acest criteriu  îngrădește accesul la fondurile europene a tinerilor fermieri sau a fermierilor din zone nedezvoltate, întrucât nu există un număr consistent de cooperative la nivel național (fiind  competitive foarte puține dintre ele). Distribuția acestora pe teritoriul României nu este echitabilă  și prezintă un dezavantaj pentru fermierii din zonele în care nu există cooperative sau, dacă acestea există, sunt într-un număr redus. (Ex. Jud. Tulcea – nu există o cooperativă zootehnică) .

Un tânăr  fermier, însuși prin definiția lui va deveni eficient peste 3 ani de la înființare, acesta nu aduce un  plus valoare unei cooperative la depunerea unui proiect și va putea să își sporească gradul de  orientare spre parteneriate abia la finalul anilor de implementare.

Inclusiv noua Politică Agricolă Comună a Uniunii Europene pentru exercițiul financiar 2021-2027 are în centrul acesteia tinerii fermieri, respectiv fermierii mici și mijlocii.

Prin prezentele procente transmise de către Ministrul Agriculturii nu sunt încurajați nicidecum  tinerii sau micii fermieri, din contră, aceste procente pot crea un avantaj pentru marii fermieri, care  pot susține asemenea procente de cofinanțare, iar suma alocată prin această măsură să aibă ca  beneficiari finali marii fermieri.

De asemenea, în cazul în care procentul maxim de finanțare ar fi de 90%, la aceeași sumă adusă  ca aport de cofinanțare minimă de 105.000 EURO se poate face o investiție de 1.050.000 EUR,  considerabil mai mare decât în cazul procentului de finanțare cu doar 70%, când investiția ar fi de  350.000 EUR. Impactul economic în acest caz este, de asemenea, considerabil mult mai important.

Prețurile în industria agro sunt destul de ridicate, iar posibilitatea accesării submăsurii 6.1 în cazul  tinerilor fermieri constrânge dimensiunile posibilelor exploatații pe care aceștia le au în vedere  pentru dezvoltare. Cuantumul de 40.000 EURO nu reprezintă un ajutor consistent pentru un tânăr  fermier care dorește dezvoltarea unei ferme zootehnice sau a unui fermier care deține o fermă de dimensiuni medii.

Mai mult decât atât, există tineri fermieri care sunt înregistrați de mai mult de 2 ani ca persoane  juridice în domeniul agriculturii și care nu ar putea accesa submăsura 6.1.

Aici voi da exemplul familiei mele, care a înființat o întreprindere familială din anul 2018, în Jud.  Tulcea, Mun. Tulcea. Avem un efectiv de aprox. 90 capete bovine și am încercat accesarea  submăsurii 4.1 în anul 2018 pentru construcție-montaj grajd vaci de lapte și utilaje aferente. Nu  am reușit obținerea finanțării din cauza punctajului prea mic (58,75).

Ne dorim să continuăm  activitatea de creștere a bovinelor de lapte, dar avem nevoie de sprijin pentru a putea deveni  competitivi și a respecta necesitățile de creștere sănătoasă și în deplină siguranță a animalelor  noastre, iar prin respectarea tuturor standardelor naționale și internaționale să putem oferi clienților  noștri un produs de cea mai înaltă calitate.

Ne dorim să accesăm din nou această măsură, de această dată incluzând și componenta de  procesare-comercializare, fapt prin care vom crește și punctajul proiectului, însă, în contextul  sumelor și procentelor prezentate, nu vedem viabil procentul de finanțare/cofinanțare, raportat la  dezvoltarea pe care o propunem.

Vă rog, ca prin calitatea dumneavoastră de reprezentanți media ai Agriculturii din România, să sprijiniți acordarea unui procent de finanțare maxim de până la 90% în cadrul submăsurii 4.1. și pentru beneficiarii privați (inclusiv tineri sau mici fermieri). De asemenea, rugămintea este să transmiteți mesajul și către ceilalți fermieri din această categorie pentru a putea forma o opinie comună și mai puternică privind acest subiect.
 
Cu stimă,
Simion Tănase

Vizualizat: 6218 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Anunț făcut de șeful ANZ: ajutor de stat pentru creșterea animalelor!

Anunț făcut de șeful ANZ: ajutor de stat pentru creșterea animalelor!

16 aprilie 2021 - 09:24

Directorul Agenției Naționale pentru Zootehnie, ing. Vaida Bela, anunță că a solicitat creșterea sumei alocate pentru ajutorul de stat în sectorul creșterii animalelor.

Lista subvențiilor APIA care intră la plată!

Lista subvențiilor APIA care intră la plată!

