FMC-pus direct
KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Eurodeputat Buda: Subvenție pentru ca animalele să nu mai fie transportate pe distanțe lungi!

Publicat: 02 iunie 2021 - 15:43
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlamentul European, propune o subvenție pentru ca animalele vii să nu mai fie transportate pe distanțe lungi. Propunerea a fost făcută în cadrul  reuniunii Comisiei de anchetă privind protecția animalelor în timpul transportului, ținută la începutul acestei săptămâni.

"În opinia mea, cred că aici s-ar putea interveni cu o subvenție pentru ca animalele să nu mai fie transportate pe distanțe așa lungi, cu atât mai mult cu cât în acest mod, am contribui la componenta de înverzire (nu am mai avea atâtea noxe ca urmare a reducerii transportului).
Experții prezenți au reclamat nevoia de a avea un transport de 4 ore. Sigur, și noi ne dorim să avem o durată a transportului cât mai redusă, animalele să fie abatorizate la poarta fermei. Totuși, ce facem dacă nu dispunem de aceste abatoare la poarta fermei care să ne permită practic sacrificarea animalelor în această zonă și atunci suntem nevoiți să le transportăm mai multe ore?

transport-vaci_b

De asemenea, doamna Steenberg a vorbit despre transportul animalelor pe cale aeriană. Aș dori să o întreb dacă apreciază ca acest transport pe calea aerului să fie extins la toate tipurile de animale? Vă dau un exemplu: în România, se aduceau la un moment dat vaci de lapte din Danemarca pentru familiile care aveau nevoie, pe cale aeriană. Așadar, doresc să știu dacă s-a făcut o evaluare asupra posibilității ca animalele să fie transportate pe cale aeriană", a spus eurodeputatul român în intervenția sa din cadrul reuniunii Comisiei de anchetă privind protecția animalelor în timpul transportului.

Răspunsurile primite de europarlamentarul Daniel Buda:

Julia Havenstein, reprezentantul ONG Animals’ Angels, a subliniat faptul că: „În ce privește întrebarea domnului Buda, dacă în 4 ore nu se ajunge la un abator, ce facem? Îndrăznesc să spun că în Europa noastră mică nu se întâmpla acest lucru așa des. Cred că din majoritatea locurilor din Europa, în 4 ore e posibil să se ajungă la un abator. Pot menționa exemplul unei piețe din Portugalia de Nord care gestionează vaci la început de carieră și multe dintre acestea sunt transportate către Spania săptămânal, în ciuda faptului că în jurul acestei piețe sunt abatoare la care se poate ajunge în 20-30 de minute. Cu toate acestea, se exportă către Spania.

Ar putea exista întotdeauna anumite locuri care să reprezintă excepția de la regula de 4 ore, zone cu abatoare mai îndepărtate. Cred că sistemul ar trebui schimbat, nu putem adapta animalele la sistemul nostru, ci trebuie adaptat sistemul la nevoile animalelor.

Voi împărtăși experiența noastră privind animalele scoase din producție și animalele gestante. În ciuda unor orientări europene, există anumite incertitudini când vine vorba de evaluarea stării de capabilitate de transport. Am observat următoarele probleme în transportul animalelor gestante: nu li se oferă suficient spațiu, nu dispun de apă și hrană suficientă, se riscă pierderea animalului și și al puiului. Pe drumul între UE și Turcia, organizația noastră a observant de nenumărate ori, oi care au născut în timpul transportului. Noi recomandăm să nu se transporte animalele gestante, dacă a trecut mai mult de 40% din perioada de gestație.

Transportul animalelor aflate la sfârșit de carieră ar trebui evitat. Programe de bunăstare la ferme ar trebui promovate. Transportul maxim pentru aceste animale nu ar trebui să depășească 4 ore, în cazul în care se face.”

Kitty de Vries, veterinar, reprezentant al ONG-ului Asociația olandeză de veterinari, a transmis faptul că: „Vorbesc în numele unor veterinari care se ocupă de bunăstarea animalelor în Țările de Jos. Când regulamentul 1/2005 a intrat în vigoare, eu eram încă medic veterinar. Regulamentul a interzis transportul animalelor care nu puteau să urce pe o rampă neajutate. S-au eliminat acele imagini oribile cu vaci târâte. S-au clarificat cerințele de igienă pentru abatoare. Nu toți actorii implicați și-au asumat responsabilitățile în legătură cu acest regulament. Gradul de conformare și de aplicare a Regulamentului a rămas redus în unele state membre.

Cred că este nevoie de durate mai scurte de transport. Problemele principale ale păsărilor de curte aflate la sfârșit de carieră: problemele apar de la prinderea animalelor. Ele sunt ridicate de picioare, câte trei într-o mână, ceea ce Reg. interzice. Acest lucru cauzează prejudicii foarte mari. Aria minima a cuștii este prea mică pentru păsări. La transport, sunt importante condițiile, nu doar cele din interiorul vehiculului, ci și cele meteo. Deseori nu se face ventilația corespunzătoare și păsările mor în timpul transportului. Păsările de curte nu ar trebui transportate mai mult de 8 ore.”

Birthe Steenberg, secretar general AVEC (Organizația Industriei Europene crescătoare de păsări), a transmis următoarele idei: „Domnule Buda, în ce privește transportul aerian, nu cred că este probabil ca acesta să fie folosit pentru a duce animalele la abator, fiind prea scump. Transportul animalelor trebuie folosit pentru animalele de prăsilă, nu pentru abatorizare.

Asociația noastră acoperă 95% din producătorii de carne de pasăre din Europa. Trebuie să ținem cont de planificarea și executarea călătoriei cât mai bine. Trebuie să lucreze toți actorii din lanț, fiecare parte să își asume responsabilitatea. În ce privește găinile ouătoare, cuștile nu trebuie să fie prea înalte ca să nu cadă din transport. Trebuie să fie suficient de mare să își ridice capul, dar să nu se ridice în picioare.”

Vizualizat: 1496 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ministerul Agriculturii anunță că organizează Târg!

Ministerul Agriculturii anunță că organizează Târg!

23 septembrie 2021 - 19:39

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) împreună cu Federația LEADER organizează Târgul Produs în GAL, ca parte integrată a evenimentului „ROMÂNIA-LEADER de 10”. Acesta va avea loc în curtea sediului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale din Bulevardul Carol I, nr. 2-4, sector 3, București, în perioada 30 septembrie – 3 octombrie 2021, între orele 10:00-18:00, cu acces liber pentru vizitatori.

Ajutor pentru bunăstarea ovinelor și bovinelor!

Ajutor pentru bunăstarea ovinelor și bovinelor!

23 septembrie 2021 - 14:44

Bunăstarea animalelor este inclusă între eco-scheme sau schemele de ecologie, noile subvenții de care vor beneficia fermierii și crescătorii de animale din România. Așa cum a anunțat ministrul agriculturii, Adrian Oros, pe 14 septembrie 2021, echipa Ministerului Agriculturii lucrează acum la stabilirea eco-schemelor. Așadar, în această perioadă se bat în cuie aceste eco-scheme. Crescătorii de oi și vaci nu trebuie să piardă șansa de a beneficia de un ajutor pentru bunăstarea animalelor.

Crescător: Dăm nas în nas cu ursul în grajd! Când să fim despăgubiți, ni se reproșează că nu ne păzim animalele!

Crescător: Dăm nas în nas cu ursul în grajd! Când să fim despăgubiți, ni se reproșează că nu ne păzim animalele!

23 septembrie 2021 - 09:21

Crescătorul de ovine Theodor Oncioiu din Câmpulung, județul Argeș, spune că urșii s-au mutat în sate, și-au făcut culcuș în grădini și servesc masa în grajd. Cel mai recent atac al sălbăticiunilor a fost în apropiere de localitatea Valea Mare din Argeș. Ursul a devorat un porc, a jupuit un altul de viu și a mutilat botul unui măgar. Când vine comisia să constate atacul și să acorde despăgubiri, crescătorii sunt luați la rost că nu-și păzesc animalele.

NOU Regulament: Registre detaliate cu perioada de pășunat, originea animalelor, tratamente veterinare!

NOU Regulament: Registre detaliate cu perioada de pășunat, originea animalelor, tratamente veterinare!

23 septembrie 2021 - 07:12

Un nou Regulament UE publicat în Jurnalul oficial UE pe 22 septembrie 2021 instituie obligativitatea crescătorilor de animale ale căror ferme sunt în sistem ecologic de a ține registre detaliate privind regimul alimentar al animalelor, perioadele de pășunat, tratamentele veterinare, originea animalelor, intrarea în exploatație sau ieșirea din exploatație.

Regulament NOU! Obligația apicultorilor de a ține registre și hărți!

Regulament NOU! Obligația apicultorilor de a ține registre și hărți!

23 septembrie 2021 - 06:21

Un nou Regulament european, REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2021/1691 AL COMISIEI de modificare a anexei II la Regulamentul (UE) 2018/848 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește cerințele referitoare la ținerea de registre aplicabile operatorilor din sectorul producției ecologice obligă apicultorii să țină registre cu operațiunile efectuate în stupi și o hartă a zonelor utilizate.

Crescător de animale: Am renunțat la oi! Capra este vaca omului sărac!

Crescător de animale: Am renunțat la oi! Capra este vaca omului sărac!

22 septembrie 2021 - 20:33

Un crescător de animale din județul Teleorman a renunțat la ovine, iar acum crește peste 300 de capre. Rasă autohtonă, Carpatina românească. Capra este vaca omului sărac, spune crescătorul. Din turma de capre reușește să-și întrețină familia. Chiar dacă sunt multe necazuri în zootehnia din România, iar subvențiile sunt puține și sumele mici, Tonel Roșu nu se vaietă.

Târgul Național AgriCultura - 30 septembrie 2021!

Târgul Național AgriCultura - 30 septembrie 2021!

22 septembrie 2021 - 18:35

Eveniment! A XXIV-a ediție a Târgului Național AgriCultura își va deschide porțile pe 30 septembrie.

AFIR anunță astăzi fermierii: Ajutor de la 600.000 euro/beneficiar la 1,5 milioane euro/beneficiar!

AFIR anunță astăzi fermierii: Ajutor de la 600.000 euro/beneficiar la 1,5 milioane euro/beneficiar!

22 septembrie 2021 - 16:19

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat, pe pagina oficială de internet www.afir.info, Ghidul solicitantului pentru obținerea sprijinului financiar pentru investiții în procesarea sau marketingul produselor agricole, mai precis prin submăsura 4.2 din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020). Cuantumul ajutorului este de la 600.000 euro/proiect la 1,5 milioane euro/proiect.

Șef APIA: Banii în conturile crescătorilor! Subvențiile APIA 140,37 lei/cap bovină și 541,87 lei/tona de lapte!

Șef APIA: Banii în conturile crescătorilor! Subvențiile APIA 140,37 lei/cap bovină și 541,87 lei/tona de lapte!

22 septembrie 2021 - 07:38

În cel mai scurt timp, banii intră în conturile crescătorilor de animale, anunță directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Caraș-Severin, Dumitru Stepanescu. Este vorba de cele două ajutoare Covid 19, pentru acest an, pentru crescătorii care dețin minim 3 capete bovine.

AFIR: Ajutor pentru fermele de animale, maxim 250.000 euro/beneficiar!

AFIR: Ajutor pentru fermele de animale, maxim 250.000 euro/beneficiar!

22 septembrie 2021 - 06:51

Ajutorul acordat anul acesta fermelor de creștere a animalelor este de maxim 250.000 euro/proiect, anunță Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale. Cererile de finanțare se pot depune deja, sesiunea s-a deschis pe 20 septembrie 2021.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Tractorul autonom AgXeed de 156 CP în lucru la Cereals 2021! Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței Povestea porumbului de Cărpiniş

Bancul zilei

3 cuvinte

3 cuvinte
- Care sunt cele trei cuvinte, folosite cel mai des în lume? Detalii