Eurodeputatul Daniel Buda (PPE), vicepreședintele Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală (AGRI) din Parlamentul European, a adresat Comisiei Europene o întrebare cu privire la importanța promovării și susținerii femeilor în agricultură.
”Sectorul agriculturii este dominat de o populație îmbătrânită, indiferent dacă este vorba de bărbați sau de femei. În momentul actual aproximativ 4,2 % din femeile din agricultură au sub 35 de ani, iar 62 % au peste 65 de ani. Aceste statistici dezvăluie un adevăr dur, și anume problemele pe care blocul comunitar le are în atingerea obiectivelor cu privire la reînnoirea generațiilor de fermieri”, motivează Buda demersul său, chiar dacă ”numărul femeilor care fac parte din sectorul agricol în Uniunea Europeană a crescut ușor în ultimii ani.”
”Într-un studiu Eurostat din 2016, aproximativ 29 % din fermele din UE sunt conduse de femei, dar media europeană nu dezvăluie discrepanțele dintre statele membre. De exemplu, în Lituania și Letonia, aproximativ jumătate din ferme sunt conduse de femei, în timp ce în Malta, Germania sau Olanda, procentul nu depășește 10 %. Această situație reprezintă o problemă atunci când obiectivele în legătură cu noua generație de fermieri nu pot fi atinse”, a explicat eurodeputatul.
În răspunsul său, comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, i-a transmis lui Daniel Buda că ”statele membre vor trebui să evalueze situația tinerilor fermieri și a femeilor în agricultură și în zonele rurale și să abordeze provocările în domeniu astfel încât să se asigure egalitatea de gen și să fie sporit numărul tinerilor fermieri.”
”Egalitatea de gen și sprijinul pentru tinerii fermieri fac parte din obiectivele specifice 7 și 8 ale politicii agricole comune – PAC (Regulamentul 2021/2115, articolul 6 alineatul (1) literele (g) și (h)) și, prin urmare, se aplică atât Fondului european de garantare agricolă (FEGA), cât și Fondului european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR). Statele membre vor trebui să evalueze situația tinerilor fermieri și a femeilor în agricultură și în zonele rurale și să abordeze provocările în domeniu în planurile lor strategice. Deși nu este de așteptat ca statele membre să conceapă intervenții care să vizeze exclusiv egalitatea de gen, se anticipează că acestea vor include egalitatea de gen ca element care trebuie luat în considerare în intervenții cu alte obiective principale. De asemenea, este important de remarcat faptul că, în cadrul PAC 2023-2027, statele membre vor trebui să stabilească un parteneriat care să includă organisme relevante, inclusiv pe cele responsabile cu egalitatea de gen și combaterea discriminării. Statele membre vor implica partenerii respectivi în elaborarea planurilor strategice privind PAC”, a detaliat oficialul Comisiei Europene.
Wojciechowski a amintit că, ”în recomandările adresate statelor membre, precum și în comunicarea însoțitoare în contextul Pactului verde european și al strategiei < De la fermă la furculiță>, Comisia le solicită statelor membre să acorde o atenție deosebită nevoilor specifice ale femeilor și ale tinerilor fermieri în agricultură și în zonele rurale, pentru a asigura egalitatea de gen și pentru spori numărul tinerilor fermieri.”
surse: Calea europeană, Facebook Daniel Buda