ADAMA 22
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Fără ordine în oierit! Ordin ANZ cu scandal la Ministerul Agriculturii! Șeful ANZ: Așa ceva, eu n-am mai văzut!

Publicat: 01 noiembrie 2021 - 09:49
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Mai mulți reprezentanți ai asociațiilor crescătorilor de ovine și caprine din România s-au întâlnit în sistem video, săptămâna trecută, cu conducerea Ministerului Agriculturii. Discuțiile s-au încins cu privire la proiectul de Ordin al Agenției Naționale pentru Zootehnie care impune obligativitatea testării berbecilor, testul de paternitate sau filiație și de scrapie. Fără aceste teste, adio subvenții APIA.

Potrivit Ordinului afișat pe site-ul Ministerului Agriculturii, în dezbatere, asociațiile care dețin registrele genealogice sunt obligate să facă testele de paternitate și de scrapie la toți berbecii din registrele genealogice. Dacă nu fac acest lucru, li se retrage recunoașterea ca societăți de ameliorare și nu mai pot conduce și deține registrele genealogice. Prin Ordin se aprobă normele metodologice privind procedurile pentru recunoașterea societăților și exploatațiilor de ameliorare, aprobarea programelor de ameliorare, autorizarea părților terțe pentru testarea performanțelor sau evaluarea genetică, controalele oficiale zootehnice și alte activități de ameliorare.

Agroinfo a primit, în exclusivitate, înregistrarea discuțiilor de la Ministerul Agriculturii. Unii dintre șefii asociațiilor din oierit au cerut cu vehemență anularea ordinului. Reprezentanții oierilor, lideri ai asociațiilor din oierit din Constanța, Botoșani, Timiș, oierii Iancu Polifronie, Ionică Nechifor, Gheorghe Dioane au discutat cu secretarul de stat MADR Antal Szabolcs Barabasi, cu șeful Agenției Naționale pentru Zootehnie, ing. Vaida Bela și cu directorul MADR Mia Toma. Spiritele s-au încins, argumentele pentru anularea ordinului au cam lipsit însă. Proiectul de Ordin ANZ este, practic, o transpunere a legislației europene în legislația din România. Până la urmă, va trebui ca zootehnia românească să fie aliniată regulilor europene. 

"Ne obligați să facem această filiație la toate animalele! Așa scrie în ordin!" S-au scandalizat liderii asociațiilor din oierit.

"Nu are rost să ne eschivăm astăzi, având în vedere că activitatea privind campania de montă a început de mult. Nu văd eu ce putem face noi acum să revenim la ceea ce ar fi trebuit să se întâmple în luna august. Campania de montă a început, ceea ce nu putem noi aplica până la sfârșitul anului sau cel puțin în timpul jocului, acest ordin. (...) Din punctul meu de vedere, retrageți acest ordin că asociațiile de ameliorare sunt acreditate, nu văd acum o activitate ajunsă la un anumit nivel să admitem că una (o asociație n.r.) poate nu mai îndeplinește condițiile ca și acum 10 ani, dar astea intră în discuțiile ANZ, verifică în teritoriu și atunci pune pe masa ministerului că acea asociație nu mai îndeplinește condițiile. Nici măcar nu s-a făcut o verificare în teritoriu, să vadă ANZ dacă asociațiile deja acreditate îndeplinesc condițiile. (...)", a spus președintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine “ACOC Moldoovis”, Ionică Nechifor, cerînd cu vehemență retragerea proiectului de ordin.

Crescătorul de ovine de la Botoșani a fost întrebat dacă a citit cap-coadă proiectul de ordin.

"Eu l-am frunzărit așa, că nu am avut timp, dar din punctul meu de vedere, ori îl amânați, ori retrageți acest ordin până când ne vedem noi toți, acolo, să vedem ce plan are ANZ, în primul rând, ce-și dorește ca obiective pe următorii 10 ani și după aia discutăm și de proiect de ordin", a răspuns președintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine “ACOC Moldoovis”. 

"Acest Ordin a intrat în dezbatere pe site-ul ANZ-ului de mai bine de 4 luni. Am depus un format neoficial la minister, să studiem, să vedem ce mai este de făcut, a stat și acolo vreo lună, și acum, dacă-l ascultăm pe domnul Nechifor putem să-l lăsăm și să nu-l mai facem deloc, pentru că e mult mai bine așa, să nu fie nimic. Este mult mai bine ca toată lumea să facă ce vrea pentru că regulile și le face care, cum vrea, în fiecare ogradă. Este mult mai simplu așa.

