Adama
Agreena
AGRICOVER

Fără ordine în oierit! Ordin ANZ cu scandal la Ministerul Agriculturii! Șeful ANZ: Așa ceva, eu n-am mai văzut!

Publicat: 01 noiembrie 2021 - 09:49
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Mai mulți reprezentanți ai asociațiilor crescătorilor de ovine și caprine din România s-au întâlnit în sistem video, săptămâna trecută, cu conducerea Ministerului Agriculturii. Discuțiile s-au încins cu privire la proiectul de Ordin al Agenției Naționale pentru Zootehnie care impune obligativitatea testării berbecilor, testul de paternitate sau filiație și de scrapie. Fără aceste teste, adio subvenții APIA.

Potrivit Ordinului afișat pe site-ul Ministerului Agriculturii, în dezbatere, asociațiile care dețin registrele genealogice sunt obligate să facă testele de paternitate și de scrapie la toți berbecii din registrele genealogice. Dacă nu fac acest lucru, li se retrage recunoașterea ca societăți de ameliorare și nu mai pot conduce și deține registrele genealogice. Prin Ordin se aprobă normele metodologice privind procedurile pentru recunoașterea societăților și exploatațiilor de ameliorare, aprobarea programelor de ameliorare, autorizarea părților terțe pentru testarea performanțelor sau evaluarea genetică, controalele oficiale zootehnice și alte activități de ameliorare.

Agroinfo a primit, în exclusivitate, înregistrarea discuțiilor de la Ministerul Agriculturii. Unii dintre șefii asociațiilor din oierit au cerut cu vehemență anularea ordinului. Reprezentanții oierilor, lideri ai asociațiilor din oierit din Constanța, Botoșani, Timiș, oierii Iancu Polifronie, Ionică Nechifor, Gheorghe Dioane au discutat cu secretarul de stat MADR Antal Szabolcs Barabasi, cu șeful Agenției Naționale pentru Zootehnie, ing. Vaida Bela și cu directorul MADR Mia Toma. Spiritele s-au încins, argumentele pentru anularea ordinului au cam lipsit însă. Proiectul de Ordin ANZ este, practic, o transpunere a legislației europene în legislația din România. Până la urmă, va trebui ca zootehnia românească să fie aliniată regulilor europene. 

"Ne obligați să facem această filiație la toate animalele! Așa scrie în ordin!" S-au scandalizat liderii asociațiilor din oierit.

"Nu are rost să ne eschivăm astăzi, având în vedere că activitatea privind campania de montă a început de mult. Nu văd eu ce putem face noi acum să revenim la ceea ce ar fi trebuit să se întâmple în luna august. Campania de montă a început, ceea ce nu putem noi aplica până la sfârșitul anului sau cel puțin în timpul jocului, acest ordin. (...) Din punctul meu de vedere, retrageți acest ordin că asociațiile de ameliorare sunt acreditate, nu văd acum o activitate ajunsă la un anumit nivel să admitem că una (o asociație n.r.) poate nu mai îndeplinește condițiile ca și acum 10 ani, dar astea intră în discuțiile ANZ, verifică în teritoriu și atunci pune pe masa ministerului că acea asociație nu mai îndeplinește condițiile. Nici măcar nu s-a făcut o verificare în teritoriu, să vadă ANZ dacă asociațiile deja acreditate îndeplinesc condițiile. (...)", a spus președintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine “ACOC Moldoovis”, Ionică Nechifor, cerînd cu vehemență retragerea proiectului de ordin.

Crescătorul de ovine de la Botoșani a fost întrebat dacă a citit cap-coadă proiectul de ordin.

"Eu l-am frunzărit așa, că nu am avut timp, dar din punctul meu de vedere, ori îl amânați, ori retrageți acest ordin până când ne vedem noi toți, acolo, să vedem ce plan are ANZ, în primul rând, ce-și dorește ca obiective pe următorii 10 ani și după aia discutăm și de proiect de ordin", a răspuns președintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine “ACOC Moldoovis”. 

"Acest Ordin a intrat în dezbatere pe site-ul ANZ-ului de mai bine de 4 luni. Am depus un format neoficial la minister, să studiem, să vedem ce mai este de făcut, a stat și acolo vreo lună, și acum, dacă-l ascultăm pe domnul Nechifor putem să-l lăsăm și să nu-l mai facem deloc, pentru că e mult mai bine așa, să nu fie nimic. Este mult mai bine ca toată lumea să facă ce vrea pentru că regulile și le face care, cum vrea, în fiecare ogradă. Este mult mai simplu așa.