16 aprilie 2021 - 07:07

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură poate începe plata subvențiilor agricole așteptate de fermieri și crescători de animale, cuvenite acestora pentru anul de cerere 2020. Guvernul a aprobat joi, 15 aprilie 2021, o serie de hotărâri care stabilesc sumele pentru plata acestor subvenții.

APIA anunț astăzi despre subvențiile fermierilor!

APIA anunț astăzi despre subvențiile fermierilor!

15 aprilie 2021 - 19:57

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) continuă în ritm susținut Campania de primire a Cererilor Unice de Plată pentru anul 2021.
Pentru că siguranţa în contextul pandemiei Covid 19 este extrem de importantă pentru instituţia noastră, fermierii depun cererea prin mijloace electronice, fără a se prezenta la Centrele judeţene/locale APIA şi/sau Centrul Municipiului Bucureşti.

Ajutor de minimis pentru fermieri, aprobat astăzi!

Ajutor de minimis pentru fermieri, aprobat astăzi!

15 aprilie 2021 - 19:29

Guvernul a aprobat astăzi, 15 aprilie 2021, o Hotărâre care modifică și completează Hotărârea nr. 108/2019 pentru aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi„ precum și pentru stabilirea unor măsuri de verificare și control al acesteia.

Guvern astăzi: Plata ajutoarelor naționale tranzitorii pe hectar!

Guvern astăzi: Plata ajutoarelor naționale tranzitorii pe hectar!

15 aprilie 2021 - 19:16

Oficial. În ședința Guvernului din data de 15 aprilie 2021 a fost aprobată o Hotărâre pentru aprobarea plafoanelor ajutoarelor naţionale tranzitorii (ANT) în sectorul vegetal, pentru anul de cerere 2020, anunță MADR într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

Guvern astăzi: Plata subvenției APIA mici la ovine/caprine!

Guvern astăzi: Plata subvenției APIA mici la ovine/caprine!

15 aprilie 2021 - 19:08

Aprobată. În ședința Guvernului din data de 15 aprilie 2021 a fost aprobată o Hotărâre pentru aprobarea plafoanelor ajutoarelor naţionale tranzitorii (ANT) la speciile ovine și caprine, pentru anul de cerere 2020.

Guvern astăzi: Plata ajutorului național tranzitoriu la bovine!

Guvern astăzi: Plata ajutorului național tranzitoriu la bovine!

15 aprilie 2021 - 18:57

Anunț Guvern. În ședința de astăzi, 15 aprilie 2021, Guvernul a adoptat Hotărârea pentru aprobarea plafoanelor alocate ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul zootehnic, specia bovine, pentru anul de cerere 2020, anunță MADR, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

COMUNICAT DE ASTĂZI AFIR!

COMUNICAT DE ASTĂZI AFIR!

15 aprilie 2021 - 13:37

ANUNȚ. Beneficiarii PNDR 2020 au prioritate la eliberarea certificatelor de clasificare a structurilor de primire turistică, anunță Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, AFIR, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

UN PRIMAR A PRIMIT ILEGAL 500 HA DE PĂȘUNE PENTRU CARE A PLĂTIT O CHIRIE DE 10 LEI/HA!

UN PRIMAR A PRIMIT ILEGAL 500 HA DE PĂȘUNE PENTRU CARE A PLĂTIT O CHIRIE DE 10 LEI/HA!

15 aprilie 2021 - 09:42

PĂȘUNE ÎNCHIRIATĂ LA PREȚ DE NIMIC. Emil Răgman, fost primar al localității gorjene Prigoria, a beneficiat mai bine de 12 ani de un contract încheiat de Primăria Bengești Ciocadia, din Gorj, prin care i s-a închiriat ilegal suprafaţa de 500 ha de păşune în zona Coasta Bengăi, în munte, suprafaţă ce aparţinea, de fapt, localităţii Mălaia din judeţul Vâlcea și nu putea fi închiriată de primăria comunei din Gorj.

ȘEFA DIRECȚIEI PENTRU AGRICULTURĂ CARAȘ-SEVERIN, REȚINUTĂ DE DNA ÎNTR-UN DOSAR DE CORUPȚIE!

ȘEFA DIRECȚIEI PENTRU AGRICULTURĂ CARAȘ-SEVERIN, REȚINUTĂ DE DNA ÎNTR-UN DOSAR DE CORUPȚIE!

15 aprilie 2021 - 08:40

ANCHETĂ. Directoarea Direcției pentru Agricultură Caraș-Severin, Felicia Gabriela Mehedințu, a fost dusă la audieri miercuri, 14 aprilie 2021, la sediul Direcției Naționale Anticorupție Timișoara, fiind acuzată de abuz în serviciu și delapidare. Șefa DAJ a fost reținută pentru 24 de ore, scrie pressalert.ro

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură Ionel Ivasiuc poate produce singur 80.000 de răsaduri pe zi

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii