Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

EURODEPUTAT BUDA: AJUTOARE MAI MARI PENTRU VACA DE CARNE! CRESCĂTORII TRUDESC 25 DE ORE DIN 24 ȘI NU AU SĂRBĂTORI!

Publicat: 03 aprilie 2021 - 09:08
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

SUME CONSISTENTE PENTRU CRESCĂTORII DE BOVINE! Noul regulament privind Politica Agricolă Comună vine cu sume consistente puse în dreptul sectorului creșterii vacilor de carne. Iar din calitatea de europarlamentar, vicepreședinte al Comisiei de Agricultură și cunoscător al sectorului agricol, voi avea grijă ca cei care nu au Paști și Crăciun, și trudesc 25 de ore din 24, să le fie munca apreciată, anunță europarlamentarul român Daniel Buda.

Vaca de carne, o opțiune tot mai serioasă și mai sănătoasă a fermierilor din România! buda-vaca_b

Am mai scris despre această nouă opțiune a fermierilor din țara noastră, și anume orientarea către vaca de carne. Fie că discutăm despre vacile din rasele Angus, Limusine, Charolaise și lista ar putea continua, acestea au devenit o realitate incontestabilă pe dealurile și uneori pe câmpiile din România unde odinioară vedeai numeroasele turme de oi. Încet, încet, acest sector s-a dezvoltat din rațiuni multiple.

De altfel, și “dincolo, în vest”, întâlnești un efectiv de 20-30 de capete de vaci de carne de regulă pe lângă fermele de oi de lapte. Pentru un simplu motiv, după cum spuneau fermierii, că aceste vaci reprezintă “banca mea”. Am nevoie de câteva mii de euro, nu merg la bancă, merg și vând 2-3 vaci.

Sigur, într-un sistem bine pus la punct unde se plătește prețul corect. Este un exemplu care ar putea fi urmat și la noi, fără discuție! Întorcându-ne pe plaiuri mioritice, acest sector s-a dezvoltat mai ales în rândul foștilor proprietari de oi care au fost nevoiți să renunțe la  pasiunea lor de o viață din cauza lipsei ciobanilor dar și a prețului execrabil de acum doi ani, de numai 5-6 lei pe kg la miel. Sigur, astăzi prețul la miel este mai mult decât mulțumitor. 15 lei pe kg, să fim serioși, nu este un preț rău.

SCZ (sprijin cuplat zootehnic n.r.) a fost rezonabil, mai greu cu ANT-ul (ajutor național tranzitoriu n.r.) dar, una peste alta, la finalul zilei, "dacă nu a curs, a picurat" și bine a fost și va mai fi pentru sector.

Complicat însă este cu sectorul vacii de carne din perspectiva prețurilor la vânzare a tăurașilor îngrășați sau a celor înțărcați.

Mizerabilul preț oferit de unii impostori de numai 8 lei pe kg la vițeii de peste 400 de kg sau 10 lei la cei în jur de 200-250, te face să înțelegi că “la finalul zilei”  îți poate da cu virgulă rău de tot! Asta deoarece biologia nu-i matematică și, cu siguranță, îți mai cad vacile sau vițeii la fătare. Fie vin “cu capul înainte” și nu cu picioarele, fie că atunci când îți trag “băieții vlăjgani cu minte puțină" vițelul din vacă, își folosesc mușchii și nu mintea și îi rupe șira spinării sau pur și simplu îți pică vaca de pe picioare pentru că nu a avut noroc în viață și a mâncat o sârmă sau un cui care în final i-a ajuns la inimă și ție drept la portofel. Diareea post-natală apărută după câteva zile numai bună să îți înjumătățescă sau chiar să iți distrugă efectivul, te face să cobori toți Sfinții pe pământ și pe sistemul farmaceutic veterinar căruia i-ai dat o grămadă de bani pe medicamente. Ai făcut asta, doar, doar nu o să îți vezi firavele animale la fel ca niște bebeluși după numai trei-patru zile de la fătare, stând jos și dând nevrotic din picioare iar apoi ochii peste cap deoarece au plecat și ei la Ceruri sau unde s-or fi dus. Și tu mai numeri niște bani pe care nu i-ai avut niciodată dar îi puteai avea dacă nu se duceau “pe apa sâmbetei”.

Mizerabilă treaba cu medicamentele din domeniul zootehnic. Mai, mai, că îți vine să folosești apa de ploaie în loc de medicamente că tot acolo ești din perspectiva efectelor. Adică zero! Măcar așa, ți-ar mai rămâne niște bani în buzunar. Desigur însă niciun iubitor de animale sau fermier nu prea face asta. În primul rând din respect față de animale și apoi, se gândește că poate, poate își vor face efectul ca și la fenomenul Placebo. Revenind la situație actuală, îmi spunea un crescător de vaci zilele trecute: "domnu' europarlamentar, păcat că vaca de carne nu are preț încă în România. 8-9 lei pe kg e bătaie de joc la câtă făină or mâncat tăurașii.

Stau pe un efectiv de 35-40 de vaci să le am pentru când vor veni vremuri mai bune. Românii nu mănâncă încă carnea de vită, deși e mai  sănătoasă. Ca să nu mai zic că pe o vacă poți să o omori de două ori. O dată în abator și o dată în farfurie, dacă nu știi să o gătești.

Dar fermierul român este un luptător și se încăpățânează să iasă din mocirla existențială cu orice preț. O fac si fermierii din vest, o fac cu toții din sectorul agricol și mai ales zootehnic. Important este să înțelegem esențialitatea  sectorului agricol și că nu vom putea trăi cu carnea artificială făcută în laborator iar calitatea aerului și implicit calitatea vieții noastre este dependentă de o agricultură durabilă.

buda-coperta-vaca_b

Cu toate dificultățile sistemului, îi îndemn pe toți cei ce au posibilitatea, la fel cum a făcut și fermierul vizitat, să investească mai departe în sectorul vacii de carne. La nivelul UE importăm încă masiv carne de vită din țările terțe față de Uniune. Acest lucru ne îndreptățește să credem în potențialul acestei piețe.

Noul regulament privind Politica Agricolă Comună vine cu sume consistente puse în dreptul acestui sector. Iar din calitatea de europarlamentar, vicepreședinte al Comisiei de Agricultură și cunoscător al sectorului agricol, voi avea grijă ca cei care nu au Paști și Crăciun, și trudesc 25 de ore din 24, să le fie munca apreciată. Să auzim de bine, să vă vaccinați ca să rămâneți sănătoși! A scris europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlament European, pe pagina sa Facebook.

Vizualizat: 2255 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

LĂSAȚI OIERII SĂ-ȘI VÂNDĂ MIEII!

LĂSAȚI OIERII SĂ-ȘI VÂNDĂ MIEII!

14 aprilie 2021 - 18:16

RESTRICȚII LA VÂNZAREA MIEILOR. Sute de crescători de oi așteaptă cu sufletul la gură ca autoritățile să ia o decizie favorabilă, pentru că Paștele este singurul moment când își pot vinde munca la prețuri care să le aducă profit.

MADR ANUNȚĂ CONDIȚIILE PENTRU NOUA SUBVENȚIE APIA PE HECTAR!

MADR ANUNȚĂ CONDIȚIILE PENTRU NOUA SUBVENȚIE APIA PE HECTAR!

14 aprilie 2021 - 17:11

OFICIAL. Ministerul Agriculturii a publicat astăzi pe site-ul oficial, în dezbatere, un proiect de Hotărâre de Guvern care anunță o nouă subvenție pe hectar destinată fermierilor pentru acest an. Cuantumul maxim al acestei subvenții este de 3.400 euro/ha.

ANSVSA ȘI USAMV CLUJ, DESCOPERIRE MAJORĂ DESPRE TRANSMITEREA VIRUSULUI PESTEI PORCINE AFRICANE!

ANSVSA ȘI USAMV CLUJ, DESCOPERIRE MAJORĂ DESPRE TRANSMITEREA VIRUSULUI PESTEI PORCINE AFRICANE!

14 aprilie 2021 - 15:48

STUDIU! Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), partener la primul studiu care demonstrează prezenţa ADN-ului viral al pestei porcine africane (PPA) la insectele hematofage din genul Culicoides (asemănătoare cu țînțarul). Studiul este realizat de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, USAMV, Cluj Napoca.

ARTESANA CONSTRUIEȘTE O NOUĂ FABRICĂ DE LACTATE!

ARTESANA CONSTRUIEȘTE O NOUĂ FABRICĂ DE LACTATE!

14 aprilie 2021 - 15:35

COMUNICAT. Artesana, cel mai mare producător de lactate artizanale și unicul producător de lactate integrale și neomogenizate din România, a început construcția noii fabrici care va permite triplarea producției, începând cu luna aprilie a anului viitor, anunță un comunicat transmis de Artesana pentru AGROINFO.

CRESCĂTORII DE ANIMALE PIERD SUBVENȚIA APIA PE PĂȘUNE DIN CAUZA PRIMARILOR!

CRESCĂTORII DE ANIMALE PIERD SUBVENȚIA APIA PE PĂȘUNE DIN CAUZA PRIMARILOR!

14 aprilie 2021 - 15:19

SUBVENȚII APIA! Fermierii, crescătorii de animale vor pierde subvențiile de la Uniunea Europeană pentru pășune dacă primarii nu finalizează amenajamentele pastorale până la sfârșitul anului 2021, avertizează specialiștii Oficiului de Studii Pedologice din Iași.

ULTIMA ORĂ! ȘEDINȚA DE GUVERN DE ASTĂZI, AMÂNATĂ ÎN URMA DEMITERII MINISTRULUI SĂNĂTĂȚII!

ULTIMA ORĂ! ȘEDINȚA DE GUVERN DE ASTĂZI, AMÂNATĂ ÎN URMA DEMITERII MINISTRULUI SĂNĂTĂȚII!

14 aprilie 2021 - 14:52

AMÂNATE! Astăzi la ora 13:00 trebuia să aibă loc ședința săptămânală a Executivului, unde urmau să fie discutate mai multe proiecte de acte normative, printre care și trei proiecte de hotărâri de Guvern care privesc subvenții din agricultură.

ASTĂZI, LA APROBARE ÎN GUVERN! AJUTOR DE MINIMIS PENTRU FERMIERI!

ASTĂZI, LA APROBARE ÎN GUVERN! AJUTOR DE MINIMIS PENTRU FERMIERI!

14 aprilie 2021 - 08:15

SUBVENȚII AGRICULTURĂ! Guvernul urmează să aprobe în ședința de astăzi, 14 aprilie 2021, un ajutor de minimis destinat fermierilor. Cuantumul acestui ajutor pentru anul 2021 este de 3.000 de euro pe hectar, echivalent a 14.617,5 lei/ha.

SUMELE PENTRU PLATA ANT ZOOTEHNIE ȘI VEGETAL, SUPUSE ASTĂZI APROBĂRII GUVERNULUI!

SUMELE PENTRU PLATA ANT ZOOTEHNIE ȘI VEGETAL, SUPUSE ASTĂZI APROBĂRII GUVERNULUI!

14 aprilie 2021 - 07:45

PE MASA GUVERNULUI! Cele două proiecte de Hotărâri de Guvern care stabilesc sumele pentru plata ajutoarelor naționale tranzitorii din zootehnie și vegetal, aferente anului 2020, sunt astăzi, 14 aprilie 2021, pe lista actelor normative care urmează să fie aprobate de către Executiv în ședința de astăzi.

ANUNȚ APIA DE ASTĂZI PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

ANUNȚ APIA DE ASTĂZI PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

13 aprilie 2021 - 18:44

COMUNICAT APIA. Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că a demarat  plata cererilor depuse în anul 2020 pentru Măsura 14 - Plăţi privind bunăstarea animalelor - pachet a) Plăți în favoarea bunăstării porcinelor și pachet b) Plăţi în favoarea bunăstării păsărilor, anunță astăzi APIA într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

APIA: SCHEMA SIMPLIFICATĂ PENTRU MICII FERMIERI!

APIA: SCHEMA SIMPLIFICATĂ PENTRU MICII FERMIERI!

13 aprilie 2021 - 11:22

SUBVENȚII APIA 2021. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în acest an de schema simplificată pentru micii fermieri, o subvenție de maxim 1.250 de euro/fermier pot să beneficieze moștenitorii.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei!

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei!

Una dintre cele mai vechi rase de bovine din Europa s-a adaptat de minune pe păşunile de lângă Agnita, unde Bogdan Varga a preluat de câteva luni afacerea tatălui său. Exploatate exclusiv pentru producţia de carne, cele 110 exemplare de Galloway sunt ţinute tot timpul anului pe păşune.

Redactor: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radis

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură Ionel Ivasiuc poate produce singur 80.000 de răsaduri pe zi

Bancul zilei

La doctor

La doctor
- Dom' doctor, cred cã am probleme cu ochii. Detalii