În schimb, pe mine mă surprinde altceva astăzi. Oameni foarte deștepți, colaboratori de-ai noștri, discută despre două ordine de ministru, Ordinul 180 care se referă la montă naturală și care, într-adevăr, este în instanță și proiectul de ordin privind societățile de ameliorare. Așa le amestecă încât să nu mai înțeleagă și să nu mai priceapă nimeni nimic ca dânșii să poată să facă mai departe cum cred dânșii că e cel mai bine. Avem un pic, domnule ministru, și colaboratorii noștri vor fi comisari europeni și vor face și regulamentul Uniunii Europene, că așa va fi cel mai bine. Nu vreau să fiu nici sarcastic, nici ironic, dar așa ceva, eu nu am mai văzut. Toate țările membre ale Uniunii au legislație de acest fel, toate societățile de ameliorare, din toate statele membre fac testul de filiație și-n proiectul de ordin nu este trecut că s-a modificat această chestiune la tot efectivul, este trecut pentru reproducătorii masculi în secțiune principală (a registrului genealogic n.r.). În urma consultărilor, anexa 3 a fost eliminată din acest proiect de ordin. Și cu toate acestea, inclusiv domnul președinte Nechifor spune că a citit un pic ordinul, pe ici, pe colo, și vine cu concluzii și recomandări finale, trebuie anulat sau retras.

Domnilor, așa nu se poate. Cât sunt eu director general și nu știu cât oi mai fi, câte zile, câți ani, cît oi fi, dar sub semnătura lui Vaida așa ceva nu se va întâmpla, pentru că eu nu încalc legea și nu fac favoruri. Acest ordin trebuie aprobat și publicat în Monitorul Oficial, după care putem aduce și îmbunătățiri", a tranșat problema directorul general ANZ, ing. Vaida Bela.

"Cum să discutăm pe acest ordin dacă președintele unei asociații de talia Botoșaniului spune că nu a avut timp să citească ordinul. Păi, proiectul de ordin este făcut de mai bine de 6 luni. În 6 luni nu s-a putut face lectura acestui proiect?! Mai mult decât atât, exact cum a spus și doamna director Toma, acest ordin nu are nimic cu campania de montă, nu le amestecați. Dacă le amestecați și vorbiți serios, înseamnă că nu vă pricepeți sau le amestecați ca să păreți mari filozofi și să vadă lumea cât sunteți de deștepți", a mai spus ing. Vaida.

"Trebuie să punem punct la prostiile astea, să ne punem la masa rotundă, să clarificăm situația scurt. Nu atâta poveste, cum a zis și domnul Vaida, de 4 ori, dr 6 luni. Hai să clarificăm, stăm un timp, până putem să ne vedem față-n față, și-n două ore, trei ore punem la punct, Doamne iartă-mă", a propus oierul Gheorghe Dioane, reprezentant al asociației crescătorilor de ovine Timiș. 

După un schimb de replici acide, ședința în sistem video s-a terminat în coadă de pește, s va discuta despre acest ordin față-n față reprezentanții crescătorilor de animale cu conducerea MADR și ANZ, fără să fie fixată o dată, reprezentanții unor asociații din oierit spunînd că nu e nicio grabă, ce atâta grabă, mai poate aștepta ordinul, chiar dacă acest proiect de ordin are deja o vechime de jumătate de an. 

"Noi suntem de acord cu acest ordin, am transmis și o adresă în scris către Ministerul Agriculturii și Asociația Națională pentru Zootehnie. Numai așa se poate face ordine în oieritul din România", a declarat oierul Gheorghe Dănulețiu, Ghiță Ciobanul, Asociația Profesională a Ciobanilor din România, pentru Agroinfo

apc ordin berbec_b

Vizualizat: 1920 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

ANSVSA: Control pesta porcină africană!

ANSVSA: Control pesta porcină africană!

23 mai 2022 - 15:49

Îmbunătăţirea anchetelor epidemiologice şi a procedurii de acordare a despăgubirilor în cazul pestei porcine africane (PPA) au fost printre temele principale de discuţie abordate în cadrul misiunii de asistenţă tehnică a Comisiei Europene pentru PPA, desfăşurată în România în perioada 16 - 20 mai 2022.

Fermele mici, gunoiul de grajd și legea proastă!

Fermele mici, gunoiul de grajd și legea proastă!

23 mai 2022 - 08:52

Fermele mici sunt coloana vertebrală a agriculturii. Fără aceste mici ferme, satul ar dispărea, spune europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședinte al Comisiei AGRI, Parlament European. În același timp, există legi proaste care lovesc în această coloană vertebrală a agriculturii și satului, iar exemplul dat de eurodeputat este legislația privind gunoiul de grajd. 

Deputat: Ajutor fermieri de la 15.000 euro/fermier la 100.000 euro/fermier!

Deputat: Ajutor fermieri de la 15.000 euro/fermier la 100.000 euro/fermier!

