Adama
Agreena-direct
AGRICOVER

Fără ordine în oierit! Ordin ANZ cu scandal la Ministerul Agriculturii! Șeful ANZ: Așa ceva, eu n-am mai văzut!

Publicat: 01 noiembrie 2021 - 09:49
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Mai mulți reprezentanți ai asociațiilor crescătorilor de ovine și caprine din România s-au întâlnit în sistem video, săptămâna trecută, cu conducerea Ministerului Agriculturii. Discuțiile s-au încins cu privire la proiectul de Ordin al Agenției Naționale pentru Zootehnie care impune obligativitatea testării berbecilor, testul de paternitate sau filiație și de scrapie. Fără aceste teste, adio subvenții APIA.

Potrivit Ordinului afișat pe site-ul Ministerului Agriculturii, în dezbatere, asociațiile care dețin registrele genealogice sunt obligate să facă testele de paternitate și de scrapie la toți berbecii din registrele genealogice. Dacă nu fac acest lucru, li se retrage recunoașterea ca societăți de ameliorare și nu mai pot conduce și deține registrele genealogice. Prin Ordin se aprobă normele metodologice privind procedurile pentru recunoașterea societăților și exploatațiilor de ameliorare, aprobarea programelor de ameliorare, autorizarea părților terțe pentru testarea performanțelor sau evaluarea genetică, controalele oficiale zootehnice și alte activități de ameliorare.

Agroinfo a primit, în exclusivitate, înregistrarea discuțiilor de la Ministerul Agriculturii. Unii dintre șefii asociațiilor din oierit au cerut cu vehemență anularea ordinului. Reprezentanții oierilor, lideri ai asociațiilor din oierit din Constanța, Botoșani, Timiș, oierii Iancu Polifronie, Ionică Nechifor, Gheorghe Dioane au discutat cu secretarul de stat MADR Antal Szabolcs Barabasi, cu șeful Agenției Naționale pentru Zootehnie, ing. Vaida Bela și cu directorul MADR Mia Toma. Spiritele s-au încins, argumentele pentru anularea ordinului au cam lipsit însă. Proiectul de Ordin ANZ este, practic, o transpunere a legislației europene în legislația din România. Până la urmă, va trebui ca zootehnia românească să fie aliniată regulilor europene. 

"Ne obligați să facem această filiație la toate animalele! Așa scrie în ordin!" S-au scandalizat liderii asociațiilor din oierit.

"Nu are rost să ne eschivăm astăzi, având în vedere că activitatea privind campania de montă a început de mult. Nu văd eu ce putem face noi acum să revenim la ceea ce ar fi trebuit să se întâmple în luna august. Campania de montă a început, ceea ce nu putem noi aplica până la sfârșitul anului sau cel puțin în timpul jocului, acest ordin. (...) Din punctul meu de vedere, retrageți acest ordin că asociațiile de ameliorare sunt acreditate, nu văd acum o activitate ajunsă la un anumit nivel să admitem că una (o asociație n.r.) poate nu mai îndeplinește condițiile ca și acum 10 ani, dar astea intră în discuțiile ANZ, verifică în teritoriu și atunci pune pe masa ministerului că acea asociație nu mai îndeplinește condițiile. Nici măcar nu s-a făcut o verificare în teritoriu, să vadă ANZ dacă asociațiile deja acreditate îndeplinesc condițiile. (...)", a spus președintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine “ACOC Moldoovis”, Ionică Nechifor, cerînd cu vehemență retragerea proiectului de ordin.

Crescătorul de ovine de la Botoșani a fost întrebat dacă a citit cap-coadă proiectul de ordin.

"Eu l-am frunzărit așa, că nu am avut timp, dar din punctul meu de vedere, ori îl amânați, ori retrageți acest ordin până când ne vedem noi toți, acolo, să vedem ce plan are ANZ, în primul rând, ce-și dorește ca obiective pe următorii 10 ani și după aia discutăm și de proiect de ordin", a răspuns președintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine “ACOC Moldoovis”. 

"Acest Ordin a intrat în dezbatere pe site-ul ANZ-ului de mai bine de 4 luni. Am depus un format neoficial la minister, să studiem, să vedem ce mai este de făcut, a stat și acolo vreo lună, și acum, dacă-l ascultăm pe domnul Nechifor putem să-l lăsăm și să nu-l mai facem deloc, pentru că e mult mai bine așa, să nu fie nimic. Este mult mai bine ca toată lumea să facă ce vrea pentru că regulile și le face care, cum vrea, în fiecare ogradă. Este mult mai simplu așa.

