Adama
Agrilevante-30sept
AGRICOVER

Eurodeputat: Să fie foarte clar, fermierii au nevoie de mai mulți bani!

Publicat: 12 iulie 2022 - 07:38
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Pe de o parte, suntem amenințați de foamete, pe de altă parte, fermierilor, crescătorilor de animale, Bruxelles-ul le cere reducerea efectivelor de animale din ferme pentru a reduce emisiile de gaze. Fermierii din Olanda protestează violent de mai bine de 3 săptămâni din acest motiv. Mă îngrijorează foarte mult protestele fermierilor din Olanda! Și știți de ce?! Pentru că au dreptate! Subliniază europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreșdinte Comisia AGRI, Parlament European.

"Sunt foarte îngrijorat de ce se întâmplă în Olanda în zilele acestea pentru că am citit mai devreme în presă că se formează deja coloane de protestatari care vin și pun sub semnul întrebării tocmai ceea ce discutăm noi astăzi aici. Oare aceste sarcini administrative nu vor putea duce în spate fermierii și să-și păstreze în același timp și capacitatea de a produce hrană? Aceasta este întrebarea de la care trebuie să pornim. Avem suficient de mulți bani puși la dispoziția fermierilor să poată face față la astfel de sarcini? Pentru că în momentul de față nu avem un răspuns la această întrebare. Ba mai mult, aș putea să spun că nu putem să luăm banii din PAC să dăm fermierilor să facă ceea ce se cere în acest studiu. Să sechestrăm carbonul. Dacă vrem să facă acest lucru fermierii, atunci să fie foarte clar: au nevoie de mai mulți bani pentru a face față la aceste sarcini administrative", a spus eurodeputatul Buda, la ședința Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, ținută ieri, 11 iulie 2022.

colaj-valoare-subventii_b

Europarlamentarului român i-a răspuns Pilar Andres, unul dintre autorii studiului care vizează stocarea carbonului în sol:

"Lucrăm de câteva luni pentru a vă ilustra potențialul solurilor agricole din Europa pentru captarea carbonului pentru atenuarea climei sau îmbunătățirea, împreună, a capacității de producție a solului, prin îmbunătățirea calității solului.

– Din cauza timpului limitat, războiul a fost o prioritate cu toate datele filtrate și îmbogățite de propria experiență, deoarece o bună parte a echipei lucrează în transformarea agriculturii, iar structura discursului meu va urma structura prezentă. Ei bine, aș dori să încep prin a sublinia ultimele evoluții ale obiectivelor climatice din Comisia Europeană. Nu spun că toate discuțiile mele se vor concentra pe cele 27 de state membre din Europa.

– Cunoașteți perfect interesul UE pentru atenuarea schimbărilor climatice, dar avem impresia că acest interes a fost accelerat în ultimul an. In particular, în urma Green Deal-ului din 2019, când UE a decis să realizeze o Europă neutră din punct de vedere climatic până în 2050. În urma acestei prime inițiative, Legea Climei 2021 a decis să realizeze o scădere netă de 55% a GES. Ultima dezvoltare în acest sens corespunde „pachetului Fit for 55”, este un pachet legislativ, destinat să atingă neutralitatea climatică în întregul sector de terenuri din UE, incluzând astfel utilizarea terenurilor, silvicultură și agricultura până în 2035 cu o previzualizare de ansamblu.

– Ei bine, să începem prin a revizui rapid evoluția recentă a emisiilor de gaze cu efect de seră în sectorul agricol al Europei. Aceste date din 2019 explică faptul că emisiile din acest an au fost echivalente cu 429 Mt CO2, ceea ce reprezintă 11% din totalul emisiilor de GES din Europa. Deci, aceasta este o contribuție foarte importantă, 11% din sectorul agricol. Aproape jumătate din aceste gaze provin din fermentarea directă a diferitelor tipuri de animale, bovine, ovine și altele. Iar cealaltă jumătate, puțin mai mult de jumătate, corespunde emisiilor din solurile agricole, mai ales în N2O și, de asemenea, un pic de metan provenit din soluri, probabil, în cea mai mare parte din cauza utilizării și utilizării greșite a îngrășămintelor, a îngrășămintelor minerale și a gestionării incorecte sau nesustenabile. Trebuie spus că emisiile agricole au scăzut cu 20% din 1990 până în 2019, dar aș dori să subliniez că această scădere a avut loc în prima parte a acestei perioade, este acum constantă și că credem, crede toată lumea, că va fi foarte greu de realizat o reducere suplimentară, o reducere substanțială, dacă nu vom aplica schimbări semnificative, nu doar în tehnici, ci și în practici, în sisteme și politici.

– Această apreciere se datorează faptului că eșecul în continuarea reducerii emisiilor nu se datorează lipsei de adecvare a utilizării abuzive tehnice, ci lipsei de implementare, în parte din cauza compromisului politic scăzut în statele membre în special, și de asemenea din motive economice.

– Deci, carbonul este concentrat într-o parte a Europei, iar toate solurile sunt foarte sărace în carbon, și în special acest lucru se datorează tipului de material modern, climei și, de asemenea, utilizării istorice. În concluzie, aveți în caseta roșie proporții foarte contrastante de conținut de carbon/ 100 de grame de pământ. Trecem de la 30% în Irlanda, la aproximativ 3% în Italia. Deci, avem un sol mediteranean, un sol arid și foarte arid, foarte sărac, în contrast cu o zonă nordică.

– Avem aici distribuția unui sistem foarte important în Europa, aceasta este distribuția de turbării agricole. Deci, turbării dedicate agriculturii. Și acest lucru este foarte important pentru că, după cum puteți vedea pe ecran, aceste turbării convertite în utilizare agricolă ocupă doar 2% din suprafața agricolă europeană totală, dar produc 20% din emisiile agricole de GES. Acest lucru se datorează faptului turbăriile sunt cele mai bogate soluri în carbon, astfel încât recoltarea lor implică uscarea. Când uscați turbării, treceți de la producția de metan la producția de CO2, în așa fel încât bilanțul final să fie emisii nete.

– Cealaltă problemă, problema convergentă, este că majoritatea turbăriilor din Europa se află în stare foarte mare de degradare, într-o stare de conservare foarte proastă. Cu excepția Suediei, puteți vedea acest lucru în partea roșie, celelalte sunt aproximativ 80% degradate. Acest lucru este îngrijorător din mai multe motive, printre care se numără furnizarea de modificări ale evoluției stocurilor de carbon din sol, care sunt foarte dependente de climă. În urma schimbărilor climatice și a prevederilor privind schimbările climatice, toate simulările converg pentru a prezice o creștere generală a stocurilor de carbon din sol. Aceasta este problema majoră a evoluției.

– Sunt necesare sisteme integrate de management al terenurilor pentru a obține atât captarea carbonului, cât și capacitatea carbonului de a asigura fertilitatea și de a menține veniturile fermierilor. Există câteva avertismente. Acordați atenție utilizării unor composturi care sunt foarte răspândite în Comisia Europeană, în special compostul deșeurilor urbane și biocharul. Sunt promovate ca soluție pentru captarea carbonului, dar trebuie să avem un sistem de nivelare care să garanteze calitatea tuturor acestor produse, înainte de a promova utilizarea lor la scară largă în Comisia Europeană.

– Trebuie să progresăm pentru a favoriza piețele de carbon, veți găsi o explicație lungă despre acest lucru în studiu și trebuie să mergem mai departe pentru a oferi fermierilor sisteme de raportare și verificare, de măsurare fiabile, pentru a merge către recomandările IPCC, pentru a putea estima captarea carbonului într-un mod fiabil și accesibil."

 

Vizualizat: 2108 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Oierul Dumitru Andreșoi: Țurcana poate să ajungă la 130 kg!

Oierul Dumitru Andreșoi: Țurcana poate să ajungă la 130 kg!

28 septembrie 2023 - 15:55

„Am demonstrat că Țurcana poate să ajungă la exemplare de 128 kg şi peste 130 de kg la adulţi, iar mieii de anul acesta m-au surprins chiar şi pe mine. Cel mai greu l-am avut la 87 de kg!” Spune preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara, Dumitru Andreşoi, considerat oierul cu cea mai mare turmă din România.

Fermierii, la președintele României!

Fermierii, la președintele României!

28 septembrie 2023 - 10:13

Alianța pentru Agricultură și Cooperare, Forumul APPR și Clubul Fermierilor Români s-au întâlnit marți cu consilierii președintelui României.

Comunicat APIA ASTĂZI: Bani virați ACUM în conturile crescătorilor de vaci!

Comunicat APIA ASTĂZI: Bani virați ACUM în conturile crescătorilor de vaci!

28 septembrie 2023 - 10:04

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) efectuează plata ajutorului de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul bovin, în anul 2022, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei

Ministrul Barbu: Subvenția APIA mare, circa 20 euro/ovină, se va plăti pentru toate ovinele din România!

Ministrul Barbu: Subvenția APIA mare, circa 20 euro/ovină, se va plăti pentru toate ovinele din România!

28 septembrie 2023 - 08:29

"Chiar au fost eliminate toate condițiile pentru SCZ. SCZ-ul se va plăti către toate animalele ovine din România," a anunțat ministrul agriculturii Florin Barbu, marți seara, la Agro TV.  Sprijinul cuplat zootehnic, SCZ, sau subvenția APIA mare, cum îi spun oierii, are un cuantum indicativ pentru acest an de 20 euro/cap ovină conform Planului Național Strategic 2023-2027. 

Adio ANT la oi și vaci: M-am săturat să-mi spună toată lumea că se încasează bani pe crotalii!

Adio ANT la oi și vaci: M-am săturat să-mi spună toată lumea că se încasează bani pe crotalii!

27 septembrie 2023 - 16:14

Ajutorul național tranzitoriu, ANT, sau subvenția APIA mică, așa cum îi spun crescătorii de animale, este cea mai populară subvenție, se achită de la bugetul de stat și o iau aproape toți crescătorii. Din 2024, adio ANT pe cap de oaie și pe cap de vacă de carne, a anunțat marți seara ministrul agriculturii Florin Barbu, la Agro TV. Șeful MADR este sătul să tot audă că banii veniți de la bugetul de stat se dau pe crotaliile din pungă.

Ministrul Barbu: Am luat decizia să-i conving eu pe oieri prin măsuri dure să facem asta!

Ministrul Barbu: Am luat decizia să-i conving eu pe oieri prin măsuri dure să facem asta!

27 septembrie 2023 - 15:40

Ministrul agriculturii Florin Barbu plănuiește construirea unui centru foarte mare pentru abatorizarea și procesarea cărnii de oaie din România. Proiectul va fi derulat prin Programul Investalim, care are o alocare de 600 milioane de euro. Pentru centrul de abatorizare și procesare carne de oaie, statul contribuie cu 70%, iar crescătorii de ovine, asociațiile acestora vor contribui cu 30%. În cazul în care nu vor, șeful MADR spune că este hotărât să-i forțeze pe oieri.

Calendar plăți APIA în octombrie 2023!

Calendar plăți APIA în octombrie 2023!

27 septembrie 2023 - 07:16

Atenție la termenele stabilite de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru plata mai multor subvenții agricole aferente acestui an. Ce termene APIA sunt în octombrie 2023?

Veste pentru fermierii cultivatori de sfeclă de zahăr!

Veste pentru fermierii cultivatori de sfeclă de zahăr!

27 septembrie 2023 - 06:52

Fabrica de zahăr din Luduş, preluată în primăvară de la grupul francez Tereos de doi antreprenori români, reîncepe producţia până la sfârşitul acestei luni, după ce a preluat deja primele transporturi de sfeclă de zahăr de la cultivatori, scrie Agerpres.

Comunicat Agenția Domeniilor Statului: Redevențe terenuri agricole!

Comunicat Agenția Domeniilor Statului: Redevențe terenuri agricole!

27 septembrie 2023 - 06:05

Agenția Domeniilor Statului înregistrează un nivel de încasare a redevențelor de peste 98% în trimestrul II al anului 2023. Rata aferentă acestui trimestru reprezintă, de regulă, 20% din valoarea anuală a redevenței ce trebuie plătită pentru contractele de concesiune și arendă încheiate pentru terenurile proprietate de stat date în exploatare.

Prognoza agrometeorologică 27 septembrie - 3 octombrie 2023!

Prognoza agrometeorologică 27 septembrie - 3 octombrie 2023!

26 septembrie 2023 - 20:25

Administrația Națională de Meteorologie a actualizat prognoza agrometeorologică pentru perioada 27 septembrie - 3 octombrie 2023.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Sfaturi pentru primii pași în agricultura biologică

Sfaturi pentru primii pași în agricultura biologică

Pentru a avea succes tranziţia la agricultura biologică trebuie pregătită din timp, atât în ceea ce înseamnă combaterea principalelor buruieni şi a dăunătorilor problemă, rotaţia culturilor, dar şi pregătirea solului. Sfaturi utile pentru fermierii care doresc să "intre" în cultura biologică găsiţi în cartea lui Paolo Barchetta.

„Agricultura Biologică” vol. 1 și 2 pot fi achiziționate de aici https://www.mondobio.eu/carte/

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare

Bancul zilei

Nedumerire...

Nedumerire...
Un beţiv strigă: Detalii