Adama
Vinasa Rompak

Eurodeputat Buda: Subvenție pentru ca animalele să nu mai fie transportate pe distanțe lungi!

Publicat: 02 iunie 2021 - 15:43
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlamentul European, propune o subvenție pentru ca animalele vii să nu mai fie transportate pe distanțe lungi. Propunerea a fost făcută în cadrul  reuniunii Comisiei de anchetă privind protecția animalelor în timpul transportului, ținută la începutul acestei săptămâni.

"În opinia mea, cred că aici s-ar putea interveni cu o subvenție pentru ca animalele să nu mai fie transportate pe distanțe așa lungi, cu atât mai mult cu cât în acest mod, am contribui la componenta de înverzire (nu am mai avea atâtea noxe ca urmare a reducerii transportului).
Experții prezenți au reclamat nevoia de a avea un transport de 4 ore. Sigur, și noi ne dorim să avem o durată a transportului cât mai redusă, animalele să fie abatorizate la poarta fermei. Totuși, ce facem dacă nu dispunem de aceste abatoare la poarta fermei care să ne permită practic sacrificarea animalelor în această zonă și atunci suntem nevoiți să le transportăm mai multe ore?

transport-vaci_b

De asemenea, doamna Steenberg a vorbit despre transportul animalelor pe cale aeriană. Aș dori să o întreb dacă apreciază ca acest transport pe calea aerului să fie extins la toate tipurile de animale? Vă dau un exemplu: în România, se aduceau la un moment dat vaci de lapte din Danemarca pentru familiile care aveau nevoie, pe cale aeriană. Așadar, doresc să știu dacă s-a făcut o evaluare asupra posibilității ca animalele să fie transportate pe cale aeriană", a spus eurodeputatul român în intervenția sa din cadrul reuniunii Comisiei de anchetă privind protecția animalelor în timpul transportului.

Răspunsurile primite de europarlamentarul Daniel Buda:

Julia Havenstein, reprezentantul ONG Animals’ Angels, a subliniat faptul că: „În ce privește întrebarea domnului Buda, dacă în 4 ore nu se ajunge la un abator, ce facem? Îndrăznesc să spun că în Europa noastră mică nu se întâmpla acest lucru așa des. Cred că din majoritatea locurilor din Europa, în 4 ore e posibil să se ajungă la un abator. Pot menționa exemplul unei piețe din Portugalia de Nord care gestionează vaci la început de carieră și multe dintre acestea sunt transportate către Spania săptămânal, în ciuda faptului că în jurul acestei piețe sunt abatoare la care se poate ajunge în 20-30 de minute. Cu toate acestea, se exportă către Spania.

Ar putea exista întotdeauna anumite locuri care să reprezintă excepția de la regula de 4 ore, zone cu abatoare mai îndepărtate. Cred că sistemul ar trebui schimbat, nu putem adapta animalele la sistemul nostru, ci trebuie adaptat sistemul la nevoile animalelor.

Voi împărtăși experiența noastră privind animalele scoase din producție și animalele gestante. În ciuda unor orientări europene, există anumite incertitudini când vine vorba de evaluarea stării de capabilitate de transport. Am observat următoarele probleme în transportul animalelor gestante: nu li se oferă suficient spațiu, nu dispun de apă și hrană suficientă, se riscă pierderea animalului și și al puiului. Pe drumul între UE și Turcia, organizația noastră a observant de nenumărate ori, oi care au născut în timpul transportului. Noi recomandăm să nu se transporte animalele gestante, dacă a trecut mai mult de 40% din perioada de gestație.

Transportul animalelor aflate la sfârșit de carieră ar trebui evitat. Programe de bunăstare la ferme ar trebui promovate. Transportul maxim pentru aceste animale nu ar trebui să depășească 4 ore, în cazul în care se face.”

Kitty de Vries, veterinar, reprezentant al ONG-ului Asociația olandeză de veterinari, a transmis faptul că: „Vorbesc în numele unor veterinari care se ocupă de bunăstarea animalelor în Țările de Jos. Când regulamentul 1/2005 a intrat în vigoare, eu eram încă medic veterinar. Regulamentul a interzis transportul animalelor care nu puteau să urce pe o rampă neajutate. S-au eliminat acele imagini oribile cu vaci târâte. S-au clarificat cerințele de igienă pentru abatoare. Nu toți actorii implicați și-au asumat responsabilitățile în legătură cu acest regulament. Gradul de conformare și de aplicare a Regulamentului a rămas redus în unele state membre.

Cred că este nevoie de durate mai scurte de transport. Problemele principale ale păsărilor de curte aflate la sfârșit de carieră: problemele apar de la prinderea animalelor. Ele sunt ridicate de picioare, câte trei într-o mână, ceea ce Reg. interzice. Acest lucru cauzează prejudicii foarte mari. Aria minima a cuștii este prea mică pentru păsări. La transport, sunt importante condițiile, nu doar cele din interiorul vehiculului, ci și cele meteo. Deseori nu se face ventilația corespunzătoare și păsările mor în timpul transportului. Păsările de curte nu ar trebui transportate mai mult de 8 ore.”

Birthe Steenberg, secretar general AVEC (Organizația Industriei Europene crescătoare de păsări), a transmis următoarele idei: „Domnule Buda, în ce privește transportul aerian, nu cred că este probabil ca acesta să fie folosit pentru a duce animalele la abator, fiind prea scump. Transportul animalelor trebuie folosit pentru animalele de prăsilă, nu pentru abatorizare.

Asociația noastră acoperă 95% din producătorii de carne de pasăre din Europa. Trebuie să ținem cont de planificarea și executarea călătoriei cât mai bine. Trebuie să lucreze toți actorii din lanț, fiecare parte să își asume responsabilitatea. În ce privește găinile ouătoare, cuștile nu trebuie să fie prea înalte ca să nu cadă din transport. Trebuie să fie suficient de mare să își ridice capul, dar să nu se ridice în picioare.”

Vizualizat: 1885 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

11 decembrie 2024 - 14:50

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetățenilor să acorde o atenție deosebită achiziționării și manipulării alimentelor de origine animală, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

11 decembrie 2024 - 14:14

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează astăzi că la o percheziție făcută în județul Dâmbovița au fost găsite sute de animale neidentificate, ovine și porci.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

11 decembrie 2024 - 06:35

Termen limită 16 decembrie 2024! Mai sunt 5 zile pentru a depune la Agenția de PLăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2025, cereri avizate de către Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ).

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

10 decembrie 2024 - 19:30

"În această perioadă am intensificat controalele la nivel național datorită faptului că rolul Autorității Național Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor este acela de a se asigura că tot ce ajunge pe masa consumatorului sunt produse bune și sigure pentru consum. Spun acest lucru pentru că este important ca populația să achiziționeze produse autorizate și produse doar din unități autorizate și înregistrate sanitar-veterinar," a declarat astăzi Alexandru Bociu, președintele ANSVSA.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii