KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Fără ordine în oierit! Ordin ANZ cu scandal la Ministerul Agriculturii! Șeful ANZ: Așa ceva, eu n-am mai văzut!

Publicat: 01 noiembrie 2021 - 09:49
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Mai mulți reprezentanți ai asociațiilor crescătorilor de ovine și caprine din România s-au întâlnit în sistem video, săptămâna trecută, cu conducerea Ministerului Agriculturii. Discuțiile s-au încins cu privire la proiectul de Ordin al Agenției Naționale pentru Zootehnie care impune obligativitatea testării berbecilor, testul de paternitate sau filiație și de scrapie. Fără aceste teste, adio subvenții APIA.

Potrivit Ordinului afișat pe site-ul Ministerului Agriculturii, în dezbatere, asociațiile care dețin registrele genealogice sunt obligate să facă testele de paternitate și de scrapie la toți berbecii din registrele genealogice. Dacă nu fac acest lucru, li se retrage recunoașterea ca societăți de ameliorare și nu mai pot conduce și deține registrele genealogice. Prin Ordin se aprobă normele metodologice privind procedurile pentru recunoașterea societăților și exploatațiilor de ameliorare, aprobarea programelor de ameliorare, autorizarea părților terțe pentru testarea performanțelor sau evaluarea genetică, controalele oficiale zootehnice și alte activități de ameliorare.

Agroinfo a primit, în exclusivitate, înregistrarea discuțiilor de la Ministerul Agriculturii. Unii dintre șefii asociațiilor din oierit au cerut cu vehemență anularea ordinului. Reprezentanții oierilor, lideri ai asociațiilor din oierit din Constanța, Botoșani, Timiș, oierii Iancu Polifronie, Ionică Nechifor, Gheorghe Dioane au discutat cu secretarul de stat MADR Antal Szabolcs Barabasi, cu șeful Agenției Naționale pentru Zootehnie, ing. Vaida Bela și cu directorul MADR Mia Toma. Spiritele s-au încins, argumentele pentru anularea ordinului au cam lipsit însă. Proiectul de Ordin ANZ este, practic, o transpunere a legislației europene în legislația din România. Până la urmă, va trebui ca zootehnia românească să fie aliniată regulilor europene. 

"Ne obligați să facem această filiație la toate animalele! Așa scrie în ordin!" S-au scandalizat liderii asociațiilor din oierit.

"Nu are rost să ne eschivăm astăzi, având în vedere că activitatea privind campania de montă a început de mult. Nu văd eu ce putem face noi acum să revenim la ceea ce ar fi trebuit să se întâmple în luna august. Campania de montă a început, ceea ce nu putem noi aplica până la sfârșitul anului sau cel puțin în timpul jocului, acest ordin. (...) Din punctul meu de vedere, retrageți acest ordin că asociațiile de ameliorare sunt acreditate, nu văd acum o activitate ajunsă la un anumit nivel să admitem că una (o asociație n.r.) poate nu mai îndeplinește condițiile ca și acum 10 ani, dar astea intră în discuțiile ANZ, verifică în teritoriu și atunci pune pe masa ministerului că acea asociație nu mai îndeplinește condițiile. Nici măcar nu s-a făcut o verificare în teritoriu, să vadă ANZ dacă asociațiile deja acreditate îndeplinesc condițiile. (...)", a spus președintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine “ACOC Moldoovis”, Ionică Nechifor, cerînd cu vehemență retragerea proiectului de ordin.

Crescătorul de ovine de la Botoșani a fost întrebat dacă a citit cap-coadă proiectul de ordin.

"Eu l-am frunzărit așa, că nu am avut timp, dar din punctul meu de vedere, ori îl amânați, ori retrageți acest ordin până când ne vedem noi toți, acolo, să vedem ce plan are ANZ, în primul rând, ce-și dorește ca obiective pe următorii 10 ani și după aia discutăm și de proiect de ordin", a răspuns președintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine “ACOC Moldoovis”. 

"Acest Ordin a intrat în dezbatere pe site-ul ANZ-ului de mai bine de 4 luni. Am depus un format neoficial la minister, să studiem, să vedem ce mai este de făcut, a stat și acolo vreo lună, și acum, dacă-l ascultăm pe domnul Nechifor putem să-l lăsăm și să nu-l mai facem deloc, pentru că e mult mai bine așa, să nu fie nimic. Este mult mai bine ca toată lumea să facă ce vrea pentru că regulile și le face care, cum vrea, în fiecare ogradă. Este mult mai simplu așa.

În schimb, pe mine mă surprinde altceva astăzi. Oameni foarte deștepți, colaboratori de-ai noștri, discută despre două ordine de ministru, Ordinul 180 care se referă la montă naturală și care, într-adevăr, este în instanță și proiectul de ordin privind societățile de ameliorare. Așa le amestecă încât să nu mai înțeleagă și să nu mai priceapă nimeni nimic ca dânșii să poată să facă mai departe cum cred dânșii că e cel mai bine. Avem un pic, domnule ministru, și colaboratorii noștri vor fi comisari europeni și vor face și regulamentul Uniunii Europene, că așa va fi cel mai bine. Nu vreau să fiu nici sarcastic, nici ironic, dar așa ceva, eu nu am mai văzut. Toate țările membre ale Uniunii au legislație de acest fel, toate societățile de ameliorare, din toate statele membre fac testul de filiație și-n proiectul de ordin nu este trecut că s-a modificat această chestiune la tot efectivul, este trecut pentru reproducătorii masculi în secțiune principală (a registrului genealogic n.r.). În urma consultărilor, anexa 3 a fost eliminată din acest proiect de ordin. Și cu toate acestea, inclusiv domnul președinte Nechifor spune că a citit un pic ordinul, pe ici, pe colo, și vine cu concluzii și recomandări finale, trebuie anulat sau retras.

Domnilor, așa nu se poate. Cât sunt eu director general și nu știu cât oi mai fi, câte zile, câți ani, cît oi fi, dar sub semnătura lui Vaida așa ceva nu se va întâmpla, pentru că eu nu încalc legea și nu fac favoruri. Acest ordin trebuie aprobat și publicat în Monitorul Oficial, după care putem aduce și îmbunătățiri", a tranșat problema directorul general ANZ, ing. Vaida Bela.

"Cum să discutăm pe acest ordin dacă președintele unei asociații de talia Botoșaniului spune că nu a avut timp să citească ordinul. Păi, proiectul de ordin este făcut de mai bine de 6 luni. În 6 luni nu s-a putut face lectura acestui proiect?! Mai mult decât atât, exact cum a spus și doamna director Toma, acest ordin nu are nimic cu campania de montă, nu le amestecați. Dacă le amestecați și vorbiți serios, înseamnă că nu vă pricepeți sau le amestecați ca să păreți mari filozofi și să vadă lumea cât sunteți de deștepți", a mai spus ing. Vaida.

"Trebuie să punem punct la prostiile astea, să ne punem la masa rotundă, să clarificăm situația scurt. Nu atâta poveste, cum a zis și domnul Vaida, de 4 ori, dr 6 luni. Hai să clarificăm, stăm un timp, până putem să ne vedem față-n față, și-n două ore, trei ore punem la punct, Doamne iartă-mă", a propus oierul Gheorghe Dioane, reprezentant al asociației crescătorilor de ovine Timiș. 

După un schimb de replici acide, ședința în sistem video s-a terminat în coadă de pește, s va discuta despre acest ordin față-n față reprezentanții crescătorilor de animale cu conducerea MADR și ANZ, fără să fie fixată o dată, reprezentanții unor asociații din oierit spunînd că nu e nicio grabă, ce atâta grabă, mai poate aștepta ordinul, chiar dacă acest proiect de ordin are deja o vechime de jumătate de an. 

"Noi suntem de acord cu acest ordin, am transmis și o adresă în scris către Ministerul Agriculturii și Asociația Națională pentru Zootehnie. Numai așa se poate face ordine în oieritul din România", a declarat oierul Gheorghe Dănulețiu, Ghiță Ciobanul, Asociația Profesională a Ciobanilor din România, pentru Agroinfo

apc ordin berbec_b

Vizualizat: 1656 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Termen plată subvenții APIA - 31 decembrie 2021!

Termen plată subvenții APIA - 31 decembrie 2021!

30 noiembrie 2021 - 09:46

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță fermierii că termenul limită pentru plata unor subvenții APIA pe hectar este 31 decembrie 2021. Până la această dată, fermierii care au solicitat aceste scheme de plată trebuie să depună la APIA actele doveditoare.

Ministrul agriculturii: Am suplimentat cu 200 milioane lei subvențiile APIA ale fermierilor, crescătorilor de animale!

Ministrul agriculturii: Am suplimentat cu 200 milioane lei subvențiile APIA ale fermierilor, crescătorilor de animale!

30 noiembrie 2021 - 08:17

"Am suplimentat cu 200 milioane lei bugetul pentru subvenții, astfel încât sumele necesare sprijinului pentru motorină și pentru susținerea sectorului de ameliorare în zootehnie să fie asigurate", a anunțat ministrul agriculturii Adrian Chesnoiu. 

Ministrul Adrian Chesnoiu: Fermierii români vor beneficia din nou de acest ajutor!