23 mai 2022 - 08:01

Comisia Europeană a propus o schemă de sprijin pentru fermierii afectați de creșterile de prețuri din ultima perioadă. CE vine cu o măsură excepțională, finanțată prin FEADR, care permite statelor membre să plătească o sumă forfetară unică pentru fermierii și firmele din domeniul agricol afectate de aceste creșteri. Anunțul a fost făcut de deputatul Adrian Alda. 

Mesaj șeful APIA!

Mesaj șeful APIA!

23 mai 2022 - 07:11

Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, obișnuiește să scrie la finalul fiecărei săptămâni un jurnal al activităților APIA pentru ca fermierii, crescătorii de animale să știe ce se întâmplă în fiecare săptămână la APIA.

AFIR: Fermă mică apicolă ajutor 15.000 euro/fermă!

AFIR: Fermă mică apicolă ajutor 15.000 euro/fermă!

20 mai 2022 - 10:25

Fermele mici apicole beneficiază de un ajutor de 15.000 euro/fermă, informează Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), care ne-a trimis poveștile a doi apicultori, unul cu o fermă mică, iar altul cu o afacere mare în apicultură. Primul a beneficiat de un ajutor de 15.000 euro, iar cel de-al doilea de o sumă mult mai mare, 189.895 euro.

AFIR ASTĂZI: Bani pentru achiziția de stupi, familii de albine!

AFIR ASTĂZI: Bani pentru achiziția de stupi, familii de albine!

20 mai 2022 - 10:08

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a finanțat până în prezent 5.495 de apicultori prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), care au primit sprijin nerambursabil pentru achiziția de stupi, familii de albine sau pentru procesarea mierii, anunță astăzi AFIR, într-un comunicat transmis Agroinfo

APIA: Modificări ajutoare apicultori!

APIA: Modificări ajutoare apicultori!

20 mai 2022 - 07:46

Hotărârea de Guvern 339 din 30 aprilie 2020 privind Programul Național Apicol pentru perioada 2020-2022, a normelor de aplicare, a valorii sprijinului financiar, precum şi pentru stabilirea unor măsuri de aplicare a acesteia, a fost modificată și completată prin HG nr. 511 /2022 publicată în Monitorul Oficial 381/18.04.2022, anunță Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

APIA: Plată ajutor de stat!

APIA: Plată ajutor de stat!

20 mai 2022 - 07:16

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță că 17 iunie 2022 este termenul final pentru depunerea Cererilor de plată aferente anului 2022 pentru Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafețe împădurite”, aferentă Măsurii 8 Investiții în dezvoltarea zonelor impădurite şi îmbunătățirea viabilității pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafețe împădurite” din cadrul PNDR 2014-2020.

Apelul fermierilor la Guvernul României pentru încasarea subvenției!

Apelul fermierilor la Guvernul României pentru încasarea subvenției!

19 mai 2022 - 19:38

Uniunea Salvăm Țăranul Român (USTR) face un apel public la Guvernul României, Președintele României, Parlamentului României și la toți decidenții politici ai acestei țări pentru a prelungi perioada de recoltare a tomatelor din Programul Tomata 2022, până la data data de 15.07.2022, pentru a acorda o șansă reală de a beneficia de sprijinul de 3000 euro/1000 de metri pătrați tuturor fermierilor înscriși în program. 

APIA: Subvenții APIA pentru acest an care pot fi încasate ACUM de fermieri, crescători de animale!

APIA: Subvenții APIA pentru acest an care pot fi încasate ACUM de fermieri, crescători de animale!

19 mai 2022 - 09:36

Fermierii, crescătorii de animale pot să încaseze acum, în avans, anumite subvenții APIA pe suprafață și plăți compensatorii acordate în cadrul măsurilor de dezvoltare rurală, aferente acestui an de cerere. Banii sunt obținuți cu ajutorul unei adeverințe APIA, anunță Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). 

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Alexandru Baciu, un strateg al economiei circulare

Alexandru Baciu, un strateg al economiei circulare

Ferma Baciu este astăzi exemplul perfect pentru a înţelege ce înseamnă de fapt ideea de economie circulară. Alexandru Baciu îşi produce singur furajele, energia și fertilizanții! 

Atât adăposturile, cinci la număr, cât şi abatorul, precum şi instalaţia de Biogaz cu o capacitate de 635 kWh au fost construite de ROTA GUIDO după proiectele și îndrumările acestora.

Tractoare de colecție în combinație cu utilaje din gama actuală KRONE! Imagini rare Robotul autonom Horsch Primul robot de furajare LELY VECTOR din România în ferma Peica!

Bancul zilei

Inel de logodnă

Inel de logodnă
Un tânăr cumpără un inel de logodnă şi vrea să-l personalizeze: Detalii