Adama
Agrilevante-30sept
AGRICOVER

EURODEPUTAT BUDA: SĂ PLECE DIN INSTITUȚIILE STATULUI CEI CARE DISTRUG FERMIERUL ROMÂN CU CONTROALELE!

Publicat: 27 octombrie 2020 - 08:20
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

OFICIAL BRUXELLES.  Fermierul român trebuie lăsat să muncească, să producă hrană de calitate, nu trebuie agasat de controale peste controale. Europarlamentarul român Daniel Buda (PPE) avertizează că funcționarii din instituțiile statului care gestionează banii europeni pentru agricultură și care sunt chitiți să distrugă fermierul român cu controalele, vor pleca acasă. Voi avea grijă să se înțeleagă acest lucru, iar cei care nu înțeleg să plece din sistem, a spus tranșant eurodeputatul român.

Ministerul Agriculturii cu cele două agenții de plăți subordonate, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale sunt instituțiile care se vor ocupa să pună în practică tot ce s-a votat la Bruxelles pentru noua Politică Agricolă Comună. Lucrurile trebuie să se schimbe, funcționarii trebuie să fie constructivi, nu distructivi și să năvălească peste fermieri cu tăvălugul de controale. Meteahna sistemului trebuie înlăturată și mentalitatea schimbată.

Pe de alt parte, eurodeputatul Daniel Buda avertizează că trebuie o mare atenție la tot ce se scrie în Planul Național Strategic al României. Odată bătute în cuie condițiile pentru acordarea subvențiilor APIA, a finanțării AFIR, nu se mai poate schimba nimic. Acum e momentul ca fermierii să-și negocieze viitorul.

Dacă aceste instituții ale statului nu înțeleg să fie proactive, nu înțeleg că fermierul are nevoie să fie lăsat să muncească, să producă hrană de calitate pentru consumatori și vor veni mereu cu controale asupra lor, bineînțeles că-i vor distruge. Și, din păcate, în România, și asta este o meteahnă a României, de-a lungul timpului, am avut parte de astfel de abordări din partea autorităților statului.

Deci, de aici trebuie să plecăm, să schimbăm aceste mentalități din partea autorităților statului, în așa fel încât fermierii să fie învățați cum să facă ceva, nu să li se spună că nu pot să facă anumite lucruri. Pe de altă parte, sigur că acum suntem în faza a ceea ce înseamnă creionarea acestor planuri naționale strategice. Asociațiile de fermieri trebuie să fie active în așa fel încât să aibă discuții constructive cu Ministerul Agriculturii, pentru că aceste planuri naționale vor fi trimise la Bruxelles și odată asumate de Bruxelles, ele trebuie să fie respectate întocmai.

De aceea este important să avem această colaborare și, slavă Domnului, că în momentul de față, cel puțin din informațiile pe care le am de la nivelul Ministerului Agriculturii, cu asociațiile de fermieri din România există un dialog constant în această direcție. Însă, repet, nu este important doar să punem pe hârtie anumite lucruri, ci trebuie să vedem cum implementăm și ceea ce punem pe hârtie. Este foarte complicat în momentul în care ai pus pe hârtie o chestiune care corespunde realităților din România, ca mai apoi, tu să vii, după un an, să vii să spui, stai puțin, nu este așa, eu vreau altceva. Sunt chestiii serioase aici, de aceea trebuie să fie o consultare largă încât ceea ce ai pus pe hârtie să rămână mai departe timp de 7 ani.

Avem o problemă din cauza funcționarilor care, din păcate, sunt în instituțiile statului și care nu înțeleg să fie constructivi și nu distructivi. Ei nu înțeleg că dacă distrug sectorul zootehnic sau sectorul agricol, de exemplu, nu o să aibă ce să facă mai târziu. Voi avea grijă de acum înainte să se înțeleagă acest lucru, iar cei care nu înțeleg să plece din sistem, pentru că nu au ce să caute în astfel de sisteme de control sau instituții ale statului oameni care nu înțeleg să fie constructivi pentru fermieri, a declarat europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședintele Comisiei AGRI, Parlament European, la Bruxelles, în cadrul emisiunii Be EU.

Vizualizat: 4749 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Decizie Guvern ASTĂZI plăți programul Tomata!

Decizie Guvern ASTĂZI plăți programul Tomata!

25 septembrie 2023 - 20:44

Guvernul a adoptat, luni, memorandumul pentru suplimentarea limitelor de credite bugetare şi credite de angajament aprobate pe luna septembrie 2023 pentru Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Proiect de lege ADOPTAT ASTĂZI de Guvern!

Proiect de lege ADOPTAT ASTĂZI de Guvern!

25 septembrie 2023 - 18:48

Guvernul a adoptat, luni, proiectul de lege privind "oprirea risipei bugetare", combaterea evaziunii şi asigurarea echităţii fiscale, după ce au fost dezbătute observaţiile de la ministerele avizatoare, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.

Secretar de stat MADR Aurel Simion: Politica agricolă trebuie să fie atractivă pentru tineri!

Secretar de stat MADR Aurel Simion: Politica agricolă trebuie să fie atractivă pentru tineri!

25 septembrie 2023 - 17:55

Politica agricolă trebuie să devină atractivă din toate punctele de vedere pentru tineri, pentru că nu putem păstra zonele rurale populate și atractive dacă condițiile de trai diferă mult de zona urbană, a spus secretarul de stat Aurel Simion la conferința europeană Pâinea Păcii.

Video! Ministrul Barbu: Lansăm acest program în două săptămâni! Suma disponibilă 600 milioane euro!

Video! Ministrul Barbu: Lansăm acest program în două săptămâni! Suma disponibilă 600 milioane euro!

25 septembrie 2023 - 07:49

"Vom lansa în două săptămâni acest program cu o alocare de 600 milioane de euro," a anunțat ministrul agriculturii Florin Barbu, la sfârșitul săptămânii trecute, la Buzău.

Ministrul agriculturii: Împreună putem dezvolta zootehnia românească!

Ministrul agriculturii: Împreună putem dezvolta zootehnia românească!

25 septembrie 2023 - 06:59

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin Barbu, a efectuat vineri, 22 septembrie 2023, o vizită de lucru la două ferme de reproducție suine și o fermă de creștere a puilor de carne pe așternut permanent, din județul Buzău, beneficiare ale celor două programe de sprijin derulate de MADR pentru activitatea de reproducție în sectorul suin și sectorul creșterii păsărilor.

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea s-a întâlnit astăzi cu oierii!

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea s-a întâlnit astăzi cu oierii!

24 septembrie 2023 - 21:14

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea s-a întâlnit astăzi cu crescătorii de ovine la târgul Țurcana-Regina Munților, organizat de Asociația Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara, condusă de oierul Dumitru Andreșoi.

Micii fermieri vor primi bani în plus!

Micii fermieri vor primi bani în plus!

24 septembrie 2023 - 20:30

Eurodeputatul Victor Negrescu a anunțat că petiția pentru micii fermieri și satele românești a fost aprobată de Parlamentul European.

APIA ACUM: Data la care încep plățile pe hectar și cap animal!

APIA ACUM: Data la care încep plățile pe hectar și cap animal!

24 septembrie 2023 - 18:55

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) aduce clarificări importante cu privire la Controlul prin monitorizare (“checks by monitoring”) aplicat începând cu Campania 2023. APIA anunță totodată că plata subvențiilor agricole pe hectar și cap animal, aferente acestui an, începe la data de 16 octombrie 2023.

Oierul Dumitru Andreșoi își cumpără vapor!

Oierul Dumitru Andreșoi își cumpără vapor!

24 septembrie 2023 - 08:49

Crescătorul de ovine Dumitru Andreșoi, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara, cunoscut drept oierul cu turma cea mai mare din România, a declarat, într-un scurt interviu acordat lui Ovidiu Ghinea, Agro TV, că-și cumpără vapor pentru export de ovine și bovine vii. Prețul navei este 5 milioane de dolari, a dezvăluit oierul.

O turmă de oi a intrat într-o seră și a mâncat kilograme de canabis: Săreau mai sus decât caprele!

O turmă de oi a intrat într-o seră și a mâncat kilograme de canabis: Săreau mai sus decât caprele!

23 septembrie 2023 - 06:06

O turmă de oi a mâncat 300 de kilograme de canabis în Grecia. Oile au intrat într-o seră din cea mai mare plantație de canabis medical din Grecia, iar proprietarul fermei a povestit pentru publicația hellas.postsen.com care a fost efectul asupra lor. 

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

De ce MEWI eVerde?

De ce MEWI eVerde?

'MEWI eVerde', este noul slogan pe care importatorul exclusiv al mărcilor FENDT şi Horsch pe piaţa românească l-a adoptat anul acesta, încercând astfel să-şi afirme identitatea şi ambiţiile privind aderarea la principiile agriculturii sustenabile. Interviu cu Leontin Coca, directorul de vânzări al companiei MEWI.

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii