KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

FERMIER: MICII FERMIERI ȘI TINERII FERMIERI NU AJUNG LA BANI EUROPENI!

Publicat: 15 martie 2021 - 09:10
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

VOCEA FERMIERULUI! AGROINFO a primit la redacție scrisoarea unui fermier care atrage atenția că micii fermieri și tinerii fermieri sunt dezavantajați la accesarea banilor europeni, condițiile, procentul fiind stabilite în așa fel încât avantajele le-ar avea marii fermieri.

Numele meu este Tănase Simion, sunt membrul unei familii de fermieri și doresc să vă aduc în atenție o problemă cu care am putea să ne confruntăm în cazul accesării fondurilor europene din agricultură, mai exact, submăsura 4.1. Această situație se poate aplica atât în plan individual cât și în plan general.

Este vorba despre procentul propus de Ministerul Agriculturii pentru finanțarea proiectelor prin submăsura 4.1. (exploatații agricole), și anume maxim 90% pentru cooperativele cu istoric,respectiv 70% pentru beneficiarii privați.

Articol media - declarație Ministrul Agriculturii:

AJUTOR MAXIM DE 1,5 MILIOANE EURO/FERMĂ pentru FERMELE ZOOTEHNICE!


Prin prezentele procente transmise de către Minister nu sunt încurajați tinerii sau micii fermieri, din contră, aceste procente pot crea un avantaj pentru marii fermieri, care pot susține asemenea procente de cofinanțare, iar suma alocată prin această măsură să aibă ca beneficiari finali marii fermieri, contrar noilor politici agricole ale Uniunii Europene.

În urma declarațiilor date de către Ministrul Agriculturii, domnul Dr. Adrian – Nechita OROȘ,  acesta transmite, printre altele, procentele de finanțare nerambursabilă în cadrul submăsurii 4.1  (Exploatații agricole) în perioada de tranziție 2021-2022. Aceste procente sunt de maxim 90%  pentru cooperativele cu istoric și maxim 70% pentru beneficiarii privați.

De asemenea, în ceea ce privește alocările pe proiect, domnul ministru spune că se pornește de la  o alocare minimă de 350.000 EURO, pentru proiecte de achiziții simple și se ajunge la o alocare  maximă de 1,5 milioane EURO, pentru fermele zootehnice și legume în spații protejate.

Dacă beneficiarul privat poate ajunge la rata de finanțare maximă, respectiv 70% din valoarea  proiectului, vor rezulta 2 scenarii:
1. Pentru un proiect de valoare minimă (350.000 EURO), un beneficiar privat trebuie să vină  cu aportul propriu de 105.000 EURO;
2. În cazul în care, proiectul ar fi de valoare maximă (1,5 milioane EURO), un beneficiar  privat trebuie să vină cu aportul propriu de 450.000 EURO.

Timp de 14 ani (exercițiul 2007-2013, respectiv 2014-2020) a existat finanțarea de 90%, iar în  acești ani de tranziție, care se suprapun unei perioade de criză economică și pandemică, se  consideră necesară reducerea procentului de cofinanțare, lucru care nu se justifică, raportat la  contextul mondial și național.

Un exemplu al efectului diminuării procentului de finanțare îl reprezintă submăsura 4.2  Investiții în abatoare de capacitate mică în zona montană, unde procentul maxim de  finanțare este de 50% pentru IMM-uri, respectiv 40% pentru alte întreprinderi. Această
submăsură este deschisă din 13.07.2020 și este valabilă până la data de 31.03.2021, iar  până în acest moment au fost depuse doar 3 proiecte, în cuantum de 899.946 EURO din 12.930.334 EURO alocați pentru această submăsură.

Având în vedere sumele necesare cofinanțării, raportate la situația reală a fermierilor mici și  mijlocii din România, acestea reprezintă un efort considerabil sau chiar imposibilitatea acestora de  a susține un asemenea aport în dezvoltarea unui proiect.

Creditarea unei astfel de sume este aproape imposibilă, neexistând o deschidere din partea băncilor  către fermierii aflați la început de drum, sau care dețin o exploatație mică/mijlocie.

Mai mult decât atât, există multe zone defavorizate în România, pe lângă zona montană - care va  avea alocare distinctă - zone precum Delta Dunării, regiunea Moldova (arealul necuprins în zona  montană). Acestea nu sunt menționate pentru a avea un ajutor (chiar și prin procente de finanțare)  față de celelalte regiuni naționale, deși aceste zone sunt cunoscute a avea multiple constrângeri  (naturale, sociale, demografice, economice).

Stimularea asocierii fermierilor este un concept binevenit și care trebuie susținut, însă acest criteriu  îngrădește accesul la fondurile europene a tinerilor fermieri sau a fermierilor din zone nedezvoltate, întrucât nu există un număr consistent de cooperative la nivel național (fiind  competitive foarte puține dintre ele). Distribuția acestora pe teritoriul României nu este echitabilă  și prezintă un dezavantaj pentru fermierii din zonele în care nu există cooperative sau, dacă acestea există, sunt într-un număr redus. (Ex. Jud. Tulcea – nu există o cooperativă zootehnică) .

