KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

EURODEPUTAT BUDA: ANIMALELE DIN FERME NU LE POȚI PUNE ÎN RAFT PÂNĂ TRECE CRIZA!

Publicat: 04 martie 2021 - 17:40
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

AJUTOARE PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE! Sectorul zootehnic a fost cel mai afectat de această criză generată de COVID-19. Animalele nu le poți pune într-un raft, să aștepte până trece COVID-ul, spune europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședintele Comisiei AGRI, Parlamentul European. Eurodeputatul român a solicitat sprijin pentru crescătorii de animale.

În cadrul Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, al cărei vicepreședinte sunt, a fost susținută o prezentare de un reprezentant al Comisiei (DG AGRI) privind situația actuală de pe piețele agricole. În cadrul intervenției pe care am avut-o, am atras atenția asupra provocărilor multiple cu care se confruntă crescătorii de bovine și necesității introducerii unor măsuri de sprijin concret. De asemenea, ar trebui evaluată posibilitatea de a limita într-o formă sau alta importurile din afara UE de carne de vită.

Mai mult, am readus în discuție abordarea incoerentă a Comisiei cu privire la carnea roșie. Pe de-o parte, acest produs nu intră în programul de promovare a Comisiei Europene din cauză că această instituție asociază apariția cancerului de consumul de carne roșie, dar pe de altă parte, Comisia Europeană sprijină importurile de carne roșie din afara UE. Un consum echilibrat de carne roșie nu afectează sănătatea umană, ci dimpotrivă, are efecte benefice. La final, am subliniat necesitatea creșteriii accesibilității produselor bio pentru că ne putem afla în situația în care nu vom mai avea cerere pentru aceste produse.

Dar iată intervenția pe care am avut-o:

Aș dori să fac câteva observații pe marginea expunerii făcute, în mod special, cu privire la carnea de vită. Domnule director, cred că aveți date eronate din teren, cel puțin, în România lucrurile stau cu totul altfel. Având în vedere că sectorul HoReCa a fost închis, iar carnea de vită se consumă cu precădere în restaurant, acest lucru a dus la o scădere drastică a prețurilor, cel puțin în țara de unde provin, repet, unde prețul la kilogramul de carne de vită de reformă este de aproape 1 euro, iar pentru vițeii îngrășați, prețul este de 1,8 euro aproximativ pe kilogram. Acesta este mult sub prețul de cost pe kilogramul de carne produs, iar acest lucru în condițiile în care avem o logică a creșterii prețurilor a furajelor. Avem o creștere cu 30% a prețului la porumb, comparativ cu acum 2 luni de zile.

În același timp, v-aș ruga să evaluați posibilitatea limitării importurilor de carne de vită din afara UE. Altfel, îi sufocați pe fermierii din interiorul UE, mai ales dacă nu veniți cu sprijin consistent în această perioadă. În opinia mea, sectorul zootehnic a fost cel mai afectat de această criză generată de COVID-19. Animalele nu le poți pune într-un raft, să aștepte până trece COVID-ul. Acest lucru va trebui să îl aveți în vedere.

Pe de-o parte, avem o abordare ce suferă de o fractură de logică privind carnea roșie. Din perspectiva Comisiei, consumul de carne roșie reprezintă un factor ce duce la apariția cancerului, motiv pentru care au scos carnea roșie din programul de promovare a produselor agroalimentare. Pe de altă parte, venim cu resurse financiare, ce-i drept, modeste, cu ajutorul cărora stimulăm bunăstarea animalelor, iar în același timp, avem importuri de carne roșie. Hotărâți-vă odată! Dacă avem de-a face cu carne roșie care provoacă cancer, atunci haideți să nu mai importăm carne roșie din afara UE. A fost o greșeală din partea Comisiei Europene că a venit cu această comunicare deoarece consumul echilibrat de carne roșie nu are cum să dăuneze sănătății, ci dimpotrivă, îi îmbunătățește sănătatea.

