SUBVENȚII AGRICULTURĂ. Este important ca schemele ecologice propuse pentru fermieri să nu creeze poveri și sarcini administrative excesive. La fel de important este ca fermierii să fie plătiți pentru eforturile lor suplimentare de apărători al mediului și climei, a spus europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlamentul European.
Alocarea va fi substanțială pentru schemele ecologice, astfel este propus un cuantum mare pentru aceste subvenții care ar trebui să fie atrăgătoare pentru fermierii români.
Sectorul agricol trebuie să fie văzut ca un partener de încredere atât pentru combaterea schimbărilor climatice, cât și pentru conservarea biodiversității!
În această seară (duminică, 30 noiembrie 2020 n.r.), în cadrul comisiei AGRI din Parlamentul European, a fost susținută prezentarea unui studiu pe tema „Pactul verde și PAC: implicații politice pentru adaptarea practicilor agricole și conservarea resurselor naturale ale UE”. Am intervenit în cadrul dezbaterii și am subliniat faptul că fermierii sunt în prima linie în ceea ce înseamnă conservarea biodiversității și combaterea schimbărilor climatice. Biodiversitatea le permite fermierilor să ne furnizeze alimente sigure, durabile, nutritive și la prețuri accesibile și le oferă acestora veniturile de care au nevoie pentru a prospera și a se dezvolta.
Dar iată intervenția mea:
Mi se pare profund imoral ca fermierii să fie făcuți responsabili pentru pierderea biodiversității și schimbările climatice. În contextul trialogurilor privind Politica Agricolă Comună și Green Deal, este de datoria Comisiei Europene și a specialiștilor în domeniu să ofere soluții fermierilor, ancorate în realitate, pentru a putea contribui decisiv la rezolvarea acestor neajunsuri. Este important ca schemele ecologice propuse pentru fermieri să nu creeze poveri și sarcini administrative excesive. La fel de important este ca fermierii să fie plătiți pentru eforturile lor suplimentare de apărători al mediului și climei.
Aș dori să întreb experții dacă apreciază că dezvoltarea lanțului scurt de aprovizionare cu tot ce înseamnă producție, procesare și vânzare poate reprezenta o soluție viabilă în reducerea amprentei de carbon.
Jean-Christophe Bureau, profesor de economie la Universitatea Agro Paris Tech: „Agricultura europeană nu este momentan pregătită să contribuie la atingerea obiectivelor impuse de Green Deal. Dacă vom continua lucrurile ca de obicei, PAC nu va reuși să atingă țintele de mediu. Bazându-ne pe trendul actual, zonele organice nu vor atinge obiectivul de 25% până în 2030.”
Louis-Georges Soler, director pentru economia în domeniul cercetării la INRAE: „Este important să se schimbe alegerile de consum în rândul cetățenilor, să se îndrepte spre produsele locale, dezvoltarea lanțului scurt de aprovizionare fiind esențială. Trebuie de asemenea, gestionată mai bine risipa alimentară, să fie redusă semnificativ.”
Hervé Guyomard, director pentru economia în domeniul cercetării la INRAE: „În ceea ce privește arhitectura verde a PAC, în cadrul Pilonului II, eco-schemele vor fi voluntare pentru fermieri. Principiul de bază o să fie „Poluatorul plătește”. Vom avea 8 măsuri în ce privește eco-schemele referitoare la antimicrobiene, pesticide, emisii, a anunțat europarlamentarul Daniel Buda, pe pagina sa Facebook.