În schimb, pe mine mă surprinde altceva astăzi. Oameni foarte deștepți, colaboratori de-ai noștri, discută despre două ordine de ministru, Ordinul 180 care se referă la montă naturală și care, într-adevăr, este în instanță și proiectul de ordin privind societățile de ameliorare. Așa le amestecă încât să nu mai înțeleagă și să nu mai priceapă nimeni nimic ca dânșii să poată să facă mai departe cum cred dânșii că e cel mai bine. Avem un pic, domnule ministru, și colaboratorii noștri vor fi comisari europeni și vor face și regulamentul Uniunii Europene, că așa va fi cel mai bine. Nu vreau să fiu nici sarcastic, nici ironic, dar așa ceva, eu nu am mai văzut. Toate țările membre ale Uniunii au legislație de acest fel, toate societățile de ameliorare, din toate statele membre fac testul de filiație și-n proiectul de ordin nu este trecut că s-a modificat această chestiune la tot efectivul, este trecut pentru reproducătorii masculi în secțiune principală (a registrului genealogic n.r.). În urma consultărilor, anexa 3 a fost eliminată din acest proiect de ordin. Și cu toate acestea, inclusiv domnul președinte Nechifor spune că a citit un pic ordinul, pe ici, pe colo, și vine cu concluzii și recomandări finale, trebuie anulat sau retras.

Domnilor, așa nu se poate. Cât sunt eu director general și nu știu cât oi mai fi, câte zile, câți ani, cît oi fi, dar sub semnătura lui Vaida așa ceva nu se va întâmpla, pentru că eu nu încalc legea și nu fac favoruri. Acest ordin trebuie aprobat și publicat în Monitorul Oficial, după care putem aduce și îmbunătățiri", a tranșat problema directorul general ANZ, ing. Vaida Bela.

"Cum să discutăm pe acest ordin dacă președintele unei asociații de talia Botoșaniului spune că nu a avut timp să citească ordinul. Păi, proiectul de ordin este făcut de mai bine de 6 luni. În 6 luni nu s-a putut face lectura acestui proiect?! Mai mult decât atât, exact cum a spus și doamna director Toma, acest ordin nu are nimic cu campania de montă, nu le amestecați. Dacă le amestecați și vorbiți serios, înseamnă că nu vă pricepeți sau le amestecați ca să păreți mari filozofi și să vadă lumea cât sunteți de deștepți", a mai spus ing. Vaida.

"Trebuie să punem punct la prostiile astea, să ne punem la masa rotundă, să clarificăm situația scurt. Nu atâta poveste, cum a zis și domnul Vaida, de 4 ori, dr 6 luni. Hai să clarificăm, stăm un timp, până putem să ne vedem față-n față, și-n două ore, trei ore punem la punct, Doamne iartă-mă", a propus oierul Gheorghe Dioane, reprezentant al asociației crescătorilor de ovine Timiș. 

După un schimb de replici acide, ședința în sistem video s-a terminat în coadă de pește, s va discuta despre acest ordin față-n față reprezentanții crescătorilor de animale cu conducerea MADR și ANZ, fără să fie fixată o dată, reprezentanții unor asociații din oierit spunînd că nu e nicio grabă, ce atâta grabă, mai poate aștepta ordinul, chiar dacă acest proiect de ordin are deja o vechime de jumătate de an. 

"Noi suntem de acord cu acest ordin, am transmis și o adresă în scris către Ministerul Agriculturii și Asociația Națională pentru Zootehnie. Numai așa se poate face ordine în oieritul din România", a declarat oierul Gheorghe Dănulețiu, Ghiță Ciobanul, Asociația Profesională a Ciobanilor din România, pentru Agroinfo

apc ordin berbec_b

Vizualizat: 2193 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Fermierii: La subvenții APIA ne-ați furat de ne-ați rupt, iar banii de la AFIR nu ajung la cei mici!

Fermierii: La subvenții APIA ne-ați furat de ne-ați rupt, iar banii de la AFIR nu ajung la cei mici!

30 noiembrie 2023 - 14:21

Un val mare de nemulțumiri se ridică din rândul fermierilor și crescătorilor de animale în ultima perioadă. Pulsul accelerat, dezamăgirile crunte legate de ajutoarele care li se cuvin răzbat din reacțiile lor la comunicatele făcute de către cele două agenții de plăți din agricultura României, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

APIA, o nouă tranșă de subvenții în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

APIA, o nouă tranșă de subvenții în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

30 noiembrie 2023 - 12:11

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este pregătită să demareze de luni, 4 decembrie 2023, plățile finale aferente anului de cerere 2023. În fiecare an, tranșa a doua de plată a început în prima zi lucrătoare ulterioară datei de 1 decembrie. 

Lansare nouă sesiune bani europeni!

Lansare nouă sesiune bani europeni!

30 noiembrie 2023 - 10:54

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale lansează sesiunea de depunere a Strategiilor de Dezvoltare Locală din cadrul intervenției DR-36 - LEADER - Dezvoltarea locală plasată sub responsabilitatea comunității, cuprinsă în Planul Strategic PAC 2023-2027.

Ajutor minimis APROBAT!

Ajutor minimis APROBAT!

30 noiembrie 2023 - 10:39

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin-Ionuț Barbu, a aprobat pe 29 noiembrie 2023, ordinul ce modifică și completează anexa la Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 107/2017 privind aprobarea schemei de ajutor de minimis „Sprijin pentru implementarea acţiunilor în cadrul strategiei de dezvoltare locală”.

Ministrul Barbu acuzat că face ghidurile ca să ia banii șmecherii!