O ultimă chestiune referitoare la piața pentru produsele bio. Aseară am mers la magazinul Carrefour de lângă Parlament pentru a-mi cumpăra niște legume. Am fost șocat să văd diferența de preț dintre produsele în sistem classic produse, de exemplu, ardeiul era 3 euro per kilogram, iar cel bio era 14 euro per kilogram. Domnule director, haideți să vedem cât de accesibile sunt aceste produse bio pentru consumatori. Dacă nu avem un echilibru în ce privește sprijinirea producătorilor bio, o să avem produse bio pe piață, dar nu vom avea cine să le cumpere, a scris europarlamentarul român pe pagina sa Facebook.

Ce i-a răspuns reprezentantul DG Agri, Comisia Europeană?

Comisia va publica un plan de acțiune privind agricultura bio. Trebuie să ținem cont de cum reacționează consumatorii. Comisia spune că, carnea roșie are un loc legitim în regimul alimentar al oamenilor, dar carnea roșie trebuie produsă într-un mod cât mai durabil posibil. Carnea roșie produsă sustenabil și durabil nu se pune problema să nu fie consumată.

Criza COVID-19 afectează sectorul agro-alimentar. Cererea pentru alimente nu este elastică, însă provocările nu lipsesc. Nu se poate să generalizăm pentru că anumite sectoare au fost influențate negativ mai multe decât altele. În unele sectoare, COVID-19 a avut un impact pozitiv, în altele, efectul a fost devastator. În HoReCa, turism, consecințele au fost puternice.Fabricile de prelucrare a alimentelor au trebuit să își schimbe sistemele de producție.

O tendință semnificativă o reprezintă dăunătorii, este o mare provocare. Se restricționează folosirea neonicotinoidelor. În ce privește lactatele, prețurile au fost bine menținute. Laptele lichid a mers foarte bine. Sectorul lactatelor nu pune mari probleme. Sectorul cărnii de vită-având în vedere că cererea a stagnat, totuși sectorul s-a menținut destul de bine. Consumul de carne de miel și de oaie a crescut foarte bine. Carnea de pasăre- prețul a scăzut foarte mult, asta în ajunul Crăciunului, dar este un sector care are un ciclu de adaptare scurt. Carnea de porc- un sector care ridică temeri. Este mai predictibil acest sector, a fost interdicția importurilor din China, ritmul de sacrificare la abatoare a fost încetinit, asta a afectat prețurile. 45% din sectorul cărnii de porc depinde de China.”

Vizualizat: 3461 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Decizie ASTĂZI Comisia Europeană: Ajutoare de stat, ajutoare Covid!

Decizie ASTĂZI Comisia Europeană: Ajutoare de stat, ajutoare Covid!

23 iulie 2021 - 18:29

Comisia Europeană a adoptat astăzi, 23 iulie, o extindere a domeniului de aplicare al Regulamentului general de exceptare pe categorii de ajutoare (RGECA), care le va permite statelor membre să pună în aplicare anumite măsuri de ajutor, fără o examinare prealabilă din partea Comisiei, anunță Comisia Europeană, într-un comunicat transmis Agroinfo.

Eurodeputat Daniel Buda: Ordonanță de o importanță crucială pentru fermierii români!

Eurodeputat Daniel Buda: Ordonanță de o importanță crucială pentru fermierii români!

23 iulie 2021 - 17:54

Europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlamentul European, se arată mulțumit de aprobarea ordonanței de urgență care prevede intervenția rapidă în cazul atacurilor urșilor. Guvernul condus de Cîțu a adoptat, miercuri, ordonanța de urgență propusă de Ministerul Mediului, care stabilește intervenția în 24 de ore în cazul atacurilor urșilor.

Comunicat APIA de astăzi pentru toți fermierii și crescătorii de animale!

Comunicat APIA de astăzi pentru toți fermierii și crescătorii de animale!

23 iulie 2021 - 12:05

!!! 2 august 2021 este ultima zi pentru depunerea Cererii de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură pentru trimestrul II, 2021, avertizează Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), într-un comunicat transmis acum pentru Agroinfo.

APIA anunță apicultorii: Termen limită ajutoare apicultură pentru 2021! Cerere! LISTA completă de acte necesare!

APIA anunță apicultorii: Termen limită ajutoare apicultură pentru 2021! Cerere! LISTA completă de acte necesare!

