KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Fermierii şi-au făcut auzite vocile la Agraria 2011

Publicat: 09 mai 2011 - 21:12
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Cu ocazia târgului expoziţional Agraria, desfăşurat zilele trecute la Cluj-Napoca, fermierii au avut ocazia să aducă în discuţie o serie de probleme cu care se confruntă agricultura românească. Printre cei care au luat cuvântul în faţa ministrului Valeriu Tabără s-a numărat şi Călin Fărgaciu, preşedintele Asociaţiei Fermierilor Crescători de Bovine din judeţul Cluj, care a făcut referire, printre altele, la externalizarea serviciilor spre asociaţiile profesionale.

„Au înţeles în sfârşit şi guvernanţii după 20 de ani că trebuie ca serviciile din agricultură să fie externalizate spre asociaţiile profesionale. Însă, datorită vidului legislativ, unele lucruri nu funcţionează aşa cum ar trebui. O problemă care am ridicat-o în faţa ministrului Tabără este legată de fiscalizarea în agricultură. Pentru că tot timpul se vorbeşte ba că există evaziune fiscală în agricultură, ba că se vor da subvenţii numai persoanelor juridice. Pe de altă parte se doreşte ca şi persoanele fizice să ia subvenţii. Atunci să găsim o formă prin care pe cap de animal sau pe unitatea de suprafaţă să se impună un impozit minim, de bun simţ, altfel încât şi fermierii să fie în legalitate”, ne-a declarat în exclusivitate Călin Fărgaciu.

Calin Fargaciu
Acesta aşteaptă ca relaţia cu instituţiile statului să capete o nouă dimensiune odată cu înfiinţarea asociaţiilor profesionale, după modelul implementat cu succes în occident. „Pentru instituţiile statului e mult mai comod să aibă un dialog cu cei care vin cu toate informaţiile din teritoriu, nefiind tehnic posibil să discute cu fiecare fermier în parte”, spune cel care ocupă şi funcţia de director la Cooperativa Agricolă „Someş-Arieş”.

În replică, ministrul Valeriu Tabără a declarat că ştie de problema fiscalizării şi încearcă să identifice posibile soluţii. „E o preocupare a noastră. Am discutat de multe ori, în special cu colegii din zona asociaţiilor de ovine. Am încercat să găsim un sistem de fiscalizare care să ţină seama de circuitul mare al investiţiei, a capitalului. Nu este deloc simplu. Am avut o discuţie cu ministrul Ialomiţeanu şi cu premierul pe tema asta, inclusiv a TVA-ului. În minister lucrăm la nişte varinte de TVA. Nu este încă momentul să le facem publice, dar vrem să le avem pregătite pentru momentul oportun. Vă rog să acceptaţi ideea că persoana fizică autorizată trebuie să plătească, fie că e vorba de un impozit pe venit sau un alt tip de taxare. Astfel se uniformizează competiţia. Pentru că acum unii plătesc iar alţii nu plătesc”.

În ceea ce priveşte înfiinţarea Camerelor Agricole, poziţia preşedintelui Asociaţiei Fermierilor Crescători de Bovine din judeţul Cluj este una cât se poate de tranşantă. „Ideea în sine este extraordinară pentru că în toată lumea civilizată există camere agricole, însă noi suntem sceptici asupra modului cum va fi pusă în aplicare în România. Pentru că toată lumea încearcă politizarea, fiecare încearcă să-şi promoveze oamenii din partidul lui, ceea ce e o mare prostie pentru că aceste camere trebuie să fie strict ale fermierului. Dacă la conducerea camerelor agricole nu vor ajunge fermieri, noi vom fi obligaţi în cele din urmă să boicotăm această formă de organizare în agricultură”, consideră Călin Fărgaciu.

Răspunsul ministrului a lăsat loc de interpretări. „Ministerul emite actele pe care le hotărăşte consiliul de iniţiativă. Este un comitet de iniţiativă constituit pe bază de algoritm. Cineva trebuia să ia această iniţiativă şi să o ducă, după care se dizolvă. Aţi avut alegeri la nivel regional şi s-a putut găsi soluţia respectivă”, susţine Valeriu Tabără.

Vizualizat: 3488 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată KRONE BiG Pack – Randament și densitate!

Bancul zilei

Ce păţeşte un hoţ...

Ce păţeşte un hoţ...
Un hoţ intră într-o casă şi începe să fure. Detalii