În schimb, pe mine mă surprinde altceva astăzi. Oameni foarte deștepți, colaboratori de-ai noștri, discută despre două ordine de ministru, Ordinul 180 care se referă la montă naturală și care, într-adevăr, este în instanță și proiectul de ordin privind societățile de ameliorare. Așa le amestecă încât să nu mai înțeleagă și să nu mai priceapă nimeni nimic ca dânșii să poată să facă mai departe cum cred dânșii că e cel mai bine. Avem un pic, domnule ministru, și colaboratorii noștri vor fi comisari europeni și vor face și regulamentul Uniunii Europene, că așa va fi cel mai bine. Nu vreau să fiu nici sarcastic, nici ironic, dar așa ceva, eu nu am mai văzut. Toate țările membre ale Uniunii au legislație de acest fel, toate societățile de ameliorare, din toate statele membre fac testul de filiație și-n proiectul de ordin nu este trecut că s-a modificat această chestiune la tot efectivul, este trecut pentru reproducătorii masculi în secțiune principală (a registrului genealogic n.r.). În urma consultărilor, anexa 3 a fost eliminată din acest proiect de ordin. Și cu toate acestea, inclusiv domnul președinte Nechifor spune că a citit un pic ordinul, pe ici, pe colo, și vine cu concluzii și recomandări finale, trebuie anulat sau retras.

Domnilor, așa nu se poate. Cât sunt eu director general și nu știu cât oi mai fi, câte zile, câți ani, cît oi fi, dar sub semnătura lui Vaida așa ceva nu se va întâmpla, pentru că eu nu încalc legea și nu fac favoruri. Acest ordin trebuie aprobat și publicat în Monitorul Oficial, după care putem aduce și îmbunătățiri", a tranșat problema directorul general ANZ, ing. Vaida Bela.

"Cum să discutăm pe acest ordin dacă președintele unei asociații de talia Botoșaniului spune că nu a avut timp să citească ordinul. Păi, proiectul de ordin este făcut de mai bine de 6 luni. În 6 luni nu s-a putut face lectura acestui proiect?! Mai mult decât atât, exact cum a spus și doamna director Toma, acest ordin nu are nimic cu campania de montă, nu le amestecați. Dacă le amestecați și vorbiți serios, înseamnă că nu vă pricepeți sau le amestecați ca să păreți mari filozofi și să vadă lumea cât sunteți de deștepți", a mai spus ing. Vaida.

"Trebuie să punem punct la prostiile astea, să ne punem la masa rotundă, să clarificăm situația scurt. Nu atâta poveste, cum a zis și domnul Vaida, de 4 ori, dr 6 luni. Hai să clarificăm, stăm un timp, până putem să ne vedem față-n față, și-n două ore, trei ore punem la punct, Doamne iartă-mă", a propus oierul Gheorghe Dioane, reprezentant al asociației crescătorilor de ovine Timiș. 

După un schimb de replici acide, ședința în sistem video s-a terminat în coadă de pește, s va discuta despre acest ordin față-n față reprezentanții crescătorilor de animale cu conducerea MADR și ANZ, fără să fie fixată o dată, reprezentanții unor asociații din oierit spunînd că nu e nicio grabă, ce atâta grabă, mai poate aștepta ordinul, chiar dacă acest proiect de ordin are deja o vechime de jumătate de an. 

"Noi suntem de acord cu acest ordin, am transmis și o adresă în scris către Ministerul Agriculturii și Asociația Națională pentru Zootehnie. Numai așa se poate face ordine în oieritul din România", a declarat oierul Gheorghe Dănulețiu, Ghiță Ciobanul, Asociația Profesională a Ciobanilor din România, pentru Agroinfo

apc ordin berbec_b

Vizualizat: 2311 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Oficial MADR: Ajutor minimis 1000 euro micii fermieri!

Oficial MADR: Ajutor minimis 1000 euro micii fermieri!

09 septembrie 2024 - 09:27

Ajutor de minimis micii fermieri pentru 2024-2025! Ministerul Agriculturii a publicat, în dezbatere, pe site-ul oficial, proiectul de hotărâre de Guvern privind aprobarea schemei ”Ajutor de minimis pentru aplicarea Programului de susţinere a producţiei de legume cultivate în spaţii protejate”, pentru perioada 2024-2025.

Coborâtul oilor ținut astăzi fără oi!

Coborâtul oilor ținut astăzi fără oi!

08 septembrie 2024 - 19:02

Festivalul Folcloric Pastoral "Coborâtul oilor" de la Loman s-a desfăşurat duminică în absenţa ovinelor, în contextul apariţiei Pestei Micilor Rumegătoare (PMR) în România.

O nouă subvenție pentru crescătorii de animale anunțată de ministrul Barbu!

O nouă subvenție pentru crescătorii de animale anunțată de ministrul Barbu!

08 septembrie 2024 - 18:18

Ministrul agriculturii Florin Barbu a anunțat, la sfârșitul acestei săptămâni, o nouă subvenție pentru crescătorii de animale.

Adrian Pintea: Un miliard de euro în contul APIA! Primii fermieri și primele plăți APIA!

Adrian Pintea: Un miliard de euro în contul APIA! Primii fermieri și primele plăți APIA!

06 septembrie 2024 - 13:05

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și-a propus ca-n decurs de doar două luni să vireze în conturile fermierilor, crescătorilor de animale subvenții pe hectar și cap animal în valoare de 1,4 miliarde de euro, a anunțat Adrian Pintea, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, joi seara, la Agro TV.

ACUM! Grafic plata subvențiilor APIA hectar, cap animal: 30 septembrie, 1-15 octombrie, 16 octombrie!

ACUM! Grafic plata subvențiilor APIA hectar, cap animal: 30 septembrie, 1-15 octombrie, 16 octombrie!

06 septembrie 2024 - 12:29

Anunțul a fost făcut joi seara, la Agro TV, de ministrul secretar de stat Adrian Pintea din Ministerul Agriculturii. Datele importante în acest moment în graficul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru plățile pe hectar și cap animal, aferente acestui an, sunt 30 septembrie, 1-15 octombrie, 16 octombrie.

Primul Festival European al Bivolului se ține în Maramureș!

Primul Festival European al Bivolului se ține în Maramureș!

05 septembrie 2024 - 19:29

Pe 15 septembrie 2024, se desfășoară prima ediție a Festivalului European al Bivolului în Țara Lăpușului, satul Suciu de Jos.

Șef ANSVSA: Ovinele testate în fiecare gospodărie!

Șef ANSVSA: Ovinele testate în fiecare gospodărie!

05 septembrie 2024 - 18:31

A început retestarea animalelor în Timiş, la presiunea crescătorilor de oi care timp de două zile au ieşit la proteste. Peste 14.000 de animale au fost sacrificate doar luna trecută după izbucnirea unui focare de pestă. Fermierii au cerut în stradă oprirea sacrificărilor în masă, retestarea şi carantină. Fiecare gospodărie va fi evaluată separat şi vor fi ucise doar animalele bolnave, a promis preşedinte autorităţii sanitar veterinare.

Ciprian Palmeș: După 10 septembrie încep achizițiile de miei pentru export!

Ciprian Palmeș: După 10 septembrie încep achizițiile de miei pentru export!

05 septembrie 2024 - 10:19

Cunoscutul exportator și susținător al oieritului românesc, Ciprian Palmeș, anunță acum pe Facebook că din 10 septembrie demarează achiziția de miei pentru export.

Sprijin urgent pentru crescătorii români de animale!

Sprijin urgent pentru crescătorii români de animale!

05 septembrie 2024 - 09:25

Cu bolile cumplite care amenință de ceva timp zootehnia din România e nevoie de un sprijin urgent pentru crescătorii locali de animale, a propus eurodeputatul român Daniel Buda în Parlamentul de la Bruxelles. Fermele au fost distruse mai întâi de pesta porcină africană, iar acum de pesta micilor rumegătoare.

Subvenții APIA egale pentru toți fermierii, crescătorii de animale!

Subvenții APIA egale pentru toți fermierii, crescătorii de animale!

05 septembrie 2024 - 08:44

Subvenții egale pentru fermierii români: un pas important în Parlamentul European, anunță europarlamentarul român Daniel Buda, vicepreședinte Comisia AGRI.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Echipamentele pentru erbicidat Toselli

Echipamentele pentru erbicidat Toselli

Compania italiană Toselli produce o gamă foarte variată de maşini de erbicidat, purtate şi tractate, cu rezervoare de la 600 până la 4000 de litri şi rampe cu o lungime de la 6 la 30 de metri. Echipamentele Toselli sunt recomandate pentru aplicaţii universale pentru culturile de câmp şi în fermele horticole. Seria Marvel este dedicată fermelor medii-mari şi utilizare intensivă. Eficienţa anti-drift a sistemul patenat Toselli "AirSpray dualcone" ("mâneca de aer") şi rampele din oţel inox pentru care compania oferă o granţie pe viaţă pentru coroziune sunt principalele caracteristici ale echipamentelor Toselli.

Interviu cu Marius Mitra - reprezentant Toselli în România

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Lista e necesară

Lista e necesară
O zi la cumpărături se încheie întotdeauna cu: Detalii