Un tânăr  fermier, însuși prin definiția lui va deveni eficient peste 3 ani de la înființare, acesta nu aduce un  plus valoare unei cooperative la depunerea unui proiect și va putea să își sporească gradul de  orientare spre parteneriate abia la finalul anilor de implementare.

Inclusiv noua Politică Agricolă Comună a Uniunii Europene pentru exercițiul financiar 2021-2027 are în centrul acesteia tinerii fermieri, respectiv fermierii mici și mijlocii.

Prin prezentele procente transmise de către Ministrul Agriculturii nu sunt încurajați nicidecum  tinerii sau micii fermieri, din contră, aceste procente pot crea un avantaj pentru marii fermieri, care  pot susține asemenea procente de cofinanțare, iar suma alocată prin această măsură să aibă ca  beneficiari finali marii fermieri.

De asemenea, în cazul în care procentul maxim de finanțare ar fi de 90%, la aceeași sumă adusă  ca aport de cofinanțare minimă de 105.000 EURO se poate face o investiție de 1.050.000 EUR,  considerabil mai mare decât în cazul procentului de finanțare cu doar 70%, când investiția ar fi de  350.000 EUR. Impactul economic în acest caz este, de asemenea, considerabil mult mai important.

Prețurile în industria agro sunt destul de ridicate, iar posibilitatea accesării submăsurii 6.1 în cazul  tinerilor fermieri constrânge dimensiunile posibilelor exploatații pe care aceștia le au în vedere  pentru dezvoltare. Cuantumul de 40.000 EURO nu reprezintă un ajutor consistent pentru un tânăr  fermier care dorește dezvoltarea unei ferme zootehnice sau a unui fermier care deține o fermă de dimensiuni medii.

Mai mult decât atât, există tineri fermieri care sunt înregistrați de mai mult de 2 ani ca persoane  juridice în domeniul agriculturii și care nu ar putea accesa submăsura 6.1.

Aici voi da exemplul familiei mele, care a înființat o întreprindere familială din anul 2018, în Jud.  Tulcea, Mun. Tulcea. Avem un efectiv de aprox. 90 capete bovine și am încercat accesarea  submăsurii 4.1 în anul 2018 pentru construcție-montaj grajd vaci de lapte și utilaje aferente. Nu  am reușit obținerea finanțării din cauza punctajului prea mic (58,75).

Ne dorim să continuăm  activitatea de creștere a bovinelor de lapte, dar avem nevoie de sprijin pentru a putea deveni  competitivi și a respecta necesitățile de creștere sănătoasă și în deplină siguranță a animalelor  noastre, iar prin respectarea tuturor standardelor naționale și internaționale să putem oferi clienților  noștri un produs de cea mai înaltă calitate.

Ne dorim să accesăm din nou această măsură, de această dată incluzând și componenta de  procesare-comercializare, fapt prin care vom crește și punctajul proiectului, însă, în contextul  sumelor și procentelor prezentate, nu vedem viabil procentul de finanțare/cofinanțare, raportat la  dezvoltarea pe care o propunem.

Vă rog, ca prin calitatea dumneavoastră de reprezentanți media ai Agriculturii din România, să sprijiniți acordarea unui procent de finanțare maxim de până la 90% în cadrul submăsurii 4.1. și pentru beneficiarii privați (inclusiv tineri sau mici fermieri). De asemenea, rugămintea este să transmiteți mesajul și către ceilalți fermieri din această categorie pentru a putea forma o opinie comună și mai puternică privind acest subiect.
 
Cu stimă,
Simion Tănase

Vizualizat: 6415 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Secretar de stat MADR: Cel care face agricultura pentru subvenții nu o să mai existe printre fermieri!

Secretar de stat MADR: Cel care face agricultura pentru subvenții nu o să mai existe printre fermieri!

02 august 2021 - 20:04

Există fermieri veritabili și cei care fac agricultură doar ca să primească subvenții, a declarat secretarul de stat MADR, George Cățean, la sfârșitul săptămânii trecute, la Borsec. Cei care fac agricultura pentru a încasa subvențiile vor dispărea dintre fermierii veritabili.

Exportul de animale vii, SUSPENDAT!

Exportul de animale vii, SUSPENDAT!

02 august 2021 - 18:53

Animals International cere Poliției și ANSVSA să facă razie națională și să aplice sancțiuni! Animals International atrage atenția că în ciuda anunțului ANSVSA de sistare a exportului cu animale vii, mulți operatori economici ignoră măsurile dispuse de autoritatea centrală competentă, acuză Animals International într-un comunicat transmis astăzi pentru Agroinfo.

Shopron, așa arată supermarketul unde fermierii români își vor vinde produsele!

Shopron, așa arată supermarketul unde fermierii români își vor vinde produsele!

02 august 2021 - 18:28

Shopron, primul farmers market din Brașov, se va deschide în zona Bartolomeu, în luna septembrie, în vecinătatea complextului Brintex din Șoșeaua Cristianului nr.7. Acesta este un nou proiect comercial de amploare care se dorește a fi primul „farmers market” din Brașov. Magazinul are o suprafață de 13.000 mp, iar fermierii locali, crescătorii de animale pot să vândă aici de la legume la carne și brânzeturi.

Premierul Cîțu cere să fie aspru sancționați crescătorii de animale care nu respectă regulile ANSVSA!

Premierul Cîțu cere să fie aspru sancționați crescătorii de animale care nu respectă regulile ANSVSA!

02 august 2021 - 17:27

Premierul Florin Cîțu a cerut Autorității Naționale Sanitar-Veterinare (ANSVSA), Poliției și Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) să asigure suspendarea transportului cu animale vii, pe perioada caniculei, și să aplice cele mai aspre sancțiuni, unde este cazul.

Țăranul român o să renunțe singur la creșterea porcilor! Acolo îl împing regulile ANSVSA!

Țăranul român o să renunțe singur la creșterea porcilor! Acolo îl împing regulile ANSVSA!

02 august 2021 - 08:44

Autoritatea Națională Sanitară Vaterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) susține cu vehemență, într-un comunicat, că nu interzice creșterea porcilor în gospodăriile țărănești, țăranul poate să țină câți porci vrea și să-i vândă. Cu condiția să respecte regulile stabilite printr-un ordin comun ANSVSA și Ministerul Agriculturii. Iar de reguli, ANSVSA nu suflă o vorbă în comunicat. De fapt, aceste reguli îl determină pe țăran să renunțe singur la creșterea porcilor.

Anunț făcut ACUM de ANSVSA: Creșterea porcilor în gospodăriile țărănești!

Anunț făcut ACUM de ANSVSA: Creșterea porcilor în gospodăriile țărănești!

02 august 2021 - 06:51

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a transmis către Agroinfo un comunicat prin care face precizări legate de creșterea porcilor în gospodăriile țărănești. ANSVSA nu interzice creșterea porcilor în gospodăriile țărănești, susține ANSVSA. Inserăm integral precizările ANSVSA.

Prezentați actele la controlul APIA!

Prezentați actele la controlul APIA!

02 august 2021 - 06:24

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță fermierii care sunt incluși în eșantionul de control că au obligația de a prezenta toate documentele solicitate de inspectorii APIA.

Ministrul agriculturii, anunț astăzi: Cuantum plata subvențiilor APIA pentru acest an!

Ministrul agriculturii, anunț astăzi: Cuantum plata subvențiilor APIA pentru acest an!

30 iulie 2021 - 20:01

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, s-a întâlnit astăzi cu fermierii din Bihor. Șeful MADR le-a spus care este suma alocată pentru plata subvențiilor APIA pentru anii 2021 și 2022, dar și suma pentru măsurile de dezvoltare rurală.

Ministrul Oros: Tinerii fermieri din diaspora, așteptați în România să preia gospodăriile țărănești ale bunicilor!

Ministrul Oros: Tinerii fermieri din diaspora, așteptați în România să preia gospodăriile țărănești ale bunicilor!

30 iulie 2021 - 16:17

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat astăzi, la Oradea, că tinerii fermieri care muncesc prin țări străine sunt așteptați în țară ca să preia gospodăriile bunicilor sau pe ale părinților și să le consolideze ca ferme. Ajutorul financiar pe care-l primesc tinerii care au decis să revină în România este de maxim 50.000 de euro/fermier, sprijin pentru instalarea tânărului fermier, componenta diaspora. Până acum, 160 de tineri români din diaspora vor beneficia de acest ajutor.

Banii transferați în conturile fermelor mici!

Banii transferați în conturile fermelor mici!

30 iulie 2021 - 11:13

Peste 244 de milioane de euro transferate în conturile fermierilor mici! Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale anunță că până la această dată cele mai multe proiecte finanțate din Programul Național de Dezvoltare Rurală, PNDR 2020, au fost cele pentru dezvoltarea fermelor mici.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Asigurarea culturilor agricole - Un interviu cu Dorel Istrate, fermier din Șăulia (jud. Mureș)

Asigurarea culturilor agricole - Un interviu cu Dorel Istrate, fermier din Șăulia (jud. Mureș)

Este necesară asigurarea culturilor agricole? Fermierul Dorel Istrate (jud. Mureș) ne spune de ce și cu cine își asigură culturile!

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Bancul zilei

Curaj

Curaj
Ca să-i dea curaj pacientului, stomatologul îi oferă înainte de a-i scoate măseaua câteva pahare de coniac, după care îl intreabă: Detalii