Ministrul Adrian Chesnoiu: Fermierii români vor beneficia din nou de acest ajutor!

30 noiembrie 2021 - 07:43

Potrivit ministrului Agriculturii, Adrian Chesnoiu, odată cu formarea noului Guvern s-a stabilit efectuarea mai multor vizite în teren pentru a afla cu exactitate nevoile din sectoarele de agricultură pe care România le are, dar mai ales pentru a fi conectați cu realitățile din teren. Șeful MADR a anunțat reluarea unui ajutor de care au beneficiat în anii trecuți fermierii români. 

Noile ajutoare pentru apicultorii români! TOATE DETALIILE!

Noile ajutoare pentru apicultorii români! TOATE DETALIILE!

30 noiembrie 2021 - 07:26

Ministerul Agriculturii a publicat pe 23 noiembrie 2021, în setul de acte ale Planului Național Strategic, tipurile de intervenții din sectorul apicol pentru perioada 2023-2027. Pentru ajutoarele din apicultură este alocat plafonul total de 28.742.348,7 euro.

Anunțul prim-ministrului Nicolae Ciucă pentru fermieri!

Anunțul prim-ministrului Nicolae Ciucă pentru fermieri!

29 noiembrie 2021 - 18:23

"Am convenit cu ministrul Agriculturii să stabilim un mecanism de consultare permanentă cu structurile asociative reprezentative ale fermierilor și agricultorilor români, a căror voce trebuie să fie ascultată când luăm decizii care îi privesc", a declarat astăzi premierul Nicolae Ionel Ciucă, după ce a făcut o vizită într-o fermă de păsări. 

APIA astăzi: Lista de plată cu crescătorii de ovine/caprine din fiecare județ!

APIA astăzi: Lista de plată cu crescătorii de ovine/caprine din fiecare județ!

29 noiembrie 2021 - 16:46

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a comunicat astăzi, 29 noiembrie 2021, că a transferat către conturile crescătorilor de ovine/caprine suma totală de 45.204.154,53 euro, reprezentînd plata avansului la sprijinul cuplat zootehnic achitat pentru speciile ovine și caprine, pentru acest an.

OFICIAL APIA ASTĂZI: Banii transferați în conturile crescătorilor de oi și capre!

OFICIAL APIA ASTĂZI: Banii transferați în conturile crescătorilor de oi și capre!

29 noiembrie 2021 - 13:35

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță astăzi, 29 noiembrie 2021, că a transferat către conturile crescătorilor de oi și/sau capre suma de 45,20 milioane de euro.

Comunicat APIA de ASTĂZI!

Comunicat APIA de ASTĂZI!

29 noiembrie 2021 - 13:17

Final de Campanie a plăților în avans pentru anul de cerere 2021! Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că a finalizat Campania de plăți în avans pentru beneficiarii care au depus Cerere unică de plată în anul 2021. Din 2 decembrie 2021, APIA demarează plățile finale!

Rasa de câini crescută de un cioban, considerată cea mai eficientă pentru paza stânelor de oi!

Rasa de câini crescută de un cioban, considerată cea mai eficientă pentru paza stânelor de oi!

29 noiembrie 2021 - 09:06

„Câinele ciobănesc caucazian este un câine de munte, puternic, catalogat drept cea mai eficientă rasă pentru pază și apărare. Acesta are o neîncredere față de străini, de aceea este destul de greu pentru început să te apropii de un astfel de câine. În schimb, dacă devii stăpânul lui și îi câștigi încrederea, devine cel mai ascultător și docil prieten”, spune oierul Ion Leuntean, din Căușeni, Republica Moldova.

Date meteo de ASTĂZI: Lapoviță și ninsoare în această săptămână!

Date meteo de ASTĂZI: Lapoviță și ninsoare în această săptămână!

29 noiembrie 2021 - 08:24

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza actualizată pentru următoarele patru săptămâni, mai exact aproape întreaga lună decembrie.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Curtea Brăneană - ferma de vaci ultramoderna (robot de muls DeLaval, robot de remixat furaje)

Curtea Brăneană - ferma de vaci ultramoderna (robot de muls DeLaval, robot de remixat furaje)

La zece minute de mers pe jos de Castelul Bran, am descoprit o fermă ultramodernă, în care aproape toată treaba o fac roboţii DeLaval. Automatizarea a fost singura soluţie ca să nu renunţe la vacile de lapte, ne-a spus tănărul fermier Vlad Enescu.

KRONE BiG Pack – Randament și densitate! Semănat și fertilizat într-o singură trecere cu LEMKEN Azurit 9 + Solitair 12 SW Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei!

Bancul zilei

Chelner...

Chelner...
Chelner ai picioare de broască? Detalii