Ministrul Barbu acuzat că face ghidurile ca să ia banii șmecherii!

30 noiembrie 2023 - 10:16

Ministrul agriculturii Florin Barbu este acuzat că ar face ghidurile pentru ajutoarele de stat astfel încât banii să fie obținuți de băieții deștepți. Acuzațiile sunt lansate în spațiul public de fostul ministru al agriculturii Adrian Oros.

Nu mai are cine mulge o oaie!

Nu mai are cine mulge o oaie!

29 noiembrie 2023 - 18:44

Fermierii, crescătorii de animale încep să apeleze din ce în ce mai mult la tehnologie de ultimă generație, pentru că nu mai găsesc lucrători care să fie dispuși să muncească în ferme. 

Fermierii campioni la floarea-soarelui din vestul țării

Fermierii campioni la floarea-soarelui din vestul țării

29 noiembrie 2023 - 18:36

Într-un an dificil, cu secetă pedologică severă, producțiile de floarea-soarelui la nivel național nu au fost cele scontate de fermieri la începutul campaniei de semănat. Cu toate acestea, compania Corteva Agriscience, prin hibrizii Pioneer®, a contribuit la ridicarea productivității pe hectar și a lansat campania Fermieri campioni la floarea-soarelui.

Poftim, din România!

Poftim, din România!

29 noiembrie 2023 - 17:29

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în parteneriat cu Primăria Sectorului 4 și cu Cooperativa Agricolă Caprirom Sud Muntenia, organizează, în perioada 1 – 3 decembrie 2023, târgul „Poftim, din România!”, în Parcul Tudor Arghezi din sectorul 4, București.

Șef APIA, calcul ACUM suma APIA pe hectarul de pășune pentru acest an!

Șef APIA, calcul ACUM suma APIA pe hectarul de pășune pentru acest an!

29 noiembrie 2023 - 14:55

Pășunile sunt foarte râvnite pentru sumele mari pe hectar care se pot încasa, în fiecare an, de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Scandalul în jurul acestor suprafețe este departe de a se stinge atât timp cât tentantele subvenții APIA îi lasă pe crescătorii de animale fără pășuni.

Prezentați-vă la APIA în termen de 10 zile pentru subvenții! Anunț făcut de un șef APIA!

Prezentați-vă la APIA în termen de 10 zile pentru subvenții! Anunț făcut de un șef APIA!

29 noiembrie 2023 - 13:58

Fermierii, crescătorii de animale trebuie să anunțe la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) orice schimbare produsă în fermă, în termen de 10 zile. Respectarea acestui termen le garantează fermierilor că vor primi subvențiile agricole la care au dreptul. Explică directorul executiv APIA Hunedoara, Veronica Topor.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Horațiu Buzgău: ”Ca să ai succes trebuie să știi unde vrei să ajungi!” | podcast agroSTORY #18

Horațiu Buzgău: ”Ca să ai succes trebuie să știi unde vrei să ajungi!” | podcast agroSTORY #18

Grupul AGRIND din Tășnad, jud. Satu Mare are la bază o mică activitate agricolă de familie, dezvoltată după anii ’90, cu multă muncă, provocări și implicare. Investițiile și fructificarea la maxim a fondurilor europene au adus societatea la ceea ce este astăzi: peste 3.000 de hectare exploatate în cultura mare, procesare (morărit și panificație), zootehnie (bovine de lapte și de carne) și pomicultură, toate sectoarele fiind dezvoltate pentru a ajunge cât mai aproape de consumatorul final.

Toate acestea au fost clădite cu viziune, perseverență, curaj, dar și prudență de un adevărat trio tehnico-economico-financiar: bunicul și tatăl, absolvenți de studii agricole și fiul, Horațiu Buzgău, absolvent de Științe economice. Alături de ei, o întreagă echipă de prieteni, colaboratori, angajați, parteneri, clienți. ”O întreagă familie!”, spune Horațiu cu mândrie.

Horațiu a făcut primii pași în viață direct... în câmp! A fost implicat de mic în toate activitățile agricole ale familiei, învățarea practică ajutându-l să înțeleagă foarte bine cât este de importantă agricultura și industria alimentară, inclusiv din punct de vedere economic. A decis încă din clasele primare că aceasta va fi calea de urmat și că relevanța cifrelor în agribusiness se transpune, până la urmă, în succesul care determină acțiunile și investițiile viitoare.

Deși are doar 25 de ani, tânărul antreprenor mi-a oferit o adevărată lecție de economie agrară aplicată, teoria fiind transpusă în practică și, evident, în cifrele pe care le obține afacerea agricolă a familiei sale. Cea mai recentă investiție a grupului, în cultura de alun certificată ecologică pe 50 de hectare, suprafață integral irigată, a dat naștere brandului ALLU, Horațiu fiind managerul Holiv Ecoplant, firma care are ca obiect de activitate producția și procesarea alunelor, investiție de asemenea realizată cu fonduri europene.

Horațiu Buzgău a venit la agroSTORY cu o poveste pe cât de frumoasă, pe atât de plină de învățăminte pentru orice tânăr aflat la început de drum în agricultură.


Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii