Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

EXCLUSIV. DECLARAŢIA de la MIEZUL NOPŢII: Şeful APIA, despre CERERILE PENTRU SUBVENŢIILE FERMIERILOR pe 2018!

Publicat: 16 mai 2018 - 05:13
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

SUBVENȚII APIA 2018: MAI PUȚINE CERERI, PENTRU O SUPRAFAȚĂ MAI MARE. Câți fermieri au depus cereri pentru subvenții în 2018, care este suprafața solicitată la plată și ce se întâmplă cu agricultorii care nu au ajuns să solicite banii de la APIA până pe 15 mai!

Marți 15 mai 2018, la ora 24.00, s-a încheiat depunerea cererilor unice pentru plata subvențiilor pentru anul 2018, a anunțat ministrul Agriculturii, Petre Daea. La miezul nopții, Petre Daea și directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea,
au intrat în legătură directă cu șefii centrelor județene ale Agenției de Plăți din toată țara pentru a analiza situația cererilor depuse. Videoconferința a durat aproape o oră. Iată ce a declarat șeful APIA pentru AGROINFO, aproape de ora 02.00 noaptea:

Avem 866.749 de fermieri și o suprafață de 9.638.937 hectare. În comparație cu anul trecut, mai puține cereri cu 17.715, și suprafață mai mare cu 248.671 de hectare. Probabil că o să mai crească puțin, aceasta e situația de la ora 11.30 (seara -n.red.). La prima vedere, lucrul îmbucurător este că a crescut suprafața față de anul trecut, când, tot așa, am avut cu aproximativ 200.000 de hectare mai mult, iar numărul fermierilor a scăzut. Ca un prim impact este ca efect al comasării terenurilor.

ÎNTREBAREA LA CARE ȘEFUL APIA NU VREA SĂ RĂSPUNDĂ!

colaj-pintea-bani_bLegat de posibilitatea de a mai depune cereri de plată la APIA încă 25 de zile calendaristice după 15 mai, cu penalități de plată de 1% pe zi lucrătoare de întârziere, așa cum prevede Ordinul MADR 619, conform art. 13 alin. (1) din Regulamentul delegat (UE) nr. 640/2014, şeful APIA a evitat un răspuns direct şi clar.

Domnul ministru a dorit, ca și la campania anterioară, să facem o ședință cu colegii, să le mulțumim pentru efort, și fiecare județ a fost întrebat dacă au mai avut fermieri, la ce oră au avut ultimul fermier. La marea majoritate a județelor, ultimii fermieri au fost în jurul orelor 21.00 - 22.00, dar am avut un județ din sudul țării unde au închis depunerea (cererilor -n.red.) la ora 23.45. Nu mai era nici un fermier la nici un centru local, toți fermierii invitați s-au prezentat, nici măcar nu au avut nici o solicitare că vreun fermier nu a putut să vină, a declarat Adrian Pintea, pentru AGROINFO.

Întrebat de AGROINFO dacă un ordin de ministru (Ordinul MADR 15/2018, modificat prin Ordinul 24/2018, prin care ministrul Petre Daea a „decretat” 15 mai ultima zi de depunere a cererilor la APIA) „bate” regulamentul european, şeful APIA a răspuns că acest ordin de ministru a fost dat pentru mobilizarea fermierilor sau conștientizare. Atâta timp cât toate lucrurile le faci la timp, și eu spun că a fost destul timp din 1 martie până în 15 mai să poată să depună aceste cereri, așa cum n-au fost anul trecut probleme, n-o să fie nici anul acesta. După data de 16 mai, este la latitudinea statului membru (dacă mai aceeptă depunerea cererilor de plată la APIA - n.red.). Ca și anul trecut, și anul acesta ministrul (ministrul Agriculturii, Petre Daea –n.red.) a anunțat închiderea campaniei, așa rămâne! Nu am avut nici un fel de solicitări.”

La insistenţele AGROINFO de a afla de la directorul general al APIA dacă Agenţia de Plăţi îi va mai accepta cererea unică vreunui fermier care nu a reușit să solicite subvențiile până pe 15 mai, şeful APIA a declarat că nu răspunde la această întrebare şi ne-a invitat să îi adresăm „altă întrebare”.

Acesta a precizat că mobilizarea de a depune cererile până pe 15 mai este în favoarea fermierilor, căci pentru cererile depuse după această dată, fermierii ar fi fost penalizaţi la plată, dar şi că până pe 31 mai 2018 mai pot fi făcute modificări la cererile deja depuse la APIA: Dacă tu, fermier, ți-ai închis cererea până în data de 15 mai, în perioada 16 - 31 mai se pot depune modificări asupra cererii, fără nici un fel de penalizări: adăugări (de suprafețe–n.red.), retrageri sau chiar retragerea în totalitate a cererii.

CENTRELE APIA, ÎNCHISE PÂNĂ PE 21 MAI. DAEA I-A TRIMIS PE ANGAJAŢII APIA ACASĂ!

În videoconferinţa de la miezul nopţii, ministrul Agriculturii, Petre Daea le-a spus angajaţilor APIA că îşi pot lua zile libere până luni, 21 mai. Domnul ministru a dispus să se facă mâine videoconferințe în toate județele pentru a se prezenta situația (cererilor de plată depuse – n.red.) la nivelul fiecărui județ. Un lucru foarte bun, toate județele au depășit suprafața la plată de anul trecut. Mâine (16 mai-n.red.), fiecare județ va face videoconferință, iar pe urmă, domnul ministru a spus că până luni (21 mai-n.red.) toți salariații pot rămâne liberi pentru a se odihni și a-și reface forțele, ne-a mai spus șeful APIA, Adrian Pintea.

Întrebat de AGROINFO dacă toate centrele APIA din ţară vor fi închise până săptămâna viitoare, Adrian Pintea a răspuns că „o să mai analizez mâine, după conferinţa de presă, și mai vedem”.

Ministerul Agriculturii a anunţat că ministrul Petre Daea va susține miercuri, 16 mai 2018, la ora 10.00, o conferință de presă privind campania de depunere a cererilor pentru subvenţii pentru anul 2018. La conferinţa de presă va participa şi directorul general al APIA, Adrian Pintea.

Vizualizat: 7843 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Brinkman - Let’s improve together

Brinkman - Let’s improve together

La sfârşitul lunii noiembrie 2019, compania Brinkman a organizat o întânire cu partenerii săi - fermeri şi distribuitori din România. Desfăşurat sub deviza "Let’s improve together!", evenimentul a fost un bun prilej pentru schimbul de cunoştinţe între fermieri, companie şi colaboratori. Participanţii au fost în principal cultivatori de tomate şi căpşune în sere, dealeri Brinkman şi consultanţi şi specialişti în domeniul horticol. Tema principală a seminarului a fost creşterea eficienţei şi a productivităţii, în condiţiile lipsei forţei de muncă.

 

Interviu cu Cristina György-Hângan, manager vânzări România şi Moldova - Brinkman Hungary Kft.

 

Reporter: Gheorghe Ghişe

Titan Machinery - Red Carpet 2019 VALTRA seria F - Agritechnica 2019 FENDT - Medalii de argint la AGRITECHNICA 2019

Bancul zilei

Tipic feminin...

Tipic feminin...
Masculul balenă se învârte nervos în jurul balenei femelă: Detalii