Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

EURODEPUTAT BUDA: ANIMALELE DIN FERME NU LE POȚI PUNE ÎN RAFT PÂNĂ TRECE CRIZA!

Publicat: 04 martie 2021 - 17:40
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

AJUTOARE PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE! Sectorul zootehnic a fost cel mai afectat de această criză generată de COVID-19. Animalele nu le poți pune într-un raft, să aștepte până trece COVID-ul, spune europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședintele Comisiei AGRI, Parlamentul European. Eurodeputatul român a solicitat sprijin pentru crescătorii de animale.

În cadrul Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, al cărei vicepreședinte sunt, a fost susținută o prezentare de un reprezentant al Comisiei (DG AGRI) privind situația actuală de pe piețele agricole. În cadrul intervenției pe care am avut-o, am atras atenția asupra provocărilor multiple cu care se confruntă crescătorii de bovine și necesității introducerii unor măsuri de sprijin concret. De asemenea, ar trebui evaluată posibilitatea de a limita într-o formă sau alta importurile din afara UE de carne de vită.

Mai mult, am readus în discuție abordarea incoerentă a Comisiei cu privire la carnea roșie. Pe de-o parte, acest produs nu intră în programul de promovare a Comisiei Europene din cauză că această instituție asociază apariția cancerului de consumul de carne roșie, dar pe de altă parte, Comisia Europeană sprijină importurile de carne roșie din afara UE. Un consum echilibrat de carne roșie nu afectează sănătatea umană, ci dimpotrivă, are efecte benefice. La final, am subliniat necesitatea creșteriii accesibilității produselor bio pentru că ne putem afla în situația în care nu vom mai avea cerere pentru aceste produse.

Dar iată intervenția pe care am avut-o:

Aș dori să fac câteva observații pe marginea expunerii făcute, în mod special, cu privire la carnea de vită. Domnule director, cred că aveți date eronate din teren, cel puțin, în România lucrurile stau cu totul altfel. Având în vedere că sectorul HoReCa a fost închis, iar carnea de vită se consumă cu precădere în restaurant, acest lucru a dus la o scădere drastică a prețurilor, cel puțin în țara de unde provin, repet, unde prețul la kilogramul de carne de vită de reformă este de aproape 1 euro, iar pentru vițeii îngrășați, prețul este de 1,8 euro aproximativ pe kilogram. Acesta este mult sub prețul de cost pe kilogramul de carne produs, iar acest lucru în condițiile în care avem o logică a creșterii prețurilor a furajelor. Avem o creștere cu 30% a prețului la porumb, comparativ cu acum 2 luni de zile.

În același timp, v-aș ruga să evaluați posibilitatea limitării importurilor de carne de vită din afara UE. Altfel, îi sufocați pe fermierii din interiorul UE, mai ales dacă nu veniți cu sprijin consistent în această perioadă. În opinia mea, sectorul zootehnic a fost cel mai afectat de această criză generată de COVID-19. Animalele nu le poți pune într-un raft, să aștepte până trece COVID-ul. Acest lucru va trebui să îl aveți în vedere.

Pe de-o parte, avem o abordare ce suferă de o fractură de logică privind carnea roșie. Din perspectiva Comisiei, consumul de carne roșie reprezintă un factor ce duce la apariția cancerului, motiv pentru care au scos carnea roșie din programul de promovare a produselor agroalimentare. Pe de altă parte, venim cu resurse financiare, ce-i drept, modeste, cu ajutorul cărora stimulăm bunăstarea animalelor, iar în același timp, avem importuri de carne roșie. Hotărâți-vă odată! Dacă avem de-a face cu carne roșie care provoacă cancer, atunci haideți să nu mai importăm carne roșie din afara UE. A fost o greșeală din partea Comisiei Europene că a venit cu această comunicare deoarece consumul echilibrat de carne roșie nu are cum să dăuneze sănătății, ci dimpotrivă, îi îmbunătățește sănătatea.

O ultimă chestiune referitoare la piața pentru produsele bio. Aseară am mers la magazinul Carrefour de lângă Parlament pentru a-mi cumpăra niște legume. Am fost șocat să văd diferența de preț dintre produsele în sistem classic produse, de exemplu, ardeiul era 3 euro per kilogram, iar cel bio era 14 euro per kilogram. Domnule director, haideți să vedem cât de accesibile sunt aceste produse bio pentru consumatori. Dacă nu avem un echilibru în ce privește sprijinirea producătorilor bio, o să avem produse bio pe piață, dar nu vom avea cine să le cumpere, a scris europarlamentarul român pe pagina sa Facebook.

Ce i-a răspuns reprezentantul DG Agri, Comisia Europeană?

Comisia va publica un plan de acțiune privind agricultura bio. Trebuie să ținem cont de cum reacționează consumatorii. Comisia spune că, carnea roșie are un loc legitim în regimul alimentar al oamenilor, dar carnea roșie trebuie produsă într-un mod cât mai durabil posibil. Carnea roșie produsă sustenabil și durabil nu se pune problema să nu fie consumată.

Criza COVID-19 afectează sectorul agro-alimentar. Cererea pentru alimente nu este elastică, însă provocările nu lipsesc. Nu se poate să generalizăm pentru că anumite sectoare au fost influențate negativ mai multe decât altele. În unele sectoare, COVID-19 a avut un impact pozitiv, în altele, efectul a fost devastator. În HoReCa, turism, consecințele au fost puternice.Fabricile de prelucrare a alimentelor au trebuit să își schimbe sistemele de producție.

O tendință semnificativă o reprezintă dăunătorii, este o mare provocare. Se restricționează folosirea neonicotinoidelor. În ce privește lactatele, prețurile au fost bine menținute. Laptele lichid a mers foarte bine. Sectorul lactatelor nu pune mari probleme. Sectorul cărnii de vită-având în vedere că cererea a stagnat, totuși sectorul s-a menținut destul de bine. Consumul de carne de miel și de oaie a crescut foarte bine. Carnea de pasăre- prețul a scăzut foarte mult, asta în ajunul Crăciunului, dar este un sector care are un ciclu de adaptare scurt. Carnea de porc- un sector care ridică temeri. Este mai predictibil acest sector, a fost interdicția importurilor din China, ritmul de sacrificare la abatoare a fost încetinit, asta a afectat prețurile. 45% din sectorul cărnii de porc depinde de China.”

Vizualizat: 3297 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Anunț făcut de șeful ANZ: ajutor de stat pentru creșterea animalelor!

Anunț făcut de șeful ANZ: ajutor de stat pentru creșterea animalelor!

16 aprilie 2021 - 09:24

Directorul Agenției Naționale pentru Zootehnie, ing. Vaida Bela, anunță că a solicitat creșterea sumei alocate pentru ajutorul de stat în sectorul creșterii animalelor.

Lista subvențiilor APIA care intră la plată!

Lista subvențiilor APIA care intră la plată!

16 aprilie 2021 - 07:07

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură poate începe plata subvențiilor agricole așteptate de fermieri și crescători de animale, cuvenite acestora pentru anul de cerere 2020. Guvernul a aprobat joi, 15 aprilie 2021, o serie de hotărâri care stabilesc sumele pentru plata acestor subvenții.

APIA anunț astăzi despre subvențiile fermierilor!

APIA anunț astăzi despre subvențiile fermierilor!

15 aprilie 2021 - 19:57

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) continuă în ritm susținut Campania de primire a Cererilor Unice de Plată pentru anul 2021.
Pentru că siguranţa în contextul pandemiei Covid 19 este extrem de importantă pentru instituţia noastră, fermierii depun cererea prin mijloace electronice, fără a se prezenta la Centrele judeţene/locale APIA şi/sau Centrul Municipiului Bucureşti.

Ajutor de minimis pentru fermieri, aprobat astăzi!

Ajutor de minimis pentru fermieri, aprobat astăzi!

15 aprilie 2021 - 19:29

Guvernul a aprobat astăzi, 15 aprilie 2021, o Hotărâre care modifică și completează Hotărârea nr. 108/2019 pentru aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi„ precum și pentru stabilirea unor măsuri de verificare și control al acesteia.

Guvern astăzi: Plata ajutoarelor naționale tranzitorii pe hectar!

Guvern astăzi: Plata ajutoarelor naționale tranzitorii pe hectar!

15 aprilie 2021 - 19:16

Oficial. În ședința Guvernului din data de 15 aprilie 2021 a fost aprobată o Hotărâre pentru aprobarea plafoanelor ajutoarelor naţionale tranzitorii (ANT) în sectorul vegetal, pentru anul de cerere 2020, anunță MADR într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

Guvern astăzi: Plata subvenției APIA mici la ovine/caprine!

Guvern astăzi: Plata subvenției APIA mici la ovine/caprine!

15 aprilie 2021 - 19:08

Aprobată. În ședința Guvernului din data de 15 aprilie 2021 a fost aprobată o Hotărâre pentru aprobarea plafoanelor ajutoarelor naţionale tranzitorii (ANT) la speciile ovine și caprine, pentru anul de cerere 2020.

Guvern astăzi: Plata ajutorului național tranzitoriu la bovine!

Guvern astăzi: Plata ajutorului național tranzitoriu la bovine!

15 aprilie 2021 - 18:57

Anunț Guvern. În ședința de astăzi, 15 aprilie 2021, Guvernul a adoptat Hotărârea pentru aprobarea plafoanelor alocate ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul zootehnic, specia bovine, pentru anul de cerere 2020, anunță MADR, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

COMUNICAT DE ASTĂZI AFIR!

COMUNICAT DE ASTĂZI AFIR!

15 aprilie 2021 - 13:37

ANUNȚ. Beneficiarii PNDR 2020 au prioritate la eliberarea certificatelor de clasificare a structurilor de primire turistică, anunță Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, AFIR, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

UN PRIMAR A PRIMIT ILEGAL 500 HA DE PĂȘUNE PENTRU CARE A PLĂTIT O CHIRIE DE 10 LEI/HA!

UN PRIMAR A PRIMIT ILEGAL 500 HA DE PĂȘUNE PENTRU CARE A PLĂTIT O CHIRIE DE 10 LEI/HA!

15 aprilie 2021 - 09:42

PĂȘUNE ÎNCHIRIATĂ LA PREȚ DE NIMIC. Emil Răgman, fost primar al localității gorjene Prigoria, a beneficiat mai bine de 12 ani de un contract încheiat de Primăria Bengești Ciocadia, din Gorj, prin care i s-a închiriat ilegal suprafaţa de 500 ha de păşune în zona Coasta Bengăi, în munte, suprafaţă ce aparţinea, de fapt, localităţii Mălaia din judeţul Vâlcea și nu putea fi închiriată de primăria comunei din Gorj.

ȘEFA DIRECȚIEI PENTRU AGRICULTURĂ CARAȘ-SEVERIN, REȚINUTĂ DE DNA ÎNTR-UN DOSAR DE CORUPȚIE!

ȘEFA DIRECȚIEI PENTRU AGRICULTURĂ CARAȘ-SEVERIN, REȚINUTĂ DE DNA ÎNTR-UN DOSAR DE CORUPȚIE!

15 aprilie 2021 - 08:40

ANCHETĂ. Directoarea Direcției pentru Agricultură Caraș-Severin, Felicia Gabriela Mehedințu, a fost dusă la audieri miercuri, 14 aprilie 2021, la sediul Direcției Naționale Anticorupție Timișoara, fiind acuzată de abuz în serviciu și delapidare. Șefa DAJ a fost reținută pentru 24 de ore, scrie pressalert.ro

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură Ionel Ivasiuc poate produce singur 80.000 de răsaduri pe zi

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii