Lupii și urșii din întreaga UE, pe cale să devină distrugătorii sectorului zootehnic! Avertizează europarlamentarul român Daniel Buda, vicepreședinte Comisia AGRI, Parlamentul European, într-o intervenție în Parlamentul European.
"În cadrul Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, al cărei vicepreședinte sunt, am participat la dezbaterea pe marginea subiectului protejării animalelor din zootehnie și proliferarea lupilor din Europa. Politica față de lupi trebuie reconsiderată, având în vedere nenumăratele atacuri ale lupilor față de animalele și fermele din zonele în care aceștia își au habitatul. Foarte mulți agricultori nu sunt despăgubiți de pe urma pagubelor făcute de atacurile lupilor. Ar trebui scăzut statutul de protecție al lupului în cadrul Directivei Habitate, iar problemele de coabitare să fie soluționate cu măsuri de prevenție imediate", spune europarlamentarul Daniel Buda.
Intervenția europarlamentarului român în Parlamentul European în data de 10 ianuarie 2022:
"Domnule președinte, mulțumesc foarte mult, apreciez această dezbatere ca fiind un absolut necesar și mi se pare că cei de la Comisia ENVI trăiesc pe altă planetă! Ceea ce discutăm noi astăzi aici, nu sunt altceva decât niște realități pe care le-am întâlnit în vizitele pe care le-am avut în diverse țări precum Franța, Germania, Austria, România, unde fermierii se lovesc de această problemă majoră legată de prezența lupilor și prezența urșilor, mai alesîn sectorul agricol. Aceste animale decimează pur și simplu turmele, le pun în pericol existența.
Vreau să vă dau o statistică la nivelul România: până în luna iunie am avut 1493 de apeluri la 112 din partea fermierilor ca urmare a atacurilor de lup și de urs. Aceasta este dimensiunea problemei pe care o avem la nivelul Uniunii Europene și va trebui să ieșim din această stare de imobilism pe care o avem la nivelul Comisiei Europene de a nu modifica această Directivă a Habitatelor și să facem ceea ce este necesar pentru a preveni pe de o parte depopularea spațiului rural, pentru că fermierii în scurt timp vor renunța să mai facă această zootehnie în sistem pastoral, astfel încât, repet, spațiul rural se va depopula.
Aș merge mai departe cu această directivă și să extindem această dezbatere și la ceea ce înseamnă prezența ursului. Noi acum discutăm până la urmă de o rezoluție, ridicăm niște probleme vis a vis de ce înseamnă prădătorii în sectorul zootehnic sau impactul lor în sectorul zootehnic și aș merge pe această extindere a subiectului și la urși astfel încât să rezolvăm și această problemă."