FERMIER ÎN LINIA ÎNTÂI. Într-o fermă mare suntem nevoiți să facem investiții în utilaje, nu ne putem opri. Utilajele îmbătrânesc, se strică și trebuie în permanență să fie înlocuite. Și pentru primăvara viitoare avem în vedere să facem o achiziție de utilaje. Fără utilaje nu putem să facem producții ridicate, spune fermierul Bogdan Dan, Grupul DN-Agrar care exploatează 12.000 ha.
Bogdan Dan reprezintă Grupul DN-Agrar care exploatează peste 12000 de hectare în patru județe din Transilvania.
Pentru noi, Grupul Dn Agrar, care exploatăm în total peste 12.000 de hectare în patru județe, a fost un an bun, spre deosebire de colegii noștri din Sudul României. Bineînțeles, că au fost și probleme. Culturile de toamnă au suferit de deficit de apă. La noi primăvara a fost destul de secetoasă, iar în vară au venit ploile, ceea ce ne-a încurcat destul de mult la recoltat. Dar per ansamblu culturile de toamnă au fost foarte bune, chiar un an excepțional, cu producții foarte bune la porumbul siloz. Noi cultivăm în jur de 3000 de hectare de porumb siloz, pe care l-am încheiat săptămâna trecută. Chiar putem spune că au fost producții record.
Principala provocare a acestui an a fost această pandemie care ne sâcâie de ceva vreme și care ne-a încurcat destul de mult pe noi, pentru că având fermele împrăștiate în patru județe mobilitatea a fost destul de greoaie, în special în primăvara. Inclusiv cu resursa umană au fost probleme pentru că oamenii s-au speriat și este de înțeles de ce. Acum este mai bine. Oamenii au înțeles care este situația, dar trebuie să fim în continuare atenți.
În primăvară am achiziționat un pachet de utilaje noi. Într-o fermă mare suntem nevoiți să facem investiții în utilaje, nu ne putem opri. Utilajele îmbătrânesc, se strică și trebuie în permanență să fie înlocuite. Și pentru primăvara viitoare avem în vedere să facem o achiziție de utilaje. Fără utilaje nu putem să facem producții ridicate.
Cred că toți fermierii au o problemă cu diferența de preț dintre contractele futures și contractele care se vând acum. Timp de 10 ani am avut prețuri mai bune pe futures față de prețurile la recoltat. Anul acesta este acel an care sare din tipare, dar nu avem ce face trebuie să ne onorăm contractele. Oricum, prețurile per ansamblu nu sunt rele. În special la porumb producțiile se anunță destul de bune. Mare parte din produse noi le vom păstra pentru fermele noastre.
Avem 9000 de vaci de lapte și atunci suntem mai mult în circuit închis.
Deocamdată nu ne gândim la procesare pentru că aceasta necesită foarte multe investiții de resurse materiale, de resursă umană foarte bine pregătită, de marketing. Pentru noi ar fi o bătaie de cap în plus și atunci preferăm să facem ceea ce știm să facem mai bine. Laptele îl dăm spre procesare la fabricile Albalact, Napolact și altele și deocamdată ne este bine așa. Întradevăr și ei au probleme deoarece consumul a scăzut având în vedere că toată industria horeca a căzut, dar să sperăm că ușor, ușor ne revenim. Cererea de lapte în continuare este acceptabilă nu este pe culmi, dar am trăit și vremuri mai grele, a povestit fermierul din experiența sa.
Pe 29 septembrie 2020, Bogdan Dan a participat în calitate de Speaker și Invitat în cadrul evenimentului “Fermier în Linia Întâi în Transilvania și Maramureș – Xgroup Meetings Agriculture”, parte a celei de-a 5-a ediții RALF – Romanian Agriculture Leadership Forum.
Seria de Xgrupuri “Fermier în Linia Întâi” este un proiect al comunității marilor fermieri RALF, realizat de BORO Communication, în parteneriat cu Corteva Agriscience România și CEC Bank.