23 iulie 2021 - 11:49

Termenul limită de depunere a cererilor de plată pentru ajutoarele din apicultură este data de 31 iulie 2021 însă ținând cont că data de 31 iulie este zi nelucrătoare, solicitanții pot depune cererile de plată până la data de 02.08.2021, anunță Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

VIDEO! Fermierii din Olt, în ajutorul sinistraților din Munții Apuseni!

VIDEO! Fermierii din Olt, în ajutorul sinistraților din Munții Apuseni!

23 iulie 2021 - 10:36

Fermierii din județul Olt au sărit în ajutorul sinistraților din Roșia Montană, județul Alba, Munții Apuseni, care au fost puternic afectați de inundațiile și viiturile din ultima perioadă. Fermierii s-au mobilizat exemplar pentru a strânge ajutoare, legume, dar și saltele de dormit, care au fost trimise oamenilor din Munții Apuseni afectați de furia apelor.

Decizie MADR pentru subvențiile fermierilor, crescătorilor de animale!

Decizie MADR pentru subvențiile fermierilor, crescătorilor de animale!

23 iulie 2021 - 07:44

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a acordat mandat Reprezentanței Permanente a României pe lângă UE- Comitetul Special pentru Agricultură pentru îmbunătățirea textului Regulamentului în baza căruia se va creiona Planul Național Strategic, astfel încât acesta să răspundă nevoilor și priorităților agriculturii românești, anunță MADR într-un comunicat transmis Agroinfo.

Agroland, investiție de 1,3 milioane de euro într-o fabrică de nutrețuri!

Agroland, investiție de 1,3 milioane de euro într-o fabrică de nutrețuri!

22 iulie 2021 - 18:20

Agroland a decis preluarea activității fabricii de nutrețuri combinate de la Caransebeș, printr-o investiție de 1.300.000 euro. Aceasta va deveni prima fabrică din România, pentru care se va obține certificarea non-GMO, pentru producția de furaje nemodificate genetic. Capacitatea de producție a fabricii este în prezent de 12.000 tone/ an și este vizată o creștere a acesteia, de circa 25% pe an, anunță Agroland într-un comunicat transmis Agroinfo.

Anunț ASTĂZI Ministerul Agriculturii: Start cereri pentru ajutoare europene!

Anunț ASTĂZI Ministerul Agriculturii: Start cereri pentru ajutoare europene!

22 iulie 2021 - 15:50

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) anunță lansarea sesiunilor de depunere a cererilor de finanțare pentru submăsura 17.1 - „Prime de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor” și de depunere a proiectelor pentru submăsura 9.1 – „Înființarea grupurilor de producători în sectorul agricol”.

Prim-ministrul Cîțu, anunț ACUM pentru fermieri legat de închiderea piețelor și de noi taxe în agricultură!

Prim-ministrul Cîțu, anunț ACUM pentru fermieri legat de închiderea piețelor și de noi taxe în agricultură!

22 iulie 2021 - 15:30

Premierul Florin Cîţu s-a întâlnit astăzi, la Palatul Victoria, cu reprezentanţii Federaţiei Agrostar. Ce le-a spus premierul României despre închiderea piețelor agro-alimentare și despre noi taxe în agricultură?

APROBAT! Ajutor de 20 de milioane de euro pentru fermieri, crescători de animale!

APROBAT! Ajutor de 20 de milioane de euro pentru fermieri, crescători de animale!

22 iulie 2021 - 12:52

Fermierii, crescătorii de animale din România beneficiază de prime pentru asigurarea culturilor, animalelor și plantelor. Ghidul solicitantului submăsurii 17.1 - Prime de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor, pentru anul 2021, a fost aprobat și este publicat pe site-ul oficial al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), anunță Ministerul Agriculturii.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Asigurarea culturilor agricole - Un interviu cu Dorel Istrate, fermier din Șăulia (jud. Mureș)

Asigurarea culturilor agricole - Un interviu cu Dorel Istrate, fermier din Șăulia (jud. Mureș)

Este necesară asigurarea culturilor agricole? Fermierul Dorel Istrate (jud. Mureș) ne spune de ce și cu cine își asigură culturile!

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Bancul zilei

Blonda la volan

Blonda la volan
Un polițist oprește o blondă pentru viteză: Detalii